Mondkapjes test in Kassa: en de winnaar is….

Mondkapjes test

Het programma Kassa deed verslag van een mondkapjes test.

Onderzoekers van TU Delft testten 7 mondkapjes.

Hun test laat vooral zien hoe goed of slecht een masker aansluit. Het wordt zichtbaar waar het mondkapje ‘lekt’ oftewel waar de kleine druppeltjes die we uitademen door of langs het mondkapje gaan. Losse filters voor mondkapjes kunnen dit verbeteren!

Mondkapjes test Kassa: 4 slechte, 2 redelijke, 1 goed mondkapje

De conclusie is dat 4 van de mondkapjes ronduit slecht zijn. Lekker dan!

Maar stel jij wilt een mondkapje kopen, en dan graag wel een goede.

Welke kun je dan het beste kopen? Volgens Kassa is het antwoord:

Een medisch KN9 mondmasker: deze biedt de meeste veiligheid volgens dit onderzoek.

Screen Shot 2020 10 19 at 09.31.45
62 cent per stuk bij bol.com

Twee ‘redelijke’ mondkapjes zijn:

 • Mondkapje blauw tissue, vijf stuks voor 3,99 euro (0,80 euro per stuk).
 • Mondkapje van twee lagen katoen voor 3,99 euro (los filter eventueel in te stoppen)

Ik heb de redactie van Kassa gemaild om te vragen waar de als redelijk geteste mondkapjes te koop zijn. De geteste blauwe tissue mondkapjes komen van ‘de kiosk op het station’.

Hieronder de mondkapjes test van Kassa

Het mondkapje dat je hieronder ziet als beeld in het filmpje is gemaakt met het mondkapjes patroon van de Rijksoverheid waarin een fout blijkt te zitten….

Samenvattend

Vier van de 7 geteste mondkapjes zijn ronduit slecht en bieden slechts schijnveiligheid. Maar een KN9 mondmasker is ‘goed’ volgens dit onderzoek.

Overigens is er ook wel een beetje goed nieuws: volgens Paul Scheepers, toxicoloog bij het Radboudumc helpen alle 7 mondkapjes wél om je te beschermen tegen hoestende en niezende mensen.

Ik vraag me af hoe goed mijn katoenen mondkapjes van Bonprix zijn.

Inmiddels zijn er mondkapjes met NEN keurmerk.

Welk type mondkapje heb jij in huis?

Similar Posts

24 Comments

 1. Ik heb een zelf gemaakte van stof, ergens gekocht. Die is vrij zwaar op de mond, wat in het filmpje ook al gezegd wordt, als je inademt, komt de stof mee. En ik heb de blauwe weg werp….

  Die van bamboe mis ik bij jou, dat die helemaal niet werkt. Ik heb het gezien toevallig afgelopen zaterdag live op tv…

  X

 2. Zelf kocht ik de KN95 bij Aliexpress. 20 stuks voor € 28,-. Voor het huidige doel acceptabel, maar zeker niet perfect. Verbetering is zeker mogelijk, maar dan wordt de prijs onacceptabel hoog.

 3. Zelf genaaid,
  Heel makkelijk. Op youtube staan allerlei voorbeelden.
  Ook zonder naaimachine te maken.
  2 lagen katoen. 1 kant openlaten en er een koffiefilter of stuk keukenrol indoen.
  Ik haal 1 sloop bij Z.man en ook elastiek.
  Je hebt dan voor 1.69 10 mondkapjes.
  Ook beter voor het milieu

 4. Ik vind het een slechte test, want het is niet de bedoeling dat ‘wij’ medische mondkapjes dragen. Sinds vorige week hebben we thuis een voorraad wegwerp mondkapjes en ik heb voor jongste die naar de middelbare school gaat 2 stoffen kapjes gekocht in puberproof zwart. Mijn zusje is voor mij mondkapjes aan het naaien.

 5. Heb toevallig afgelopen weekend in een koude douchecel op de spiegel mijn eigen getest. En de spiegel besloeg wel iets maar niet veel. En denk nog steeds beter iets gedaan dan niets gedaan. Zo neem ik nu ook een flinke dot papier mee en maak terwijl ik de koelkastdeur van de lidl open maak ook dat handvat even schoon. Kleine moeite en kan je vertellen dat de prop daarna zwart is ipv wit. (Wordt langzaamaan beter dus helpt wel ;-) )
  Baat t niet dan schaadt t ook niet en meer dan ons best kunnen we niet doen

 6. Ik heb inmiddels diverse stoffen mondkapjes en ook van die blauwe wegwerp. Het zal wel iets doen. Ik ga ook geen andere meer kopen. Afstand houden en niet bij elkaar binnen gaan zitten is ook heel belangrijk.

 7. Ik mistte die van de Jumbo-Visma-wielrenners. Die lijken redelijk goed te sluiten, maar ik heb geen idee waar je ze kan kopen. Verder denk ik dat uiteindelijk de goedkope stofmaskertjes van de bouwmarkt nog het beste zijn omdat die een goede pasvorm hebben. Alleen kwam die ook niet in de uitzending voor. Het is overigens zo dat de TU Delft een keurmerk wil ontwikkelen en daarvoor begonnen is met deze test. Ze gaven aan nog lang niet klaar te zijn met dat onderzoek. Kassa lifte dus mee op een half onderzoek.

 8. Wegwerpkapjes vind ik goed genoeg, je kunt zo overal kopen.
  Wat wel lastig is, dat je je gehoorapparaten meetrekt bij het afdoen, ik was ze dan ook meteen kwijt.(gelukkig weer teruggevonden).
  Ik heb ook nog steeds een paar oude bouw-mondkapjes, nog in de verpakking. Misschien dat ik die ook kan gebruiken.

 9. ‘k Draag mondkapjes met 3 lagen (+plek voor filter), om te wassen.
  De hier aanbevolen mondkapjes moet je ook nog kunnen opzetten!
  Lie(f)s.

 10. Ik heb stoffen mondkapjes van de Hema gekocht. Die doen ‘t bij mij het best wat betreft benauwdheid enzo. Zal dus vast niet heel effectief zijn, maar ik gebruik het mondkapje echt als extra. Ik vind afstand houden, geen handen geven en dat soort dingen veel belangrijker.

 11. Als ik op straat zie hoe mensen mondkapjes in hun zak of tas proppen en daarna weer opzetten, heb ik weinig vertrouwen in het gebruik van mondkapjes. Maar goed, ik doe braaf mee al probeer ik ze wél op de juiste manier te gebruiken (dus opzetten, niet meer afdoen en alleen bij de ‘oortjes’ vastpakken als je ‘m op of af doet). Ik heb wegwerp in huis maar vind die niet zo fijn. Ik gebruik altijd de wasbare (zwarte) van Scapino die na een keer wassen eigenlijk beter passen dan nieuw. En ze ruiken zo lekker dan!

 12. Reactie op: Mondkapje van twee lagen katoen voor 3,99 euro (los filter eventueel in te stoppen)
  Ik heb de redactie van Kassa gemaild om te vragen waar de als redelijk geteste mondkapjes te koop zijn.

  Vraag: Heb je al te horen gekregen waar het katoenen tweelaagse mondkapje gekocht kan worden?

  1. Ik kreeg dit antwoord van Kassa:

   ‘De losse PM2.5 filters kunt u overal kopen, wij hebben die van de HEMA getest. En ons stoffen mondkapje van katoen hebben we bij de etos verkocht, maar zijn in nog veel meer winkels te koop. ‘

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.