Is het verstandig om alvast over te stappen op een inductie fornuis?

overstappen op inductie?

Zal ik eens wat vertellen?

Sinds onze verhuizing naar het platteland kook ik op een inductie fornuis, maar stiekem mis ik na7 jaar nog steeds ons gasfornuis... Sterker nog, ik heb regelmatig met de gedachte gespeeld om ons inductiefornuis te vervangen met een gasfornuis. Inductie koken vind ik gewoon echt heel erg wennen.

Nederland moet van het gas af

Maar dat idee heb ik inmiddels losgelaten, want het kabinet wil dat in 2030 zeker 2 miljoen huizen helemaal van het gas af zijn. De aardbevingen in Groningen zorgen bovendien voor een 'gevoel van urgentie'. Even wat cijfertjes over het gasgebruik in Nederland*:

 • 75% van ons gasverbruik gaat op aan verwarming
 • 20% van ons gasverbruik gaat op aan water
 • 5% van ons gasverbruik gaat op aan koken

Aangezien het kabinet dus wil dat we van het gas afgaan zou het knap stom van mij zijn om mijn relatief milieuvriendelijke inductiefornuis in te ruilen voor een gasfornuis. Dat zou een stap achteruit zijn.

Is het verstandig om nu al een inductie fornuis te kopen?

Maar stel nou dat jij een gasfornuis hebt nu, en je bent daar heel tevreden mee. Is het dan verstandig om toch alvast over te stappen op een inductie fornuis? Laten we de voor- en nadelen eens op een rijtje zetten.

Voordelen inductie

 1. Met een inductie fornuis bereid je je alvast voor op de afschaffing van gas.
 2. Hij is makkelijk schoon te houden. Ik spreek uit ervaring! Je haalt er een doekje over, en klaar ben je!
 3. Zo gauw je het fornuis aan zet, wordt de plaat onmiddellijk warm. In die zin gaat het koken net zo snel als op een gasfornuis.
 4. Als je het fornuis uit zet, is de kookplaat meteen weer koel. Anders dan bij een elektrische kookplaat die nog warm blijft.
 5. Je hoeft niet bang te zijn dat je ovenwant in de fik vliegt, of dat je kind zich per ongeluk brandt.
 6. Geen vlam in de pan!
 7. Als je de pan van de kookplaat haalt, verdwijnt de warmte meteen.  Je kunt dus niet per ongeluk de kookplaat laten aanstaan.
 8. Als een pan aan de onderkant een beetje is kromgetrokken geeft dat niet.

Nadelen inductie

 1. Je hebt er speciale pannen voor nodig. Omdat inductie werkt met een elektromagnetisch veld heb je pannen nodig met een magnetische bodem. Dit is dus een extra kostenpost. Dit kun je in de winkel eenvoudig testen met een magneet! Als de magneet aan de bodem blijft hangen is het inductie. (Dit las ik in tijdschrift Genoeg!)
 2. Vaak is een extra stroomgroep nodig als je een inductiefornuis wilt gaan gebruiken.
 3. Inductiefornuizen hebben vaak een touchscreen als bediening. Net een computer. Zelf vind ik dat nog steeds lastig. Ik mis mijn draaiknoppen!

Antwoord op de vraag of het slim is om nu al een inductie fornuis te kopen

Als je op dit moment bezig bent met de aanschaf van een nieuwe keuken of een nieuw fornuis, dan zou ik zeker voor inductie kiezen en niet voor gas. Maar heb je een goedwerkend gasfornuis, dan zou ik dát denk ik voorlopig nog blijven gebruiken. Want dan is het gedoe van het omschakelen van fornuizen + de kosten die dat met zich meebrengt het misschien (nog) niet waard.

Boretti fornuis inruilen

Stel, je hebt zo'n schitterend Boretti fornuis. Kun je dat Boretti fornuis inruilen voor een inductie fornuis? Het goede nieuws is in ieder geval dat er nu ook Boretti inductie fornuizen zijn. Dus je hoeft niet die mooie look op te geven. Op marktplaats vind je diverse bedrijven die inruil van een fornuis aanbieden.

