Reacties

Dons — 25 reacties

 1. ik heb staan twijfelen tussen een donzen dekbed en een synthetisch dekbed, maar niet voor dons gekozen. Dons is wel warm maar prikt en hoopt zich op een bepaald moment op. Dan krijg je van die bobbels, net als wanneer je een donzen jas wast.

 2. Ik associeer dons eigenlijk altijd met dierenleed, maar wist niet dat er dus blijkbaar ook diervriendelijk dons is. Goed om te weten, want dat is wel heerlijk warm. Het heeft dus zeker mijn voorkeur, maar niet als het van een levend dier geplukt wordt.

 3. Interessant artikel. Alweer! Ik leer veel op jouw blog. Leuk! Ik koop nooit dons. Ik wist niet eens dat er ook diervriendelijk dons bestond, maar dan nog. Nee, toch maar niet. Wij hebben synthetisch spul. Enige nadeel daarvan vind ik (maar dat kan ook aan deze dekbedden liggen) is dat ze niet zo goed ventileren. Je zweet je kapot, hoe koud het ook is.

 4. Ik lig onder een synthetisch (lyocell en polyster, geloof ik) 4-seizoenen dekbed dat ik bij I.kea heb gekocht. Ik vind het een heel fijn dekbed, heb het idee dat het heel goed ventileert ondanks dat het synthetisch is. Het bevalt me beter dan het donzen dekbed dat ik vroeger ooit had. Zoals Tineke hierboven al schrijft, hoopt dons zich op den duur op. Bovendien zou ik, met de kennis die ik nu heb over dons, vanuit het oogpunt van dierenwelzijn geen dons meer kopen.
  Dat er diervriendelijk dons bestaat wist ik overigens niet. Ik vermoed dat ik daar, vanwege het prijskaartje dat er ongetwijfeld aan hangt, niet voor zou kiezen. ;-)

 5. Ondat je eigenlijk dus nooit weet wat voor dons het is zou je het moeten mijden als de pest. Het om de zoveel tijd levend plukken van eenden, ganzen en ook konijnen (angora) is gruwelijk en zo'n product zou je niet moeten willen. De pijn die die dieren doorstaan is onbeschrijfelijk net als het bont voor al die 'mooie' bontkragen waar dieren vaak levend voor gevild worden. Dat wil je toch niet dragen?

  Ik heb zelf al jaren een wollen dekbed maar dat zou ik nu ook niet meer kopen want ook hier kleven bezwaren aan. Er zijn zoveel nieuwe goed isolerende synthetische vezels dat die eigenlijk altijd de voorkeur zouden moeten hebben. De bewustwording rond producten als resultaat van dierenleed komt helaas maar traag op gang. De meeste mensen verkiezen hun kop in het zand te steken helaas, want 'zo mooi' of 'zo lekker'....

  • Er schijnen wel keurmerken te zijn Ineke, waarop je kan letten als je toch iets met dons wilt kopen. Zo'n keurmerk betekent dan dat het dons diervriendelijk is.

 6. Naar mijn idee bestaat diervriendelijk dons niet. Voor elk dekbed is gemiddeld het dons van 75 dieren nodig, dus dat betekent gewoon massaproductie. Ik ben voor verbieder, er zijn genoeg andere opties

 7. Geen dekbed niet nodig.
  Gewoon lakens en deken

  Wel een jas van de Hema ooit gekocht voor 14.95 en met capucon en over de knieen.
  Met een kange rits .met nep dons

  Ideaal.
  1 lichtgewicht jas.
  2 prettige isolatie bij kou en regen bestendig.
  3 kleed af .
  4 basis kleur zwart ,makkelijk op te vrolijken met sjaal
  6 te wassen in de wasmachine 30 graden.
  7 ook makkelijk op re bergen z,n .

  Nu zijn er ook korte jasjes in allerlei kleuren voor jongeren te koop.

  Kort is handig in de zomer.

 8. Krijg het ontiegelijk warm van dons, en hartkloppingen. Dus voor mij geen dons.
  Ik heb wel een dekbed van Texelse schapenwol., die bevalt heel goed. Gelukkig maar, want ik ben erg voor natuurlijke produkten en ik ben een grote schapen liefhebber.!

 9. Wat leuk om teksten van onze website hier terug te lezen en hartelijk dank voor de bronvermelding :) Dons, het blijft ons fascineren. Wil je meer weten over (eerlijk) dons, het ontstaan ervan en over dons in combinatie met een - in ons geval - dekbed, kijk eens op onze website. Bedankt nogmaals :)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder