Is een plog de nieuwe dia avond?

plog

Het is een populaire trend in Blogland: een plog. Niet te verwarren met een vlog!

Wat is een plog?

Voor wie zich nu afvraagt: ‘Wat is in vredesnaam een plog?’

Een plog is een blogpost, maar dan met foto’s. En dan niet eentje, maar op z’n minst een stuk of vijf.

Dus in plaats van tekst, plaatsen bloggers foto’s. Bijvoorbeeld van hun week. Dan zie je ze bijvoorbeeld op maandag de hond uit laten, en daarna komt bijvoorbeeld een foto van hun boodschappenkarretje, want toen gingen ze naar de supermarkt. Andere geliefde plog thema’s zijn:

 • Eigen kind
 • Foto’s van wat er in de moestuin van de blogger groeit
 • Foto’s van wat de blogger heeft gekocht
 • Foto’s van avondje uit
 • Foto’s van een wandeling
 • Vakantiefoto’s

Een vlog is de video variant. Bij een vlog plaatst de blogger een filmpje van zichzelf.

Plogs zijn erg populair. Daarom maak ik me zorgen. Want ik vind ze vaak tergend saai. Sterker nog ik vraag me af:

Zijn plogs de nieuwe dia-avond?

Dia avonden

Dia avonden waren vroeger berucht vanwege hun saaiheid. Op een dia avond nodigden mensen vrienden uit om een avondje gezellig dia’s te kijken. Vaak van hun vakantie. De reden dat dit zo saai werd gevonden was dat de dia’s vaak alleen leuk waren voor de makers. Geldt dit niet ook voor plogs?

Want wat maakt een eindeloze fotoreeks van iemands week interessant voor een ander?

Daar staat tegenover dat veel mensen het leuk vinden om zo een kijkje te nemen in andermans leven. Laten we daarom de positieve elementen van plogs eens op een rijtje zetten:

Positieve punten van plogs

 • Als je geen zin hebt om veel te lezen, zijn plaatjes makkelijk.
 • ‘A picture paints a thousand words,’ zong Telly Savales. Een foto vertelt een verhaal soms beter dan je ooit met woorden zou kunnen.
 • Je krijgt een goed beeld van de persoon achter het blog.

Hoe maak je een leuk plog?

Wil jij ook een plog maken? Dan zijn hier een paar aandachtspunten.

Jij vindt je baby of kind natuurlijk superschattig, lief en origineel. Maar houd er rekening mee dat één foto van je kind voor bezoekers vaak al genoeg is. Twintig foto’s onder elkaar zijn best veel. Een collage is een efficiënte manier om een plog te maken. En zo hoeven je bezoekers niet steeds wanhopiger naar beneden te scrollen op zoek naar het einde van je plog.

Wat vind jij van plogs? En hoeveel foto’s mag zo’n plog hebben?

Similar Posts

11 Comments

 1. Inderdaad: Oh nee, niet wéér een plog! Meestal dan, want het is maar net hoe’t gebracht wordt en door wie.
  Sommige beroemde bloggers zijn er heel vaardig in om met kwaliteitsfoto’s een boeiend beeld (of façade?) van hun ‘leven’ op te hangen. Dat is leuk om te bekijken.
  Maar verder… vraag ik het me heel vaak af wat er interessant is aan een eindeloze reeks foto’s van iemands week.

 2. Ik vind plogs wel ok. ;) Ik heb juist een hekel aan mensen die alles op een video zetten (vlog). Daar zit ik echt niet op te wachten. Liever lees ik gewoon; dan kan ik de tekst scannen en stukjes die ik niet interessant vind overslaan.

  PS: je commentluv doet het niet!!

  1. Ik heb inderdaad ook liever een plog dan een vlog. Maar dat komt omdat ik weinig geduld heb om filmpjes te kijken.

   Wat er met Commentluv is weet ik niet. Zeker weer iets met een plugin…

 3. Hahaha, wat een lekker prikkelend stukje :-)
  Als lezer vind ik plogs ook maar voor zeer korte tijd interessant.
  Als maker vind ik het veeeel te veel werk :-)
  Ik heb eens een plog gemaakt van onze kat (ook een heel dankbaar plogonderwerp), dat was leuk, maar eenmalig hoor! De hele tijd foto’s maken van wat de kat nu weer doet…en dan ook nog op m’n blog zetten….
  Overigens noemde ik dat een CLOG; is it a blog? No! Is it a vlog? No! It’s a Cat’s photo LOG!

 4. Zó eens! Ik vind zo’n fotoserie soms een keer leuk, maar meestal wil ik idd lezen. Vlogs vind ik nog erger. Ik wil op mn eigen tempo lezen en scannen en niet eindeloos naar allerlei video’s moeten kijken. Kost veel meer tijd.

  Wat mij betreft is de vergelijking met een dia-avond heel treffend. Weg met vlogs en plogs. Doe maar weer moeite voor het schrijven van een mooi stukje tekst.

 5. Haha nou ik vind plogs ok, als het maar wel afgewisseld wordt met ‘normale posts’ :) De ene keer veel lezen, de andere keer veel foto’s vind ik eigenlijk juist wel leuk.
  Wat ik wel verschrikkelijk vindt zijn vlogs. Ik heb daar totaal geen geduld voor of ik ben gewoon ouderwets, dat kan ook maar een vlog…dat is mijn dia avond!

 6. Ik vind het allemaal best leuk. Uiteindelijk kies ik zelf uit waar ik zin in heb. Zolang het aangegeven is in de titel en ik geen twintig pagina’s moet openen voor ik vind wat ik wil lezen of zien…

 7. Kostelijk gelachen :-) Soms plaats ik een plog. Ik mis de Nostalgie van dia avonden. Lekker in het half donker streken uithalen…

 8. Zo af en toe een leuke plog is best leuk. Niet teveel, maar eens in de 2-3 weken denk ik… Een vlog vind ik eigenlijk altijd nét teveel. Daar gun ik mezelf geen tijd voor, ben ik bang….
  Aantal foto’s? Zolang het er geen 100 zijn vind ik het wel grappig eigenlijk.
  Maar aan de andere kant denk ik ook wel: neem Instagram en plaats dit als mini-item in de zijbalk. Daar kan je al je foto’s kwijt die je maar wilt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.