Hoeveel kost een oppas?

oppas

Toen de kinderen nog klein waren, hadden mijn man en ik 1 x per maand een oppas. Die kwam dan op vrijdagavond een paar uurtjes oppassen, en dan gingen wij even samen de stad in. Ik kijk daar goed op terug. Het waren toch een paar rustmomenten, waarop je met z’n tweeën was.

De eerste oppas die ik vond had ik via de kleuterjuf op school. Aan haar heb ik de beste herinneringen. Later heeft ook wel eens een buurmeisje opgepast.

Wat we betaalden weet ik eerlijk gezegd niet meer. Maar we zullen het ongetwijfeld hebben opgezocht op de site van het Nibud! Daar ga ik namelijk altijd naar toe voor dit soort vraagstukken. Maar op Oudermatch heben ze er ook ideeën over.

Annemarie schreef er onderstaand artikel over!

Hoeveel kost een oppas?

Door Annemarie

Het bepalen van het oppastarief blijft een veelbesproken onderwerp voor ouders. Als je eindelijk een goede oppas gevonden hebt, dan wil je haar ook een marktconform salaris betalen. Maar hoe bepaal je dat tarief? Oppassite Sitly heeft het voor je uitgezocht!

Hoeveel kost een oppas?

Uit onderzoek van Oudermatch.nl blijkt dat Nederlandse ouders de oppas gemiddeld €5,76 betalen. Hierin kunnen de uurtarieven variëren van €4 tot €10. Dit grote verschil wordt medebepaald door de leeftijd van de babysitter en de regio waarin je woont. In bijvoorbeeld Amsterdam zijn goede oppassers simpelweg wat schaarser.

Maar hoe weet je nou wat jij de oppas moet betalen? Het is lastig om zomaar een bedrag uit je duim te zuigen. Daarom is het goed om eens te onderzoeken wat het minimumloon is dat door de overheid bepaald is. Het is niet verplicht om dit bedrag te betalen, maar het geeft wel een mooie richtlijn. We zeggen een goede ‘richtlijn’ omdat er nog andere factoren een rol spelen in het bepalen van het uurloon.

Factoren die van invloed zijn op het tarief

Het is namelijk nogal een verschil of je een professionele oppas inhuurt, een scholier zonder ervaring of alles wat daartussenin ligt. Kijk daarom niet alleen naar leeftijd maar neem ook de volgende factoren mee in je beslissing:

 • De ervaring van de oppas; wordt dit haar eerste baantje of heeft ze al bij meerdere gezinnen opgepast?
 • Het aantal kinderen;
 • De werkzaamheden; wil je alleen dat ze oppast of verwacht je ook dat ze zo nu en dan een wasje draait of een boodschapje doet.

De werkzaamheden

Zoals je hierboven hebt gelezen is het ook afhankelijk van de werkzaamheden die de oppas gaat verrichten. Naast wat kleine huishoudelijke klusjes, wil je misschien ook dat ze de kids van school haalt, naar voetbal brengt of eens een warme maaltijd kookt. Dit vergt meer verantwoordelijkheid en inspanning dan een avond op de bank tv kijken als de kleintjes al op bed liggen.

Als je het ook fijn vindt dat ze wat grotere huishoudelijke klusjes doet, zoals stofzuigen of ramen lappen, dan zal het uurtarief ook een stuk hoger zijn. Denk hierbij aan €12 tot €15 per uur.

Kosten van een professionele oppas

Vind je het nog wat spannend om je kleintje achter te laten bij dat ene buurmeisje? Dan kun je ook gebruik maken van een oppascentrale of oppasbureau. Zo weet je zeker dat referenties en achtergronden van oppassers zijn gecheckt. Dit kost dan ook wat meer, maar daar staat tegenover dat je meer controle hebt.

Het bedrag dat je voor een oppas betaalt is dus afhankelijk van verschillende factoren. Praat vooral ook met andere ouders uit de buurt. Wat betalen zij de oppas? En waar is het bedrag op gebaseerd? En bedenk ook: wat is een goede oppas waard?

Wat betaal(de) jij een oppas per uur? Het Nibud geeft als richtlijn tussen de 3 en 4,60. Dat is dus meer dan ze zeggen bij Oudermatch met hun gemiddeld 5,76.

Similar Posts

33 Comments

 1. Ik heb nooit gebruik gemaakt van een oppas en zal dat ook niet doen. Ik vertrouw mijn dochter echt alleen toe aan een paar mensen. Ik heb wel zelf vroeger en een paar jaar terug oppas gedaan en dan deed ik als extra wel het huishouden erbij omdat ik me anders als de kleine sliep ook verveelde, dan maak ik me liever nuttig.

