Nieuwe rage: fidget spinner. Wat is er zo leuk aan?!

fidget spinner

Mijn jongste zoon (13) wilde er graag eentje hebben: een fidget spinner.

Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord. Maar het is blijkbaar een soort draaitol die je tussen duim en wijsvinger laat draaien. Het is me volstrekt onduidelijk wat er leuk aan is, maar mijn zoon is helemaal blij met deze maffe gadget

Daarom besloot ik me er dan ook maar eens in te verdiepen. Als moeder is het immers mijn taak om te proberen om mijn kinderen te begrijpen! En de fidget spinner is niet alleen populair in Nederland. Ook in andere landen is het ding een hype. Degene die de fidget spinner bedacht heeft zal zich thuis wel lekker zitten verkneukelen!

Fidget spinner: wat is er in vredesnaam leuk aan???

 1. Ze zijn goedkoop. Dat is natuurlijk altijd leuk. Die van mijn zoon kostte 3,99 bij Top1toys.
 2. Ze verminderen stress! Kijk, zoiets vind ik echt een aanbeveling!
 3. Ze worden onder andere gebruikt om kinderen met ADHD, ASS etc. te helpen. Ook hier kan ik me wel wat bij voorstellen. Twee van mijn zonen gingen naar het speciaal onderwijs, en daar hadden ze speciale stoelen waarmee je lekker kon wiebelen. Ook heel therapeutisch blijkbaar.
 4. Ze helpen bij de concentratie.
 5. Ze zijn klein, dus makkelijk mee te nemen. Ze passen in je broekzak.
 6. De fidget spinner is verkrijgbaar in allerlei vrolijke kleurtjes.
 7. De fidget spinner is geruisloos. Dus geen gekmakende geluidjes.
 8. Het helpt mensen die anders nagels bijten. Ik kan me dus voorstellen dat ze ook helpen om van het roken af te komen. In plaats van een sigaret pak je dan je fidget spinner.
 9. Ze zijn eenvoudig te gebruiken. Geen uitgebreide gebruiksaanwijzing nodig.
 10. Het is geen schermpje! Alles wat niet achter een schermpje is, staat automatisch in de plus natuurlijk ; )

Maar er is ook kritiek op de fidget spinner. Hoewel er beweerd wordt dat het ding goed is voor de concentratie zijn er ook scholen die fidget spinners juist verbieden omdat ze voor te veel afleiding zorgen.

Fidget spinner in beeld

In onderstaand filmpje meer informatie over de rage van de fidget spinner en zie je ze in actie.

Waar kun je een fidget spinner kopen?

Fidget spinners kun je in diverse winkels kopen. Het is de moeite waard om eerst even prijzen te vergelijken, want die zijn heel verschillend. Zo kost een fidget spinner bij bol.com maar liefst 9,-:

fidget spinner
9,99 bij bol.com

Bij Intertoys en Bart Smit betaal je 4,99 voor een fidget spinner:

fidget spinner
Bij Intertoys en Bart Smit voor4,99

Tot mijn verbazing geeft winkel ToysRus 0 resultaten als ik zoek op fidget spinner. Daar hebben ze hem dus blijkbaar niet.

Ik heb natuurlijk ook even gekeken bij Aliexpress.com omdat daar bijna alles supergoedkoop is. Een fidget spinner kost daar 3 dollar en 69 cent. Dat is ongeveer 3,55. Iets goedkoper dus dan in Nederland, maar niet veel.

Mijn conclusie over de fidget spinner rage

De fidget spinner rage is goedkoop en ongevaarlijk. Anders dan de Pokémon Go rage die nog wel eens tot gevaarlijke situaties leidde. De gemiddelde prijs voor een fidget spinner is 4,99. Ze zijn verkrijgbaar bij speelgoedwinkels en natuurlijk online. Onder andere bij bol.com en lobbes.nl.

N.B. Bij ToysRus hebben ze ze niet voor zover ik kon zien.

Ik snap nog steeds niet echt wat er leuk aan is, maar kwaad kan het ding ook niet volgens mij.

Maar volgens mij heb je hetzelfde effect met bijvoorbeeld breien of haken.

Ben jij al bekend met de fidget spinner? En wat vind je er van?

