Kun je je aandacht maar niet bij je boek houden?

aandacht boekKen je dat?

Dat je een bladzijde leest, maar vervolgens geen idee hebt wat je nou eigenlijk hebt gelezen?

Ik heb daar best vaak last van. En dat vind ik jammer. Want lezen is heerlijk, en bovendien verrijkend.

Ik denk niet dat ik de enige ben die hier wel eens last van heeft. Dus laten we eens kijken wat de mogelijke oorzaken zijn!

Kun je je aandacht niet bij je boek houden? Mogelijk oorzaken!

 1. Laten we eerst even lekker met de beschuldigende vinger naar een ander wijzen. In dit geval het boek! Het is natuurlijk mogelijk dat het boek gewoonweg niet interessant genoeg is, en dat je er daardoor je aandacht niet bij kunt houden. In zo’n geval kun je de schuld buiten jezelf leggen, en het boek weg.
 2. Maar goed, meestal ligt het níet aan het boek, maar aan onszelf… Bijvoorbeeld doordat we teveel achter onze smartphone of computer zitten! Internet teksten zijn zo opgezet dat je ze makkelijk kunt ‘scannen’. Dat wil zeggen dat er duidelijke alinea’s zijn met witregels en tussenkopjes. Vergelijk dit maar eens met het gemiddelde boek! Een boek bestaat in de regel uit lange lappen tekst. We zijn als het ware verwend geraakt door al die teksten op schermpjes, waardoor we het moeilijker vinden om ons langdurig op een flinke lap tekst te concentreren.
 3. Een derde mogelijke verklaring komt van Dr. Srine Pillay (arts, dichter en muzikant). Onze hersenen bestaan uit twee delen: een focus deel, en een ontfocus deel. Volgens hem kun je aandachtproblemen krijgen als je te veel, en te lang ergens op gefocust hebt. Pillay zegt dat je je gefocuste brein dan compleet hebt uitgeput! Geen wonder dat het een time-out neemt. Je hebt het ontfocus deel van je hersenen verwaarloosd. De oplossing is gelukkig simpel. Gewoon elke werkdag tijd vrij maken om een beetje te lummelen, te mijmeren of een dutje te doen. Ontspan je hersenen en je concentratievermogen komt vanzelf terug.

Conclusie

Als ik mijn aandacht niet bij een boek kan houden ligt dat volgens mij aan oorzaak 1 en 3. Als een boek maar interessant genoeg is, heb ik geen last van oorzaak nummer 2.

Leestip: Welk boek lezen?

Heb jij wel eens problemen je aandacht bij een boek te houden? Welke van de 3 mogelijke oorzaken herken jij het meest?

Similar Posts

50 Comments

 1. Bij mij gaat het altijd als volgt; wanneer een boek voor mij niet interessant is, haak ik bij bladzijde twee al af. Ik sprak erover met mijn schoonzus, en zij zegt hetzelfde!

 2. Er valt zeker iets te zeggen voor punt 2, smartphone heb ik niet, maar wel een computer met een breedbeeldscherm, wat inderdaad makkelijker lezen is dan de kleine letters in een boek.
  Wat ik mis in het rijtje, is de concentratie, je kunnen concentreren op wat je aan het lezen bent. Als in je hoofd nog allerlei andere zaken spelen, is het heel lastig om in het verhaal te “duiken” en laten meevoeren.
  Zo werkt het bij mij tenminste en lummelen doe ik al genoeg ;)

  Groetjes Lily

 3. Ik heb nog een 4 reden; namelijk mijn kinderen. Die vinden niets gezelliger dan de hele dag tegen mij aan kletsen of vragen stellen ;) Ik lees daarom vaak ook alleen een boek uit als ik op vakantie ben zonder de meiden :)

 4. Mijn concentratie is al twee weken echt ver te zoeken, dus dan begin ik ook niet aan een boek daar heb ik dan helemaal het geduld niet voor x

 5. Ik heb er nu last van, ben bezig in een boek maar m’n gedachten dwalen telkens af. Ik denk dat het een combinatie is van 1 en 3. Andere boeken die ik recent gelezen heb, heb ik juist on 1 ruk uitgelezen.

   1. Ik was ‘Mijn leven in de wildernis’ aan het lezen. In het begin ging ik er razendsnel doorheen, maar op een gegeven moment had ik er geen zin meer in. Het zal waarschijnlijk meer aan m’n gemoedstoestand liggen, want sindsdien heb ik ook geen ander boek meer uitgelezen!

    1. Dat snap ik wel! Ik heb dit boek ook gelezen, en op een gegeven moment is het ook wel meer van hetzelfde vond ik. Net als jij kon ik er niet door heen komen. Ik heb het uiteindelijk scannend ‘uitgelezen’.

 6. Oooh dat heb ik ook dikwijls! Maar ik heb dan ook de spanningsboog van een sprinkhaan ???????? mijn concentratie is nogal rap weg ????