Conclusie

Heb je nog geen fornuis? Koop dan een inductiefornuis, en geen gasfornuis. Heb je een goedwerkend gasfornuis waar je blij mee bent? Dan moet je een afweging maken of je de kosten wilt maken en je gedoe op de hals wilt halen.

In een poll van EditieNL van afgelopen maart blijkt dat de meeste mensen toch nog liever op gas koken. Wat ik dus best snap : )

koken op inductie of gas
Bron: EditieNL

Waar kook jij op?

*Bron: Genoeg, herfst 2017

Similar Posts

86 Comments

 1. Ik wil echt absoluut geen inductie. Die straling vind ik nogal spannend. We hebben ook geen magnetron.
  Plus dat ik het gebruik echt erg onhandig vind. Laatst nog op vakantie twee weken op gekookt: geef mij maar gas!
  Ik hoop dat, als we ooit geen gas meer mogen, er een andere optie komt.

 2. Wat toevallig, hier had ik het deze week nog met een vriendin over. Zij hebben een nieuwe keuken gekocht en precies om deze reden op het laatste moment nog voor inductie gekozen. Ik begrijp dat wel. Wij hebben nog geen verhuisplannen dus houden het nog even bij gas...

 3. Wij hebben gas! Maar bijna iedereen om ons heen inductie. Hoor alleen zo vaak dat dit niet zo fijn werkt.. Dus ik zou het niet snel aanschaffen denk ik.

 4. In Groningen is er een website met meer informatie en mogelijk samen inkoop regelen inductie050(punt)nl

  Ik mis die informatie inderdaad hier. De verhuurder werkt niet mee aan het upgraden van de meterkast, bedrijven die het kunnen uitvoeren spelen dommetje. Ik zou wel over willen, maar dan bv met de hele straat een deal regelen om de meterkast te upgraden en samen inductiefornuizen inkopen.
  Die kosten krijg je toch een keer,dan maar liever wanneer het je beter uit komt.

  1. Ik kan me dat best voorstellen Lodi. Zelf zou ik niet meer teruggaan naar gas vanwege de toekomst, maar qua koken mis ik het gasfornuis soms nog best.

 5. Ik heb een groot goedwerkend zespits gasfornuis waar ik heel blij mee ben. Twee jaar geleden heb ik tijdens een vakantie gewerkt met een inductieplaat en ik vond het echt fijn om op te koken. Maar dat was een vierpitter. Ik vind zes pitten heel fijn. Handig met de grote eters en vanwege de intoleranties, Als wij onze keuken gaan vervangen zullen we waarschijnlijk voor inductie kiezen. Geen zes pitter. Die heb ik nog niet gezien maar zal vast erg duur zijn en ik moet dan nog uitzoeken of zo’n toestel meer elektra verbruikt ook al gebruik je niet alle pitten tegelijk.
  Mijn ouders hebben nu hun tweede inductie kookplaat. De eerste was helaas snel kapot. Met een gasfornuis doe je tientallen jaren. Mijn moeder was al tevreden met inductie. Ze had ervoor gekozen vanwege haar reumatische handen. Zo’n plaat is makkelijk schoon te maken en ze deed zich geen pijn aan het rooster op een gasfornuis. Verder vindt zij het veel sneller werken dan gas. Dat is mijn ervaring ook.
  Ze heeft nu een nieuwe inductieplaat en deze bevalt haar beter qua bediening. Deze bediening neemt veel minder plek in op de kookplaat, dus kan ze er grotere pannen tegelijk op kwijt.

  1. Ik dacht wel dat er inductie kookplaten zijn met 6 pitten VeggieMo. Wat schoonmaken betreft is inductie inderdaad supermakkelijk. Dat kan ik echt beamen.

