In hoeverre mag een bruidspaar kleding voorschrijven?

dresscodeNaar aanleiding van mijn posts over mogelijke kleding/jurken voor de trouwdag van mijn zus, waar ik als getuige mag aantreden, valt me op dat de meningen verdeeld zijn over het fenomeen dresscode. En dan vooral in hoeverre je je er aan zou moeten houden.

Omdat ik mijn bonte bloemetjesjurk erg mooi vind, kom ik er zelf ook over aan het nadenken.

In hoeverre mag een bruidspaar gasten vertellen wat ze moeten dragen?

Enerzijds denk ik: ‘Het is hun dag, en het is maar één dag uit mijn leven. Wat maakt het dan uit als ik iets aan moet wat ik zelf nooit zou uitzoeken? Kleine moeite, groot plezier.’

Maar ja, ik vind mijn bloemetjesjurk wel echt heel mooi, en bij me passen.

Wat is jullie antwoord op de vraag: ‘In hoeverre mag een bruidspaar gasten vertellen wat ze moeten dragen?’

Similar Posts

51 Comments

 1. Aan de ene kant denk ik ook, hun dag dus nou en. Aan de andere kant kan je mensen ook behoorlijk op kosten jagen om geschikte kleding te huren of aan te schaffen. Ik heb niks dresscode waardig, tenzij het casual is, in mijn kast hangen. Ik zou dus moeten kopen of huren. Moet ik kopen dan weet ik zeker dat ik het daarna ook niet meer draag, het hangt niet voor niks niet in mijn kast toch.
  Dus ja een beetje dubbel.

 2. Zelf vind ik het ‘veeleisend’, al klinkt dit zwaar…
  Hiermee wil ik aangeven dat ik het juist meer zou waarderen als mensen komen zoals ze zijn, of dat nu een jeans of een jurkje is.

  Het is natuurlijk een wens van het bruidspaar, ik hoop voor hen dat mensen zich eraan houden maar denk dat je het niet op kan leggen als bruidspaar.

 3. Ik ben wel eens naar een thema-bruiloft geweest. Het is heel leuk om te zien dat iedereen zijn best doet om een outfit te vinden die bij het thema past, maar ik vind het zelf ook wel wat veel gevraagd voor je gasten. Wij hebben dan ook geen dresscode gehanteerd, kom lekker in de kleding waar je je prettig in voelt, vonden wij.

  1. Bij een themabruiloft zou ik een dresscode beter begrijpen dan bij een gewone bruiloft merk ik. Als iedereen er bijvoorbeeld bij loopt als een Disneyfiguur val je natuurlijk wel heel erg uit de toon met ‘gewone’ kleding.

 4. Oei, goeie vraag.

  We hebben wel eens een bruiloft gehad waar je in “eenvoudige middeleeuwse” stijl moest, zónder wapens (de ridders met zwaarden mochten er niet in).
  Best wel een uitdaging (tijd moeite en geld) maar ja, je hoefde geen dure smoking. En het resultaat was best wel heel grappig omdat vrijwel iedereen echt serieus had meegedaan (al had mijn man natuurlijk als een soort Robin Hood tóch een zwaard meegenomen…)

 5. Ik geloof dat het heel leuk is als iedereen er in dezelfde stijl bijloopt. Maar ik zou het niet doen, geeft zoveel gedoe. Laat mensen zijn zoals ze willen zijn. Je wilt toch die persoon om wie ze zijn op je bruiloft?

 6. ik denk dat het vanuit het bruidspaar gezien om een mooi geheel gaat als alles en iedereen bij elkaar past..
  Heeft ook echt wat feestelijks..
  stel je voor, dresscode is wit, en er loopt 1 iemand in een bloemetjesjurk ;)
  zo iets

  Maar,persoonlijk denk ik dat ik ook moeite zou hebben met een opgelegde dresscode, zou dan bijna express iets anders willen

  1. ‘Een mooi geheel’ is denk ik inderdaad de reden voor de dresscode. Zo krijg je een stijlvol beeld denk ik. Anderzijds, zien mijn zoons er op het moment uit alsof ze achterstevoren door een heg zijn getrokken. Ze hebben best lang haar, en zijn van die slungelige pubers…

 7. Ik zou het zelf nooit doen en ik vind het niet fijn als anderen dit van hun gasten verwachten/opleggen.
  Ik ken iemand met een uitnodiging voor de bruiloft van haar zus en iedereen moest in gala komen. Het bruidspaar zelf heeft een bijzonder hoog inkomen en wellicht staan ze niet eens stil bij het feit dat lang niet iedereen dit kan of wil betalen.
  Wij kregen vorig jaar een uitnodiging voor een vijfentwintig jarige bruiloft van een van mijn broers en je werd geacht in zwart/witte kleding te komen. Die kleding had ik niet en winkelen is erg vermoeiend voor me en doe ik zo weinig mogelijk. Het is uiteindelijk gelukt maar op de dag zelf iets anders gedragen want het was heel erg koud voor juni.
  Je mag best vragen of mensen iets vrolijks dragen, maar eigenlijk mag je daar wel vanuit gaan bij een bruiloft, toch?
  Jouw bloemenjurk vind ik erg leuk. Van mij zou je zo getuige mogen zijn :-)

