Hoe breng je de natuur binnen, als het buiten guur en koud is?

Screen Shot 2018 02 25 at 14.40.35

De natuur is goed voor lichaam en geest!

Kijk maar wat het IVN over het effect van natuur zegt:

‘Een bezoek aan de natuur, of zelfs al alleen het kijken naar de natuur vanuit het raam of op een scherm heeft meetbare positieve effecten op de concentratie en het fysiologisch functioneren.’

Dus ik bedoel maar.

Slecht weer? Breng de natuur ín huis

Nou staat Nederland niet bepaald bekend om het leuke klimaat. Het is hier nogal eens wisselvallig. Deze week wordt het zelfs ‘Siberisch koud’. Hoewel ik hartgrondig geloof in het Noorse/Zweedse principe dat slecht weer niet bestaat, alleen slechte kleding, kan het weer wel degelijk afschrikken. Ik snap best dat Siberische kou niet bepaald uitnodigt om naar buiten te gaan.

In zo’n geval lijkt het me daarom handig om de natuur in huis te brengen. Zo pak je toch de positieve effecten van de natuur, zonder dat je er per sé voor naar buiten moet. Uit een Zweeds onderzoek van de Chalmers Universiteit bleek dat zelfs uit het raam kijken naar bomen je herstel al verbetert!

Hier onder tips hoe je de natuur in je huis kunt brengen!

 1. Haal planten in huis! Veel planten zijn ook nog eens zo vriendelijk om de lucht in huis te zuiveren. Planten zijn een snelle en makkelijke manier om letterlijk natuur in huis te halen. Heb je geen groene vingers? Kies dan voor planten die amper verzorging nodig hebben om het jezelf makkelijker te maken. Geen zin in planten? Er staan nu overal sneeuwklokjes buiten. Pluk er een paar en zet ze in een glaasje water op je salon- of keukentafel!
 2. Kies voor natuurlijke materialen. Leg bijvoorbeeld een kokosmat neer als vloerkleed. Houten meubels en houten accessoires brengen ook het gevoel van de natuur in huis. Er zijn zelfs speciale grasmatten waarmee je muren kunt beplakken! Kijk:

 3. Ga voor kleuren die je ook in de natuur vindt. Denk aan groene, bruine en andere aardetinten.
 4. Zet een kruidentuintje in je keuken. Je kunt tegenwoordig heel makkelijk kant en klare kruidentuintjes kopen zodat je binnen zelf tuinkruiden kunt kweken. En denk ook aan de moestuintjes van Albert Heijn!

  natuur in huis

  59,95 bij bol.com

 5. Hang een groot schilderij op met een afbeelding van natuur. Denk aan een mooie zonsondergang of de Grand Canyon!
 6. Gooi regelmatig je ramen open, en laat frisse lucht binnen stromen.
 7. In ons huis in Arnhem hadden we een schuifpui in de keuken. Als ik die openschoof dan werd binnen ineens buiten. Een schuifpui, of een groot raam is dus ook een goede manier om de natuur het huis in te halen.
 8. Haal iets van stromend water in je huis. Het geluid van kabbelend water werkt rustgevend. Hier onder een voorbeeld van een waterornament voor binnen:

  waterornament binnen

  29,88 bij fengshuiwinkel.nl

 9. Verhuis naar het platteland ; ) Dan woon je simpelweg in de natuur. Als ik uit mijn keukenraam kijk dan zie ik een lege akker en daarachter een bos. Rustgevender wordt het niet.
 10. Kijk een natuurvideo! Want zelfs binnenshuis natuur kijken op een scherm is al effectief volgens Agnes van den Berg (hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen).Hier onder een voorbeeld, waar ik tot mijn eigen verrassing inderdaad spontaan rustiger van werd:

Samenvattend over natuur in huis

De natuur is goed voor ons. Maar soms komen we er (te) weinig mee in aanraking door tijdgebrek en/of slecht weer. In zo’n geval kun je de natuur in je huis brengen, zodat je er toch mee in aanraking komt. In deze post gaf ik 10 tips hoe je de natuur in je huis kunt brengen!

Hoe denk jij over natuur, en het effect er van op jou?

65 Comments

 1. VeggieMo
 2. Verena
 3. Pakketje
 4. Kim
 5. Sylvia
 6. Marrian
 7. Eva
 8. Eva
 9. Eke

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh