Dons

donsDons associeer ik met lekkere warme jassen en dekbedden.

Zelf heb ik overigens geen donsjack. Dat komt omdat ik niet zo’n fan ben van dit type jas. Ik heb liever meer een mantel dan een jack. Hieronder een voorbeeld van zo’n donsjack:

dons
Bron: Zalando

Een donzen dekbed heb ik trouwens ook al niet, maar dat is dan weer meer een kwestie van prijs.

Dons. Dons. Als je het woord een paar keer achter elkaar zegt wordt het een heel raar woord!

Wat is dons eigenlijk?

Dons zit op de borst van vogels, en houdt ze lekker warm. Dat komt door de driedimensionale structuur. Dons bestaat uit zachte, pluizige draden. Dons wordt ook wel omschreven als ‘het kleinste veertje onder het stugge verendek’. Een donsvlok weegt tussen de 0,0001 en 0.0002 gram.Een donsvlok ziet er een beetje uit als een sneeuwvlok! Kijk maar:

dons
Bron: https://www.betternights.nl/

Een goede, zichzelf respecterende donsvlok heeft zo’n 2.000.000 pluizige donshaakjes. Behalve donsvlokjes heb je ook donsveertjes. In een donsvéértje zit een’pen’. Dat is het harde stukje in het midden.

Hoe komen wij aan dons?

We komen aan dons door vogels ‘te plukken’. En dan bedoel ik niet van de bomen, maar door hun veren en dons te plukken. Mijn vader groeide op in een gezin met dertien kinderen op een boerderij. Ze hadden onder andere ganzen. En regelmatig greep mijn oma een gans en begon die te plukken. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters doet dat levend plukken dieren erg veel pijn en is het wreed.

Naast levend plukken, wordt dons ook verkregen van veertjes die verzameld worden na de slacht. Je hebt wat dat betreft twee soorten dons:

 • Plukdons
 • Slachtdons

Hoe weet je met welke soort dons je te maken hebt?

Plukdons en slachtdons komen vaak op één hoop terecht. Als consument weet je dus meestal niet waar het dons in je jas of dekbed vandaan komt. Tenzij er een keurmerk voor ‘diervriendelijk dons’ op staat.

Soorten dons: eend, gans en eiderdons

Behalve plukdons en slachtdons heb je ook nog verschillende soorten dons van vogels. Zo heb je eendendons en ganzendons. Ganzendons is de duurdere dons. Goedkopere dekbedden zijn meestal van eendendons. Het allerluxste dons is ‘eiderdons’. Dit type dons komt van de eidereend. Eiderdons is ook nog eens diervriendelijk. Want de eidereend is zo slim om zichzelf te plukken om zo een fijn nest te maken. Het is dus gewoon een kwestie van een verlaten nest leeghalen.

Alternatieven voor dons

Het slechte nieuws is dat niets zo goed isoleert als goede kwaliteit dons. Het goede nieuws is dat het effect van dons toch behoorlijk kan worden nagemaakt. Bijvoorbeeld met synthetische vezels en wol. Gek genoeg ook met bamboe, want bamboe is nogal houtachtig. Dat is ook meteen het grote nadeel: om bamboe zacht te maken worden vaak agressieve middelen gebruikt.

Je kunt het warmte effect van dons meten in cuin-waarde. De cuin-waarde representeert in hoeverre het dons in staat is stilstaande lucht vast te houden. Want de lucht zorgt voor de isolatie.

Cuin-waarde =  cubic inch per ounce. 400 cuin is matig warm, 800 cuin is heel warm.

Conclusie over dons

Een goede kwaliteit donzen dekbed is moeilijk te overtreffen met ander materiaal. Maar je kunt gewetensbezwaren hebben over het gebruik van dons. In zo’n geval zou je kunnen kiezen voor een ander type vulling.

N.B. Een dekbed wassen moet anders als het van dons is!

Van wat voor materiaal is jouw dekbed?

Similar Posts

25 Comments

 1. ik heb staan twijfelen tussen een donzen dekbed en een synthetisch dekbed, maar niet voor dons gekozen. Dons is wel warm maar prikt en hoopt zich op een bepaald moment op. Dan krijg je van die bobbels, net als wanneer je een donzen jas wast.

