Niet een to-do list maar een Gedaan lijst

Gedaan lijst

Ken je dat gevoel dat je de hele dag druk bezig bent, maar je je aan het eind van de dag toch afvraagt: ‘Wat heb ik nou eigenlijk de hele dag gedaan?’ Mijn oude buurvrouw noemde dat ‘moggelen’. Ze was hele dagen bezig, maar om nou te zeggen wat ze precies had bereikt die dag, was onduidelijk. Ja, ze had dus ‘gemoggeld’.

Ik vind het gevoel dat ik niet goed weet wat ik de hele dag toch heb uitgevoerd niet prettig. Dus heb ik besloten om voortaan Gedaan lijstjes te maken. Gedaan lijstjes zijn het tegenovergestelde van to-do lijstjes. Want daar zet je op wat je allemaal nog moet gaan doen. Maar een gedaan-lijst is simpelweg een opsomming van wat je gedaan hebt. Het geeft handen en voeten aan allerlei kleine klusjes en activiteiten die je doet gedurende de hele dag.

Kun je dan niet gewoon dingen afvinken op een to-do lijst?

Kritische lezers zullen nu misschien zeggen: wat een onzin, ‘een gedaan-lijst’. Je kunt toch gewoon de dingen die op je to-do lijst staan afvinken. En inderdaad dat kun je ook doen. Maar ik heb het hier over dingen die je doet gedurende de dag, die niet op een to-do lijstje staan. Met een gedaan-lijstje maak je die zichtbaar. Ik vind het tenminste heel fijn. Als ik mijn gedaan-lijstje zie dan denk ik: ‘Aha! Dat heb ik dus allemaal gedaan.’ En dat geeft me een prettig en voldaan gevoel.

Bijvoorbeeld je dekbed wassen, je dakgoten schoonmaken of je ramen lappen!

Maak jij gebruik van lijstjes? En zo ja, waarvoor?

Similar Posts

35 Comments

 1. Oh wat leuk!!! Dat moet ik zeker ook eens proberen… Dan ga ik misschien minder denken op het einde van de dag dat ik weer niets bereikt heb… maar zie ik toch wat ik WEL gedaan heb. Origineel gevonden, ik had er nog nooit eerder iets over gelezen!

 2. Een to do lijst werkt voor mij niet, ik word er alleen maar zenuwachtig van want “ik krijg dat NOOIT af”. Een gedaan-lijst, daarentegen, werkt voor mij veel beter om overzicht te houden. Ik doe het dus al even.

 3. Als ik op vakantiedagen gewoon thuis ben, maak ik graag een gedaan-lijstje met zoveel mogelijk details. Dus niet ‘was gedaan’, maar witte was gedraaid, bonte was gevouwen, overhemden gestreken enz. Daar word ik altijd blij van. Je dag kan zo lui niet geweest zijn, of je bent toch nog een heel behoorlijke huisvrouw geweest!

 4. Ik kan wel inkomen in dat gevoel dat het fijner voelt om een ‘gedaan’ lijstje te hebben dan een ‘to do’ lijstje dat misschien nog niet volledig af is. Thanks voor de tip. Al maak ik meestal wel een to-do lijstje zodat ik dingen niet ga vergeten of omdat ze echt moeten die dag hehe.

 5. Wel gedaan. De gedaan lijstjes zijn vooral fijn op rommelige dagen. Van die dagen waarop je start met een klusje in de garage, waarna kind nr. 1 na 5 minuten moet poepen (uit jas en laarzen helpen, wachten, helpen met vegen, toezien op handen wassen, weer in jas en laarzen helpen, terug naar klusje) waarna nr 2 van alles uit de schuur blijkt te hebben gesleept, nr 1 nóg een keer moet poepen (serieus….), waarna nr 2 iets in zijn oog krijgt (drama) enz.

  Hm…. zo’n dag als vandaag dus;-)

 6. Wat een grappig woord, moggelen.
  Dat gevoel van “wat heb ik nou eigenlijk gedaan” is denk ik voor heel veel mensen herkenbaar. Een gedaan lijstje maken lijkt me hier een heel goede oplossing voor.

 7. Ik gebruik al heel lang een bestand doen.txt dat op het bureaublad van m’n laptop staat. Aanvankelijk gebruikte ik die als 1-regelige agenda. Dwz per ding datum, tijd en waar ik moest zijn. Als dat gebeurt was dan zakte die onder de gedaan-lijn. Anderhalf jaar geleden gaf m’n uroloog de tip om bij te houden hoe vaak ik per dag plastte. Dat heb ik een jaar in hetzelfde bestand toegevoegd, met daarbij wat in voor ontbijt en hoofdmaaltijd had. Wat ik gesnoept heb en af en toe m’n gewicht. Of ik goed had geslapen, hoeveel ik die dag had gelopen (en/of gefietst) en of er iets afwijkends was gebeurd. Het is een kleine moeite en ik hou het meeste nog altijd bij. Behalve de plasttijden nu m’n geziek weer behoorlijk normaal is. ;-)

 8. Ik heb laatst toevallig een artikel gelezen dat het beter is om een gedaan lijstje te maken. Dan kun je trots zijn op wat je wel gedaan hebt in plaats van wat niet gelukt is en niet afgevinkt is.

 9. Dat doe ik ook al jaren, niet op papier maar in mijn hoofd. Elke avond neem ik daar de tijd voor. Het is op mijn leeftijd tevens een goede geheugentraining????

 10. Ik noem dat een Tadah lijst… Soms heb ik dat gewoon even nodig. Omdat dat wat had moeten gebeuren niet is gedaan, maar 100.000 andere dingen wel. Even inzichtelijk maken dat ik niet een hele dag heb zitten vegeteren op de bank.

 11. Hier heb ik weleens vaker van gehoord! Ik heb soms een to dolijste nodig, omdat ik anders vergeet wat ik allemaal moet doen. Een ‘gedaan-lijstje’ klinkt wel leuker om te bekijken!

  Liefs,
  Marloes

 12. Wat een goed idee! Ik werk ook altijd met to-do lijstjes op mijn werk en vind het heerlijk als ik aan het einde vd dag veel afgevinkt heb. Maar dit ga ik misschien ook maar eens combineren met een gedaan-lijst!

 13. Deed ik het maar eens, het een of het ander. Nu blijven taken te vaak liggen of gebeuren dingen wel heel snel na elkaar bijvoorbeeld maar een week er tussen terwijl 1x per maand genoeg is.

 14. Ik heb een soort bullet journal achtinge agenda die ik bij hou.
  Daar zet ik taakjes op en die vink ik af. Dat geeft me een fijn gevoel. Als klusjes niet lukken dan schuif ik ze door naar de volgende week. En geloof me, na 4x doorschuiven ben je het zat en ga ik het klusje toch doen! ????
  Ik vind het een mooie aanvulling om ook de niet geagendeerde werkjes toe te voegen, dat geeft vast een nog voldaner gevoel. Thanks!

 15. Ik doe zelf eigenlijk helemaal niks met lijstjes omdat ik een hekel heb aan dingen plannen en bij lijstjes vaak onnodig veel ‘druk’ voel die ik kan missen als kiespijn. Zo’n ‘gedaan’ lijstje klinkt dus sowieso al een stuk relaxter. Je verlegt de focus van ‘presteren’ naar ‘kijk dit heb ik al gedaan’. Desondanks niet iets wat ik zelf zou gaan doen, maar het idee spreekt me wel aan. Omdenken!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.