Nieuwe lampen in woonkamer: kroonluchters!

kroonluchtersIk ben dol op kroonluchters!

Altijd al geweest.

Maar helaas denkt mijn man daar heel anders over. Bovendien preekt hij altijd dat zo’n kroonluchter relatief veel meer energie kost én slecht licht geeft. Dus toen we naar het platteland verhuisden, en er nieuwe lampen moesten komen, kwamen we tot een moeizaam compromis. Saaie platte plafonnières…

Een aantal weken geleden schreef ik dat ik de saaie plafonnière in de keuken had vervangen door één van mijn kroonluchters. Het effect was verbluffend vond ik! De hele keuken werd er mooier en gezelliger van. Alleen maar door die lamp.

Kroonluchters in de woonkamer

Dus toen kon ik nog maar één ding denken: ‘Ik wil ook weer kroonluchters in de woonkamer!’ En mijn verjaardag kwam er aan. Dus vroeg ik aan mijn man voor mijn verjaardag twee nieuwe kroonluchters voor de woonkamer. Blijkbaar hebben de vier jaar op het platteland hem milder gemaakt want hij stemde toe.

Kroonluchter Xenos

De kroonluchter in de keuken komt van de Xenos. Dus de eerstvolgende donderdag dat ik naar de stad ging rende ik naar de Xenos. Maar geen kroonluchter te zien! Niet één. Gelukkig is er dan het internet. Eenmaal thuis googlede ik ‘kroonluchter’ en vond een mooie op de website van Kwantum: kroonluchter Maria Transparant. En hij was niet eens duur: 30,-. Kijk dit is ‘m:kroonluchters kwantum

In close-up
In close-up

Twee dezelfde lampen geeft een rustiger beeld

De woonkamer heeft twee aansluitingen voor lampen. En beide zijn nodig. Eerst wilde ik maar één plafonnière vervangen. Maar mijn twee dochters adviseerden dat het het mooist zou zijn om twee dezelfde lampen te nemen. En ik vond dat ze erg gelijk hadden. Dat geeft namelijk een veel rustiger beeld.

Samen naar de Kwantum

Dus een paar dagen voor mijn verjaardag ging ik samen met mijn man naar de Kwantum om een mooie kroonluchter uit te zoeken. Toen ik de gewenste kroonluchter aanwees, zag ik mijn man terugdeinzen. Maar daar was ik op voorbereid!

Kwantum kroonluchter met allemaal kleurtjes

Dus ik zei snel: ‘Eigenlijk wil ik het liefst die!’ en wees op een kroonluchter in allerlei verschillende kleurtjes. Zie hier onder:

kroonluchter

Toen wist hij niet hoe snel hij de doorzichtige moest pakken : )))

We hebben er ter plekke spaarlampen bij gekocht bij de Kwantum, en inmiddels hangen beide kroonluchters in de woonkamer.

Verhuislamp Action

Een verhuislamp is een heel simpele lamp die mensen gebruiken als ze gaan verhuizen en er zijn nog geen lampen. Met behulp van een verhuislamp kun je dan toch voor licht zorgen. Ze zijn het tegenovergestelde van een kroonluchter in hun eenvoud. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n verhuislamp:

verhuislamp

Deze verhuislamp is van de Gamma. Veel mensen zoeken naar een verhuislamp bij de Action, maar die verkopen helaas geen verhuislampen. Zo’n verhuislamp ook wel verhuisfitting genoemd is niet duur. Ze kosten doorgaans nog niet eens 5 euro en zijn te koop bij doe het zelf zaken als Karwei, Hornbach en Praxis.

Op welke basis heb jij de lampen in je huis gekozen? Welke factoren waren belangrijk?

Similar Posts

57 Comments

 1. Voor eigenlijk alle meubels en lampen gelt dat de man en ik ze allebei mooi moeten vinden én dat ze betaalbaar en degelijk moeten zijn.

