Laat het los en andere tegelsprookjes en 10 wijsheden

wijsheden

Je kent ze vast wel. Van die bemoedigende spreuken en levens wijsheden in mooie letters.

Je wordt er mee doodgegooid op Facebook en Instagram, en ze worden ook nog wel eens verkocht op bordjes bij de Action.

Ze passen mooi bij Boeddhabeelden, en van die canvassen met gestapelde witte stenen.

Populaire wijsheden: zijn ze gebakken lucht?

Ze klinken doorgaans als een klok, en er is geen speld tussen te krijgen.

Maar wat zit er eigenlijk achter zo’n oneliner?

Zít er wel wat achter? Of is het gewoon gebakken lucht?

Eerlijk gezegd heb ik zelf vaak het gevoel dat het laatste het geval is. Het klinkt net alsof je wijs en verlicht bent door met van die spreuken te gooien, maar feitelijk zeg je eigenlijk niets. Sterker nog, ze kunnen een gesprek effectief de nek omdraaien. Want wie kan op tegen zoveel wijsheid.

Ik niet.

In haar boek Laat het los & andere tegelsprookjes onderzoekt en toetst schrijfster Susan Smit 45 van die populaire wijsheden. De reden dat ik haar boek reserveerde in de bibliotheek is dat ik jeuk krijg van al die cliché’s in mooie ‘handlettering’ letters. En ik hoopte op antwoorden over die wijsheden. Zoals het bekende devies dat je iets gewoon moet loslaten.

Tot op zekere hoogte geeft Susan Smit die ook wel. Hoewel ook zij daarbij soms in cliché’s vervalt. Hieronder vind je de 10 wijsheden die mij het meest raken. Inclusief Susan Smits commentaar.

Mijn top 10 van meest irritante populaire wijsheden en uitspraken

1. Leef alsof het je laatste dag is.

Ik schiet al in de stress bij de gedachte. Wat een gedoe! Het klinkt voor mij alsof ik als een gek allerlei dingen moet gaan doen omdat het zogenaamd ‘mijn laatste dag’ is. Maar ik houd veel meer van rust. En gewoon mijn leven leiden.

Volgens Susan Smit kun je alleen intens leven zonder haast. Dus juist niet alsof het je laatste dag is.

2. Het is zoals het is.

Het is een waarheid als een koe. Maar irritant vind ik hem wel. Want sommige situaties zijn gewoon stomvervelend. De uitspraak ‘Het is wat het is,’ vind ik een slecht doekje voor het bloeden. En als iemand verdriet heeft en jij zegt: ‘Het is zoals het is,’ dan vind ik dat persoonlijk best een conversatiestopper. Zelfs al heb je nog zo gelijk.

Susan Smit waarschuwt dat ‘Het is zoals het is’ een excuus kan worden om achterover te leunen. Soms moet je wel degelijk actie ondernemen.

3. Het heeft zo moeten zijn.

Deze lijkt op ‘Het is zoals het is’ vind ik. Het idee dat iets zo heeft moeten zijn kan rust geven. En daardoor misschien ook troost. Maar ook bij deze waarschuwt Susan Smit voor gemakzucht en dat je wel je verantwoordelijkheid moet nemen.

4. Ik ben hoogsensitief.

Dit is een gevoelige. Susan Smit bedoelt hiermee mensen die zich laten voorstaan op hun hooggevoeligheid en een speciale behandeling verlangen. Zonder zich daarbij om gevoelens van andere te bekommeren. Ze stellen zichzelf centraal en voelen zich verheven boven het plebs dat niet zo gevoelig is.

5. Great things never come from comfort-zones.

Ik ben een groot fan van de comfort zone. Dus ik baal altijd als ik weer eens lees dat de comfort zone slecht is. Dat je daar stilstaat, en je niet ontwikkelt. Maar, schrijft Susan Smit, je comfort zone is juist het gebied waar je gedijt en opbloeit. Het is je natuurlijke omgeving waar je goed tot je recht komt. Susan maakt onderscheidt tussen uit je comfort zone ‘breken’ en je grenzen een beetje oprekken. Dat laatste is wel oké.