 7. Ja dat heb ik ook. Dan heb ik bijvoorbeeld net een paar uur zitten bloggen. Beter is t dan om niks te doen waarbij je na moet denken. Een beetje dom tv kijken helpt dan wel!

 8. :-) een enkele keer overkomt het mij ook….dan zit of mijn hoofd heel vol, of ik ben zo moe dat ik in slaap val, die stond er nog niet bij :-)

 9. Nummer 2, heel duidelijk. Teveel bezig met de schermen. En natuurlijk alle geluiden daarom heen. Ergens staat muziek aan of er wordt gepraat. Daarom heb ik ook graag boeken met kleine hoofdstukken. Of het moet echt vlot lezen.

 10. Herkenbaar! Vroeger las ik veel meer boeken en artikelen, daar haalde ik veel inspiratie en informatie uit. Nu vind ik het supermakkelijk om even op internet te kijken. En internetteksten zijn inderdaad hapklare brokken!

  Maar als een boek bij mij echt interesseert dan lukt het me wel om erbij te blijven.

  Wat ik nog lastiger vindt dan lezen is luisteren naar ellenlange toespraken of lezingen (zonder plaatjes). Hoef ik gelukkig niet zo vaak, want tijdens zo’n verhaal dwaal ik wel heel gemakkelijk af…

  1. Ik kan ook niet goed de aandacht bij luisterdingen houden. Zo luister ik op donderdagochtend op de fiets altijd naar de podcast van Problogger. Ik vind Darren Rowse heel goed, maar toch dwaalt mijn aandacht vaak af.

 11. Heel interessant, al die oorzaken en de uitleg die je geeft. Handig om te weten als je dit bij jezelf merkt.
  Ik zou zelf eigenlijk zeggen, dat wanneer je je aandacht niet meer bij je boek kunt houden, dat je dan ook niet meer je boek hoeft te lezen op dat moment. Het lijkt mij niet de bedoeling om jezelf te forceren een boek te lezen voor je plezier. Is je aandacht er even niet voor? Gewoon niet doen, toch?

 12. Bij ons komt het ook vooral omdat we rondrennende kinderen hebben en er altijd heel veel geluid is. Boeken zijn momentele nekel voor op vakantie. Ooit hoop ik er weer meer tijd voor te hebben! Ik kijk er nu al naar uit

 13. Ik hou meestal ‘s avonds een vast momentje om even te lezen. Als dat niet lukt, dan leg ik m’n boek gewoon weg tot de volgende dag. Ik merk inderdaad wel als ik een hele dag op school heb zitten kijken op mijn laptopscherm/in mijn boeken dat lezen minder vlotjes gaat.

 14. Slaaptekort, pratende kinderen, te moe… redenen genoeg om mijn aandacht niet bij een boek te kunnen houden.

  Ik merk dat het wel beetje bij beetje beter gaat, nu de kinderen weer ietsjes ouder worden.

 15. Ik denk vooral 1 en 3 bij mij. Maar zelfs als is het boek niet goed (naar mijn mening toch), wil en zal ik het uitlezen. Niet gemakkelijk hoor.

 16. Ik lees alleen ‘s avonds voor het slapengaan. Ik zorg dat ik heel comfortabel lig
  (veel kussens om mij te steunen en eentje op mijn buik waarop mijn boek rust.) Gelukkig woon ik nogal afgelegen want als het niet muisstil is heb ik ook moeite om mij te concentreren.

 17. Bij mij ligt het meestal aan vermoeidheid. Als ik moe ben moet ik zelfs niet beginnen lezen want dan lukt het me toch niet. Als ik het boek niet interessant vind heb ik dat meestal wel al na een paar bladzijden door.

 18. Wat een leuk stuk! Ik sluit me eigenlijk wel aan bij jouw conclusie. Vooral punt drie is herkenbaar, ik probeer vaak veel te veel te doen, wat alleen maar averechts werkt..

 19. Aaah zo herkenbaar! Ik lees de laatste jaren niet meer een boek. Last heb ik aantal boeken die eigenlijk moet ik nog lezen al aan iemand geven. Mijn schoonfamilie leest wel veel.

 20. Ik heb dat alleen bij studieboeken of leeswerk voor werk wat ik niet zo boeiend vind. ;) Leesboeken geen last van en ik lees ze altijd op mijn tel/tablet.

 21. Ik heb hier alleen last van als ik een boek niet leuk of interessant vind. Want ik lees alleen boeken tijdens vakanties.
  Maar als ik eenmaal in een boek zit dan kan ik het in een ruk uitlezen.

 22. Ik hoop mijn focus op een boek ooit terug te vinden als de monsters uit huis zijn ofzo, tot die tijd, nee gewoon nul focus. Tenzij ik in het vliegtuig alleen zit

 23. Ja, soms ben ik wel snel afgeleid als ik een boek lees. Ik lees vooral boeken die wat makkelijker leesbaar zijn haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.