Laat het los en andere tegelsprookjes en 10 wijsheden

wijsheden

Je kent ze vast wel. Van die bemoedigende spreuken en levens wijsheden in mooie letters.

Je wordt er mee doodgegooid op Facebook en Instagram, en ze worden ook nog wel eens verkocht op bordjes bij de Action.

Ze passen mooi bij Boeddhabeelden, en van die canvassen met gestapelde witte stenen.

Populaire wijsheden: zijn ze gebakken lucht?

Ze klinken doorgaans als een klok, en er is geen speld tussen te krijgen.

Maar wat zit er eigenlijk achter zo'n oneliner?

Zít er wel wat achter? Of is het gewoon gebakken lucht?

Eerlijk gezegd heb ik zelf vaak het gevoel dat het laatste het geval is. Het klinkt net alsof je wijs en verlicht bent door met van die spreuken te gooien, maar feitelijk zeg je eigenlijk niets. Sterker nog, ze kunnen een gesprek effectief de nek omdraaien. Want wie kan op tegen zoveel wijsheid.

Ik niet.

In haar boek Laat het los & andere tegelsprookjes onderzoekt en toetst schrijfster Susan Smit 45 van die populaire wijsheden. De reden dat ik haar boek reserveerde in de bibliotheek is dat ik jeuk krijg van al die cliché's in mooie 'handlettering' letters. En ik hoopte op antwoorden over die wijsheden. Zoals het bekende devies dat je iets gewoon moet loslaten.

Tot op zekere hoogte geeft Susan Smit die ook wel. Hoewel ook zij daarbij soms in cliché's vervalt. Hieronder vind je de 10 wijsheden die mij het meest raken. Inclusief Susan Smits commentaar.

Mijn top 10 van meest irritante populaire wijsheden en uitspraken

1. Leef alsof het je laatste dag is.

Ik schiet al in de stress bij de gedachte. Wat een gedoe! Het klinkt voor mij alsof ik als een gek allerlei dingen moet gaan doen omdat het zogenaamd 'mijn laatste dag' is. Maar ik houd veel meer van rust. En gewoon mijn leven leiden.

Volgens Susan Smit kun je alleen intens leven zonder haast. Dus juist niet alsof het je laatste dag is.

2. Het is zoals het is.

Het is een waarheid als een koe. Maar irritant vind ik hem wel. Want sommige situaties zijn gewoon stomvervelend. De uitspraak 'Het is wat het is,' vind ik een slecht doekje voor het bloeden. En als iemand verdriet heeft en jij zegt: 'Het is zoals het is,' dan vind ik dat persoonlijk best een conversatiestopper. Zelfs al heb je nog zo gelijk.

Susan Smit waarschuwt dat 'Het is zoals het is' een excuus kan worden om achterover te leunen. Soms moet je wel degelijk actie ondernemen.

3. Het heeft zo moeten zijn.

Deze lijkt op 'Het is zoals het is' vind ik. Het idee dat iets zo heeft moeten zijn kan rust geven. En daardoor misschien ook troost. Maar ook bij deze waarschuwt Susan Smit voor gemakzucht en dat je wel je verantwoordelijkheid moet nemen.

4. Ik ben hoogsensitief.

Dit is een gevoelige. Susan Smit bedoelt hiermee mensen die zich laten voorstaan op hun hooggevoeligheid en een speciale behandeling verlangen. Zonder zich daarbij om gevoelens van andere te bekommeren. Ze stellen zichzelf centraal en voelen zich verheven boven het plebs dat niet zo gevoelig is.

5. Great things never come from comfort-zones.

Ik ben een groot fan van de comfort zone. Dus ik baal altijd als ik weer eens lees dat de comfort zone slecht is. Dat je daar stilstaat, en je niet ontwikkelt. Maar, schrijft Susan Smit, je comfort zone is juist het gebied waar je gedijt en opbloeit. Het is je natuurlijke omgeving waar je goed tot je recht komt. Susan maakt onderscheidt tussen uit je comfort zone 'breken' en je grenzen een beetje oprekken. Dat laatste is wel oké.

6. Als er iets op je pad komt moet je er iets mee.

Soms komen er dingen op je pad die een 'kans' zijn. En daar moet je dan iets mee. Je krijgt immers meer spijt van de dingen die je niet hebt gedaan dan wel. Maar soms past iets gewoon niet bij je. En dan mag je best vriendelijk bedanken voor de eer.

Volgens Susan Smit is de les te weten wat je past, en daarnaar te handelen. Soms komt er iets op je pad en dat is gewoon toeval. En daar hoef je niets mee als je dat niet wilt. Er zit geen diepere betekenis achter.

7. Blijf positief. Altijd.

Laatst las ik een blogger die zichzelf een pessimist noemde. En ik vond dat heerlijk. Eindelijk eens iemand die niet nadrukkelijk overal de positieve kant van benadrukte. Soms is iets gewoon niet leuk. En dat mag je best zeggen. Susan Smit schrijft dat ze mensen die altijd en overal de positieve kanten van benadrukken 'positive bullies' noemen. Ze ontkennen als het ware de nare kanten van het leven. En die zijn er gewoon wel.