6. Als er iets op je pad komt moet je er iets mee.

Soms komen er dingen op je pad die een ‘kans’ zijn. En daar moet je dan iets mee. Je krijgt immers meer spijt van de dingen die je niet hebt gedaan dan wel. Maar soms past iets gewoon niet bij je. En dan mag je best vriendelijk bedanken voor de eer.

Volgens Susan Smit is de les te weten wat je past, en daarnaar te handelen. Soms komt er iets op je pad en dat is gewoon toeval. En daar hoef je niets mee als je dat niet wilt. Er zit geen diepere betekenis achter.

7. Blijf positief. Altijd.

Laatst las ik een blogger die zichzelf een pessimist noemde. En ik vond dat heerlijk. Eindelijk eens iemand die niet nadrukkelijk overal de positieve kant van benadrukte. Soms is iets gewoon niet leuk. En dat mag je best zeggen. Susan Smit schrijft dat ze mensen die altijd en overal de positieve kanten van benadrukken ‘positive bullies’ noemen. Ze ontkennen als het ware de nare kanten van het leven. En die zijn er gewoon wel.

8. In life look forward, don’t look back. It only hurts your neck.

Deze doet me denken aan de plicht om voortdurend ‘in het moment te leven’. Maar soms mag ik graag eens even terugkijken. Of dingen overpeinzen die gebeurd zijn. En ja, soms mag ik me daar zelfs nog wel eens over opwinden en kwaad maken! Omdat het me nog wat doet. En als mensen dan tegen me zeggen dat ik het ‘los’ moet laten en in het moment moet blijven dan vraag ik me altijd af waarom er dan nog geschiedenisles wordt gegeven op school. Is dat niet omdat we er van kunnen leren? Nou dan!

Van je eigen persoonlijke verleden kun je volgens mij ook leren. En dat doe ik graag.

Susan Smit noemt terugkijken reflectie en vergelijkt het met wegrijden met je auto. Dan kijk je toch eerst even in de achteruitkijkspiegel of het veilig is?

9. Sta in je kracht.

Dit vind ik ook een makkelijke dooddoener. Volgens Susan Smit is het niet reëel om altijd ‘in je kracht’ te staan. Sterker nog, volgens haar hoort het bij het leven dat je zo nu en dan om ver geschoffeld wordt. En naast je kracht ligt.

10. Genieten!

Ik weet nog dat ik in het kraambed lag met pijnlijke hechtingen en gezwollen borsten van de stuwing. En dat de verloskundige streng zei: ‘En wel genieten hè?!’ Sindsdien heb ik altijd een hekel gehad aan de plicht om te genieten. Maar anno 2017 is genieten een plicht geworden. En iedereen laat ook graag zien hoeveel ze aan het genieten zijn op social media. Met #genieten. Maar soms is er even niets te genieten! En dan zou je stress krijgen van het feit dat je niet aan het genieten bent…

Susan Smit constateert dat er een taboe op even niet genieten ligt. Het moet altijd maar leuk zijn. Maar soms is het ‘mooi klote’ schrijft Susan Smit.

Conclusie over Laat het los & andere tegelsprookjes

Hoewel Susan Smit er zelf ook niet helemaal vrij van is, neemt ze cliché levenswijsheden vakkundig onder de loep. Daarmee houdt ze je als lezer een spiegel voor, die in ieder geval bij mij, veel herkenning oproept. Voor iedereen die wel eens moeite heeft met al die wijze oneliners is dit beslist een interessant boekje.

Praktische informatie over Laat het los & andere tegelsprookjes

Laat het los & andere tegelsprookjes is voor 14,99 te koop bij bol.com.

laat het los en andere tegelsprookjes

laat het los

Leestips

Je moet het ijzer smeden als het heet is

Scherven brengen geluk

Herken jij de 10 levenswijsheden in deze post? Hoe ervaar jij ze?

42 Comments

  1. Ineke
  2. Lily
  3. Marielle
  4. Louloudi
  5. Vitamientje
  6. Gerd
  7. Miep
  8. sabrina

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh