Hoe vaak kijk jij op het magister?

Screen Shot 2018 06 14 at 15.29.32

Terwijl veel mensen zuchten onder de druk van de nieuwe wet op de privacy, wordt diezelfde privacy schoolkinderen amper gegund. Met dank aan het magister.

Het magister is een online systeem dat middelbare scholen gebruiken. Je vindt er dingen als het lesrooster, lessen die uitvallen, de cijfers en ook of een kind aanwezig was of niet.

En er wordt van ouders verwacht dat ze er op kijken!*

Maar zal ik eens wat zeggen?

Het magister en ik: vage kennissen

Ik kijk er zelden tot nooit op.

Hoogstens als ik me afvraag hoe laat ik mijn jongste thuis kan verwachten. Er vallen dagelijks zoveel lessen uit, dat zijn lesrooster amper relevant is. Maar ik kijk dus niet voor zijn cijfers, en of hij niet stiekem spijbelt.

Nou realiseer ik me dat dit natuurlijk wel staat of valt met de betrouwbaarheid van je kind. Mijn jongste zoon gaat netjes naar school en hij liegt niet over zijn cijfers. Ik zie daarom geen reden om op het magister te kijken. Toen een andere zoon er op school een potje van maakte, keek ik soms wel even.

Push-notificaties over je kind

Afgelopen december kreeg ik een mailtje dat ik zelfs een zogenoemde push-notificatie kan krijgen als mijn zoon een cijfer krijgt! Die komt dan binnen op mijn smartphone.

Kijk, dit is het bericht:

‘Beste ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen,
Sinds kort biedt de Magister App de mogelijkheid om u direct te informeren bij een nieuw of gewijzigd cijfer van uw kind middels een zogenaamde push-notificatie. Dit is een melding die wordt getoond op een smartphone of tablet vanuit een mobiele app.

Met ingang van vrijdag 8 december a.s. staat deze notificatie aan. Mocht uw kind en/of u geen notificatie wensen te ontvangen, dan kan dit ingesteld worden op de smartphone of tablet door het niet toestaan van berichtgeving van deze app.’

Ik vind het opvallend dat de push-notificaties blijkbaar standaard aan staan. Je moet ze echt uitzetten als je ze niet wilt krijgen. Nou heb ik dat hele magister niet eens op mijn smartphone staan, dus voor mij is dit een non-issue.

NOS: Is jouw school een snitch?

In onderstaand filmpje van de NOS hoor je wat kinderen vinden van het magister.

Het magister als datalek?

Wil je griezelen over het magister en paranoïde worden? Lees dan vooral het artikel Hoe de digitale halsband van Magister de privacy van schoolkinderen nekt van Dieuwertje Kuijpers. Zij wijst er op dat het bedrijf dat het magister verzorgt, wellicht ook andere belangen heeft…

*En vervolgens wordt ouders verweten dat ze zogenoemde helicopterouders zijn. Ik vind soms dat dit ook van buitenaf wordt opgelegd eerlijk gezegd.

Conclusie over het magister

Het magister is handig voor zowel kinderen als ouders: je vindt er cijfers, lesroosters en huiswerk. Mijn jongste zoon gebruikt bijvoorbeeld geen agenda dankzij het magister. Het fungeert voor hem als online agenda.

Maar het magister heeft ook een schaduwzijde, en die heet privacy.

Of gebrek daaraan.

Hoe vaak kijk jij op het magister?

Similar Posts

39 Comments

 1. Zelden. Ik vertrouw mijn kinderen. En hoe moeilijk ik het ook soms vind, ze hebben het recht om niet alles te vertellen. En fouten te maken, zichzelf bij te sturen enz. Leren ze meer van. Zelfs als ze er een potje van maken. Dat deden wij vroeger ook en het is echt goed gekomen met de meesten.

