Oliebollen en appelbeignets zelf maken

zelf oliebollen bakken
Zelfgemaakte oliebollen

Ik ben persoonlijk geen fan van oliebollen en appelbeignets.

Ik zie het toch altijd als gefrituurde deegklonten. Waarom zou ik zoiets in mijn mond, laat staan in mijn lichaam willen stoppen? En ik heb toch al een te hoog cholesterol! Dat kan nooit goed zijn.

Maar mijn man vindt ze wél lekker. En aangezien hij nogal bakgraag is, besloot hij ze eens even zelf te bakken. Met onze frituurpan. Hij kocht bij de Lidl zonnebloemolie, en schafte oliebollenmix en appelbeignet mix aan.

Kosten - baten analyse van zelf bakken

 • Koopmans Appelbeignetmix: 1,59
 • 3 goudreinetteen (Lidl): 0,83
 • Jumbo oliebollenmix (2x): 1,78
 • Olijfolie classico 1 liter (Aldi) (3x): 3,39
 • 1 zakje blauwe rozijnen: 1,19

Totaal: 8,78

Baten

 • 23 oliebollen met rozijnen
 • 25 oliebollen kaal
 • 15 appelbeignets

Kortom 63 gefrituurde deegklonten! Dat is dus zo'n 14 cent per stuk. Dat lijkt me niet duur. En ik moet het eerlijk toegeven: ze roken eigenlijk best lekker. En de zonnebloemolie bleef verrassend schoon en helder.

Toch geef ik de voorkeur aan wafels bakken en eten op Nieuwjaarsdag!

Hieronder de beignets van mijn man.

appelbeignets opwarmen
Koopmans mix
zelfgemaakte appelbeignets
Net uit de frituurpan
appelbeignets opwarmen
Echte homemade appelbeignets

Appelbeignets opwarmen

Opwarmen deed ik vroeger altijd met een pannetje water en een vergiet. Je brengt een pan met water aan de kook, zet het vergiet erop en als het water kookt leg je de appelbeignets erin.

Let op: doe niet teveel water in de pan!

Het vergiet moet er ruim boven hangen, want je wilt niet dat de appelbeignets nat worden.

De beignets stomen op deze manier als het ware warm. Zo deed ik het ook altijd met wafels opwarmen.

Maar je kunt ze ook opwarmen met een oven, airfryer of magnetron!

 1. Opwarmen in de oven: Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de appelbeignets in een ovenvaste schaal, en warm ze op in ± 12 minuten.
 2. Appelbeignets opwarmen in de magnetron: leg je beignet op een schoteltje, zet je magnetron op 750 watt en in 30 seconden is hij klaar. Dit advies komt van een echte bakker!
 3. Appelbeignets opwarmen in de airfryer: 3 minuten op 150 graden!

Opwarmen met de magnetron is dus duidelijk het snelste. Maar als je meerdere appelbeignets tegelijkertijd wilt opwarmen, is een oven handiger.

Leestips

Wat vind jij van oliebollen en appelbeignets? En maak je ze zelf?

Tip: op smulweb vind je diverse recepten voor oliebollen.

Vergelijkbare berichten

23 reacties

 1. Wat zien ze er prachtig uit!! Ik houd persoonlijk wel van een oliebolletje en een appelbeignet. Maar ik eet ze alleen op oudjaars avond, het lijkt me toch vrij vet allemaal. Ik heb ze ook een aantal jaar zelf gebakken, maar omdat man en zoon er niet zo dol op zijn bleef er teveel over. Ik haal nu gewoon 6 oliebolletjes bij de oliebollen kraam. Waar ik ze overigens altijd schandalig duur vind!! ( 1 euro per stuk!!) alvast fijne jaarwisseling!!
  Groetjes, Barbara.

