Keukenkraan gezocht? Dat komt nog nauw kijken!

KeukenkraanWie een keuken heeft gekocht, weet het wel: met alleen de kastjes, keukendeurtjes en aanrecht ben je er niet. Denk je net dat je alle mogelijke keuzes wel hebt gemaakt, beland je in de wondere wereld van de… keukenkraan!

Wellicht dacht je van te voren: een kraan is toch gewoon een kraan?

Maar tegenwoordig heb je heel veel soorten kranen. En die hebben allemaal hun eigen karakter en uitstraling. En vergis je niet: een verkeerd gekozen kraan, kan enorm irritant zijn en een dagelijkse bron van ergernis worden.

Dus ga met me mee op excursie in de wondere wereld der keukenkranen : )

Keukenkraan woordenschat

Met welke termen krijg je te maken in Keukenkranenland? Hieronder een handig overzicht.

Keukenkraan uitloop: hoog, laag, uitrekbaar en draaibaar

De uitloop van je kraan is het gedeelte van de kraan waar het water uitloopt. De uitloop kan hoog zijn of laag, draaibaar of niet draaibaar. En je hebt ook nog kranen met een uitrekbare uitloop. Dat wil zeggen dat je hem kunt buigen. Hieronder voorbeelden van deze drie soorten uitlopen:

Keukenkraan met lage uitloop:

Kraan met lage uitloop

Keukenkraan met hoge uitloop:Keukenkraan

Keukenkraan met flexibele uitloop oftewel uitrekbare sproeikop:

Keukenkraan

Kraan perlator

Een kraan perlator, niet te verwarren met een percolator waarmee je koffie zet, is een soort zeef die aan het uiteinde van de kraan zit. De perlator zorgt ervoor dat je een mooie straal water krijgt.

Mengkraan

Een mengkraan is een kraan waarmee je zowel koud als warm water kunt krijgen. Je mengt koud en warm water om de juiste temperatuur te krijgen.

Thermostaatkraan

De naam zegt het al: een thermostaatkraan is een kraan met een ingebouwde thermostaat. Moet je bij de mengkraan zelf nog aan knoppen draaien of duwen om de juiste temperatuur te krijgen, bij een thermostaatkraan regelt de kraan dat zelf. Zo’n thermostaatkraan heeft een knop met temperaturen: die stel je in op de gewenste temperatuur en de kraan regelt de rest.

Eengreeps, tweegreeps of handsfree bediening voor je keukenkraan

Je hebt tweegreepskranen met twee draaiknoppen: eentje voor warm water en eentje voor koud water. Kijk, hier een voorbeeld:

tweegreeps keukenkraan

Dit type kranen heeft een groot nadeel: stel je hebt net gehakt staan kneden en je wilt je handen wassen. Dan moet je met die handen aan de knoppen van de kraan gaan draaien. In zo’n geval is eengreepsbediening makkelijker en hygiënischer.  Bovendien: kranen met een eengreepsbediening zijn tegenwoordig ook hartstikke mooi. Kijk maar:

Nostalgische kraan

Last but not least heb je inmiddels ook zogenoemde handsfree kranen. Daarbij hoef je de uitloop alleen maar even aan te raken, huppekee: water.

Kraan kiezen: 5 aandachtspunten bij je keuze

Als je op zoek gaat naar een keukenkraan dan zijn de volgende dingen belangrijk:

 1. Een kraan met een hoge uitloop, want dan kun je er tenminste hoge pannen onder zetten.
 2. Voor extra flexibiliteit kies je voor een flexibele uitloop.
 3. Ik adviseer op basis van mijn research* een eengreepkraan, omdat je die ook met vieze handen hygiënisch kunt bedienen.
 4. Wil je maximaal ruimte op je aanrecht: kies dan voor een wandmontage van je keukenkraan.
 5. Het materiaal: RVS blijft altijd goed en is hygiënisch. Naar er zijn ook kranen van zink en bijvoorbeeld messing.

Onze kraan

Wij hebben een keukenkraan met 1 greep. Het is een mengkraan, géén thermostaatkraan, en ik kan de sproeikop niet uitrekken helaas. Hij heeft een hoge uitloop zoals het een goede keukenkraan betaamt. Hij heeft een nostalgische uitstraling, want daar houd ik van.

Keukenkraan

Keukenkraan met ledverlichting

Weet je nog mijn post over ledverlichting, en hoe je die overal in huis kunt toepassen? Je kunt ook ledverlichting in je keukenkraan zetten! In onderstaand filmpje laten ze zien hoe dat moet. Je zet hiervoor een ledkraan kop op je keukenkraan. Zo’n ledkraan kop kost 7,99 bij bol.com.

