Hoe breng je de natuur binnen, als het buiten guur en koud is?

De natuur is goed voor lichaam en geest!

Kijk maar wat het IVN over het effect van natuur zegt:

‘Een bezoek aan de natuur, of zelfs al alleen het kijken naar de natuur vanuit het raam of op een scherm heeft meetbare positieve effecten op de concentratie en het fysiologisch functioneren.’

Dus ik bedoel maar.

Slecht weer? Breng de natuur ín huis

Nou staat Nederland niet bepaald bekend om het leuke klimaat. Het is hier nogal eens wisselvallig. Deze week wordt het zelfs ‘Siberisch koud’. Hoewel ik hartgrondig geloof in het Noorse/Zweedse principe dat slecht weer niet bestaat, alleen slechte kleding, kan het weer wel degelijk afschrikken. Ik snap best dat Siberische kou niet bepaald uitnodigt om naar buiten te gaan.

In zo’n geval lijkt het me daarom handig om de natuur in huis te brengen. Zo pak je toch de positieve effecten van de natuur, zonder dat je er per sé voor naar buiten moet. Uit een Zweeds onderzoek van de Chalmers Universiteit bleek dat zelfs uit het raam kijken naar bomen je herstel al verbetert!

Hier onder tips hoe je de natuur in je huis kunt brengen!

 1. Haal planten in huis! Veel planten zijn ook nog eens zo vriendelijk om de lucht in huis te zuiveren. Planten zijn een snelle en makkelijke manier om letterlijk natuur in huis te halen. Heb je geen groene vingers? Kies dan voor planten die amper verzorging nodig hebben om het jezelf makkelijker te maken. Geen zin in planten? Er staan nu overal sneeuwklokjes buiten. Pluk er een paar en zet ze in een glaasje water op je salon- of keukentafel!
 2. Kies voor natuurlijke materialen. Leg bijvoorbeeld een kokosmat neer als vloerkleed. Houten meubels en houten accessoires brengen ook het gevoel van de natuur in huis. Er zijn zelfs speciale grasmatten waarmee je muren kunt beplakken! Kijk:

  natuur in huis
  Bron: Maxifleur Kunstplanten
 3. Ga voor kleuren die je ook in de natuur vindt. Denk aan groene, bruine en andere aardetinten.
 4. Zet een kruidentuintje in je keuken. Je kunt tegenwoordig heel makkelijk kant en klare kruidentuintjes kopen zodat je binnen zelf tuinkruiden kunt kweken. En denk ook aan de moestuintjes van Albert Heijn!

  natuur in huis
  59,95 bij bol.com
 5. Hang een groot schilderij op met een afbeelding van natuur. Denk aan een mooie zonsondergang of de Grand Canyon!
 6. Gooi regelmatig je ramen open, en laat frisse lucht binnen stromen.
 7. In ons huis in Arnhem hadden we een schuifpui in de keuken. Als ik die openschoof dan werd binnen ineens buiten. Een schuifpui, of een groot raam is dus ook een goede manier om de natuur het huis in te halen.
 8. Haal iets van stromend water in je huis. Het geluid van kabbelend water werkt rustgevend. Hier onder een voorbeeld van een waterornament voor binnen:

  waterornament binnen
  29,88 bij fengshuiwinkel.nl
 9. Verhuis naar het platteland ; ) Dan woon je simpelweg in de natuur. Als ik uit mijn keukenraam kijk dan zie ik een lege akker en daarachter een bos. Rustgevender wordt het niet.
 10. Kijk een natuurvideo! Want zelfs binnenshuis natuur kijken op een scherm is al effectief volgens Agnes van den Berg (hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen).Hier onder een voorbeeld, waar ik tot mijn eigen verrassing inderdaad spontaan rustiger van werd:

Samenvattend over natuur in huis

De natuur is goed voor ons. Maar soms komen we er (te) weinig mee in aanraking door tijdgebrek en/of slecht weer. In zo’n geval kun je de natuur in je huis brengen, zodat je er toch mee in aanraking komt. In deze post gaf ik 10 tips hoe je de natuur in je huis kunt brengen!