Similar Posts

39 Comments

 1. De vrouw die dit speeltje ontwikkeld heeft in 1993 voor haar drukke kindje, heeft het patent In 2005 opgegeven, want het kostte haar meer dan het opbracht. Daar zal ze nu wel. An balen, want verdient dus helemaal niets aan deze rage.

 2. Ik had er al plaatjs van gezien en vroeg me al af waarom die dingen zo interessant zijn. Ik heb er niks mee. Ik herken wel de behoefte van kinderen om iets te hebben waardoor ze zich beter kunnen concentreren op school. Voor mij hielp het om te tekenen. Dan kon ik beter luisteren. Dat werd maar door weinig leraren begrepen ;-)
  Een van mijn zoons vind het leuk om met een telefoonhoesje in de lucht te gooien als ie achter de PC zit. Grappig om te zien hoe volleerd zoiets eruit gaat zien.

 3. Ik heb het al meerdere malen de laatste tijd voorbij zien komen. Ik kon deze rage eerste niet. Ik vind hem best een Leuke rage voor kinderen.

 4. Leuk! Ik ben dol op alles wat draait! Mijn vader maakte vroeger van een houten naaigarenklosje kleine tolletjes met in de punt een piepklein apijkertje. Wij trokken met kleurpotloden allemaal streepjes op het tolletje en dat gaf bij het draaien een geweldig leuk effect.

 5. Hier kennen ze het niet. Maar ik zag net op de action fanpagina dat ze daar 1,99 kosten.
  Leuk prijsje om het eens te proberen.

 6. Ik zag ze op de locale FB site staan.

  Lijkt me ook beter dat ze dit in handen hebben dan die telefoon zo af en toe.

 7. Ik vind het er best leuk uitzien. Ik heb vroeger als kind ook wel speelgoed gehad waarvan ik me later afgevraagd hebt hoe ik dat ooit leuk kon vinden. Is toch een andere belevingswereld van kinderen.

 8. Ik werk in het speciaal onderwijs maar vind ze persoonlijk vervelend. Kinderen worden er niet rustig van of ja ze gebruiken ze meer om er lekker mee te spelen elkaar trucjes te laten zien. Dus niet echt rustgevend hoor in de klas.
  Geef mij maar gewoon een tengel ;)

 9. Omdat ik het zo vaak voorbij zag komen wilde ik hem ook graag hebben. Snap niet waarom, maar ik blijf er de hele dag aan draaien, haha!

 10. Ik had er ook echt nog nooit van gehoord. Maar gisteren haalde ik mijn kleindochter van school, en ze vroeg onmiddelijk of ze een spinner mocht hebben. Dat heeft ze me dus eerst even uit moeten leggen. Volgende week ga ik er samen met haar 1 kopen, zelf betaalt ze de helft. Ze zei ook dat ze er in de klas niet mee mochten spelen en dat lijkt me heel logisch..

 11. Ik ken ze al langer. Als leerkracht zit ik op Facebook op leerkracht groepen en in Amerika zijn ze al maanden hot. Ik wist meteen wat het was toen de leerlingen er bij had de. Bij mij in de les mogen ze die dingen niet gebruiken. Ze hebben hun handen voor andere dingen nodig.
  Ze kunnen trouwens wel gevaarlijk zijn. De namaak widget spinners zijn van slechte kwaliteit en verliezen onderdelen….

 12. Ik vind ze superleuk, mijn neefjes hadden er elk ook eentje. Ik wil er nog 2 kopen, zodra ik een keer ergens kom waar die dingen niet weer uitverkocht blijken te zijn.
  Perfect om mee te fröbelen tijdens het tv kijken!

  1. Het zal mijn innerlijke Calvinist wel zijn, maar dan denk ik: ‘Kun je dan niet beter een trui breien/fröbelen? Dat heeft tenminste nog nut!

 13. Ik heb er onlangs gekocht voor de jongste zoon van 8. En naar mijn gevoel is dit een superding! Mijn zoon draait al sinds hij baby was, in zijn haren. Hij wordt daar rustig van. Maar hij kan zijn haren enkel heel kort hebben want hij draait z’n vingers in de haren en zit dan vast, wat resulteert in trekken aan de haren. Mijn vriendin (kapster) zei me dat hij op sommige plekken al tekenen vertoont van kaalheid… De fidget spinner zorgt ervoor dat hij niét meer aan zijn haren frult! Ik ben hier dus heel heel heeeeel blij mee????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.