 8. Ik heb me er toen echt niet druk over gemaakt wie wat droeg. Dat moest iedereen maar zelf weten.

 9. Ik heb binnen de familie nog wel eens te maken met ‘de adel’. Wat een gedoe. Voor de jonge adel is de dresscode overtreden echt een doodzonde.
  Ik ben meer van het ‘doe-maar-gewoon’type.
  Een ander kan en zal me niet hun wijze opleggen…hoewel, ik me wel heel netjes aangekleed had toen ik op de bruiloft van een vriendin haar overleden moeder mocht vervangen. Dat ik z netjes was,was niet opgelegd trouwens…ik heb haar mijn kleding laten zien en gevraagd of zij het goede keuze vond. Uit respect, voor haar bijzondere dag en het vervangen van haar moeder die zij die dag zo miste.

  Overigens,totaal anders maar ook kleding…ik werkte jaren geleden in een daklozenopvang, waar de bewoners bij de opening in pak liepen en de werknemers in spijkerbroek met net jasje.

  Groet,Greet

  1. Wat bijzonder Greet dat je bij de bruiloft van een vriendin haar overleden moeder mocht vervangen. Superlief dat je haar je kleding eerst hebt laten goedkeuren. In zo’n geval voelt het denk ik ook heel anders om je kleding aan te passen.

 10. Ze mogen het gerust vragen maar ik zou me er niet aan houden, tenzij ik toevallig iets heb wat erbij past. En ik ga echt altijd niet iets nieuws kopen voor een feest, kijk wel uit, veel te duur. Dus als ze willen dat ik kom dan zullen ze moeten accepteren dat ik kom zoals ik zelf wil.

 11. Dat is inderdaad een goeie vraag..
  Persoonlijk denk ik joh, het is maar 1 dagje in m’n (hopelijk) lange leven dus als ik hun daar een plezier mee doe helemaal prima. Het zal voor het hele geheel wel mooier zijn wanneer iedereen in dezelfde stijl komt, zolang ze niet van me vragen dat ik verkleed kom als konijn vind ik het best :p.

  Liefs.x

 12. Vragen staat vrij,

  Beetje aanpassen kan m.i altijd wel.zie kringloopwinkel voir assessoires.
  Of een leuk kort zwart jasje bij je jurkje.
  Want je bent getuige en je zus wil een mooi plaatje ter herinnering aan haar grote dag.

  Beetje geven en nemen dan komt het goed.

  En het is voor haar een bijzondere dag.

 13. vind het prima als iedereen komt zoals hij/zij is. Vind jouw jurk mooi. Mss iets erop,maar als het warm is draag je het ook niet.
  Wie weet hangt er ergens nog een leuk jurkje in de tweede hands.
  Zag gisteren nog een jurkje en moest aan jou denken.
  Wat vind je zus van die jurk? Mss is dit al gevraagd.
  Groet, Wilma

  1. Ze vindt hem wel erg bont. Dus liever iets anders, maar ik geloof dat als ik niets anders kan vinden ik hem wel aan mag. Ik ga het nog overleggen met haar. Want ik gun haar toch ook wel haar dag.

 14. Je krijgt dan zo’n rare situatie, sommige bruiloftsgasten gaan wanhopig op zoek gaan naar kleren die voldoen aan de dresscode. Draagt niet echt bij aan de feestvreugde, denk ik. Maar bruidsparen kunnen het belangrijk vinden dat iedereen er , naar hun smaak, feestelijk uitziet. Mensen kleden zich volgens mij altijd wel leuk aan, naar hun eigen smaak dan, als ze naar een bruiloft gaan. Ik hou helemaal niet van kledingvoorschriften en ben weleens niet naar een feest gegaan omdat ik geen kleren had die aan de voorschriften voldeden !!

  1. Dat is toch wel naar Louloudi: dat je niet naar een feest kunt omdat je niet de juiste kleding hebt. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn van de persoon die het feest geeft mag ik hopen.

   Ik denk ook dat de meeste mensen vanuit zichzelf wel moeite doen om er feestelijk uit te zien op een bruiloft.