Hoe denk jij over natuur, en het effect er van op jou?

Similar Posts

65 Comments

 1. Goede tips! Ik pas er al een heel aantal toe, zoals veel planten in huis bijvoorbeeld. En wij wonen ook vrij landelijk, dus ik herken het gevoel.
  Een kruidentuintje in de keuken probeerde ik al meermaals, maar steeds gaat alles binnen de kortste keren kapot… Ik weet echt niet wat ik verkeerd doe.

 2. Natuur is heel erg belangrijk en daarom maak ik al jaren seizoentafels. De seizoenentafel is een plek in huis, waar je een stukje natuur naar binnen haalt en waarmee jij je meer bewust bent van het ritme van de seizoenen. Heel erg leuk om samen met je (klein) kinderen te doen

 3. Ik wil alleen nog wat planten in huis. Die mis ik echt nog. Verder zie ik vanuit mijn slaapkamer over de huizen al het bos, ik woon aan de Veluwe en dat is echt fijn

 4. De kleuren in onze woonkamer zijn hoofdzakelijk bruin en groen. We hebben veel hout, een grote ingelijste poster van een zee. Hebben we ook op onze slaapkamer, maar dan een ander uitzicht.
  Ik kijk graag naar buiten. Ik kijk uit op fruitbomen. En ik kijk graag naar de tuin. We hebben nu een kamer die op de tuin gericht is. Fijn vind ik dat.
  En ik ga heel graag wandelen of fietsen in de natuur. Mijn man en ik zijn allebei gek op wandelen. Laat het voorjaar maar komen! Het is me nu echt te koud. Zoals je al schreef ‘window weather’.

 5. Ik heb berkentakken in een vaas, die beginnen na bijna twee weken staan uit te komen. Straks zit daar prachtig groen blad aan, heel fijn om vertrouwen te houden in het feit dat de lente echt wel komt :)

 6. Zo’n grasmat aan de muur gaat me wat ver. Maar ik houd wel van de natuur binnen en buiten!

  Wat betekent trouwens IVN? Die afkorting waarvan je die quote vandaan hebt?

 7. Momenteel heb ik niet zoveel natuur in huis, maar ik zou wel heel graag meer planten in huis hebben! Ook lijkt mij het stromende water erg rustgevend

 8. Bij mij is het binnen een soort mini Keukenhof.
  Narcissen, hyacinten, een amsrillys doe op uitkomen staat….. ik koop ze als plantjes fan hen ik er veel langer plezier van.

 9. Ik hou zo van bloemen in huis! Wil stiekem van mijn kantoor een grote jungle maken maar denk dat het – met de oog op meerdere verhuizingen- weggegooid geld is.

 10. Bij mij in huis komen steeds meer planten!heb me teveel laten beïnvloeden door trends. En nu doe ik het weer,maar dit past meer bij mij!
  En ik ga nu een poging wagen om te wandelen!

 11. Wat een leuke tips! De natuurlijke materialen naar binnen brengen vind k een leuke ! De planten binnenzetten ga ik binnekort in mijn eigen huisje ook doen! Zo benieuwd naar het resultaat!

 12. Hoeveel ik ook van steden houd, natuur is heel belangrijk voor mij. Mijn favoriete kleur is dan ook groen, en al helemaal gecombineerd met aardetinten. Op dit moment heb ik een beetje te weinig natuur in huis, maar een kruidentuintje heb ik wel. :)

 13. ik tuinier enthousiast, je zou kunnen stellen dat ik er aan verslaafd ben…Maar een plant in huis, kijkt mij aan en laat direct de kop hangen.
  Deuren open gooien doe ik inderdaad ook dagelijks. En van natuurlijke materialen word ik vrolijk

 14. Ik ben gek op natuur. Niet alleen op de kleuren, maar ook de geuren en de innerlijke rust en ruimte die het mij bied! Planten, stromend water, kleur. Ik kan me hierom dan ook in alle tips erg goed vinden.

