Kinderbedden in alle soorten en smaken

Gastbijdrage

kinderbeddenbEen slaapkamer kan niet zonder een bed.

Helaas neemt zo'n bed best veel plek in. En als je weinig ruimte hebt, is dat soms lastig. Zeker bij kinderbedden. Want kinderen hebben ook ruimte nodig om te spelen in hun slaapkamer.

Gelukkig zijn er drie oplossingen om een bed in je slaapkamer in een pluspunt om te zetten.

1. Bedbanken

Bedbanken heb je in twee variaties

 • De eerste variant verander je overdag van een bed in een bank. Een dergelijke bedbank had mijn jongste zusje toen ze op kamers ging. Overdag veranderde ze haar bed in een bedbank, en zag haar kamer er uit als een gewone woonkamer!
 • Een bedbank die je met een boel kussens ook kunt gebruiken als een zitbank. Mijn jongste dochter heeft een mooi wit kinderbed dat een bedbank is. Met romantische witte krullen. En in onze woonkamer staat ook een bedbank. Maar die gebruiken we alleen als zitbank.

2. Hoogslapers

Een hoogslaper valt in de categorie stapelbed. Maar het voordeel van een hoogslaper is dat je daaronder een bureau of bank kunt plaatsen. Dat betekent dat je dus minder ruimte in hoeft te leveren om een bed te plaatsen. In ons vorige huis hadden wij een kinderbed dat een hoogslaper was.

En toen ontdekte ik ook het grote nadeel van een hoogslaper: ze zijn best heel groot, en zijn heel dominant aanwezig! Het viel mij tenminste enorm tegen. Weliswaar had de hoogslaper van mijn dochter een bureautje er onder, maar als je binnen kwam in haar slaapkamer was echt alles wat je zag: Hoogslaper!

3. Bijzondere bedden die een eye-catcher zijn

Deze laatste categorie is volgens mij nog vrij nieuw. Ze worden ook wel  themabedden genoemd. Ze zijn zo leuk en mooi dat je ze graag in je slaapkamer hebt staan. Ze zijn niet een noodzakelijk kwaad, maar een heuse aanwinst in je kamer.

Wel balen dat ze er alleen zijn in kinderbedden! Ik zou zelf ook best in zo'n bijzonder bed willen slapen.

Hier onder zie je een voorbeeld van zo'n bijzonder kinderbed. Welk kind wil daar nou niet in slapen?!

kinderbedden
Is het een brandweerauto? Nee het is een kinderbed!

Denk ook aan een goede matras

Ik kan soms zo afgeleid raken door een leuk bed, dat ik bijna vergeet dat je natuurlijk ook een goede matras moet hebben. Als het om matrassen gaat heb je bijna even veel keuze als in bedden. Je kunt kiezen uit types als:

 • SchuimPolyeter matras
 • Koudschuimmatras
 • Pocketverenmatras
 • Visco elastische matras (past zich aan lichaamsvorm aan)

De leeftijd van je kind speelt een rol bij het kiezen van een matras. Voor kinderen onder de vijf heeft een matras met springveren bijvoorbeeld weinig effect omdat je kind dan nog maar heel weinig weegt. Andere aandachtspunten zijn of je kind veel zweet, een rustige of onrustige slaper is en of hij of zij last heeft van allergieën.

Leestips slapen

In wat voor kinderbed sliep jij vroeger? En in wat voor soort bed slapen je eventuele kinderen nu?

Similar Posts

13 Comments

 1. Dochterlief heef niet zo'n grote kamer dus kochten wij voor haar zo'n wit Hemnes bed van de IKEA. 3 enorme lades eronder waar al haar speelgoed in kan en een uitschuifstuk waar een vriendinnetje (of later, gruwel, vriendje ;)) kan slapen.

  Vroeger had ik een hoogslaper! Mijn vader had hem zelf gemaakt. En mijn moeder had er een gordijntje om gemaakt dat ik dicht kon doen. Zo was ik helemaal in mijn eigen kleine wereldje, heerlijk vond ik het!

 2. heb wat jaren in een beddenwinkel gewerkt, vind je verhaal over bedden leuk.
  Kleine aanvulling : nadeel van bedbanken is soms ook de afwijkende maat. Zeker nu iedereen steeds langer wordt is het verstandig te kijken naar de ligmaat. Als die maar 180 of 190 lang is is het als kinderbed leuk maar voor tieners al minder geslaagd en soms lig je echt op bobbels/randen.
  De fantasiebedden hebben soms ook een afwijkende maat matras. Let hierop bij aanschaf, dit betekend niet alleen minder keuze in matrassen , ook bij vervanging is het lastig. En zo'n bed is heel aanwezig, is een kind er niet na een tijdje te oud voor ?
  Verder nog een punt wat voor alle bedden geld , ventileert de bodem goed ? Als het een lattenbodem is is meer dan een handbreedte tussen de latten geeft het minder ondersteuning.
  groetjes
  Geke

  1. Bedankt voor de goede aanvulling Geke! Dat van die ventilatie is een punt waar ik nog niet aan had gedacht bijvoorbeeld. En wat je zegt over een thema bed dat kinderachtig kan worden is ook heel reëel. Het is inderdaad vooral geschikt voor een bepaalde leeftijd. Als er nou jongere broertjes of zusjes zijn kan het worden doorgeschoven.