  2. Die vijfpitters had ik al voobij zien komen. Ben ff gaan googlen en ze zijn er nu wel.

 6. Wij hebben de keuken begin 2017 vervangen en er is na lang dubben toch een gasfornuis in gegaan omdat het voor mij fijner kookt en ik vind de uitstraling mooier. (schoonmaken alleen meer drama)
  We hebben wel gezorgd dat er een aansluiting is om hem makkelijk voor een inductie versie te verwisselen moest dat nodig zijn. Zolang de gasfornuizen nog in grote getallen verkocht worden ga ik er vanuit dat ik hier nog wel even van kan genieten!

 7. ik heb in vele huizen op allerlei soorten fornuizen gekookt. maar gas is en blijft favoriet bij mij. Ik heb al zonnenpanelen dus ik doe mijn best voor het millieu...

 8. Slechts 5 procent van het gas gaat op aan koken. Dus vond ik het niet nodig om een inductiefornuis te kopen vorig jaar. Wel hebben we gekozen voor een eenvoudig, goedkoop en zuinig losstaand gasfornuis, die makkelijk te vervangen is. Dat was een witte, wat volgens de keukenboer echt niet kon. Maar de goedkoopste zwarte (die hij aanbeval) was bijna 1000 euro... Wij koken nu dus in een foeilelijke keuken ;D Gek he, dat we daar toch heel geen last van hebben!

 9. Gedurende mijn kookopleiding verfijnde dagelijkse menu's heb ik noodgedwongen op een inductiefornuis moeten koken. Vreselijk, ik werd er onrustig van omdat je de controle over het koken voor een deel kwijt bent. Bovendien mis je de magie van het vuur waardoor er geen ziel meer in het dagelijkse kookritueel aanwezig is.
  Verder ben ik tegen de bemoeizucht van de overheid en weiger pertinent om over te stappen op dure stroom. Mijn huis verwarm ik met kolen. Koken doe ik ook op mijn kachels nadat de producten op mijn jaren vijftig gasfornuis aan de kook zijn gebracht. In de zomermaanden heb ik daar een aantal petroleumbranders voor. Ik overweeg om voor de volgende winter de gasmeter te laten weghalen. Mijn gasfornuis werkt namelijk ook op propaangas als de sproeiers vervangen zijn. Alleen de geiser nog. Die moet dan vervangen worden door een kleine boiler op stroom.

  1. Wat heb je dat mooi gezegd Joannes: 'de magie van het vuur waardoor er geen ziel meer in het dagelijkse kookritueel aanwezig is.'

   Ik denk dat dat ook zo ongeveer is waarom ik nog steeds het gasfornuis een beetje mis, ondanks de voordelen van inductie.

 10. Zelf kook ik sinds onze verhuizing in 2005 al op inductie. We zijn toen gaan wonen in een wijk met stadsverwarming. In het begin baalde ik ervan. Ik had mooie pannen en alles kon weg ????. Door het gebruik op gas waren ze wat krom en connecte niet met de plaat. Nu ben ik blij dat we al op stadsverwarming zitten. Als ik de bedragen hoor voor het switchen, poeh, blij dat we dat niet hoeven te doen.

  1. Ja, dat is inderdaad iets waar veel mensen tegenaan hikken: de vervanging van de pannen. Maar fijn dat je nu helemaal gewend bent aan inductie.

 11. ik heb gas en daar nog tevreden over. je hebt wel een punt met het schoonmaken, inductie is makkelijker. Zodra ik ga verhuizen ga ik wel kijken naar inductie

 12. Toen we hier kwamen wonen ging de oude keuken er meteen uit. Extra stroomgroep bijgelegd en inductievuur geplaatst. Gas lag hier toen niet. We hebben vorig jaar wel gas laten binnenleggen voor de verwarming. Ik wist toen niet dat er een gastekort zat aan te komen... echt, àlles pluis ik uit maar dat dus niet. Ik had kou en de ketel (stookolie) deed het weer niet! Ik vind inductie geweldig want ik kook graag snel. Mijn man had liefst een boretti gasvuur maar ja, geen gas, geen gasvuur.