8. In life look forward, don't look back. It only hurts your neck.

Deze doet me denken aan de plicht om voortdurend 'in het moment te leven'. Maar soms mag ik graag eens even terugkijken. Of dingen overpeinzen die gebeurd zijn. En ja, soms mag ik me daar zelfs nog wel eens over opwinden en kwaad maken! Omdat het me nog wat doet. En als mensen dan tegen me zeggen dat ik het 'los' moet laten en in het moment moet blijven dan vraag ik me altijd af waarom er dan nog geschiedenisles wordt gegeven op school. Is dat niet omdat we er van kunnen leren? Nou dan!

Van je eigen persoonlijke verleden kun je volgens mij ook leren. En dat doe ik graag.

Susan Smit noemt terugkijken reflectie en vergelijkt het met wegrijden met je auto. Dan kijk je toch eerst even in de achteruitkijkspiegel of het veilig is?

9. Sta in je kracht.

Dit vind ik ook een makkelijke dooddoener. Volgens Susan Smit is het niet reëel om altijd 'in je kracht' te staan. Sterker nog, volgens haar hoort het bij het leven dat je zo nu en dan om ver geschoffeld wordt. En naast je kracht ligt.

10. Genieten!

Ik weet nog dat ik in het kraambed lag met pijnlijke hechtingen en gezwollen borsten van de stuwing. En dat de verloskundige streng zei: 'En wel genieten hè?!' Sindsdien heb ik altijd een hekel gehad aan de plicht om te genieten. Maar anno 2017 is genieten een plicht geworden. En iedereen laat ook graag zien hoeveel ze aan het genieten zijn op social media. Met #genieten. Maar soms is er even niets te genieten! En dan zou je stress krijgen van het feit dat je niet aan het genieten bent...

Susan Smit constateert dat er een taboe op even niet genieten ligt. Het moet altijd maar leuk zijn. Maar soms is het 'mooi klote' schrijft Susan Smit.

Conclusie over Laat het los & andere tegelsprookjes

Hoewel Susan Smit er zelf ook niet helemaal vrij van is, neemt ze cliché levenswijsheden vakkundig onder de loep. Daarmee houdt ze je als lezer een spiegel voor, die in ieder geval bij mij, veel herkenning oproept. Voor iedereen die wel eens moeite heeft met al die wijze oneliners is dit beslist een interessant boekje.

Praktische informatie over Laat het los & andere tegelsprookjes

Laat het los & andere tegelsprookjes is voor 14,99 te koop bij bol.com.

laat het los en andere tegelsprookjes

laat het los

Leestips

Je moet het ijzer smeden als het heet is

Scherven brengen geluk

Herken jij de 10 levenswijsheden in deze post? Hoe ervaar jij ze?

Vergelijkbare berichten

42 reacties

 1. Ik moet stiekem wel lachen om deze uitgemolken quotes. Ik ben wel iemand die van quotes houdt, maar vaak Engels en soms zelfs latijn. Favorietjes zijn; little Girls with dreams become women with vision en Nil volentibus arduum (niets is moeilijk voor hen die echt willen). Maar eerlijk gezegd stiekem ben ik wel een enorme pessimist haha, en klagen kan soms gewoon ech heerlijk zijn haha

 2. Haha, tegelsprookjes! Er zijn er een aantal (niet in het rijtje hierboven) die mij zeker wel inspireren. Sommige daarvan heb ik ook weleens op een zichtbare plek in huis opgehangen om me eraan te herinneren.

 3. O ja vreselijk al die dooddoeners, vooral bij 4 gaan mijn nekharen overeind staan. We hebben nog nooit zoveel hoog sensitieve mensen gehad als de laatste jaren. En zeg er maar niks van van, want ze zijn ook heel snel op hun sensitieve teentjes getrapt. ;-)
  3, ook tenenkrommend. Als iemand zo'n opmerking lanceert kun je wel naar huis inderdaad want dan is het gesprek afgelopen. Daar kan geen mens ook nog maar iets zinnigs op zeggen. Hahaha

  Ik vind het wel apart dat juist Suzan Smit dit boekje heeft geschreven. Zij is volgens mij juist iemand die leeft van dit soort dingen en met haar hoofd in de wolken leeft. Zij schrijft toch voor de Happiness? Ook zo'n blad wat loskomen van aardse dingen promoot en je ondertussen een 'ketting van helende kristallen' of een meditatiekussen aan probeert te smeren voor veel te veel geld. Nee, krijg steeds meer rooie vlekken van dat soort dingen. Misschien moet ik het maar 'los' laten. :D

  1. Ja het verraste mij ook dat juist Susan Smit dit boekje schreef! Ik vraag me af wat ze daar bij de Happinez van vinden! Want die grossieren juist ook in dit soort oneliners.