Het effect is erg leuk.

Samenvattend

De keukenkraan wordt vaak als laatste gekozen, maar dat wil niet zeggen dat hij niet belangrijk is. Een keukenkraan wordt namelijk enorm vaak gebruikt. Daarom is het belangrijk dat hij de juiste vorm, hoogte en gebruik heeft. Een goede keukenkraan hoeft niet duur zijn, het is wel verstandig om er eentje te kiezen die goed bevalt en die lang meegaat.

Zie ook mijn post Keuken interieur ideeën.

Wat voor type keukenkraan heb jij? Hoeveel kostte hij en ben je tevreden?

*Gebruikte bronnen voor deze post: o.a. Grohe, bol.com, Klusidee, Interieurdesigner,Startpagina Goeie Vraag, Plezier in de Keuken, Homify, Bobvila, Wikipedia, The Sweetest Digs,  Ikea, Action, Hema, Blokker, Praxis, KeukenKranen.net. Badkamerxxl, At Home with Ashley.

Similar Posts

32 Comments

 1. Zo’n flexibele uitloop lijkt me echt fantastisch. Ik heb een kraan met één greep, geen thermostaat. Die zat standaard bij m’n keuken volgens mij. Als jonge huizenkoper dacht ik er nog niet over na hoe leuk het kan zijn om een mooie kraan te (laten) zetten;).

 2. De kraan die ik heb zat al bij het huis toen we hem kochten, hij is uittrekbaar met een sproeistand. Ik vind hem geweldig.

  Love As Always
  Di mario

 3. Wij hebben de keukenkraan met hoge uitloop, ideaal want al mijn pannen passen er allemaal onder. Ik ben er heel blij mee en het staat erg mooi. We hebben een open blad waar de kraan op staat en dit geeft dat open blad een stoer uiterlijk.

 4. Ha Nicole,

  wat doe jij gedegen onderzoek! Echt geweldig.
  Ik heb een kraan uitgezocht, waar onder ik ook m’n haar kan wassen.
  En de afwas doen.
  Zo’n hoge dus… was in de aanbieding.

  Prettig weekend!
  Marlou

  .

 5. Wat is er veel keuze he? Wij hebben net onze keuken een make-over gegeven en hebben daarbij zo’n kraan met springveer gekocht. Supertof, maar nu zie ik ook steeds vaker gouden kranen voorbij komen en denk ik: dat had ik ook wel willen hebben!

 6. Ik heb een zeer strakke RVS-kraan met een hoge uitloop, die tot in het midden van m’n gootsteen komt en weg kan draaien. Erg makkelijk schoon te houden en maximale ruimte om direct uit de kraan te drinken. Komt van een locale keukenboer. Heb hem nog niet ergens anders gezien. Toen ik een betere kraan voor de wasbak in de badkamer wilde heb ik bij hem eenzelfde gekocht. Kan ik dus ook een emmer water mee vullen. Zie vaak zeer onpraktsche kranen. De bovenste zou ik ook direct vervangen. ;-)

 7. Ik heb gewone goedkope kranen, ik geef niet zo om uiterlijk. Wel heb ik in elke kraan een schijfje geplaatst waarmee water bespaard wordt.Kan in elke kraan. GoGreen ecosaver, kost 3 euro voor twee kranen.

 8. Wij hebben de kokend water kraan van Quooker met hoge uitloop. Zou niets anders meer willen. Nou ja die met heet, koud en bruisend water misschien. Voor de Quooker hadden we de Grohe Red maar die had teveel last van kalkaanslag in ons kalkrijkwater gebied.

 9. wat een leuke kraan heb jij. ik vond een kraan uitzoeken ook een klus hoor. De keukenmijnheer heeft ons uiteindelijk geholpen

 10. Wij moesten voor ons vakantiehuisje inderdaad een keuken uitzoeken met dus ook een kraan, maar ik bemoei me daar totaal niet mee, simpelweg, omdat het mijn interesse totaal niet heeft.

 11. Een hoge uitloop is een muust, vind ik. Die led-verlichting vind ik echt onzin maar Vriendjelief zou het prachtig vinden. Wij huren dus de kraan hebben we niet zelf uitgezocht. Omdat het een seniorencomplex is (lol) zit er een eengreepskraan in. Handig voor reumatische handen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.