Laat ik mezelf kennen door mijn blog? En welke indruk maak ik dan?

Nicole Orriëns

Als blogger laat je onwillekeurig wat van jezelf zien. Zelfs als je probeert om het anoniem of objectief te houden. De onderwerpen waarover je schrijft, je taalgebruik, de afbeeldingen die je gebruikt: ze vertellen allemaal iets over wie je bent.

Aangezien ik last kan hebben van onvriendelijke comments, houd ik er rekening mee dat ik niet té veel van mezelf laat zien. In ieder geval geen dingen waarvan ik weet dat botte reacties me zouden bezeren. Een onderwerp moet enigszins veilig voelen.

Maar soms 'verraad' je jezelf met bepaalde uitspraken of gedrag.

Laat ik mezelf kennen?

Zo heb ik wel eens geschreven dat ik totaal niet van op vakantie gaan houd. En elk jaar blijven wij dan ook lekker thuis. Maar met mijn gebrek aan reislust laat ik mijzelf per ongeluk behoorlijk kennen. Dat realiseerde ik me toen ik Jan Dijkgraafs boek Thuisvakanties voor beginners las. Daarin schrijft hij:

Liefhebbers van orde en regelmaat en verlegen mensen hebben meer last van heimwee dan de wat vrijere geesten onder ons. Zij missen de veiligheid en controle over de situatie.'

Hoewel ik mezelf niet als enorm verlegen beschouw, ben ik graag alleen. En ik houd inderdaad erg van rust en regelmaat.

In hoeverre weerspiegelt een blog de persoon er achter?

Soms zie ik het beeld dat ik onwillekeurig van mezelf geef op Huisvlijt terug in de comments op mijn posts. Zo uitte Valhalla haar verwondering in een comment dat ik een vloek in de titel van een post had staan. Terecht, want ik ben niet van het vloeken inderdaad. De vloek stond in de titel van het boek dat ik besprak : )

Het gevoel 'gekend' te worden door de bezoekers van Huisvlijt doet mij in zo'n geval plezier. Blijkbaar weerspiegelen mijn posts vrij goed wie ik ben.

Dat is leuk.

Dan wordt jezelf laten kennen iets positiefs!

Wat zeg Huisvlijt over mij?

Wat zegt Huisvlijt over mij? In ieder geval dat ik van kleurtjes houd denk ik, want Huisvlijt ziet er nogal eh, fleurig uit zullen we maar zeggen. En wat de posts betreft: die zijn nogal eclectisch. Ik vind erg veel dingen interessant, en dat zie je terug op Huisvlijt. En dan heb ik zelfs een aantal onderwerpen ondergebracht in speciale blogs, zoals hardlopen omdat ik het idee had dat het anders te onoverzichtelijk zou worden op Huisvlijt. Kun je nagaan.

Heb jij het gevoel dat je mensen leert kennen via hun blog? En zijn er dingen die je van mij zou willen weten die je niet kunt lezen op mijn blog?

Similar Posts

55 Comments

 1. Voor een stuk zeker wel, toch kies je nog steeds wat je deelt en wat helemaal niet. Dus een deel blijft ook gewoon van mij en mijn gezin!

 2. Ik denk ook zeker dat je mensen leert kennen door hun blo, dat vind ik ook het leukste aan van die events, of persevenementen waar ik andere bloggers ontmoet en dan eigenlijk al eenbeetje denk te kennen door hun blog. Ik schrijf ook over zeker bepaalde dingen niet. En heftige discussies hoeven van mij ook niet.

 3. IK denk van wel, misschie niet alles maar je vertel wel iets over jezelf waardoor mensen die je blog lezen je beetje kennen, maar het is altijd een keuse wat kan ik wel en niet vertellen hahaha heel herkenbaar xxx

 4. Ik denk zeker dat wij je een beetje leren kennen door je blog Nicole. Zo weten we een beetje hoe je woont, dat je van de Kringloop houdt en niet van op vakantie gaan. Daarom zijn de door jou geschreven blogs ook zo leuk om te lezen.

 5. Je leert mensen zeker wel kennen door hun blog. Ik deel persoonlijke verhalen. Maar ik deel echt niet alles. Veel hou ik toch echt privé. Verwacht ook echt niet dat bloggers alles delen.

 6. Onbewust laat ik ook veel van mezelf zien, maar geen mens is in een hokje te stoppen. En een stukje persoonlijkheid maakt het juist weer leuk om te lezen!