 2. Wat jammer dat jullie ook niet meteen de oliebollen mix bij de lidl meenamen.
  Deze vinden wij absoluut nummer 1 en rijden er elk jaar voor naar 'de grote stad'
  Dus ja ook wij, of liever gezegt manlief bakt ze elk jaar op oudejaars middag!
  Heerlijk vinden wij ze, zowel de oliebollen als de beignets.
  Misschien niet echt gezond, maar die ene dag in het jaar kan ik me daar echt aan te buiten gaan :)
  (en met kerst was ik echt heel braaf)

 3. Wij lusten het allebei even graag.
  Maar mijn voorkeur zijn toch de appelbeignets.
  Mjammie, om te smullen en daarom hopen we ze zelf te bakken, mede ook om de kosten.
  Als wij maar 20 oliebollen kopen zijn we € 18,00 kwijt en ik vind zelf persoonlijk de ouderwetse appelbeignets het lekkerst.
  Dus of vanavond of morgenochtend lekker bezig.

  Fijne jaarwisseling en hoop nog vele malen te kezen op de blog.

  Groet van Hilda

 4. Appelflappen bak ik altijd zelf, en 2 weken later nogmaals als ik naar mijn ouders ga.
  Maar behalve appel doe ik er ook verschillende met banaan of ananasringen.

  1. Dat is een goed idee met ananas. Zelfde doen als met appels dus?
   Hoop ook te gaan bakken sinds uhm mss 13 jaar ofzo. KIds vroegen of ik Ollieballs wilde bakken. Tja, er zijn meer Hollanders hier die het doen,dus vooruit maar dan.
   Alle cholesterol Ten spijt vandaag. Hier verder geen extra eetuitspattingen. En aanleg om dik te worden heb ik niet.
   Groet, Wilma

 5. Ik bakte vroeger oliebollen. Zonder rozijnen want die blief ik er niet in. Daar worden ze zo zwaar te verteren van. Ik maakte ze altijd met Koopmans mix.
  Sinds we hier glutenvrij koken heb ik nooit. Eet oliebollen gemaakt. Meestal maak ik een grote appelcake. Dit jaar weet ik het nog niet. Oerzoet kan besmet zijn met gluten en jongste zoon en ik zijn nog aan het bijkomen van een glutenfout en gewone suiker verdraag ik ook niet goed ( naast nog veel meer dingen).
  Glutenvrij is meestal best te doen, maar nu in de 'feestmaand' heb ik het er even helemaal mee gehad.

  VeggieMo

 6. Hier niet zelfbakken. Mijn vader heeft ze vroeger een keer zelf gebakken, en heb ik er een gehad als ontbijt. Heerlijk. Maar voor hem was het 1x en nooit weer. Te veel werk, stinken en hij hield/houd er zelf niet van.
  Nu vind ik bakken leuk werk maar hebben geen frituurpan en om nou een hele stapel voor ons alleen te maken gaat mij wat te ver. Dus als we naar de bieb gaan halen we daar weg, want daarnaast staat een kraam met de lekkerste van de stad. En daar kosten ze 0,80 p/stuk. Maar na 1 januari hoef ik ze ook niet meer, net als speculaas die hoef ik na 5 december ook niet meer.
  Maar die van je man zien er heerlijk uit, hoor. Ach en voor 1x hindert het toch niks dat je er ook 1 van neemt.

  Fijne jaarwisseling.

 7. Ze zien er heerlijk uit, helemaal zoals mijn moeder zo ook maakte vroeger! Ik herinner me die als lekker fris van smaak en helemaal niet zwaar of "degig". Helaas ben ik niet goed in frituren, bij mij mislukken de oliebollen en beignets altijd. We hebben trouwens ook geen frituurpan. Voor degenen die denken dat het daar aan ligt dat mijn oliebollen mislukken: mijn moeder maakte haar beignets altijd in haar grootste braadpan, op het gasfornuis! Dus daar ligt het niet aan.
  Jullie treffen het dat je man deze heeft gemaakt, helemaal niet duur en voor je chlolesterol kan halve beignet om te keuren vast geen kwaad :-D

 8. Wij maken ipv oliebollen en beignets, worstenbroodjes en kaneel broodjes. Dat is veel minder vet en misschien nog wel lekkerder ook! Bovendien heb je dan keus uit hartig of zoet.

 9. Zelf bakken heb ik 1x gedaan toen ik een oliebollenemmer met inhoud bij de Formido cadeau kreeg.
  Ik vond het leuk om te doen, in de vrieskou buiten vanwege de stank, maar aangezien ik ook op oudejaarsavond in mijn eentje zit, is het niet erg rendabel.
  Mijn katten vonden ze overigens verrukkelijk, ik had de bak op tafel laten staan en op 1 januari lag mijn hele kamer vol stukjes oliebol.