  Het heeft heel lang geduurd voordat hier de lampen van de vorige bewoner (van die lelijke hangspots) vervangen waren voor wat anders. Uiteindelijk liepen we tegen hele mooie schemerlampjes aan bij de Ikea – voor 5 euro per stuk! Beneden hangen een stuk of 7 van die lampjes. Nu alleen nog een mooie vloerlamp.

  1. 5 euro per stuk is een hele fijne prijs! Jij en je man kunnen dus blijkbaar wel gemeenschappelijk terrein vinden als het om interieur gaat. Mijn man en ik hebben daar meer moeite mee…

  2. Er zijn dingen die we allebei mooi vinden, maar het duurt meestal wel echt lang voor we die vinden. We hebben echt jaren (járen!) met die lelijke halogeenspots gezeten omdat we geen lampen konden vinden die we allebei mooi vonden. Dus heel makkelijk gaat het hier ook niet hoor…

   Het voordeel is dan wel dat áls we allebei iets echt mooi vinden, dan zijn we er ook gelijk jaren heel tevreden mee.

 2. Oh ik ben ook gek op kroonluchters maar mijn man niet helaas.
  Wij hebben dus ook van die saaie plaffonieres hier. Deze week kwam ik een site tegen met prachtige oude kroonluchters uit Frankrijk, met porseleinen bloemetjes enzo….

 3. Ohh lampen vond ik echt een drama! Wij wilde vooral praktisch, dus geen hanglampen waar je je hoofd aan stoot. Maar een simpele plafonnière in de woonkamer is ook zo saai. Uiteindelijk bij de karwei een plafonnière in kroonluchter style. Lastig uitleggen, maar leuk en functioneel. Overigens een leuke schoonmaakklus ;)

 4. Allereerst wat heb je een mooie nieuwe lay-out !!
  Ik ben meer van het simpele,dus kroonluchters is het niet voor mij. Daarnaast moet het praktisch in onderhoud zijn. Ik heb vooral inbouw spots die dimbaar zijn.
  Al vind ik kroonluchters altijd wel chic staan.

  1. Bedankt voor het compliment Anja. Dat vind ik erg leuk om te lezen.

   Kroonluchters schijnen inderdaad niet zo praktisch te zijn qua onderhoud. Maar daar denk ik gewoon maar niet aan…

 5. Kroonluchters vind ik ook erg mooi, ooit had ik een antieke kroonluchter in de gang hangen. Helaas heb ik hem bij de laatste verhuizing weggegeven. In ons huis hebben we veel inbouwspots gemonteerd, reuze handig. Als sfeerverlichting hebben we dan her en der nog wat schermerlampen staan.

  1. Bij onze verhuizing van de stad naar het platteland heb ik ook best veel weggedaan en ook dingen waarvan ik nu spijt heb. Dat krijg je van het verhuizen!

   Inbouwspots zijn inderdaad lekker praktisch.

 6. Wij wonen nu in een jaar in ons nieuwe huis en hebben nog steeds geen echte lampen in de woonkamer. Boven de eethoek hangt niks, behalve elektriciteitsdraadjes met kroonsteentjes en bij de zithoek een halve plafonnierre. De kap paste niet op de grote spaarlamp.
  Ik wil alleen iets ophangen dat ik echt mooi vind en ik ben op zoek (ok, nog niet echt serieus gedaan) naar uets vintage dat bij de zithoek past en veel licht geeft. Ik hou van heel veel licht en niet van schemerlicht. En bij de eethoek naar drie bescheiden vintage lampjes. In ons vakantiehuisje van laatst hingen drie oranje lampjes. Dat zou hier wel passen :-)
  Ik wacht tot de uitverkoop in december en dan eens gaan kijken met manlief.

 7. Ik heb geen plafondlampen in de woonkamer, alleen maar tafellampjes en kaarsen! Onze aansluitingen zitten op een zeer onlogische plek, daar hangt een lamp gewoon niet mooi! Ben benieuwd hoe je lampen eruit zien IN je woonkamer!

  1. Heb je dan wel genoeg licht Kiran? En is het niet veel werk om steeds al die kaarsen aan te moeten doen? Dan heb je misschien ook wel een lekkere lage energierekening bedenk ik me nu.

