|

Munchhausen syndroom in serie The Act: 8 afleveringen

munchhausen syndroom the act

Baron van Munchhausen jokte gezellig alles bij elkaar. Hij had allemaal wilde verhalen, die totaal niet waar waren. Zijn creativiteit met de waarheid leidde tot de term Munchhausen syndroom. Een belangrijke variant hierop is Munchhausen by proxy

In de serie The Act speelt het Munchhausen syndroom by proxy een belangrijke rol. De serie valt in het genre true crime serie.

Wat is het Munchhausen syndroom

Wikipedia omschrijft Het syndroom van Munchhausen als een ‘psychiatrische stoornis’. Een patiënt verwondt zichzelf, of maakt zichzelf ziek en gaat daarmee naar de dokter. Het onbewuste doel is aandacht krijgen.Bij Munchhausen by proxy maakt een ouder zijn of haar kind ziek om aandacht te krijgen!

Dat is wat er gebeurt in de serie The Act.

Munchhausen syndroom by proxy in de serie The Act

De serie The Act vertelt het verhaal van Clauddine ‘Dee Dee’ Blanchard en haar daughter, Gypsy Rose en geeft een beeld van iemand met het Munchhausen syndroom . De serie begint met de gruwelijke ontdekking van hun buren: zij vinden Dee Dee doodgestoken in bed. En haar dochter Gypsy rose wordt vermist. Vervolgens vertelt The Act het verhaal dat hier aan vooraf ging.

Dee Dee en Gypsy Rose

Dee Dee is op het oog een enorm liefhebbende moeder, die alles heeft opgegeven om voor haar ziekelijke dochter te zorgen. Gypsy Rose zit in een rolstoel, heeft talrijke allergieën, kan niet gewoon eten en zo is er nog veel meer naars aan de hand. Eén van de naarste scènes vond ik het moment waarop Dee Dee alle tanden van haar dochter laat trekken! Gype Rose protesteert nog, maar ze is al onder narcose gebracht door de tandarts. Daarna moet ze dus een gebit!

Echt afschuwelijk.

Een verstikkende moeder-dochter relatie in combinatie met Munchhausen syndroom

Als kijker ontdek je op een gegeven moment dat Gypsy Rose eigenlijk best kan lopen. En waarom haar moeder haar haren telkens afscheert is ook niet duidelijk. Langzaam maar zeker begin je als kijker steeds meer te twijfelen aan Gypsy Rose’s vele symptomen.

En aan Dee Dee’s goede bedoelingen.

Zo zegt ze onder andere dat Gypsy Rose veel jonger is dan ze eigenlijk is. De relatie tussen Dee Dee en Gypsy Rose in de serie The Act is een verstikkende relatie. Ze slapen zelfs in hetzelfde bed. Er zijn een aantal momenten dat Gypsy Rose in opstand komt, en probeert haar eigen leven te leiden, maar daar maakt Dee Dee korte metten mee!

Waar het eigenlijk op neer komt is dat Gypsy Rose’s ziektes Dee Dee een boel aandacht én geld opleveren. Zij en Gypsy Rose treden vaak in de publiciteit, en dan krijgt Dee Dee allemaal goedbedoelde cheques om hen te helpen. Het is dus winstgevend voor Dee Dee om een zieke dochter te hebben.

Trailer van The Act

Hieronder zie je de trailer van de serie The Act.

Mijn conclusie over The Act

The Act is een mooie serie met actrice Patricia Arquette. Maar het is een nare gedachte dat het verhaal gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Op IMDb krijgt de serie The Act een 7,9. Daar sluit ik me bij aan.

Er is ook een documentaire over Dee Dee en haar dochter Gypsy Rose gemaakt: Mommy Dead and Dearest. Op de website van Time vind je een artikel over de overeenkomsten en verschillen tussen de gebeurtenissen en de serie The Act.

The Act kijken

Je kunt The Act kijken via Amazon Prime of Canal Digitaal of Viaplay, of Hulu. Er zijn 8 afleveringen van ongeveer 50 minuten.

True Crime kijktip

Als je van true crime series houdt, vind je de serie Dirty John wellicht ook mooi.

Kijk jij graag naar true crime series?

Similar Posts

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.