 13. Wij koken met flessengas want hier ligt geen aardgasleiding in de straat en omgeving ,,,maar wel ligt er juist achter onze tuin de grote aardgaslijn die komt vanuit Nederland ,,,maar daar kunnen we niet op aansluiten.

  1. Dat kopen we hier gewoon bij een handelaar er zijn verschillende soorten flessen je hebt er kleine met butagas die hier in de garage staat en er zijn grote die je buiten moet zetten, we gaan er wel voorzichtig mee om het gas gaat alleen open als we koken en dan terug dicht.

 14. Interessant artikel! Ik heb altijd elektrisch gekookt, maar heb nu bij de aanschaf van een nieuwe keuken voor inductie gekozen. Ten opzichte van elektriciteit zie ik alleen maar voordelen. Dat van 'touchscreen' vs. draaiknoppen snap ik wel... Maar het is dan weer makkelijker te onderhouden met touchscreen.

 15. Wij koken al eeuwen op een elektrische plaat (ook met touch toetsen). Ik vind het ideaal. Ik was sowieso al elektrisch koken gewend (bij mijn ouders thuis hadden ze nog zo'n kookplaat met van die 'bollen' erop. Ik weet even niet hoe ik het anders kan omschrijven). Bij mijn schoonouders juist gas. Het reageert wel sneller, maar ik ben altijd een tikje benauwd met gaslucht en wat je per ongeluk aan kan laten staan. Hierna gaan we zeker voor inductie.

  1. Die stroomstoringen zullen veel vaker gaan voorkomen in de toekomst. Wij hebben als reserve een campingkookstel op gasflessen.

 16. Goed artikel ik ben van mening dat een inductiekeuken mij een trauma heeft bezorgd. Je kunt er niet lekker op koken.Noodgedwongen zit ik eraan vast.

 17. Waarom alleen de keuze tussen inductie of gas?
  Je hebt toch ook nog electrisch, keramisch en halogeen?
  Ongetwijfeld elk met hun eigen voor- en nadelen.

  Zelf kook ik op gas en dat houd ik gewoon lekker zo. :)

 18. Ik heb nu 2 jaar gas en kan er niet aan wennen. Altijd op elektra (keramisch) gekookt. Maar inductie zou ik wel liever willen. Nog mooier.

 19. Wij koken op een elektrische plaat maar overwegen deze te vervangen voor een inductie van Ikea, puur omdat die meer power hebben en het hier een eeuwigheid duurt voor dat de pan water kookt. Grote voordeel vind ik het schoonmaken :)

 20. Van huis uit ben ik gewend om elektrisch te koken (niet inductie). Maar toen ik op mezelf ging wonen wilde ik graag gas, omdat ik het vlammetje zo leuk vond. Het was wel even wennen, maar ik kook nog steeds op gas. Te zijner tijd gaan we wel over op elektrisch, omdat we zonnepanelen hebben en omdat we in Groningen wonen. Als het even kan willen we ook de CV ketel vervangen voor iets dat niet op gas draait.

  Overigens zijn er op andere manieren waarmee je meer gas kunt besparen in huis, zoals minder vaak douchen. En als de overheid de regels ook toepast op de industrie dan zou het pas echt goed van ze zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan de glastuinbouw.

 21. Zelf heb ik een inductiefornuis in ons nieuwbouw huis. Als ik had kunnen kiezen voor gas, had ik dit gelijk gedaan. Ik vind het echt een drama met het bereiden van bepaalde surinaamse of turkse gerechten. Er komt toch minder hitte van de inductie af, waardoor de pan soms niet heet genoeg wordt. Je hebt wel speciale inductiefornuizen met een wokgat erin. Ik heb geen idee of dit echt werkt...

