Netflix serie 1899

Netflix serie 1899

Samen met mijn man keek ik een Netflix serie 'over mensen op een boot'. Dat blijkt de Netflix serie 1899 te zijn.

Het lukte me maar niet om de titel te onthouden!

Afgelopen week zagen we de laatste aflevering en nu is het dus tijd voor mijn review van de Netflix serie 1899!

Netflix serie 1899: waar gaat het over?

De Netflix serie 1899 speelt zich af op het schip de Kerberos. Een boot die naar Amerika gaat om precies te zijn. Aan boord zijn mensen uit allerlei verschillende landen die een nieuw leven willen opbouwen in Amerika. Deze bootreis speelt zich af in het jaar 1899.

Aan boord is onder andere Maura, een vrouw die arts is. Verder een Duitse kapitein die vrouw en kinderen is verloren, een Zweedse familie, een Frans pasgetrouwd stel en een Chinees meisje met haar moeder.

Gaat het hier dan om een soort Love Boat serie,  maar dan verpakt als een kostuumdrama?

Nee, absoluut niet!

De Netflix serie 1899 lijkt in werkelijk niets op de luchthartige Love Boat serie.

Helaas.

Verlaten schip Prometheus

Halverwege de reis stuitten ze op een verlaten schip, de Prometheus genaamd. Ook dat was een schip gevuld met passagiers op weg naar Amerika. De kapitein en Maura en nog een paar passagiers verlaten hun schip de Kerberos, en gaan met roeiboten kijken bij de Prometheus. Het schip is compleet verlaten! Nergens een spoor van de passagiers. Maar dan ontdekken ze een klein jongetje dat zat opgesloten in een kast.

Wat is er gebeurd op dit verlaten schip?!

Op dit punt in de serie vond ik de serie erg mooi. Ik vermoedde dat er iets vreselijks op de Prometheus was gebeurd, en dat dit misschien zou overslaan naar het passagierschip.

Ik verwachtte een combinatie van horror en psychologische thriller.

Veel onbegrijpelijke wendingen

Maar niets van dat al! In plaats daarvan begonnen ze voortdurend door luiken en tunnels te klimmen, en gebeurden er allerlei rare dingen op de Kerberos waarvan ik als kijker niets begreep.

En dat minstens 4 afleveringen achter elkaar!

Op een gegeven moment had ik echt schoon genoeg van al dat gekruip en geklim door tunnels. Ik was dan ook blij toen we eindelijk bij de laatste aflevering waren. 'Nu zal alles wel duidelijk worden!' zei ik hoopvol tegen mijn man.

Maar zelfs in die laatste afleveringen kropen ze nog weer steeds door donkere tunnels enzo, en weliswaar kwam er een verklaring voor de gebeurtenissen, maar die begreep ik eigenlijk niet zo goed.

Nadat ik er een nachtje over geslapen had, snap ik het verhaal geloof ik wel iets beter.

Maar nog steeds vind ik het een stomme, moeilijke en ingewikkelde serie.

Trailer van de serie

Netflix serie 1899: hoe het volgens mij zit - Spoiler Alert!

Nu volgt een spoiler, want ik ga mijn theorie vertellen over hoe het verhaal in elkaar steekt. Als ik het goed begrijp is de Kerberos en alle passagiers een simulatie. Een simulatie die wordt afgespeeld in het jaar 2999 of zo.

En die simulatie wordt afgespeeld op een ruimteschip.

Plottwist! Denk je dat je naar een historisch kostuumdrama zit te kijken, blijkt het een futuristische science fiction film te zijn!

Als ik het goed begrijp heeft Maura de simulatie in werking gezet, omdat ze haar zoontje niet wou verliezen.

Mijn conclusie over Netflix serie 1899

Na een veelbelovende start wordt de Netflix serie 1899 steeds onbegrijpelijker. Ik krijg de indruk dat het een serie is voor intellectuelen, en dat mijn intellect tekortschiet om deze serie te kunnen waarderen.

via GIPHY

Dat geef ik liever niet toe, maar dat is hoe het is.

Blijkbaar kan ik het hoge niveau van de Netflix serie 1899 niet aan....

Wat ik er wel leuk aan vond was de verwijzing naar Plato's grot: de mensen in die grot zien de schaduwen aan voor de realiteit, maar de schaduwen zijn alleen afspiegeling van de werkelijkheid.

Als ik het goed begrijp is dat ook zo met de dingen die de passagiers op de Kerberos meemaken.

Of zo....

Is Netflix serie 1899 iets voor jou?

Wie zin heeft in een spannende serie over een verlaten schip waar een eng virus rondwaart, moet niet bij deze serie zijn!

Maar wie houdt van onbegrijpelijke verhalen, waarbij dezelfde gebeurtenissen voortdurend herhaald worden, en waarbij de personages voortdurend dwalen door gangen, is dit een topserie.

Op IMDb krijgt 1899 een 7,3. Ik geef hem een 5,6 en raad hem dus niet aan.

Netflix serie 1899 kijken

Je kunt de serie 1899 kijken op Netflix. Inmiddels is bekend geworden dat er geen seizoenen meer bijkomen. Op basis van het einde hadden ze er makkelijk nog een seizoen aan vast kunnen plakken, want hoe nu verder?

Maar het mag denk ik duidelijk zijn dat ik het niet erg vind dat er niet nog een seizoen komt van deze Netflix serie.

De Netflix serie 1899 is gemaakt door de bedenkers van de serie Dark, die ik ook al niet goed begreep.

Een andere historische serie is Mr Selfridge

Heb jij deze serie gezien? Wat vond jij ervan?

Similar Posts

3 Comments

  1. Ik ben ook afgehaakt maar eerder dan jij, het begin was veelbelovend maar het werd al snel ongeloofwaardig, een jonge vrouwelijke arts die mee mag op expeditie en hoe dat kind opgesloten zat en er vervolgens fris uit zijn gevangenis stapte kon volgens mij ook niet. Niets aan gemist dus als ik jouw verslag lees.

  2. mmm ... als ik tv kijk wil ik afschakelen. ook bij netflix series wil ik kijken en niet al te veel hoeven te denken. mijn hersens staan volgens mij ook bijna op 'silent mode' als ik voor de tv zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.