Neem jij verborgen nummers op?

verborgen nummer

Het afgelopen jaar kwamen we vanwege één van de kinderen in aanraking met hulpverleners.

En wat mij erg opviel was dat hulpverleners bij voorkeur vanaf een verborgen nummer bellen.

Dat wil zeggen dat de telefoon gaat en op het display zie je niet het telefoonnummer van de beller of de identiteit, maar een tekst als 'Verborgen'.  Zo'n verborgen nummer kun je ook niet terugbellen.

Erg vervelend, vooral omdat hulpverleners vaak ook nog eens de gewoonte hebben om niets in te spreken. Dat betekent dat je handenwringend thuis zit te wachten tot het ze kan behagen je opnieuw te bellen.

Ik heb een hekel aan verborgen nummers

Ik heb dus ondertussen een enorme antipathie tegen verborgen nummers ontwikkeld. Enerzijds omdat ze zelden goed nieuws betekenen. Anderzijds omdat het alle macht en initiatief bij de beller legt. En de relatie hulpverlener - hulpvrager is vaak per definitie al scheef. Hoewel dat geen probleem hoeft te zijn als je met kundige, betrokken hulpverleners te maken hebt. Maar ja, zie die maar eens te vinden...

Wie bellen met verborgen nummers?

 • Hulpverleners. Ik neem aan dat hulpverleners met een verborgen nummer bellen om te voorkomen dat ze te vaak (terug) gebeld worden of zo. Maar dat vind ik dan ook wel weer raar. Want zijn hulpverleners er niet om mensen te helpen die ze nodig hebben?
 • Call centers bellen ook vaak met een verborgen nummer. Een verborgen nummer kan dus in veel gevallen betekenen dat degene die je belt je iets wil verkopen. Dit heet telemarketing.
 • Ook bedrijven gebruiken nog wel eens een verborgen nummer om te bellen.
 • En last but not least, heb je nog een groep mensen die andere mensen graag telefonisch lastig vallen. En dat doen ze dan uiteraard graag lekker anoniem.

Wat kun je doen tegen telefoontjes van een verborgen nummer?

Helaas kun je tegen telefoontjes van hulpverleners die je bellen met een verborgen nummer weinig doen. Je bent immers afhankelijk van ze. Je kunt hoogstens aangeven dat het heel onprettig is als ze je anoniem bellen.

Maar verborgen telefoontjes van bedrijven en call centers kun je voorkomen of verminderen door je te registreren bij het Bel Me Niet register. Daarna mogen bedrijven je niet meer telefonisch benaderen voor commerciële, ideële of charitatieve dingen.

Wees verder zuinig met wie je je telefoonnummer geeft.

Zelf met een verborgen nummer bellen

Ik vind dit dus weinig sympathiek, maar vooruit. Op WikiHow staat een handig tutorial hoe je zélf kunt bellen vanaf een verborgen nummer. Met andere woorden, dat je iemand belt, en dat jouw telefoonnummer wordt afgeschermd.

Mijn conclusie over verborgen nummers

Het mag duidelijk zijn dat ik geen fan ben van verborgen nummers! Ik ken zelfs iemand die uit principe geen verborgen nummers opneemt. En ik geef hem groot gelijk. Helaas heb ik zelf op dit moment de luxe niet om verborgen nummers te negeren.

Mijn devies: als je iemand belt, doe dat dan in allen openheid!

En voor alle hulpverleners: schaf een speciaal mobieltje aan dat je gebruikt voor je cliënten!

Wat vind jij van verborgen nummers? En neem je een verborgen nummer op?

Bron afbeelding: Shutterstock

Similar Posts

51 Comments

 1. Ik heb ook een hekel aan verborgen nummers. Als ik opneem dan wacht ik eerst tot degene aan de andere kant iets zegt, of ik zeg 'Hallo', ik zeg mijn naam niet. Als ik dan al iets als 'Goedemorgen dit is de postcode loterij', dan -heel onbeleefd I know- hang ik zonder iets te zeggen op.

  1. Ik zeg ook alleen 'hallo' bij verborgen nummers. De beller raakt daar weleens van in de war en dan leg ik uit dat ik mijn naam niet zeg als ik geen nummer zie.

 2. Wij hadden ook altijd een geheim nummer, maar ik neem geheime nummers zelf niet op dus hebben wij ons eigen nummer toch maar over gezet. Meestal is een geheim nummer van iemand die je 'lastig' valt en daar heb ik geen zin in.

 3. Ik neem soms per ongeluk nog op, maar in principe niet meer. Sinds ik als ondernemer bij de KvK sta geregistreerd is het alsof ik 'vrij wild' ben voor telefonische acquisitie. De verkoop aan de telefoon is ook ronduit agressief, niet normaal meer! Vooral energieleveranciers zijn extreem wat dit betreft.