 2. Wij hebben tot nu toe altijd mijn vader, een van mijn zussen of een goede vriend van ons kunnen inzetten als oppas. Ik had dus geen idee wat je betaald voor een oppas

 3. Ik geloof dat wij vier of vijf keer een oppas hebben ingehuurd. Ik ben niet zo uitgaanderig ‘s-avonds. We betaalden toen €4 of €5 per uur.
  Nu woont mijn moeder vlakbij dus is het helemaal niet meer nodig gelukkig :)

 4. Toen wij ‘s avonds nog oppas nodig hadden betaalden we ongeveer 3,50 per uur. Dat was dan ‘s avonds als de kinderen al in bed lagen of bijna gingen, een buurmeisje van een jaar of 16 paste dan op. Prima tarief lijkt mij voor tv kijken en chips eten.

 5. Mijn dochter heeft veel opgepast en werkte het vaakst bij iemand die nachtdienst had en erg blij was met haar, ze bleef dan natuurlijk gewoon slapen en het was voor haar als de kinderen erg leuk altijd. De vrouw had geen familie of andere goede kennissen op dat moment in de buurt, dus ik was ook nog eens een soort vraagbaak/achterwacht. Eenmaal ben ik ook met een ziek kind naar de EHBO gegaan.
  Wat ze per uur kreeg wet ik niet meer, was waarschijnlijk per week.

 6. Wij hebben slechts heel zelden oppas voor onze kinderen. Simpelweg omdat er niemand is. Maar zomaar naar een vreemde is ook niet fijn. Het blijft een lastig punt

 7. Ik betaal 15 euro per avond, meestal is dat dan van half 8 tot 11 uur – half 12. Betaald tv kijken en chips kijken aangezien mijn dochter een goede slaapster is.

  Overigens doe ik steeds vaker de babufoon naar de buren. Mijn buren hebben nog nooit iets gehoord behalve af en toe een snurkje of kreuntje… Eén keer zijn ze mijn huis ingegaan omdat ze iemand hoorden lopen.

  Maar dat was ikzelf die thuis kwam, haha.

 8. Ik heb vroeger vele uren opgepast op mijn neefjes, nichtjes en buurkinderen en kreeg vaak niet meer dan 3 euro voor een avond, een zak chips en een huurfilm van de videotheek. Dat was prima! Want ik vond ‘t heerlijk om met die kids bezig te zijn, ze in bed te stoppen, ze voor te lezen en vervolgens lekker op de bank te kruipen met een spannende film. Ik schrik wel van deze tarieven en vind de tarieven die het Nibud adviseert best heel hoog. Al snap ik ook dat deze tarieven niet gebaseerd zijn op 14 en 15 jarige meiden.

 9. Ik weet dat toen ik begon ik 2,50 euro per uur verdiende. Dat was wel toen ik nog echt jong was. Vanaf mijn 17e verdiende ik 5 euro per uur. Hoefde verder ook niks in huis te doen, dus voor twee uurtjes met de kinderen spelen en daarna tv kijken vond ik het wel prima!

 10. Wow, ik dacht dat een oppas veel duurder was dan die prijs! Dat valt wel best goed mee dan. Ikzelf ben 20, en denk nog niet aan kinderen dus heb er nog geen ervaring mee. Ik hoop dus dat de prijzen later ook zo blijven :)

 11. Ik ben zelf oppas geweest. Vond het lastig een tarief te bepalen, vooral aangezien ik een gediplomeerd leidster was toen ook al. Ik had verschillende gezinnen met verschillende tarieven.

 12. Ik heb nog nooit een oppas voor mijn dochter gehad (ja familie dat was gratis), maar ik pas zelf wel regelmatig op en krijg dan tussen de €6 – & €9 per uur

 13. Leuk om alle reacties te lezen :) wij betaalden tot nu toe altijd 2,5 tot 3 euro per uur en dan liggen de kinderen in bed en die worden nooit wakker. Nu wil ik het tarief eigenlijk wat verhogen want beide oppassen zijn inmiddels bijna student en onze jongste blijft nu ook thuis en die vraagt wel de nodige aandacht.

  1. Ik kan me best wat voorstellen bij dat tarief als de kinderen toch in bed liggen. In zo’n geval hoeft de oppas eigenlijk maar te zitten, en kan huiswerk maken of tv kijken.

 14. Wow. Hier krijgen onze doctors tussen de 7 en 9 euro per uur.
  Leuk om er bij te hebben.
  Groet.
  Wilma

 15. Voor 3.50 heb je een meisje van 13 die goed met kinderen zegt te zijn. Voor een wat meer ervaren oppas betaal je hier zeker rond de 8€

 16. Wij hebben de oma’s die oppassen door de week, maar in het weekend maken we gebruik van een oppas. Het gaat om twee kinderen van 3 en 6 jaar.
  Soms liggen ze al in bed en soms legt de oppas ze in bed.
  De oppas is nu net 15 maar een fijne, betrouwbare meid. Wij betalen haar 4 euro per uur.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.