Getver, ik moet een stom boek lezen

verplicht lezen

Ik dacht dat ik de tijd dat ik stomme boeken moest lezen, waar ik geen zin in had, met de middelbare school achter me had gelaten. Maar voor mijn filosofiegroepje ben ik veroordeeld tot het lezen van het boek Dwalen door het Antropoceen.

Dapper houd ik mezelf voor dat dit juist goed is:

'Nu lees ik tenminste boeken die ik anders links zou laten liggen! Dit is een kans om mijn literaire horizon te verbreden!'

Lezen wat je niet boeit valt niet mee

Maar met teksten als: 'Behalve hermeutisch is de geologie, aldus Frodeman, ook fundamenteel historisch. Ze is wat dat betreft een waarachtige zuster van de paleontologie, de kosmologie of ook de gewone geschidenis van de mens,' valt dat niet mee.

verplicht lezen
'Behalve hermeutisch is de geologie, aldus Frodeman, ook fundamenteel historisch. Ze is wat dat betreft een waarachtige zuster van de paleontologie, de kosmologie of ook de gewone geschiedenis van de mens.'

Omdat de reservering uit de bibliotheek te lang op zich liet wachten, zag ik me genoodzaakt dit boek daadwerkelijk aan te schaffen.

Maar dan wel als eBook: dat scheelt in ieder geval nog de helft in kosten.

Zie ook mijn post over gratis e-books downloaden.

Similar Posts

28 Comments

 1. Ik heb de zin 3 maal met aandacht gelezen en zou niet kunnen uitleggen wat het wil zeggen. Ik zou het er ook moeilijk mee hebben.

 2. Je kan op je filosofieclub ook uitleggen waarom het boek niet interessant is, en wat dit doet met je in kader van visie op het leven e.d. Het roept bijvoorbeeld vragen op als ' in hoeverre ben je je verplicht te houden aan afspraken?' ' Waarom associeren we saai met leerzaam?' etc.
  Misschien nog wel leerzamer dan het boek uitlezen.

 3. Ik heb op internet de eerste 10 bladzijden gevonden en gelezen.
  Ik ga nu het hele boek zoeken.
  Waarbij ik mij bewust ben dat ik dan ook de door jou geciteerde zin tegen zal komen.

  Sterkte met jouw boekopdracht.

  Ik lees bewust alleen dat waar ik zelf voor kies.
  En nooit wat een ander mij oplegt.

  Stille groet,

  1. Ik ben benieuwd wat je van het boek vindt Rob.

   Ik zie het op zich als iets goed dat ik gedwongen word om teksten te lezen die ik anders niet zou lezen. Gewoon om mijn blik te verruimen. Maar bij dit boek gaat het wel erg moeizaam dus.

 4. Ik leest helemaal geen boeken. Wel reclame kijken. Toch knap van dit doet. Is wel ontspannend voor jou lijkt me....Ik hoop boekenopdracht doet. Fijne zondag.

 5. Hahaha, dit noemt men de groepsdwang van clubjes..... brrrrr !!!
  Maar goed, misschien kunnen de andere leden je vertellen hoe prachtig en geestverruimend het was. Want als er meer van die zinnen in staan, dan valt er toch niet doorheen te ploegen, zeg.

 6. Ik zit in 2 literatuur-leesgroepen, lees op die manier inderdaad boeken die ik zelf nooit zou hebben uitgekozen en vind dat juist leuk. Maar ik heb destijds wel bewust voor literatuurgroepen gekozen en niet voor filosofie of geschiedenis. Dan zou het me waarschijnlijk echt niet lukken om alles ook daadwerkelijk te lezen.

  Sterkte met jouw boek! ;-)

 7. Lezen doe ik nog steeds erg graag en zo nu ook je mooie blog. Boeken waar de inhoud mij niets zegt laat ik ook links liggen. En teksten die ik niet begrijpt al helemaal niet want dan heb ik weer een woordenboek nodig om de betekenis er van op te zoeken. Moeilijke woorden zeggen mij helemaal niets. Dat kan die hersenpan van mij niet begrijpen al doe ik nog zo goed mij best.

 8. Wat bij mij dan hielp (veel verplicht moeten lezen tijdens mijn opleiding, ik heb Nederlands gestudeerd) was om iedere dag een vast aantal bladzijdes te doen. Op die manier deelde ik het stomme boek op in hapklare brokken, en hoe eerder ik door die pagina's heen was, hoe beter.

 9. Volgens mij moet het hermeneutisch zijn? Niet? :-) Het is maar dat ik nog nooit van dat woord had gehoord en het even ben gaan opzoeken. In ieder geval, je hebt me totaal niet warm gemaakt voor dat boek! ;-) Sterkte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.