 4. Er zit soms best wel wat in die spreuken en zelf heb ik er 1 op het toilet hangen: Verander de dingen, die je niet accepteren kunt en accepteer, wat je niet veranderen kunt.
  Sommige dingen zijn niet te veranderen en dan is de acceptatie best lastig en dan zeg ik tegen mezelf: het is wat het is....
  Zou een ander dat tegen mij zeggen, zou ik dat inderdaad minder prettig vinden.

  Groetjes Lily

  1. Ja het ligt er heel erg aan wie het zegt bij 'Het is wat het is'. Het kan een dooddoener en een conversatiestopper zijn, maar ook een soort berusting.

 5. Ik heb het niet zo voor spreuken om in mijn huis te hangen, misschien komt het omdat ik DE juiste spreuk nog niet gevonden heb.
  Maar in elke spreuk zit er wel wat waarheid waarin ik me terug kan vinden.

 6. Leuk om dit te lezen, misschien ga ik het boekje ook reserveren bij de bibliotheek.

  Een tijdje terug was ik bij een lezing van Arjan Lubach en hij had het ook over het verplichte genieten. Hij had het vooral over het verplichte genieten tijdens de vakantie. Iedereen roept dan ook naar je dat je van je vakantie moet genieten. Hij zei (terecht wat mij betreft): waarom alleen dan? Als je maar twee weken per jaar verplicht aan het genieten bent kom je er alnog bekaaid van af.

  Ik vond het erg grappig maar ik ben het ook met jou en met Susan Smit eens dat er af en gewoon even niets te genieten valt, dat moet ook gewoon kunnen.

 7. Hahahaha, heerlijk dit. En ik gebruik 'het is wat het is' heel vaak. En eigenlijk bewust als dooddoener. En nooit tegen een ander, maar meer over mezelf als ik vind dat iemand te lang over dingen doorgaat die spelen in mijn leven en ik veel meer zin heb in bijv een melig gesprek... ;) En hij werkt als een trein... haha

 8. Het zijn meer populaire wijsheden, van die Happinez kreten, dan tegelspreuken . Ik hou daar helemaal niet van. In je kracht staan, wat een onzin. Genieten , ja hoor. Hoogsensitieve personen ga ik liever uit de weg. Modieuze kreten waaraan je allerlei emoties en gebeurtenissen kunt ophangen. Te koop bij de Action !

 9. De jeukzin: 'Je mág er zijn' jaagt mij gigantisch de gordijnen in. De rest van jouw lijstje trouwens ook, hoor. Wat een goedkoop geneuzel! Kijk, ik vind klagen over het algemeen niet zo zinvol als je het niet tegen de juiste persoon doet. Tegen mij klagen over een ingegroeide teennagel heeft geen zin, maar als je het doet tegen een pedicure is dat al heel anders :-)

 10. Aanrader! Ik zie wel wat in dat boekje. Ik deel je mening over het verplicht genieten. En altijd maar positief zijn word je mi echt niet gelukkig van. Een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd zeg ik altijd. Ben benieuwd wat het boekje zegt over 'erger u niet, verwonder u slechts'. Ik vaar wel bij deze spreuk.

 11. Ik vind ze allemaal irritant!
  OOk erg irritant is "Carpe diem"
  En dat hoogsensitief: als je facebook even bekijkt lijken wel 99 % van de mensen hoogsensitief te zijn ("ohhh herkenbaar" zeggen op elke post die daarover gaat).
  Wat ik ook irritant vind (ik ben wel echt onverdraagzaam he?)is mensen die van zichzelf vinden dat ze lekker gek zijn of apart, of niet meelopen met de massa, maar vervolgens vindt iederéén dat van zichzelf!

 12. Fan van Susan... En ik heb een hekel aan, tja, soms gaan dingen zoals ze gaan.... Uhh nee! Je kunt aan bijna alles iets doen, in ieder geval aan je reactie op de dingen die 'gebeuren'

 13. Ik kan me er soms ook aan irriteren, maar maak me er tegelijkertijd ook schuldig aan. Als iemand vol medeleven zegt dat het zo rot voor mij is dat ik zo'n gammel lijf heb, reageer ik met:'Ach ja, ik moet het er maar mee doen.'

  En ik moet volgende week aardige dingen zeggen over mijn studenten die diplomeren. Reken er maar op dat daar een stel suffe quotes bij zitten...

 14. Aaargh ik ben hoogsensitief!! Vreselijke dooddoener, inderdaad plebs en verheven enzo... Volgens mij is het soms ook een schuilwoord voor autistisch. En uiteraard is met autisme niets mis, maar volgens de hoogsensitieven wel.
  Wat mooi hoe die irritante tegelsprookjes wat tegengesproken worden.
  Ik zou ook alleen mezelf toespreken met 'het is wat het is'!
  echt een boek voor mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.