 2. Nog nooit, haha hier nog geen kinderen op de middelbare school. ik denk anders dat ik tegen die tijd echt wel eens ga kijken, al wil ik mijn kinderen opvoeden dat ze altijd eerlijk moeten zijn en hun best moetend oen, dus wie weet kijk ik ook helemaal niet.

 3. Jasses, wat een extra druk op de kinderen. Ik zeg nu stiekem wel eens: ‘die goeie ouwe tijd!’. Zoveel minder gecompliceerd. Ja, ik word ouder.

 4. ik vind magister echt verschrikkelijk, geef die arme kinderen wat ruimte! ik heb de app niet en waar de inlogcodes zijn zou ik zo ook niet weten. als mijn dochter het heeft openstaan op de laptop, kijk ik er wel eens doorheen, maar dat is niet meer dan twee keer per jaar denk ik.

  ik hoor van haar dat kinderen echt smeken bij docenten om cijfers er bijvoorbeeld pas na het weekend op te zetten, omdat ze anders zo’n gezeur krijgen thuis. ik snap best dat je als ouders in de gaten wil houden of je kind er geen potje van maakt, maar ik denk niet dat overal bovenop zitten helpt om je kind beter groot te krijgen.

 5. Er bestond in de middelbare schooltijd van mijn kinderen geen Magister.
  Ik denk niet dat het voor hen veel verschil zou hebben gemaakt, ze maakten nooit een geheim van hun cijfers en ook ‘n gestolen uur werd meestal wel verteld. Ze deden (meestal) hun best op school, maakten en leerden (meestal) hun huiswerk en zaten goed in hun vel! Zonder problemen en zonder Magister hun school afgemaakt ????

 6. Ik vind het super handig!! Mijn dochter heeft Asperger en ADD en opvolging is noodzakelijk voor haar om ooit eens in orde te zijn met haar taken :p

 7. Ik trof vorig jaar een collega hyperventilerend aan, toen ze een beetje was bijgekomen en ik vroeg wat er aan de had was: ze had in Magister gekeken (voor de 10e keer die dag) en haar zoon had een onvoldoende…ik heb me toen heilig voorgenomen dat nooit te gaan doen. Ik heb nog even (groep 4). Maar echt…ik vind het echt geen goed ontwikkeling. Kinderen moeten ook ‘fouten’ kunnen maken zonder dat hun ouders meekijken. Heb ik ook gedaan en is ook goed gekomen.

  1. Persoonlijk vind ik dat inderdaad ook te ver gaan, dat je als ouder zo vaak op het magister kijkt en het je dermate beïnvloed. Dat lijkt me voor niemand fijn: voor de ouder niet, en voor het kind al helemaal niet.

 8. Ik heb hier nog niet mee te maken, ons dochtertje is 3 jaar. Maar er gaat een hele nieuwe wereld voor me open zeg! Dit was er allemaal nog niet toen ik op de middelbare school zat! Wij kregen gewoon onze cijferlijst mee naar huis… die je natuurlijk ook nog even voor een tijdje in je tas kon laten zitten ;-)

 9. ik stond voor de klas op een middelbare school en was mentrix. In die tijd begonnen systemen als Magister hun intrede te doen. Mijn school was er laat mee. Daar mopperden ouders regelmatig over. Dan vroeg ik vaak of zij zo’n systeem fijn hadden gevonden. En vaak voegde ik daar aan toe : als ik vroeger ergens een vier voor haalde, zorgde ik dat ik de volgende keer wel een zes haalde. Thuis melde ik een vijf…Er ging altijd een golf van herkenning door de klas.

 10. ik ken dit niet maar misschien omdat die van ons nog op de basisschool zitten. We hebben wel een site met een paar gegevens erop maar daar kijk ik haast nooit op

 11. Ik heb geen kinderen maar ik vind dit eigenlijk wel wat te ver gaat! Sommige kinderen (lees: hun ouders) zullen dit soort controle vast wel kunnen gebruiken maar ik ben thuis ook altijd gewoon eerlijk geweest! :-)

 12. Ik had het zelf ook op mijn middelbare school een aantal jaar geleden. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het toen niet veel gebruikte omdat ik liever alles bij hielt in mijn agenda.Maar voor de ouders vind ik dit echt een top systeem.