 8. Ik vind kroonluchters ook altijd leuk, en dan vooral die hele oude. Past helaas niet bij onze inrichting. We hebben zelf meer voor industriële lampen gekozen omdat de rest ook min of meer zo is ingericht.

 9. Ik heb in de woonkamer ook een kroonluchter hangen. Een paar jaar geleden op M.P gekocht. Het was nog een ouderwetse. Maar dat vind ik niet erg, al die toeters en bellen eraan vind ik juist niet mooi. Het was een koperkleurige en ik heb hem zwart gespoten. Ben er nog altijd blij mee!

 10. Slim aangepakt :’) ik vind het zelf ook wel mooi, heb er jarenlang op mijn slaapkamer bij mijn ouders eentje gehad. Daar hangt ‘ie nu nog steeds. Misschien dat ik ‘m later eens in ons huis ophang.

 11. Ik ben ook gek op kroonluchters, alleen niet met spaarlampen erin. Dat vind ik zo lelijk en ook niet passend.
  In de twee kroonluchters die ik heb, heb ik nog gewone kaarsvormige peertjes (met zo’n tuutje eraan) en in de andere zit zo’n doorzichtig glazen lamp waarvan je de stroomdraad nog ziet. Van de kaarsvormige peertjes heb ik er nog wat op voorraad. Voor het geval ze straks uit de schappen verdwenen zijn. In dit geval gaat mooi boven zuinig :)

 12. Of ze voldoende licht gaven. Dus voor de keuken gewoon twee plafonnieres, net als in de hallen, en de woonkamer. En in de slaapkamers hangen nog steeds verhuislampjes :P
  Voor sfeerverlichting hebben we tafellampen en een staande lamp. En in de keuken muurlampen en bovenkastjesverlichting. Omdat we op dit moment nog niet klaar zijn, ga ik pas nadenken over verlichting als alle kamers helemaal af zijn.

 13. Wij hebben kroonlampen die nog van mijn ouders zijn geweest :)
  Even een tip! Je kunt tegenwoordig led-lampen kopen in kaarsvorm en die gebruiken verrassend weinig stroom. Ik kocht ze bij de Action en het Kruitvat en ze gaan lang mee.
  De lamp boven onze eettafel verbruikt in totaal maar 3.6 watt ;)

 14. Lampen zijn inderdaad ook bij ons interieurelementen waarover we het maar niet eens kunnen worden. Volgens mij speelt het probleem bij veel stellen. Ik wil het lekker gezellig maken, met een boel kleine sfeerlichtjes. Echtgenoot zou het liefst gewoon een plafondspot van honderd watt ophangen. Dan kan hij alles goed zien. Een kroonluchter hebben wij weleens gehad: die van ikea. Wat wel onze wederwijdse goedkeuring kon wegdragen was de zg. melkflessenkroonluchter. Deze heeft onze residentie inmiddels verlaten, omdat er te vaak hoofden aan gestoten werden. Boven op zolder heb ik nog een hele collectie afgedankte compromislampen staan, die toch uiteindelijk zijn afgekeurd, wegens te oubollig of te onhandig. Of gewoon omdat ze kapot gingen…

 15. Ik vind kroonluchters ook heel erg leuk, ik heb er zelf een op onze slaapkamer! Je moet overigens wel een mooie uitkiezen, want veel lijken een beetje erg plastic fantastic.

 16. Ik vind kroonluchters erg mooi maar heb het ook niet, onze lamoen komen grotendeels van Ikea, al ga ik binnenkort wel een nieuwe kopen. Prijs is wel oom belangrijke factor wan tik zie ontzettend mooie lampen maar honderden euro’s is nu gewoon iets te duur ;)

 17. Ik vind kroonluchters wel iets hebben, al hebben wij er zelf geen. Kan me voorstellen dat je de plafonnières wilde vervangen. Persoonlijk vind ik die niet mooi, veel te ongezellig, wat niet wil zeggen dat wij ze niet hebben. In de berging, wc en op de overloop ontkom je er bijna niet aan en op een bepaalde plek in de woonkamer hebben wij zo’n ‘roestige’ soort plafonnière met kaarslampjes erin. Deze laatste mag alleen in ‘noodgevallen’ aan, haha.
  Boven de eettafel hebben wij een grote, op maat gemaakte, industriële hanglamp, voor de rest de nodige vloer- en tafellampen.