  Liefs,

  Grassiëlla

 15. Ik hou ook zo van de natuur, ik groeide wel op op het platteland, maar eigenlijk hou ik meer van bomen, bos…. (Daarom dat er op mijn blog ook bomen staan!)
  Een bosrijk doek hing ik ook in mijn keuken, ik heb één muur vol bos, vol groen. Mijn meubels krijgen nu allemaal de houtlook…. De frontjes van mijn keukenkasten wil ik ook zo doen….
  Mijn droom is eigenlijk een chalet in het bos.

  Ik kijk uit naar de lente, zon, bloessems, ik kan niet wachten.

 16. Ik hou van de natuur, natuurlijke materialen en leifst alles op een natuurlijke wijze.
  Slecht weer bestaat in mijn optiek niet, men heeft het over siberische kou, maar zaterdag zijn we gewoon 30 km wezen lopen.
  Fijn wollen kleding aan en gaan! Zeker is het koud, maar deze zonovergoten dagen geven mij energie.
  Heerlijk vind ik het de wisseling van de seizoenen en een hele dag regent het vrijwel nooit in ons land.
  In huis hebben we veelal natuurlijke materialen.

 17. Persoonlijk word ik altijd heel vrolijk van de natuur! Daarom haal ik altijd graag planten en bloemen in huis die lang blijven staan. Een houten vloer vind ik zelf ook altijd heel prettig.

 18. Great tips. Ik heb geen groene vingers maar de laatste maanden ben ik bezig met aantal planten in huis. Ik zorg goed voor ze. Hopelijk leven ze goed.

 19. Ik woon aan de rand van de stad en kijk uit om een mooi bos. Ik vind het heerlijk om ze te kunnen genieten van de natuur. Binnen houden de planten het bij mij vaak niet al te lang uit

 20. Kan me wel voorstellen dat de natuur goed is voor je gemoedstoestand. Merk het ook wel. Maar een fonteintje in huis? Dan zou ik vooral moeten plassen denk ik haha.

 21. Wat een leuke haalbare tips. We wonen op het platteland en zijn regelmatig buiten. Maar als je in de stad woont is dit natuurlijk wel anders en heb je er wellicht meer behoefte aan.

 22. Hier kan ik nog heel veel van leren want als ik zo de tips lees ben ik nog niet zo heel goed bezig… maar ben het met je eens dat in de natuur zijn heel goed is voor je gezondheid! Je knapt daar altijd van op!

 23. Ik zal je vertellen dat ik gister helemaal zin had in de grote voorjaarsschoonmaak. Zo zat van dit koude weer! Anyways: ik heb m’n halve huis volstaan met planten. Lekker veel zuurstof enzo! Die grasmat aan de muur is trouwens heel leuk!

 24. Ik heb de minst groene vingers van heel Europa en vind het al heel wat dat ik mezelf en mijn gezin in leven kan houden, haha. We hebben 1 grote plant, maar dat is vooral aan de verzorging van mijn man te danken.

 25. Ik woon zelf in een wijk die ruim opgezet is en waar ik lekker uitkijk op een weiland met schaapjes :). Daarnaast vind ik het heerlijk om bloemen in huis te halen.

 26. Vaak doen we in het weekend een ‘rondje Naarden-Vesting’. Inderdaad even lekker de natuur in. Verder hebben we drie openslaande deuren vanuit de woonkamer naar de tuin. Maar die hebben we verrassend weinig open. Eigenlijk is het luchten beneden in deze koude winter sowieso wel een ‘ding’. Want alles opengooien en zelf in de kou zitten is niet fijn. Maar alles opengooien en dan boven gaan zitten werken kan ook niet (niet veilig). Bloemen koop ik bijna niet meer (te duur) maar gelukkig krijgen we regelmatig bloemetjes of plantjes van mijn schoonmoeder. Zoals nu een grote mand vol blauwe druifjes ;)

 27. Ik hou echt van de natuur, maar kom er deze wintermaanden echt te weinig. Het wordt tijd dat het lente wordt en ik er met de kinderen weer lekker op uit kan. Naar het park of de bossen bijvoorbeeld. Heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.