 7. Ik denk zeker dat je dingen te weten komt over mensen die bloggen, maar leren kennen is voor mij toch wel iets anders. Dat is voor mij echt iemand ontmoeten en er veel interactie mee hebben. Online kan je natuurlijk ook met elkaar communiceren, maar dat vind ik anders dan iemand echt leren kennen ;)

 8. Je leert een mede-blogger wel kennen in die zin dat je weet wat de hobbies of gewoonten zijn bijvoorbeeld. Het is wel zo, dat je als je een collega in het echt ontmoet er meteen een zekere wederzijdse vertrouwdheid is. Dat is mij inmiddels al een paar maal overkomen. Van jou weet ik dat je graag dingen onderzoekt op huishoudelijk gebied met zelfs prijzen en al erbij. Zoiets zou ik zelf nooit doen. Een blogster, die ik onlangs ontmoette, zei hierover: 'Blogs van andere mensen volgen is zo leuk vooral omdat ze héél anders leven dan jijzelf'. En dat ben ik geheel met haar eens

  1. Dat heeft je collega blogger inderdaad mooi gezegd Wieneke. Eén van de leuke dingen aan Blogland is dat je heel veel verschillende manieren van leven tegenkomt.

 9. Ik denk zeker dat je mensen leert kennen via hun blog, de één meer dan de ander, maar iedereen geeft wel iets weg. Ik heb een persoonlijke blog en ik laat best veel zien volgens mij, maar er zijn ook zeker dingen die ik bewust niet deel, bijvoorbeeld financieën of seksleven. Ik doe mezelf niet beter/mooier/gelukkiger voor dan ik ben en deel ook gerust minder fijne dingen. Wat je leest is altijd echt, maar sommige dingen hou ik bewust offline, niet iedereen hoeft alles te weten. Maar volgens mij kun je in ieder geval een behoorlijk beeld van mij als persoon krijgen via mijn blog.

 10. Ja ik denk zeker dat je iemand wel een beetje leert kennen door middel van een blog! :) Ik vind het ook altijd interessant om te lezen hoe anderen denken over een bepaald onderwerp. Jouw blog is inderdaad een vrolijke eclectische verzameling :D

 11. Ik ben er helemaal mee akkoord dat een blog een spiegel is van de persoon die er achter zit. Ik probeer zelf altijd een persoonlijke toets te geven aan mijn blog, maar er zijn onderwerpen waarover ik niet blog bijvoorbeeld mijn werkgever.

 12. Ja ik denk wel dat ik jou nu een beetje ken door jouw blog! En dat vind ik leuk. Omdat ik ongeveer dezelfde leeftijd heb als jij en ook het idee heb dat we bepaalde eigenschappen hetzelfde hebben (ik ben ook graag alleen) spreken de onderwerpen die je kiest me vaak aan. Maar ik snap heel goed dat je echt persoonlijke dingen niet deelt op je blog.
  Ik vind onvriendelijke commentaren ook heel vervelend om te lezen. Daarom ben ik blij dat jouw blog zo gezellig is. Dat komt door de keuze van jouw onderwerpen en ook door de manier waarop je schrijft. Je geeft ruimte voor andere meningen en belevingen. Knap dat je dat zo doet. Ik hoop nog heel lang van jouw blogjes te kunnen genieten!

 13. Hi Nicole,
  Ik waardeer jouw persoonlijke invalshoek - ook als ik het niet met je eens ben - ik denk dat dat juist een USP van jouw blog is. Voor mezelf is het een continu zoeken naar balans van delen en niet delen van gegevens via blog, Facebook of Insta. Mijn man en dochters hebben een nickname gekregen, omdat ik hun namen niet wil noemen, maar mijn werkgever noem ik weer wel, dus als iemand mij per ze wil vinden, lukt dat.
  Ik las laatst ergens dat persoonlijke verhalen meer aantrekkingskracht hebben voor volgers, dus ik worstel gewoon verder en blijf jou volgen ;)

 14. Ik ben benieuwd waarom je zoveel kinderen hebt genomen, is dat bewust? Of vanuit een geloof? Mede omdat je aangeeft graag alleen te zijn.

  1. LOL. Dat is een goede vraag Marrie. Ik wenste altijd een groot gezin, en ik heb het geluk gehad dat dit is uitgekomen. Het is niet vanuit geloof of zo. En misschien houd ik nu wel van alleen zijn omdat ik lange tijd omringd werd door veel drukte.

 15. Ik lees je artikelen graag, juist omdat ze zo divers zijn. En als je een blog hebt dan ontkom je er niet aan dat je onbewust dingen van jezelf prijsgeeft. Veel lezers vinden dat denk ik alleen maar fijn, zo leren ze de persoon achter de teksten kennen.

