Later is nu

Later is nu

Het is een verhaal dat ik in verschillende vormen voorbij hoor komen. Mensen die hard werken en sparen ‘voor later’ om dan Leuke Dingen te gaan doen. En op het moment dat later komt een nare ziekte krijgen, of dat er op een andere manier iets tussenkomt.

Er is zelfs een bijbelverhaal van die strekking getiteld De Rijke Dwaas:

‘Er was eens een boer die een grote oogst had. Er kwamen zoveel appels van zijn bomen dat zijn schuur er te klein voor was. Hij bedacht een plan. ‘Ik breek mijn oude schuur af en bouw een nieuwe, veel grotere schuur,’ zei hij. En hij begon te breken. Maar in de nacht kreeg hij een hartaanval en hij ging dood. En hij kon geen enkele appel mee nemen naar de hemel.’

Op de playlist die ik beluister tijdens het hardlopen staat een liedje dat dit prachtig verwoordt: The Life van Kenny Chesney,

The Life

Kenny Chesney zingt over een vakantieganger die gaat vissen met ene José. De vakantieganger geeft José extra geld voor de vis die ze hebben gevangen, omdat hij denkt dat José arm is. Maar vervolgens blijkt die José weliswaar niet veel geld te hebben, maar diepgelukkig te zijn met zijn eenvoudige leven. Hij zit dus helemaal niet te wachten op dat extra geld.

Op weg naar huis denkt de vakantieganger aan zijn dure Lexus, zijn carrière en hoe hij steeds bezig is om te sparen voor later. En hij bedenkt dat hij eigenlijk het liefst zou leven zoals José. Hieronder de tekst:

It was early one mornin’
Playa del Carmen
That’s when I first met Jose

He had a 12 foot Schooner
A 3 foot cooler
Full of the catch of the day
And he was wrinkled from grinnin’
From all of the sun he had been in
He was barefoot, cerveza in hand
He said “Gracias senor”, when I paid him too much for
All of the Snapper he had

Now I told him my friend it ain’t nothin’
In the best broken Spanish I knew
I said I make a good livin’
Back home where I’m from
He smiled and said: Amigo me too

[Chorus]
He said: I fish and I play my guitar
I laugh at the bar with my friends
I go home to my wife
I pray every night
I can do it all over again

[Verse 2]
Somewhere over Texas
I thought of my Lexus
And all the stuff I work so hard for
And all the things that I’ve gathered
From climbing that ladder
Didn’t make much sense anymore

They say my nest egg ain’t ready to hatch yet
They keep holding my feet to the fire
They call it paying the price
So that one day in life
I’ll have what I need to retire

[Chorus]
And just fish
And play my guitar
And laugh at the bar with my friends
And go home to my wife
And pray every night
I can do it all over again

And to think that I thought for a while there that I had it made
When the truth is I’m really just dying
To live like Jose

And just fish
Play my guitar
Laugh at the bar with my friends
Go home to my wife
Pray every night
I can do it all over again

Wouldn’t that be the life?
Wouldn’t that be the life?

The Life: het liedje

Conclusie

De moraal van het verhaal van De Rijke Dwaas is je geluk dus niet te zoeken in spullen of gebeurtenissen in ‘later’. Hoewel het verstandig is om rekening te houden met onvoorziene omstandigheden, en ik daarom graag spaar, is het tegelijkertijd belangrijk om je leven in het nu te leven. En bovendien niet uit het oog te verliezen wat echt belangrijk is in het leven.

Ik vind tenminste dat de José uit het liedje het goed voor elkaar heeft.

En ik zou liever José zijn dan de rijke toerist ; )

Similar Posts

30 Comments

 1. Thanks voor de reminder. Ik heb een droom verwezenlijkt waardoor ik nu mijn spaargeld gebruik. Ik ben gelukkig, maar in mijn achterhoofd denk ik af en toe wel eens “maar als ik nu een huis wil kopen of een auto, dan kan dit niet meer.” Natuurlijk kan dit wel weer, maar idd de 2strijd die dan omhoog komt. Terwijl ik heel erg dankbaar en blij ben dat ik kan doen wat ik nu doe.

 2. Op mijn prikbord hangt; later is allang begonnen.
  Mijn man zegt altijd we moeten nu icoontjes maken.
  Zo waren we een maand gelden in Parijs en het was zo bijzonder voor ons twee.
  Maar een icoon is ook onze picknick van verleden week.

  Mensen zeggen wel steeds je kan het niet meenemen na je dood als het om spullen of geld gaat maar misschien kon die appelboer heel veel mensen blij maken met de appels na zijn dood.

  Zo denk ik dus na over wat te doen met mijn bezit na mijn dood, wie kan ik er blij mee maken. Ik denk aan een goed doel die zich voor dieren inzet.
  Ik neem het dan niet mee naar de hemel maar maak er wel een ander blij mee.
  .

 3. Mooi artikel. Helaas kan niet alles nu. Door een volledige baan kunnen sommige wensen echt pas als ik met pensioen ben. Maar toch inderdaad alvast genieten.

 4. Ik denk dat het even belangrijk is dat je probeert gelukkig te zijn met de dingen die je hebt en doet. Maar goed, dat wil niet zeggen dat ik niet blijf dromen hoor…

 5. Haha dat “later” komt mij ook bekend voor.. Wij zeggen vaker – GEWOON DOEN! anders staat dat geld ook maar te staan op je bankrekening haha

 6. Heel mooi dit! En zo is het maar net, genieten van je leven nu en niet sparen voor ‘later’. Wie weet ben je dan wel dood! En natuurlijk moet je wel iets bewaren voor onvoorziene omstandigheden, maar een erfenis voor de kinderen hoeft ook weer niet. Die redden zich wel weer hoor. Geniet van je leven.

 7. Mooi artikel! Ik zie het zoveel om me heen: mensen die een groter huis kopen, een nog mooiere auto, een ander interieur, steeds duurdere en verdere reizen maken. Continu op zoek naar dingen die hen nog meer geluk gaan brengen. En dan zit ik in ons te kleine huis, met een auto die aan vervanging toe is en een midweek vakantie in een stacaravan in september. Maar er ligt een kraakverse baby op mijn borst en mijn man en beide zonen doen het goed. Ik heb de afgelopen anderhalve week zoveel puur geluk gevoeld, daar kan niks tegenop!

 8. Mooi artikel en mooie tekst van het nummer. Ik ben meer van het in het nu leven want je weet nooit wanneer het voorbij kan zijn en dan heb ik niks aan een spaarsaldo

 9. Ik probeer altijd wel heel hard te sparen, maar ik merk dat ik het liever nu uitgeef, omdat ik ook nu leef. En ook weet ik niet hoe ik er over 5 of 10 jaar bij zit i.v.m. mijn nierziekte, dus ik geniet met volle teugen :)

 10. Beiden. Ik probeer echt een beetje te minimaliseren, al blijft dat moeilijk. Ga er weer wat strenger in worden. Wij hebben een fijne spaarrekening, ook voor de kids, maar doordat we geen impulsieve aankopen doen en besparen op dingen omdat we meer groen willen leven, kunnen we ook prima in het nu leven en doen wat we willen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.