Dons
Last updated on January 22nd, 2024 at 11:04 am
- Wat is dons eigenlijk?
- Hoe komen wij aan dons?
- Soorten dons: eend, gans en eiderdons
- Alternatieven voor dons
- Conclusie over dons
Dons associeer ik met lekkere warme jassen en dekbedden.
Zelf heb ik overigens geen donsjack. Dat komt omdat ik niet zo’n fan ben van dit type jas. Ik heb liever meer een mantel dan een jack. Hieronder een voorbeeld van zo’n donsjack:
Een donzen dekbed heb ik trouwens ook al niet, maar dat is dan weer meer een kwestie van prijs.
Dons. Dons. Als je het woord een paar keer achter elkaar zegt wordt het een heel raar woord!
Wat is dons eigenlijk?
Dons zit op de borst van vogels, en houdt ze lekker warm. Dat komt door de driedimensionale structuur. Dons bestaat uit zachte, pluizige draden. Dons wordt ook wel omschreven als ‘het kleinste veertje onder het stugge verendek’. Een donsvlok weegt tussen de 0,0001 en 0.0002 gram.Een donsvlok ziet er een beetje uit als een sneeuwvlok! Kijk maar:
Een goede, zichzelf respecterende donsvlok heeft zo’n 2.000.000 pluizige donshaakjes. Behalve donsvlokjes heb je ook donsveertjes. In een donsvéértje zit een’pen’. Dat is het harde stukje in het midden.
Hoe komen wij aan dons?
We komen aan dons door vogels ‘te plukken’. En dan bedoel ik niet van de bomen, maar door hun veren en dons te plukken. Mijn vader groeide op in een gezin met dertien kinderen op een boerderij. Ze hadden onder andere ganzen. En regelmatig greep mijn oma een gans en begon die te plukken. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters doet dat levend plukken dieren erg veel pijn en is het wreed.
Naast levend plukken, wordt dons ook verkregen van veertjes die verzameld worden na de slacht. Je hebt wat dat betreft twee soorten dons:
- Plukdons
- Slachtdons
Hoe weet je met welke soort dons je te maken hebt?
Plukdons en slachtdons komen vaak op één hoop terecht. Als consument weet je dus meestal niet waar het dons in je jas of dekbed vandaan komt. Tenzij er een keurmerk voor ‘diervriendelijk dons’ op staat.
Soorten dons: eend, gans en eiderdons
Behalve plukdons en slachtdons heb je ook nog verschillende soorten dons van vogels. Zo heb je eendendons en ganzendons. Ganzendons is de duurdere dons. Goedkopere dekbedden zijn meestal van eendendons. Het allerluxste dons is ‘eiderdons’. Dit type dons komt van de eidereend. Eiderdons is ook nog eens diervriendelijk. Want de eidereend is zo slim om zichzelf te plukken om zo een fijn nest te maken. Het is dus gewoon een kwestie van een verlaten nest leeghalen.
Alternatieven voor dons
Het slechte nieuws is dat niets zo goed isoleert als goede kwaliteit dons. Het goede nieuws is dat het effect van dons toch behoorlijk kan worden nagemaakt. Bijvoorbeeld met synthetische vezels en wol. Gek genoeg ook met bamboe, want bamboe is nogal houtachtig. Dat is ook meteen het grote nadeel: om bamboe zacht te maken worden vaak agressieve middelen gebruikt.
Je kunt het warmte effect van dons meten in cuin-waarde. De cuin-waarde representeert in hoeverre het dons in staat is stilstaande lucht vast te houden. Want de lucht zorgt voor de isolatie.
Cuin-waarde = cubic inch per ounce. 400 cuin is matig warm, 800 cuin is heel warm.
Conclusie over dons
Een goede kwaliteit donzen dekbed is moeilijk te overtreffen met ander materiaal. Maar je kunt gewetensbezwaren hebben over het gebruik van dons. In zo’n geval zou je kunnen kiezen voor een ander type vulling.
N.B. Een dekbed wassen moet anders als het van dons is!
Van wat voor materiaal is jouw dekbed?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wij hebben een synthetisch dekbed. Voor ons prima. Mijn jongens hebben met bamboe en ze vinden dat ook heel erg fijn.
Ons dekbed is ook synthetisch. We kozen daarvoor vanwege de vriendelijke prijs.
ik heb staan twijfelen tussen een donzen dekbed en een synthetisch dekbed, maar niet voor dons gekozen. Dons is wel warm maar prikt en hoopt zich op een bepaald moment op. Dan krijg je van die bobbels, net als wanneer je een donzen jas wast.
Dat is inderdaad een vervelend probleem Tineke.
Ik ben allergisch voor dons. We hebben wels eens onder schapenwol gelegen maar dat ruikt bijzonder vreemd en dat was een heel zwaar dekbed. We liggen nu onder een seizoenendekbed
Een seizoenendekbed is inderdaad handig. Wij hebben dat ook. Het zomer- en winterdeel kan ik met drukknoopjes aan elkaar vastmaken.
