Normal People op NPO: 12 afleveringen moeizame liefde

Normal People NPO

De serie Normal People op NPO is een verfilming van het gelijknamige boek van Sally Rooney. Het boek heb ik niet gelezen, maar de serie heb ik gekeken.

Normal People

Normal People gaat over Marianne en Connell. Het verhaal begint ongeveer aan het eind van hun middelbare schooltijd en eindigt als ze een jaar of 24 zijn.

Marianne is de (eenzame) dochter van een succesvolle moeder. Connells moeder is hun huishoudster, en daarnaast zitten Marianne en Connell op dezelfde school. Marianne is een buitenbeentje op school, terwijl Connell populair is, en vrienden heeft. Als Marianne wordt gepest, zwijgt Connell.

De twee krijgen een seksuele relatie, en Marianne is duidelijk verliefd op Connell. Wat Connell van Marianne vind, kon ik niet zo goed opmaken. Duidelijk is in ieder geval wel dat hij liever niet wil dat ze op school weten dat ze met elkaar naar bed gaan. Hun ‘relatie’ eindigt als Connell een ander meisje vraagt voor het schoolbal aan het eind van het jaar.

Hun volgende ontmoeting is als ze allebei studeren. Dit keer is het Marianne die floreert en omringd wordt door vrienden, terwijl Connell moeite heeft om te wennen aan zijn nieuwe leven.

Zo volgt Normal People het leven van Marianne en Connell. Op vprogids.nl vatten ze Normal People krachtig samen:

‘In twaalf delen wordt de opkomst, ondergang en wederopbloei geschetst van een tot mislukken gedoemde liefdesrelatie tussen twee adolescenten.’

Wat zouden Romeo en Julia zeggen over Marianne en Connell?

De serie Normal People krijgt zeer lovende kritieken. Met termen als ‘allesverzengende liefde’ en ‘zonder twijfel het mooiste en rauwste liefdesdrama van 2020.’

Allesverzengende liefde? Eh….

Maar die allesverzengende liefde heb ik ik er niet persé in gezien. Sterker nog, terwijl ik keek naar Marianne en Connell moest ik denken aan Shakespeare’s Romeo and Julia. En ik stelde me voor dat Romeo en Julia bij het zien van de strubbelingen van Marianne en Connell zouden verzuchten:

‘Deine Sorgen möchte ich haben…’

Want waar Romeo en Julia kampten met enorme vijandigheid vanuit hun families, ligt Marianne en Connell geen strobreed in de weg.

Alleen zijzelf.

Eerlijk gezegd vroeg ik me tijdens het kijken van Normal People regelmatig af: ‘Wat is hun probleem? Waarom zijn ze niet gewoon samen?!’ Ik snap eigenlijk niet waarom hun relatie ‘tot mislukken gedoemd’ is.

41 minuten aan seksscènes in 12 afleveringen van 30 minuten

Normal People wordt het meest gewaagde BBC-drama ooit genoemd, omdat er ik in totaal 41 vrij expliciete seksscènes inzitten. Maar dan wel van het soort seksscènes die ‘fel realistisch’ zijn en onhandig.

Overigens, als Connell en Marianne voor het eerst seks hebben in aflevering 2 vraagt Connell keurig eerst haar toestemming.

Trailer Normal People

Mijn conclusie over Normal People

Hoewel ik Normal People best een mooie serie vond, heb ik toch het gevoel dat ik ergens iets heb gemist. Want de juich verhalen die ik erover lees snap ik niet helemaal.

Zoals ik al zei: ergens snap ik niet wat het probleem is. Of is dat juist de kern van dit verhaal? Dat jonge mensen anno 2021 het zichzelf gewoon nodeloos moeilijk maken?!

Op IMDb krijgt Normal People een 8,5. Ik voel me een beetje dom dat ik dat er niet inzie… Ik zou de serie een 7,5 geven.

Praktische informatie: Normal People op NPO

Een aflevering van Normal People duurt een klein half uurtje, en er zijn er 12. Normal People was te zien op NPO Start. Maar op het moment dat ik deze post schrijf zijn de afleveringen helaas niet meer beschikbaar vanwege de rechten.

De serie is ook online te zien op de site  van de BBC, maar dan heb je wel een VPN nodig om te doen alsof je in Engeland woont.

Voor 42,95 koop je de dvd van de serie, maar zonder Nederlandse ondertiteling. Je kunt de serie ook kijken via dopebox.net.

Het boek Normale Mensen is voor 10,99 te koop bij bol.com.

normal people boek

Heb jij de serie Normal People gezien? Wat vond jij ervan?

Similar Posts

9 Comments

 1. Hoi Nicole,

  Alle afleveringen gezien en eerst het boek gelezen. Geweldige serie én boek. De hoofdpersonen zijn precies zoals ik me in het boek voorstelde. Misschien iets knapper. Ik heb genoten en inderdaad hoopte ik ook op een happy end. Heb het volgende boek van Sally Rooney op mn verjaardag gekregen; prachtige wereld waar ben je. Wist je dat ze vanwege uit Palestijnse solidariteit geen hebreeuwse uitgever voor haar boeken wil? Alhoewel ze daar heel populair is? Ze staat voor haar principes.

  1. Wat fijn en bijzonder dat de hoofdpersonen precies zo zijn als je ze voorstelde in het boek Ria. Dan hebben ze dat goed gedaan! Een film of serie kan soms zo tegenvallen vind ik, als ik het boek al heb gelezen.

   Dat van die uitgeverij wist ik niet!

 2. Ik heb net het boek gelezen. En ondanks alle positieve kritieken, vond ik het niet veel bijzonders. Dus ik ga de serie zeker niet bekijken! Ik voelde me net een beetje als jij: wat snapte ik niet

 3. ha Nicole,

  ja… ik heb de serie ook gezien.
  Vond ‘m best wel goed.
  Maar jammer, dat hij er bij zijn vrienden niet voor uitkwam dat hij met haar ging.
  Had een hoop narigheid gescheeld.

  groetjes!

 4. Het boek heb ik niet gelezen, ik krijg het idee dat de serie je niet helemaal voldoening gaf dat is jammer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.