 13. Ik heb het wel op mijn telefoon zitten en gebruikte het vaak om samen met kind een planning te maken voor zijn huiswerk. Dat was voor hem een groot struikelblok toen hij van de basis naar de middelbare school ging. Inmiddels gaat dit prima en kijk ik er nooit meer in. Ik kreeg opeens wel meldingen van zijn cijfers. Ik heb er geen bericht over gekregen dat ze dit standaard hebben aangezet. Vond het wel vreemd dat ik het opeens kreeg. Ik heb het dus gelijk uitgezet. Hij verteld zijn cijfers zelf wel en mocht het allemaal de spuitgaten uit lopen neem ik aan dat we wel een belletje van de mentor krijgen.

 14. bij ons heet het schoolonline en ik moet 2 keer per jaar op zoek gaan naar de login-gegevens omdat ik anders geen afspraak kan maken om het rapport op te halen…. Ik kijk er dus echt letterlijk 2 x per jaar naar

 15. Jeetje heftig zeg! Waar is die goeie oude tijd gebleven dat je rapporten kon achterhouden. Leuk hoor dat digitaal gaan met alles, maar in sommige situaties gaat het wat mij betreft wat ver.

 16. We hebben geen kinderen dus voor ons is het niet van toepassing. Ik weet ook niet of dit wel zo’n goede ontwikkeling is. Natuurlijk is het handig om cijfers in te kunnen zien maar al die controle voelt op de een of andere manier niet goed.

 17. Ik had hier nog nooit van gehoord haha. Maar ik vind het wel handig om te weten, aangezien mijn zoontje over een paar jaar ook naar school gaat :) Ik ga er wel op kijken. Ik zie het ook niet echt als controle, maar gewoon iets wat er bij hoort.

 18. Nog nooit van gehoord. Maar wij hebben ook geen kids. Lijkt me wel handig om alles een beetje te volgen maar je moet er natuurlijk ook niet in doorslaan.

 19. Magister?!? Nog nooit van gehoord. Ik moest spontaan aan Harry Potter denken gek genoeg. Dat geeft wel aan dat ik de term helemaal niet ken. Mijn dochtertje zit natuurlijk nog op de basisschool en daar hebben we wel een online systeem waar ik vaak op kijk (maar dat komt dan ook omdat ik lid ben van de Medezeggenschapsraad). Daarop kan je afspraken maken voor een rapportgesprek, de kalender van het hele jaar zien, rechtstreeks mailen met de juffen. De wekelijkse nieuwsbrief – die je in de mail ontvangt – vind je daar ook in terug. Dat vind ik eerlijk gezegd heel handig al weet ik dat legio ouders er niet op kijken.

 20. Mijn ouders keken er nooit naar om, vooral omdat ik mijn ouders zelf altijd allws mededeel over zaken m.b.t. school. Nu ben ik 18,en khnnen ze mij ook niet meer stalken, haha!

 21. Eerlijk gezegd kijk ik er nooit op. Mijn kind(eren) vertellen mij zelf wel over de cijfers en als ze niet op school zijn dan ben ik daar van op de hoogte. Mocht dat niet zo zijn dan trekt de school wel aan de bel.
  Ik heb op het moment dat als het niet goed gaat op school, liever gewoon persoonlijk contact met mijn kind en school hierover.

 22. En met deze hippie/geitenwollensokken mentaliteit gaat het mis. Vrijheid, blijheid, doe maar lekker waar je zin in hebt. Noem me geen papa maar Henk of nog beter Henkie.
  Jullie ook allemaal samen opgestaan voor Black Lives Matters? Ik ben overigens zwart.

  Betrokkenheid bij de leerprestaties van je kind wordt gezien als iets NSB’s hier. Bah, allemaal deukjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.