 2. Ik ben allergisch voor dons. We hebben wels eens onder schapenwol gelegen maar dat ruikt bijzonder vreemd en dat was een heel zwaar dekbed. We liggen nu onder een seizoenendekbed

 3. Ik associeer dons eigenlijk altijd met dierenleed, maar wist niet dat er dus blijkbaar ook diervriendelijk dons is. Goed om te weten, want dat is wel heerlijk warm. Het heeft dus zeker mijn voorkeur, maar niet als het van een levend dier geplukt wordt.

 4. Interessant artikel. Alweer! Ik leer veel op jouw blog. Leuk! Ik koop nooit dons. Ik wist niet eens dat er ook diervriendelijk dons bestond, maar dan nog. Nee, toch maar niet. Wij hebben synthetisch spul. Enige nadeel daarvan vind ik (maar dat kan ook aan deze dekbedden liggen) is dat ze niet zo goed ventileren. Je zweet je kapot, hoe koud het ook is.

 5. Diervriendelijk dons spreekt me eigenlijk wel erg aan. Ik weet eigenlijk niet waarvan mijn dekbed is. Zal dus wel niet vee goeds zijn :-(.

 6. Ik lig onder een synthetisch (lyocell en polyster, geloof ik) 4-seizoenen dekbed dat ik bij I.kea heb gekocht. Ik vind het een heel fijn dekbed, heb het idee dat het heel goed ventileert ondanks dat het synthetisch is. Het bevalt me beter dan het donzen dekbed dat ik vroeger ooit had. Zoals Tineke hierboven al schrijft, hoopt dons zich op den duur op. Bovendien zou ik, met de kennis die ik nu heb over dons, vanuit het oogpunt van dierenwelzijn geen dons meer kopen.
  Dat er diervriendelijk dons bestaat wist ik overigens niet. Ik vermoed dat ik daar, vanwege het prijskaartje dat er ongetwijfeld aan hangt, niet voor zou kiezen. ;-)

 7. Ondat je eigenlijk dus nooit weet wat voor dons het is zou je het moeten mijden als de pest. Het om de zoveel tijd levend plukken van eenden, ganzen en ook konijnen (angora) is gruwelijk en zo’n product zou je niet moeten willen. De pijn die die dieren doorstaan is onbeschrijfelijk net als het bont voor al die ‘mooie’ bontkragen waar dieren vaak levend voor gevild worden. Dat wil je toch niet dragen?

  Ik heb zelf al jaren een wollen dekbed maar dat zou ik nu ook niet meer kopen want ook hier kleven bezwaren aan. Er zijn zoveel nieuwe goed isolerende synthetische vezels dat die eigenlijk altijd de voorkeur zouden moeten hebben. De bewustwording rond producten als resultaat van dierenleed komt helaas maar traag op gang. De meeste mensen verkiezen hun kop in het zand te steken helaas, want ‘zo mooi’ of ‘zo lekker’….

  1. Er schijnen wel keurmerken te zijn Ineke, waarop je kan letten als je toch iets met dons wilt kopen. Zo’n keurmerk betekent dan dat het dons diervriendelijk is.

 8. Naar mijn idee bestaat diervriendelijk dons niet. Voor elk dekbed is gemiddeld het dons van 75 dieren nodig, dus dat betekent gewoon massaproductie. Ik ben voor verbieder, er zijn genoeg andere opties

 9. Geen dekbed niet nodig.
  Gewoon lakens en deken

  Wel een jas van de Hema ooit gekocht voor 14.95 en met capucon en over de knieen.
  Met een kange rits .met nep dons

  Ideaal.
  1 lichtgewicht jas.
  2 prettige isolatie bij kou en regen bestendig.
  3 kleed af .
  4 basis kleur zwart ,makkelijk op te vrolijken met sjaal
  6 te wassen in de wasmachine 30 graden.
  7 ook makkelijk op re bergen z,n .

  Nu zijn er ook korte jasjes in allerlei kleuren voor jongeren te koop.

  Kort is handig in de zomer.

 10. Krijg het ontiegelijk warm van dons, en hartkloppingen. Dus voor mij geen dons.
  Ik heb wel een dekbed van Texelse schapenwol., die bevalt heel goed. Gelukkig maar, want ik ben erg voor natuurlijke produkten en ik ben een grote schapen liefhebber.!

 11. Wat leuk om teksten van onze website hier terug te lezen en hartelijk dank voor de bronvermelding :) Dons, het blijft ons fascineren. Wil je meer weten over (eerlijk) dons, het ontstaan ervan en over dons in combinatie met een – in ons geval – dekbed, kijk eens op onze website. Bedankt nogmaals :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.