  1. Een goede wok kopen wil ook helpen. Ik had er ook eerst 1 die op de hoogste stand niet voldeed, maar nu heb ik er 1 die op stand 8 al goed heet wordt.

 22. Ik ben niks anders gewend dan gas en dat bevalt me prima. Misschien als we inderdaad een nieuwe keuken overwegen dat we dan wel overstappen naar inductie maar tot die tijd laten we het gewoon lekker zo.

 23. Wij hebben gas, nu een vijfpitter (ik vond de vierpitter makkelijker, kon ik grotere pannen op kwijt). We zijn het gewend, maar ik zou er weinig moeite mee hebben als ik over moest gaan op inductie.

 24. Wij hebben vorig jaar een nieuwe keuken gekocht en we zijn speciaal gegaan voor een lekker breed gasfornuis, zo'n stoer ding waar een oven onder zit. Omdat we het super mooi vinden staan én omdat we op gas koken erg prettig vinden. Ik denk dat het nog wel een flinke tijd duurt voordat we écht van het gas af moeten, tegen die tijd moesten we vast al weer aan een nieuwe keuken :)

  1. Dat type fornuis is inderdaad prachtig, maar heb je ook in inductie. Ze kosten helaas enorm veel, daarom hebben wij het niet gedaan. Maar mooi is het wel.

 25. Toen we verhuisden naar een nieuwbouw huis, hebben we direct gekozen voor een inductiefornuis en ik heb mijn gasfornuis geen minuut gemist. Ik vind er zoveel voordelen aan: Geen open vlammen en dus geen hitte en verbrandingsgassen in huis. Gas verbrandt nooit volledig. Geen pannen die door de vlammen lelijk worden of waarvan de grepen afbrokkelen. Ik heb nu al 20 jaar dezelfde pannen en ze zijn nog als nieuw. En ik kook er graag en veel. Ook kookt alles makkeleijker door want een inductiefornuis is heel goed te regelen. En het is een magnetisch veld en geen straling. Dus nee voor mij nooit meer gas!

 26. wij hebben een elektrische kookplaat zonder inductie. Mijn ouders hadden een gasfornuis maar daar heb ik nooit mee kunnen koken. Ik ben namelijk bang voor vuur en ben er ook niet handig mee. Ik vind elektrisch koken zoveel handiger!

 27. Wij hebben altijd op gas gekookt, maar per 1 juni krijgen wij de sleutel van ons nieuwe appartement en daar hebben we een inductie kookplaat. Zal wel wennen worden.

  1. Ja, dat is een bijkomende kostenpost waar je ook nog rekening moet houden. Maar het kan natuurlijk ook juist leuk zijn om lekker nieuwe pannen uit te zoeken : )

 28. Vooral het schoonmaakgemak zou voor mij een reden zijn om over te stappen, ik vind het zo'n gekloot om ons gasfornuis goed schoon te houden!

  1. Nou, ik kan je vertellen dat inductie inderdaad een eitje is om schoon te maken. In ons vorige huis was ik elke week wel 10 minuten bezig om het gasfornuis schoon te maken, nu ben ik in 1 minuut al klaar.

 29. Wij koken nu keramisch. Dit zat al in onze keuken toen we het huis kochten. We hebben nu even geen geld om het te vervangen en om de keuken te verbouwen maar over een paar jaar gaan we over op inductie. Dat was ons in ons vorige huis ook goed bevallen.

 30. Interessant. Nu koken we op gas. Vind ik idd prettiger, ook omdat het gewoonte is denk ik. Elektrisch koken vond ik echt helemaal niks, terwijl inductie me wel handig lijkt.

  1. Elektrisch koken is inderdaad snert. Dat hebben mijn ouders,en het duurt heel lang voordat de kookplaat eindelijk eens warm is. Dat is bij inductie veel beter en vergelijkbaar met gas: je hebt meteen effect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.