 16. ja door een blog kan je echt iemand leren kenne, nu ja heel afhankelijk van over wat je schrijft. Ik gooi liever niets té persoonlijk ook mijn blog, maar toch zullen mensen die mij trouw volgen wel min of meer kunnen inschatten hoe ik als persoon in elkaar zit

 17. Natuurlijk leert de lezer de schrijver kennen maar alleen zover de schrijver het wil en dat is maar goed ook!
  ...ik vind dat je leuk schrijft, leuke foto’s plaatst en jouw servieskast dezelfde kleur heeft als min keuken ????????

 18. Ja via de blog krijg je een aardig beeld van de blogger . Zal een aardige profielschets van je kunnen weergeven. Er gebeurt genoeg in en om jou heen en ik snap dat je soms denkt heerlijk alleen ????????

 19. Ik denk ook dat je iemand deels leert kennen door de blog. Al ben ik me er wel heel erg van bewust wat ik wel en niet met de wereld deel. Zo kies ik er voor om mijn zoontje niet herkenbaar in beeld te brengen.

 20. ja, dat denk ik zeker wel. Ik schrijf veel op mijn blog over mijn depressie en mijn OCPS. het is ook een stukje verwerking voor mij en dat andere er misschien iets van kunnen leren

  1. Ik denk zeker dat mensen veel hebben aan het leven van verhalen van anderen. Het kan soms helpen als je leest dat iemand anders ergens bijvoorbeeld ook mee worstelt.

 21. Leren kennen vind ik een groot woord. Misschien wel herkennen. Als je snapt wat ik bedoel? Ik denk dat het makkelijker is om mensen te leren kennen via de chat (als je dan toch blogger bent).

 22. Tot op zekere hoogte leer je zeker wel een beetje de schrijver van een blog kennen. Ik denk ook dat mijn volgers veel kunnen halen over wat en hoe ik schrijf.

 23. Ik denk idd dat mensen je leren kennen door de blogs die je schrijft. Ik schrijf ook erg persoonlijk maar er zijn altijd dingen die je buiten je blog houdt, om welke reden dan ook

  1. Nee, misschien niet. Hoewel je tegenwoordig als blogger ook veel naar dingen toe kunt. Er zijn allerlei events, openingen en presentaties. Mijn vind je daar in de regel dus niet.

 24. Het is goed denk ik dat je mensen je leren kennen via je blog, dat maakt alles persoonlijker. Bepaalde dingen kun je altijd 'offline' houden natuurlijk :)

 25. Ik vind het altijd leuk als ik mensen leer kennis via de blogs van deze personen... anders vind ik het erg onpersoonlijk en dat trekt mij minder.

 26. Je mag zeker wat privé dingen afscheiden van je lezers vind ik, maar wel altijd fijn om aan de hand van de artikels je wat beter te leren kennen en om te lezen waar je mee bezig bent!

 27. Ik denk wel dat mensen een beetje een beeld krijgen van mij maar uiteraard laat ik niet alles zien of lezen. Zo doe ik niet aan bodypositivity foto's, lijkt me niet tof als mijn kinderen mij in bikini of badpak zien op de blog. Niet dat dat heel ernstig is maar toch, wil ze beschermen tegen reacties van mede-klasgenoten. Wel schrijf ik eerlijk over hoe ik mij voel en hoe het gaat tav mijn ziekte. Daarin heb ik een missie; dingen bespreekbaar maken en bekendheid creeeren rondom onderwerpen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom jij bent begonnen met je blog? : 0

  1. Ik begon ooit met een website voor thuisblijfmoeders, en daar zijn uiteindelijk mijn blogs uit voortgekomen. Ik was hoopopgeleid en zorgde fulltime voor mijn kinderen. Ik was op zoek naar andere moeders, en vond maar weinig informatie in de vorm van Nederlandstalige sites. Daarom besloot ik er dan zelf maar eentje te maken. Dat is inmiddels zo'n 17 jaar geleden. Huisvlijt is voortgekomen uit de rubriek Huishoudkunde op die site.

 28. Ik vind het wel bijzonder wanneer bloggers persoonlijk durven te zijn, dus ik waardeer dat enorm. Iedereen voelt zelf wat bij ze past en op welk moment. Ik hou zelf wel van het persoonlijke. Het tonen van je kwetsbaarheid maakt een persoon/blogger juist sterk.

 29. Ik vind het wel bijzonder wanneer bloggers persoonlijk durven te zijn, dus ik waardeer dat enorm. Iedereen voelt zelf wat bij ze past en op welk moment. Ik hou zelf wel van het persoonlijke. Het tonen van je kwetsbaarheid maakt een persoon/blogger juist sterk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.