  Oliebollen en appelbeignets horen bij oudejaars avond vind ik.
  En ondanks dat deze avond voor mij de minst leuke van het jaar is, als iedereen feest viert en ik er niet bij hoor, koop ik ze toch elk jaar voor mezelf.
  Gelukkig kun je ze tegenwoordig bij de supermarkt ook in kleinere verpakkingen krijgen zodat ik niet drie dagen na dato nog met bollen zit.

 10. Hier lusten we geen van allen oliebollen, appelbeignets etc, gelukkig. Oma heeft de wafels die ze jaarlijks bakt al bezorgd gisteren. Heerlijk!!! Die maakt ze trouwens van cakemeel, als we dan toch tips mogen geven :)
  Ik heb haar mijn wafelijzer gegeven toen het hare stuk ging, op voorwaarde dat we af en toe wafels krijgen.

 11. Dat heeft-ie goed gedaan, ze zien er prima uit!

  Ik vind oliebollen en appelbeignets erg lekker. Ik heb ze nog nooit zelf gebakken en ga me daar ook niet aan wagen. Te veel stank en vettigheid in mijn kleine appartementje.
  Mijn vader (inmiddels overleden) bakte vroeger altijd appelbeignets. In enorme hoeveelheden. De hele familie en buurt at er royaal van. Oliebollen waren niet zijn sterkste punt. Die kocht ik altijd voor mijn ouders (en later ook voor hun buren want die waren er ook gek op :-)) bij een bakker in mijn buurt. Die bakt echt de beste bollen van de regio.

  Dit jaar heb ik ervoor gekozen alleen te zijn op oudejaarsavond. Ik koop een paar van die heerlijke oliebollen en een paar appelbeignets. Samen met een leuke film of een goed boek, én een glaasje bubbels om 00.00 uur, kom ik prima de avond door, denk ik.

 12. Wij bakken zowel oliebollen als appelbeignets. Door het oliebollen deeg doe ik altijd soezenbeslag blijven ze lekker luchtig van en daarnaast krenten , sucade en kleine stukjes ananas. Ze vroegen vanmorgen al mam ga je bakken .Als we in Roemenië zijn met de jaarwisseling bak ik altijd meer en deel dit uit aan vrienden die dit niet kennen maar het wel heel lekker vinden.Ik gebruik hiervoor geen kant en klaar mixen maar maak het deeg zelf en om de juiste bakremperatuur te hebben verwamr ik de olie in de frituurpan.

 13. Vorig jaar heb ik ze voor het eerst zelf gebakken. En wat waren ze lekker! Ik bak ze gewoon binnen in een normale pan op de kookplaat. Deur open, afzuigkap aan. Ik heb 2 pakken gekocht. Ik bak ze altijd pas op de 31e dan zijn ze het lekkerst. Dan nog een paar verse bollen bij mijn ouders brengen, die ze jarenlang voor mij gebakken hebben.

 14. Afgezien van de calorieën die oliebollen leveren, zijn ze toch niet slecht voor je cholesterol als ze gebakken zijn in zonnebloemolie, hoor. Ik ga morgen ook lekker aan het bakken. Maar wafels zijn inderdaad ook lekker en traditioneel met oud en nieuw.

 15. Ja, hier wordt ook oliebollen gebakken , want hier in Servie kent men geen oliebollen en voor ons hoort het toch bij de oudejaars viering. Ook zalmsalade en een huzarenslade. Hier is men niet zo van de hapjes op zo'n avond. 1x hebben wij het gevierd bij de overburen en het was als een gewone "gezellige" avond. Daarom sinds die keer , thuis met toast en lekkere hapjes. De zalmsalade is door onze 21 maanden oude kleindochter goedgekeurd, ze bleef "poefen". Voor jullie een prettige jaarwisseling en voor 2014 de beste wensen. Een goede gezondheid en veel liefde en geluk

 16. In plaats van appels kun je ook ananas gebruiken, smaakt lekker fris, de ananas moet goed droog gedept worden, en er moet iets meer melk in het beslag,.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.