  1. Ik neem meestal wel op, omdat het dus belangrijk kan zijn. Maar ik vind het beslist niet prettig. En als het dan een telefonische verkoper blijkt te zijn baal ik.

   Wat onprettig dat ze zo agressief zijn in de verkoop Christi. Dat heb ik gelukkig nog niet zo bij de hand gehad.

 4. Ik heb zelf een verborgen nummer en ik vind het heerlijk rustig!
  Hoewel inderdaad lastig als je iemand niet direct kunt terugbellen, kan ik me toch ook wel voorstellen, zeker bij bedrijven, dat je niet het directe nummer te zien krijgt.
  Vaak zijn het dan doorkiesnummers en om te voorkomen, dat er een wildgroei ontstaat aan directe telefoontjes wordt het zo afgeschermd.
  Overigens handel ik het liefst zoveel mogelijk via mail af, heb ik zelf mijn vraag of iets dergelijks "op papier" en bij antwoorden kan ik het rustig nalezen en beantwoorden, wanneer mij dat uitkomt.

  En wat betreft hulpverlening, de hulpverlener kan net in gesprek zijn met iemand en geloof me, dan is het erg storend als er steeds telefoontjes komen en leidt af van het gesprek. Voor jou kan de vraag prangend zijn, maar de cliënt, die tegenover de hulpverlener zit, wil ook graag onverdeelde aandacht.

  Groetjes Lily

  1. Ik snap helemaal dat als je als hulpverlener in gesprek zit met een cliënt het niet fijn is om gestoord te worden. maar dan zet je de telefoon gewoon even uit, of op stil zodat je niet gestoord wordt. Ik vind dat geen reden om zelf met een verborgen nummer te bellen.

   Ik heb net als jij voorkeur voor de mail! Dan kun je ook beter rustig nadenken wat je wilt zeggen.

  2. Ik wil hier wel op reageren, want ik heb zelf te maken met hulpverlening en het is niet altijd mogelijk om de telefoon uit te schakelen, omdat men soms ook "bereikbaarheidsdienst" heeft.
   Hulpverlening is complex en zeker door de bezuinigingen is het voor hulpverleners vaak ook goochelen om zowel de een als de ander tevreden te stellen.
   Net zoals jij en ik zijn het mensen en blijft het mensenwerk!
   Zou je wel tevreden zijn als de telefoon uitgeschakeld was en diegene dus net zo goed niet bereikbaar zou zijn?
   Jij en ik zijn niet de enige cliënten, die iets verwachten en ze hebben vaak een drukke agenda naast hun eigen leven, wat soms ook de nodige energie vraagt.
   Ik mail met de hulpverlening als ik echt met iets zit, dat geeft de ander rust en de tijd om te reageren als dat uitkomt.

   Als hulpverlener moet je jezelf beschermen om niet overspoeld te worden, de andere kant van het verhaal....

   Groetjes Lily

  3. Ik zou zeker tevreden zijn met de mogelijkheid om een voicemail in te spreken. Dat heb ik liever dan een verborgen nummer.

   Ik ben me er enorm van bewust dat het beroep van hulpverlener zwaar is. Maar soms denk ik dat hulpverleners doorschieten in zichzelf beschermen tegen cliënten...

  4. Hoezo denk je, dat hulpverleners doorschieten, want zo veralgemeen je het, alsof alle hulpverleners doorschieten.

   Ik zal heel eerlijk zijn, er zit veel kaf tussen het koren in hulpverleningsland en het is mensenwerk.
   De een schermt zich strak af en de ander stelt zichzelf teveel open, daartussen de middengroep.
   Het komt op mij wat over alsof je niet tevreden bent over deze hulpverlener. Daarover eens in gesprek gaan?

   Was ik hulpverlener en ik heb in jonge jaren ook een deel van de Sociale Akademie gedaan, dan zou ik me toch ook een stuk afschermen.
   Mensen kunnen ook wel eens dwingend zijn: Ik wil het nu en meteen, wat dat dan ook is.
   In echte noodsituaties is er altijd een centraal nummer, wat gebeld kan worden.

   Ik heb het telefoonnummer van mijn hulpverleenster, maar ik zal haar nooit bellen, zit me iets hoog, mail ik haar.
   Rustig voor mij om toch het verhaal te doen, rustig voor haar om op een geschikt tijdstip te lezen en zo nodig te antwoorden.
   Het werkt prima zo en daarnaast heb ik wekelijke gesprekken met haar en eigenlijk gun ik ieder mens zo iemand ;)

   Weet je trouwens, dat veel hulpverleners zelf vaak een hulpverlener hebben om te kunnen ventileren?

