Hemelvaartsdag en tradities

hemelvaartsdag
Ik ben dol op tradities, rituelen en regelmaat.

Je kunt op mij de klok gelijk zetten.

Ze geven structuur aan de dagen, en het leven in het algemeen. Bovendien hoop ik met onze gezinstradities een ‘deken’ van prachtige herinneringen te weven voor onze kinderen.

Fietsen op Hemelvaartsdag

Eén van die tradities is naar het plaatsje Terborg fietsen op Hemelvaartsdag. Mijn man houdt helemaal niet van fietsen, maar ik ben opgegroeid met de gewoonte van ‘dauwtrappen’ op Hemelvaartsdag. Omdat de rest van het gezin te jong was, of geen zin had, ging ik altijd met mijn oudste dochter Maartje. Maar vandaag ging voor het eerst ook mijn jongste dochter mee.

Ons fietstochtje

We fietsen dan zo’n 8 kilometer naar Terborg, en drinken koffie in zo’n ouderwets restaurant waar de tafelkleden op vloerkleedjes lijken. Aan de muur hangen enkele onfortuinlijke herten, en op de schilderijen dartelen mollige engeltjes. Daarna wandelen we wat over de rommelmarkt, en fietsen dan via een andere weg naar huis. Op de terugweg lunchen we dan in ‘t Onland.

't onland

Betekenis Hemelvaartsdag

Zonder die fietstocht is Hemelvaartsdag Hemelvaartsdag niet. Overigens herinner ik de kinderen altijd nog wel even aan de betekenis van deze dag: de dag dat Jezus ‘naar de hemel’ ging. Als kind stelde ik me altijd voor dat hij op een grote witte wolk stapte en als een Star Trek acteur zei: ‘Beam me up Scotty’.

Welke tradities maak jij in jullie gezin?
En wat vind je van tradities?

Similar Posts

5 Comments

 1. Mooie traditie! hier is het vandaag maar stilletjes, zowel manlief als de kinderen zijn aan
  het studeren voor examens…pfff;
  maar het heeft ook voordelen: ik
  heb al veel werk verzet :)

 2. ik geef niet om tradities, maar verjaardag en trouwdag vier ik altijd.
  als kind mocht ik ook graag fietsen op hemelvaartsdag, omdat het geen echte zondag was mocht er meer.
  in 1961, was ik 12 jaar fietste ik op hemelvaartsdag met 2 vriendinnen van de kwakel naar de anna’shoeve in hilversum (30 km), ondanks dat onze ouders erg streng waren, kregen we wel die vrijheid en een rijksdaalder voor onderweg.
  gelukkig hadden ze toen geen mobile om ons in de gaten te houden.

 3. Wij hebben geen tradities op Hemelvaartsdag. Zker nu Husband thuis is, zijn wij de dagen een beetje kwijt.

  Ik vind het wel fijn om te fietsen. Aan mij is zo’n traditie wel besteed;-).

  Liefs Frederique

 4. Wij hebben ook geen tradities (meer) sinds de kinderen groot zijn. Vandaag zijn we lekker de natuur in geweest, ik heb kruiden gedroogd en geplukt en foto’s gemaakt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.