Houtkachel: houtverbruik

houtkachel
Hier hadden we de helft al opgeruimd.

Op zaterdag 13 december 2014 kochten we 1 kuub brandhout. We betaalden voor dit kachelhout 50,-. We vonden het adres via marktplaats. Het waren vier enorme kruiwagens vol met hout. We hebben het opgehaald, en mee naar huis genomen in onze Opel Zafira. En thuis met kruiwagens alles naar ons houthok gesjouwd, en daar netjes opgestapeld.

Nu ben ik erg benieuwd hoe lang we hiermee kunnen doen. Ik hoop natuurlijk lang. Het hout is een mengeling van eikenhout, essen en berkenhout.

Lees ook mijn post over pelletkachel versus houtkachel.

Ons kachelhout verbruik

Ik brand onze houtkachel elke dag. Om 16.30 doe ik het kachelhout er in. En zorg ik dat het gaat branden. Rond een uur of negen ‘s avonds doe ik er geen hout meer bij. In het weekend gaat de houtkachel soms al vroeger aan. Want dat mag ik graag met een boek of tijdschrift bij de houtkachel zitten! Onze brandende houtkachel heeft een weldadige uitwerking op mij. Het maakt ontspannen veel gemakkelijker! Het warme, knapperende vuurtje maakt je automatisch relaxter.

Tip om je kachelruit schoon te maken!

Lees nu ook mijn tip om heel snel en makkelijk de ruit van je houtkachel schoon te maken!

Wat betalen jullie voor een kuub brandhout? En hoe lang doen jullie er mee?

Similar Posts

19 Comments

 1. Oh wat heerlijk! Ik vond het vroeger ook heerlijk om thuis bij de kachel weg te kruipen met een boek. Nu hebben we helaas geen kachel. Ik ben benieuwd hoe lang je er mee gaat doen. Zal er ook van afhangen hoe streng de winter wordt…

 2. Wij hebben geen houtkachel. Wel is er al een rookkanaal aangelegd, dus je weet maar nooit :-)
  Wat ik me afvraag is hoe je de brandende houtkachel combineert met je kinderen. Zitten die dan ook beneden? Of kun je het zo regelen dat het boven ook warm kan worden?

  1. Je hebt kachels met openingen waaraan je pijpen kunt maken die naar bijv. De slaapkamers gaan. Het gaat hier dan natuurlijk om alleen warme lucht en niet derookgassen

 3. Mijn man en ik zijn het er over eens dat als we volgend jaar of het jaar erna een huis kunnen kopen, eindelijk, we zeker een houtkachel willen. Wat lijkt me dat gezellig. Ben benieuwd hoe lang je er mee doet

  1. Ik kan het ook echt aanraden Els! Toen we verhuisden naar het platteland hadden we een strak budget. Maar de houtkachel wilde ik echt per sé. We hebben er een rookkanaal voor moeten laten aanleggen, maar ik ben er elke dag weer blij mee.

 4. …..met een COPD-patient in huis zie ik altijd vreselijk op tegen het barbeque- en het houtkachelseizoen! Soms kan mijn man dagenlang niet naar buiten zonder mondkap en dat gaat nog niet altijd goed…….

 5. Berk is ideaal om de kachel mee aan te maken omdat door de pek onder de bast lekker snel vlam vat. Je hebt er verder niet zo veel aan omdat hierdoor ook meteen snel op brandt. Eiken en fruitbomenhout doe je langer mee. Dus op de vraag hoe lang je met een kuub doet…. geen idee… dat ligt aan je stookgedrag, de verhouding hardhout en berk en het volume van je kachel

 6. Dat is wel goedkoop zeg! Wij hebben 1500 liter voor 1000 kronen, ongeveer 120 euro. Inclusief bezorgen, dat wel. En het is heel fijn kurkdroog hout. We zijn na 1,5 maand bijna door de eerste pallet heen. Maar we stoken dan ook alleen op hout, boven hebben we geen kachels. Ja, een houtkachel op onze slaapkamer maar om die nu aan te zetten…. Ben benieuwd hoe lang jij ermee doet!

 7. Het is een lastig rekensommetje, maar je kan uitrekenen hoeveel verbrandingswarmte je hout geeft in vergelijking met gas. Een liter hout ( zonder lucht ) geeft dan ongeveer dezelfde verbrandingswaarde als een kubieke meter aardgas. En dat maakt het relatief goedkoop. Natuurlijk zit er op aardgas een milieuheffing en op hout niet, maar hout is een erg vervuilende brandstof, zeker wanneer het gestookt wordt in eenvoudige houtkachels.

 8. Helaas mag ik geen (hout)kachel installeren in mijn huurwoning. Had het wel gemogen dan had ik dit gelijk gedaan toen ik erin kwam ruim 8 jaar geleden. Ik vind een kachel/openhaard erg gezellig.
  Soms branden we hout in de vuurkorf en komen de marsmahlows tevoorschijn. Ik ben nog steeds op zoek naar een metalen ton om vuur in de kunnen maken. Helaas niks in de buurt bij mij of iemand die zo gek is om er voor op en neer te rijden. Anders had ik een oven in mijn achtertuin.

  1. Manlief heeft voor sinterklaas een vuurschaal gekregen. We moeten hem nog uittesten. Maar met zo’n schaal heb je als het goed is geen as op de grond.

 9. Wij hadden vroeger een echte open haard. Maar als die aanging zaten wij op de slaapkamers in de kou. Dus ging hij maar af en toe aan.
  Wij hebben geen houtkachel, is geen plek voor ook hier.
  Je kunt op je cv een buitenvoeler laten installeren. Dan moet je op alle radiatoren een thermostaatknop hebben. Dan kun je per vertrek de temperatuur regelen. Wij hebben dat. Daardoor kunnen we het boven warm stoken als bijv. beneden de kachel nog niet aan gaat.

  1. Wij regelen ook per kamer de verwarming. Er is hier een geen centrale thermostaat. Dus mijn dochters hebben het lekker warm als ze de verwarming aan doen op hun slaapkamer. Ook als de houtkachel aan is.

 10. Gelukkig nu al 3 jaar een houtachtige. Jottul 8. Die ons hele huis verwarmt.
  wel stoken hout en koolbrikketten.
  Voor het slapen gaan, doen we 2 stuks briketten erop. En stookt de kachel rustig Door waardoor in de ochtend het een graad of 10 is. Terwijl hetbuiten min 3 is.
  Als jegens op temperatuur stookt is de rook ontwikkeling minimaal. Helaas stoken veel mensen maar wat, of branden ze palletje of papier. Wat voor veel rook zorgt.
  Wij hebben 3 astma dochters die sinds de kachel minder verkouden benauwd en minder puffen . Waarom? Omdat de droge lucht van de radiator er niet is. De stof achter de radiator niet lekker mee omhooggevallen komt. En frisse lucht via de lucht vensters binnenkomt.
  Wij betalen nu 45 Euro de kub. En we hebben een hok van 11 m3. We stoken gemiddeld 8 m3 per jaar. Hangt af van de kou.
  De kachel is uit als niemand thuis is. En gaat pas aan als binnen temperatuur 15 graden is. Heb je trouwens koud pakunstje maar een trui. Maar ach we zijn wat old school. We drogen ook de was op rekken bij de kachel, of aan de deur.

  Ik ben blij met de kachel. Mijn Kids ook. Alleen de hondjes kijken soms wat sip maar een lekkere wollen deken maakt alles goed.

  Groetjes fleur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.