   Tja, ik breek toch wat een lans voor hulpverlening, maar nogmaals er zit ook echt heel wat kaf tussen het koren, daar ben ik me meer dan bewust van!

   Groetjes Lily

  5. Lily, ik schrijf uiteraard alleen over mijn eigen ervaringen. Dat is dus per definitie niet algemeen geldend.

   Alles wat je zegt over hulpverleners is ongetwijfeld waar.

 5. Ik vind hebt ook super irritant! Ik heb een voicemail dus spreek dan wat in!
  Gebeurd helaas ook bijna niet
  Ik zou zeggen iedereen gewoon met zichtbaar nummer bellen!

 6. Volgens mij zie je "verborgen nummer" als iemand van een groot bedrijf/organisatie belt via een telefooncentrale. Daar kan die persoon dan nix aan doen, die belt gewoon vanaf kantoor.
  Al mag je best vertellen dat je dan diens nummer niet hebt, en dat dat wel lastig communiceert.

 7. Verborgen nummers neem ik nooit op. Nummers die wel zichtbaar zijn maar die ik niet ken, vaak ook niet. Tenzij ik een telefoontje verwacht. Ze spreken dan maar wat in of bellen nog maar een keer. En anders was het vast niet belangrijk genoeg..

 8. Ik heb een bloedhekel aan anonieme bellers en neem ze uit principe niet op. Ondanks het bel me niet register word ik toch soms nog lastiggevallen...

  als het belangrijk is laat men maar een voicemailbericht achter, maar dat kan dus niet bij iederee helaas.

 9. Ik hou ook niet van verborgen nummers maar neem ze wel op. Als het telemarketeers zijn zeg ik beleefd dat ik géén behoefte heb, wens ze een goede dag en hang beslist op.
  Op onze deur hangt ook een bordje met: niet aanbellen om iets te verkopen of geloof te overtuigen. Collectes zijn welkom.
  Maar, mijn ouders hadden ooit een geheim nummer, omdat ze werden lastiggevallen/bedreigd. Dat kan dus ook nog.
  Intussen heeft mijn moeder weer een gewoon nummer.
  Die KvK inschrijving trouwens, is mijn ervaring ook. Opgejaagd wild word je. Ook via de brievenbus. Ongevraagde post word ongeopend teruggezonden met "retour afzender, gelieve niet te spammen" erop.
  Zonde van de gekapte bomen anders.

 10. Ik neem ze niet op, daarvoor heb ik een antwoordapparaat. Spreken ze maar wat in, en dat doen ze niet.

  Ik heb ook een vriendin die klaagt dat ik nooit terug bel: nee, je spreekt toch niets in dus waarom zou ik je dan terug bellen. Ik vraag notabene in mijn antwoord tekst: "spreek een bericht in zo nodig bel ik je terug."

 11. Ik vind verborgen nummers echt vervelend. Gelukkig heb ik er niet zoveel last van. Even over bel mij niet lijst, als je dan meedoet aan spelletjes of je geeft ergens je telefoonnummer op. Dan moet je je er na terug zetten op de bel mij niet lijst. Anders blijven ze weer bellen. ;)

 12. Bij een verborgen nummer laat ik die eerst wat langer dan 3 à 4 keer over gaan. De ervaring heeft me geleerd dat callcenters de telefoon niet zo lang laten overgaan. Gaat ie dus langer over is het meestal wel echt een beller die je nodig heeft...Maar dan pak ik wel aan met bijv. alleen maar "hallo"... Heel irritant zulke telefoontjes!!

 13. Ik neem ze wel op, want je weet maar nooit... Zo hoorde ik van iemand die een gezinshuis heeft dat ze een geheim nummer moest omdat de ouders van de kinderen die ze opvangt niet direct contact op mogen nemen. Dat moet via de instantie. Ook voor bedrijven kan ik het me voorstellen dat de inkomende gesprekken gestructureerd worden, anders zou de telefoniste overbodig worden!

 14. Ik bel zelf ook regelmatig als hulpverlener in een ziekenhuis. Ik kan er niet voor kiezen om met een zichtbaar nummer te bellen, dat is gewoon zo ingesteld door de organisatie. Het is voor 'ons' als hulpverleners wel vervelend als mensen uit principe niet willen opnemen als het om een onbekend nummer gaat want ik heb geen andere manier om ze te bereiken. Een brief sturen duurt te lang voor want wij doen. Ivm privacy kan ik meestal ook geen voicemail inspreken.
  Misschien ook handig om aan zulke dingen te denken als je gebeld wordt door een onbekend nummer
  Een telemarketeer kan je tenslotte gewoon ophangen als je niks wil kopen

  1. Interesant om het perspectief van de andere kant te horen.

   Maar ik vraag me toch af wat de redenering is van een instelling die hulp verleent is, om een verborgen nummer te hanteren...