 18. Mooie kroonluchters, ze doen mij altijd denken aan de middeleeuwen. Ik moest lachen met die gekleurde kroonluchter. haha. Leuk dat je ze hebt gekregen voor je verjaardag. :)

 19. Geweldig jij hebt je goed voorbereid! Slim van jou.

  Ik vind kroonluchters heel mooi maar echt handig en zuinig zijn ze niet. Het schoonmaken van een kroonluchter vind ik trouwens heel vervelend.

 20. Haha ik vind kroonluchters ook echt prachtig! In mijn oude huis had ik er ook een. En ik snap dat je man terug deinsde bij het zien van die gekleurde haha. Doorzichtige zijn toch mooier! ^^ -x-

 21. Kroonluchters zijn heel mooi en ze zouden perfect passen in onze woonkamer. We hebben ook nog eens het geluk met de hoogte van onze plafonds, wij zijn nl allemaal behoorlijk groot en bij m’n zus bv loopt er gegarandeerd eentje tegen de lamp, letterlijk dan. En toch komen ze er niet. Waarom? Nou, omdat ik schoonmaken ervan al even erg vind dan het schoonmaken van de frietketel!

 22. Kroonluchters zijn echt zo hip!! Leuke tips!
  Ik heb een hele grote gehad van de Xenos in allerlei kleuren maar helaas pastte hij niet meer in de huidige woonsfeer. Heb wel echt genoten van die lamp <3

 23. nee niet voor mij. Manlief vindt ze ook wel mooi. En dan zeg ik: Idd, schitterend. In een oud gebouw, een kerk of zo.
  Hier plafonnierres. Niet mooi, maar we huren dit en mss verkoopt ie het volgend jaar,dus geen andere lampen hier,. Had een mooie lamp maar bij de laatste verhuizing gevallen,helaas.

  1. Het is echt niet makkelijk om mooie lampen te vinden vind ik. Als je niet weet of je daar nog veel langer kunt wonen snap ik dat je niet gaat investeren in dingen als lampen.

 24. Van kroonluchters geen fan, te druk voor mij :)
  Vanmiddag op pad voor een simpele staande lamp, bij de Praxis.
  Sta toch elke keer weer versteld van de prijzen. Maar 30 euro voor jouw lamp is volgens mij een prima deal inderdaad.

 25. Haha ik heb toevallig pas zo’n grote booglamp gekocht, leek me heel leuk, maar in de winkel zag hij er toch leuker uit dan in onze woonkamer. Dus nu dat ding weer uit elkaar schroeven en terugbrengen naar de winkel… :-/

 26. Dat heb je slim aangepakt eerst even laten schrikken en dan als compromis is de andere lamp opeens niet meer zo erg hihihi. Ik ben dol op kroonluchters in de woonkamer hangen twee oudjes en in de eetkamer hangen er ook twee. we hebben er zelfs 1 op het toilet hangen. Ik vind verlichting enorm belangrijk je hebt het natuurlijk nodig maar het bepaalt ook je interieur. Verder gebruiken wij ook de peervormige spaarlampjes van de action die kosten haast niets en gaan behoorlijk lang mee.

 27. Gisteren las ik deze post en ik moet er nog steeds regelmatig om glimlachen zo handig of gehaaid je dit hebt aangepakt. Vanochtend tijdens het ontbijt heb ik er over verteld aan mijn zonen. Psychologisch dus ook een mooi verhaal.

 28. Bij ons geeft het ontwerp de doorslag (duh), hoewel ook de prijs meestal meespeelt. Wanneer een kroonluchter echt te duur is, zoek ik wel een ander exemplaar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.