Ik associeer dons eigenlijk altijd met dierenleed, maar wist niet dat er dus blijkbaar ook diervriendelijk dons is. Goed om te weten, want dat is wel heerlijk warm. Het heeft dus zeker mijn voorkeur, maar niet als het van een levend dier geplukt wordt.
Ja, zeker de dons van die eend die zichzelf plukt kan toch geen kwaad lijkt me.
Interessant artikel. Alweer! Ik leer veel op jouw blog. Leuk! Ik koop nooit dons. Ik wist niet eens dat er ook diervriendelijk dons bestond, maar dan nog. Nee, toch maar niet. Wij hebben synthetisch spul. Enige nadeel daarvan vind ik (maar dat kan ook aan deze dekbedden liggen) is dat ze niet zo goed ventileren. Je zweet je kapot, hoe koud het ook is.
Wij hebben synthetisch, maar dan wel microvezel. Dat ventileert weer wel. Anders krijg je inderdaad zo’n vies zweet dekbed.
Ja, dat hebben wij dus. Microvezel. Ik ga het onthouden. Thanks!
Graag gedaan Marion : )
Diervriendelijk dons spreekt me eigenlijk wel erg aan. Ik weet eigenlijk niet waarvan mijn dekbed is. Zal dus wel niet vee goeds zijn :-(.
Ik lig onder een synthetisch (lyocell en polyster, geloof ik) 4-seizoenen dekbed dat ik bij I.kea heb gekocht. Ik vind het een heel fijn dekbed, heb het idee dat het heel goed ventileert ondanks dat het synthetisch is. Het bevalt me beter dan het donzen dekbed dat ik vroeger ooit had. Zoals Tineke hierboven al schrijft, hoopt dons zich op den duur op. Bovendien zou ik, met de kennis die ik nu heb over dons, vanuit het oogpunt van dierenwelzijn geen dons meer kopen.
Dat er diervriendelijk dons bestaat wist ik overigens niet. Ik vermoed dat ik daar, vanwege het prijskaartje dat er ongetwijfeld aan hangt, niet voor zou kiezen. ;-)
Fijn dat je dekbed goed ventileert. Dat vind ik ook enorm belangrijk. Ik houd niet van kleding en dekbedden die niet ventileert.
Wij hebben een wollen dekbed. Bevalt ons goed.
Ondat je eigenlijk dus nooit weet wat voor dons het is zou je het moeten mijden als de pest. Het om de zoveel tijd levend plukken van eenden, ganzen en ook konijnen (angora) is gruwelijk en zo’n product zou je niet moeten willen. De pijn die die dieren doorstaan is onbeschrijfelijk net als het bont voor al die ‘mooie’ bontkragen waar dieren vaak levend voor gevild worden. Dat wil je toch niet dragen?
Ik heb zelf al jaren een wollen dekbed maar dat zou ik nu ook niet meer kopen want ook hier kleven bezwaren aan. Er zijn zoveel nieuwe goed isolerende synthetische vezels dat die eigenlijk altijd de voorkeur zouden moeten hebben. De bewustwording rond producten als resultaat van dierenleed komt helaas maar traag op gang. De meeste mensen verkiezen hun kop in het zand te steken helaas, want ‘zo mooi’ of ‘zo lekker’….
Er schijnen wel keurmerken te zijn Ineke, waarop je kan letten als je toch iets met dons wilt kopen. Zo’n keurmerk betekent dan dat het dons diervriendelijk is.
Naar mijn idee bestaat diervriendelijk dons niet. Voor elk dekbed is gemiddeld het dons van 75 dieren nodig, dus dat betekent gewoon massaproductie. Ik ben voor verbieder, er zijn genoeg andere opties
Geen dekbed niet nodig.
Gewoon lakens en deken
Wel een jas van de Hema ooit gekocht voor 14.95 en met capucon en over de knieen.
Met een kange rits .met nep dons
Ideaal.
1 lichtgewicht jas.
2 prettige isolatie bij kou en regen bestendig.
3 kleed af .
4 basis kleur zwart ,makkelijk op te vrolijken met sjaal
6 te wassen in de wasmachine 30 graden.
7 ook makkelijk op re bergen z,n .
Nu zijn er ook korte jasjes in allerlei kleuren voor jongeren te koop.
Kort is handig in de zomer.
Dat is niet duur Zeg. Een lekkere warme jas voor maar 14,95! Was het een aanbieding?
Krijg het ontiegelijk warm van dons, en hartkloppingen. Dus voor mij geen dons.
Ik heb wel een dekbed van Texelse schapenwol., die bevalt heel goed. Gelukkig maar, want ik ben erg voor natuurlijke produkten en ik ben een grote schapen liefhebber.!
Brr, oververhit en hartkloppingen is niet fijn inderdaad. Ik snap dat je dan niet voor dons gaat.
Hier in huis geen dons… dan hebben we een vrolijke niesestafette!
Wat leuk om teksten van onze website hier terug te lezen en hartelijk dank voor de bronvermelding :) Dons, het blijft ons fascineren. Wil je meer weten over (eerlijk) dons, het ontstaan ervan en over dons in combinatie met een – in ons geval – dekbed, kijk eens op onze website. Bedankt nogmaals :)