   En een voicemail inspreken kan lijkt me toch wel zonder je naam te noemen?

 15. Heel gek dat het nummer van een hulpverlener anoniem is. Ik ben zelf hulpverlener en ik heb altijd geleerd om altijd voice mails in te spreken. Het kan namelijk ook verontrustend zijn als een hulpverlener belt. En het hoeft niet altijd slecht nieuws te zijn. Mijn ervaring met anonieme nummers is dat het vaak bedrijven zijn die dingen willen verkopen. Ik neem ze dus maar op om er vanaf te zijn. Want anders bellen ze gegarandeerd dagen later weer terug

  1. Oh heerlijk, een hulpverlener die het begrijpt Leonie! Inderdaad, het is meestal verontrustend als een hulpverlener belt. En dan is het wel zo prettig als ze in ieder geval een voicemail inspreken.

 16. Hm... Eerlijk gezegd vind ik het onprofessioneel om als hulpverlener geen voicemail in te spreken. Ik hamer daar bij mijn stagiaires erg op: ALTIJD inspreken.

  Ik werk in de zorg (nog wel ;-)) en heb het anonieme nr op ons kantoor om laten zetten naar een zichtbaar nummer- want massa's mensen hebben hier (terecht) een hekel aan en dan begin je een gesprek gelijk al minder prettig. En met welk nut? Als mensen je te vaak bellen, dan kun je er toch ook gewoon iet van zeggen?

  1. Geweldig Huiselijk genoegen! Heerlijk dat jij aan je stagières leert om in te spreken. Als persoon aan de andere kant kan ik je niet vertellen hoe fijn dat is om te horen! Evenals het feit dat je jullie verborgen nummer hebt om laten zetten naar een zichtbaar nummer.

   Goed gedaan!

   Zo ben je als hulpverlener tenminste ook nog een echt Mensch.

  2. Ik vind met volle overtuiging dat het juist als hulpverlener belangrijk is om te werken vanuit gelijkwaardigheid. Een ander heeft dan misschien ondersteuning nodig in iets, maar dat maakt hem / haar niet minder mens.

 17. Ik neem noit anonieme telefoontjes aan. Gegarandeerd weer 1 of ander callcenter. De bel me niet meer werkt hier niet, noch bij mij, noch bij mijn man. Ik word erg lastig van zo'n telefoontjes. De voorbije week weer erg veel last mee!

 18. Ik heb een hekel aan afgeschermde nummers, maar neem wel op. Zie het nut niet van zulke nummers. Ook niet voor hulpverleners.
  Verkoop praatjes kap ik altijd af. Eerst vriendelijk. Helpt dat niet , druk ik de beller gewoon weg. Zo, duidelijk lijkt me dan.

  1. Ik zeg ook altijd vriendelijk dat ik geen interesse heb. Die arme mensen hebben best een nare baan denk ik dan. Maar als ze weigeren op te geven, zie ik me soms ook wel eens genoodzaakt om dan maar op te hangen.

 19. Verborgen nummers vind ik ook nooit fijn. Ik weet inderdaad dat hulpverleners, gemeenten, overheidsinstanties allemaal vaak anoniem bellen. Daarom neem ik wel altijd op, maar zonder mijn naam te noemen. Om toch niet zomaar mijn identiteit prijs te geven voor het geval het wel iets vreemds is.

 20. Ik heb een hekel aan anonieme bellers. Op dit moment word ik al weken gebeld door een anonieme nummer. Ik heb 2 keer opgenomen zonder iets te zeggen en aan de andere kant zeiden ze ook niets (best eng!). Ik denk dus niet dat het om een call center of dergelijke gaat. Vanaf nu neem ik niet meer op en ik hoop dat dit eindelijk eens zal stoppen want je kan er niks tegen doen.

 21. Ik spreek altijd in als ik namens ons bedrijf bel, en meld meteen wanneer ik al dan niet bereikbaar ben om terug te bellen. Mensen die terugbellen omdat ze alleen ons nummer zien op hun lijstje, dát vind ik pas lastig: "U heeft mij gebeld" - nee, ik heb u niet gebeld, dat is waarschijnlijk een van mijn vier collega's geweest, óf iemand die even van onze telefoon gebruik maakte. Ga dan maar eens zoeken wie er heeft gebeld. In mijn vorige baan konden dat dan nog 1o anderen zijn, die hadden gebeld...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.