 15. Ik vind het persoonlijk jammer dat ‘gekleed eruit zien’ zo langzamerhand helemaal verdwijnt. Zat gisteren nog even naar Jaap van Zweden in het concertgebouw te kijken en dan zie je in het publiek praktisch helemaal niemand meer die voor die avond even iets “nets” heeft aangetrokken.
  Hoeveel bruiloften maak je nou tegenwoordig nog mee? Dan is het toch juist leuk om er eens op je “Paasbest” uit te zien en er even net wat meer aandacht en moeite voor gedaan te hebben?
  Tuurlijk het wordt wat anders als je iedereen verplicht om dames in het lang en heren in een jacket te laten verschijnen, dat is nou “te” maar dan de andere kant op…
  Anekdote: Op mijn huwelijk waren bruidegom, beide vaders en zwager in jacket, met hoge hoed en konijntjes erin, dat was een eis van mijn schoonvader:)! Volgens de etiquette mag je die hoed namelijk helemaal niet op!)

 16. Je nodigt mensen uit die het dichtst bij je staan en waar je ook echt iets mee/een band hebt. De ene keer doe jij iemand een plezier en de andere keer doet een ander dat. Ik heb er persoonlijk geen moeite mee en mocht het toch lastig worden qua financiën of dergelijke dan zou ik proberen om dit zo creatief mogelijk op te lossen

 17. Voor mij licht het er heel erg aan, hoe dicht staan de mensen op me die trouwen. Is het echt eerste lijns familie, dan buig ik meer dan voor de buren. Wel ben ik van mening dat ik nog altijd wel als mezelf voor de dag kom en niet als een paspop. Soms lijken verwachtingen ook wel zo hoog , dat ik dan zoiets heb van, dat past niet eens in mijn budget.

 18. Tja, vragen mag altijd maar nee is ook een antwoord.
  Je zult je altijd proberen aan te passen, het is moeilijk om je te onttrekken aan peer pressure. Zeker als het mensen zijn die je na staan.

  Lastig hoor.
  Hebben jullie het ook nog als zussen onderling besproken?

 19. Het lijkt me heel vervelend voor de bruid als haar getuige haar wensen niet respecteert. Ze heeft jou daar niet zomaar voor gevraagd neem ik aan. Zij heeft een droombruiloft voor ogen en daar waarschijnlijk veel moeite voor gedaan, die mag je haar toch best gunnen?
  Dus persoonlijk vind ik dat jij een te belangrijke rol hebt die dag om voor je bloemetjes jurk te kiezen.
  Sterker nog, ik denk zelfs dat je haar voor gek zet dan door aan haar wensen voorbij te gaan. En die dresscode kan je zelf zo duur maken als je maar wilt.
  Dan geef je jouw huwelijksjubileum een bloemetjes thema :)

  Als je kijkt naar say yes to the dress bridesmaids, moeten de bruidsmeisjes hun door de bruid uitgekozen jurk ook vaak zelf betalen. En die kunnen ze daarna nooit meer aan.

  Maar nog wel even erbij gezegd, ik raad je aan om het met haar te overleggen als de effen jurk echt onoverkomelijk is en vragen in hoeverre je haar daarmee raakt.

  Ik wens je wijsheid bij het maken van je keuze!
  Fijn weekend, groetjes

  1. Dat is waar Tineke: de bruidsmeisjes moeten inderdaad meestal zelf de bruidsmeisjes jurk zelf betalen. Dat vind ik soms best heftig, want vaak vinden ze de jurk zelf helemaal niet mooi.

 20. Ik vind het persoonlijk onzin om een dresscode in te stellen. De mensen komen voor jou en moeten zich op hun gemak voelen, om daar verplichtingem aan te verbinden vind ik echt te ver gaan en serieus een tkje opgefokt. Het is pas ‘jouw’ dag als iedereen blij is denk ik dan maar. Ik zou er heel dwars van worden. ;)
  Je zou ook om ‘feestelijk’ kunnen vragen. Wat iedereen daar van maakt kan heel leuk zijn en je legt niks op en beperkt niemand in zijn of haar fantasie.

  Trek lekker die bloemenjurk aan, hij staat je echt super. :)

 21. Voor een zus vind ik dat je toch wel wat moois aan kan doen. Ik vind de bloemetjesjurk totaal ongepast. Nog afgezien van het feit dat het totaal mijn smaak niet is. Koop voor een keer eens iets bijzonders, dan hem je ook iets voor andere gelegenheden dat je goed voor de dag moet komen.

 22. De bloemetjesverkoper kan niet. Koop een dress to impress volgens het gevraagde. Toen ik zou gaan trouwen vroegen we dat iedereen in het lang zou komen. De bruiloft ging niet door. Maar iedereen zag ik later wel in lange kleding lopen, de vrouwen dan.

  Sjiek is leuk.

 23. Dit is een lastige hoor… Persoonlijk vind ik het grote onzin om anderen voor te schrijven wat zij aan moeten trekken. Maar goed… ik ben dan ook niet van het uiterlijk vertoon en heb naasten die dan toch wel iets aan zullen trekken wat redelijk netjes is (net zoals ik dat zelf doe).