 3. Onze kinderen sliepen aanvankelijk in een babybedje met spijlen en rond 2 1/2 jaar sliepen ze in een gewoon eenpersoonsbed waar op de grond ernaast een oude matras lag voor 't geval ze uit het bed vielen.
  Ik vind die 'fantasiebedden' (bv auto, hoogslaper met glijbaan aan....) echt niet interessant. Voor een klein kind is dat wellicht wel leuk maar een bed dient eerst en vooral om tot rust te komen en te slapen en niet om in te spelen. Met zo'n 'speelbed' krijgt het kind een verkeerd signaal want het dient ook om in te spelen.
  Nog een nadeel is dat dergelijke bedden na een tijdje moeten vervangen worden want de kinderen 'ontgroeien' dergelijke bedden : welke tiener wil in zijn kamer nu een 'autobed' ?
  Hoogslaper kan ingeval van kleine slaapkamers wel interessant zijn maar ik zou zeker nooit opteren voor een versie waar een glijbaan aan hangt. Een bed dient om te slapen en niet om te spelen.

  1. Een interessant punt Liesbet: een bed is om te slapen, en niet om in te spelen. De functies worden inderdaad door elkaar gehaald. Het doet me denken aan het advies om geen tv in de slaapkamer te zetten, om de slaapfunctie niet onduidelijk te maken. Ik vond die bedden zo mooi, dat ik niet aan de boodschap had gedacht!

 4. Wij hebben van alles in huis.
  De oudste 2 dames hebben heel lang een kamer gedeeld. Omdat de kamer klein was moest er een stapelbed in. 2 eenpersoonsbedden pasten daar niet. We hebben toen een deelbaar stapelbed gekocht. De bovenste helft in elkaar gezet en de onderste helft op zolder gelegd voor later. De oudste was 2,5 jaar toen ze op het gewone bed ging slapen. Haar jongere zusje in een ledikantje ernaast. Dat ledikantje is al heel oud. En kan aan de voorkant opengeklapt worden. Die lieten we toen ze groter was gewoon open, dan kon ze er zelf in en uit klimmen. Toen de dames wat groter waren gingen ze samen op het stapelbed.
  Onze jongste slaapt nu weer in het ledikantje wat opengeklapt kan worden. Een ander spijlenledikantje staat nu ongebruikt op zolder.
  De andere drie jongens slapen ook samen op 1 kamer. 2 Daarvan slapen op een stapelbed. En 1 in een juniorbed. Dat is fijn een stuk kleiner dan een gewoon bed, er blijft dus meer ruimte over.

  1. Goede oplossingen hebben jullie. Een deelbaar stapelbed lijkt me erg handig, omdat je het op twee manieren kan gebruiken. Ik houd wel van multifunctionele meubels.

 5. Onze twee dochters slapen in een stapelbed, zodat er in de kamer ruimte overblijft voor 2 buro's en een kast. Hij is deelbaar, maar het onnderste bed is dan niet echt mooi, de hoeken zijn dan niet netjes afgewerkt.
  Zou je 'm niet meer als stapelbed willen, dan kun je daar natuurlijk wel wat aan doen.
  Onze jongste slaapt op een heel klein kamertje met een schuin dak. Hij heeft een uitschuifbaar bed ( van MP, maar komt ooit van Ikea), zo'n leuk zwart ijzeren spijlenbed. Met een matras in 3 delen, heeft nu 2 delen en kan daar voorlopig mee vooruit!
  Vroeger thuis hadden wij ook een hoogslaper, met een kast en buro eronder, maar inderdaad, wat een bakbeest was dat! Dan vind ik die half hoogslapers wel veel mooier, je hebt dan lekker veel kastruimte onder je bed., maar het toont niet zo kolossaal en is veel makkelijker te verschonen, want dat bovenste stapelbed...pfff....

 6. Wat je ook nog kan kopen is een opklapbed, meestal een 1-persoonsbed maar ook in 2-persoons uitvoering met een spiraalbodem en als je die dan in de breedte naar de muur opklapte nadat je de matras had vastgezet op 3 plaatsen met singel band om verschuiven te voorkomen. Er zit daar vaak een gordijntje voor om het bed te verbergen en er bevindt zich een plank erboven om een radio, wat boekjes en snuisterijen op te zetten. Overdag had je dan veel meer ruimte omdat er geen echt bed meer was te zien. Vroeger was de ombouw wel wat zwaarder uitgevoerd dan tegenwoordig zo te zien. Vooral een 2-persoons opklapbed is op deze manier prima weg te werken in een niet al te grote slaapkamer.
  Dit soort 1-persons bedden stonden vaak in een kamer-en-suite als extra logeerbed.
  https://bed4less.nl/bedden/opklapbed-wentelbed

  1. Zulke opklapbedden ken ik alleen uit films! Maar ze zijn inderdaad efficiënt omdat ze opgeklapt geen plek innemen. Ik zou het wel een beetje eng vinden, of zo'n bed niet toch ineens naar beneden valt...

  2. Mijn ook sliep in zo'n opklapbed meer dan 50 jaaren opgeklapt stond hij heel stevig tegen de wand aan. Door de ombouw krijgt het bed gewicht en valt niet terug, daar heb ik nooit iets over gehoord van hem , anders had ik dit zeker geweten want zoiets zou hij mij in geuren en kleuren wel hebben verteld... De scharnieren waarmee het bed wordt opgeklapt, is zo stroef dat het niet meer terug kan vallen. Je moet er echt aan trekken om het uit te kunnen klappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.