  Ik zou denk ik wel proberen om aan het verzoek te voldoen, maar binnen de grenzen van mijn kledingkast / wat er betaalbaar / makkelijk bij te kopen is en wat voor mij draagbaar is / wat me staat.

  Een nieuwe jurk heb ik overigens nog nooit gekocht voor een feest (heb wel een paar echt mooie jurkjes in de kast liggen: zuiver wol, handgemaakt enz). Maar stel dat een bruidspaar zou eisen dat ik in roze kwam of in geel, dan zou ik het houden op een sjaaltje in die kleur geloof ik… Er zijn grenzen.

 24. Een vriendin ging trouwen. Wilde dat mensen iets blauws droegen. Ik blauwe pumps gekocht (argh) en mijn dochter die bruidsmeisje zou zijn in de jurk die zij mooi vond gestoken a 60 euro. En nog van alles ervoor uitgegeven. Gaat het huwelijk niet door. Uiteindelijk trouwden ze anderhalf jaar later aan de andere kant van de wereld. Op het feest dat ze gaven in NL, droeg ik mijn gebruikelijke kleding.

  Het interesseert mij werkelijk niets wat mensen dan willen dragen. Als iedereen zich er prettig in voelt, dat heb ik veel liever dan dat mensen voor mij kosten maken en zich opgeprikt voelen. Ik zou denken, als je wil dat mensen zich voor je verkleden, huur je maar acteurs in ofzo.

 25. Ik zou het persoonlijk niet doen. Mensen moeten kunnen komen in kleding die zij fijn vinden, waar ze zich prettig in voelen.
  Kan wel begrijpen dat bruidsparen dresscode geven omdat ze een mooie dag willen in 1 geheel, maar denk ook bv aan budget van mensen.

 26. Lastig dilemma, want je kunt als bruidspaar wel eisen gaan stellen qua kleding omdat jullie graag willen dat jullie dag een mooi plaatje word, maar wat jullie mooi staat , kan een ander wel helemaal niet staan , om nog maar te zwijgen van de kosten. Zelf weet ik helemaal niet meer wat nensen droegen op mijn bruiloft, maar ik weet nog wel wie er waren en dat het een fantastische dag was en wat mij betreft zijn die herrineringen belangrijker dan dat alles qua uiterlijk klopte

 27. Je moet gewoon dragen waar jij je prettig in voelt en waar in je gaat stralen. op mijn werk hadden ze vaak de dresscode gala, nou ja wat ik ook aantrek, het voelt voor mij gewoon als gala

 28. Er wordt hier heel veel op de bloemetjesjurk gereageerd, terwijl ik aanneem dat de vraag algemeen bedoeld is.

  Ik bekijk het altijd zo: Als mensen een feest geven, welk feest dan ook, is het aan hen om dat in te vullen. Het is hún feest! Zij willen een bepaalde beleving/sfeer en betalen de kosten. Als gasten hiermee niet akkoord willen of kunnen gaan, kunnen ze dat toch eenvoudig kenbaar maken. Misschien dat er dan een mouw aan gepast kan worden. Ik heb het hier dan niet alleen over kleding, maar ook over andere wensen.

 29. Ik vind dat een bruidspaar best hun wens kenbaar mag maken maar dat er weinig te eisen valt (behalve misschien dat het enigszins netjes is). Wij hebben onze gasten gevraagd iets paars in hun outfit te verwerken, dat gaf een heel tof resultaat op de dag. Zelf vind ik dress codes ook altijd wel leuk en feestelijk.

 30. Bedankt voor al jullie reacties. Ik vind het echt een interessant onderwerp. Als mijn zusje de bloemetjesjurk echt niet wil, dan doe ik hem toch maar niet aan… : (

  Ook omdat ik inderdaad getuige ben. Ik wil het niet voor haar verpesten.

  1. Ik denk niet dat je het voor haar ‘verpest’ als je hem toch aantrekt. Maar wat is er nou mooier dan je zus gelukkig maken op haar bruiloft door iets aan te trekken wat zij passend vindt? Jouw cadeautje aan haar toch?

 31. Zelf vind ik een dresscode juist makkelijker, hoef je niet bang te zijn dat je overdressed bent. En voor mijn zus zou ik het zeker doen, alhoewel het die het niet erg zou vinden als ik me er niet aan hield.
  Het ligt er natuurlijk aan wat ze vragen, maar zolang het je niet op echte kosten jaagt, is het niet zo’n probleem. Afgelopen zomer was ik bij een trouwerij waar er verwacht werd dat dames hoeden dragen, nou voor die 5 euro bij de zeeman wil ik dat wel doen hoor.
  annabel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.