Gaat deze foto te ver?

socratisch gesprek

In het boek Socrates op sneakers geeft Elke Wis veel voorbeelden om je te helpen een socratisch gesprek te voeren.

Elke Wiss schrijft dat je vaak automatisch een oordeel hebt over een situatie. Zo’n oordeel is doorgaans direct en intuïtief. De argumenten onder je oordeel zijn nog verborgen. Dus, waarom vind je iets eigenlijk?

Laat je zelf bevragen over jouw mening of oordeel

Met behulp van socratische gesprekken kun je je bewust worden van je gedachten die tot je instinctieve oordeel leiden! Elke geeft een prachtig voorbeeld van één van haar cursisten, ene Brenda.

Elke liet de groep onderstaande foto zien:

Vervolgens vroeg Elke de groep: ‘Gaat deze foto te ver?’

Gaat deze foto te ver?

Brenda’s eerste oordeel was: ‘Ja, deze foto gaat te ver!’  Maar waarom ze dat vond kon Brenda eigenlijk niet goed zeggen. Het had iets te maken met romantiek. ‘Dat moet je niet afbeelden op deze manier,’ vond Brenda.

Stel dat vraag

Elke Wis stelde Brenda toen een zogenoemde ‘Stel dat vraag’:

‘Stel dat dit bruidspaar niet in bruidskleding was gefotografeerd, maar gewoon in hun dagelijkse spijkerkloffie; zou de foto dan ook te ver gaan?’

Brenda hoefde geen moment na te denken en riep meteen: ‘Nee, dán niet.’ Zo ontdekte Brenda dat ze een verborgen norm had, waarvan ze zich niet bewust was. Namelijk ‘bruidsparen moeten kuis worden afgebeeld.’

Zo kun je dus met behulp van socratische gesprekken dingen over jezelf leren!

Wat vind jij van deze foto?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik zie de foto, de bruidegom staat vóór de bruid en zijn broek op zijn knieën. Wat hij met de bruid doet, moeten we raden maar lijkt duidelijk. Het roept bij mij verwarring op, enerzijds omdat bij een huwelijk ook seks hoort ( zelfs bij Teunie’s kinderen), tegelijkertijd vind ik dit niet gepast voor een huwelijksreportage ( terwijl ze waarschijnlijk die nacht seks hebben. Ik herinner me onze ruzie nog, na 4 jaar samenwonen ( 19-23 jaar was ik) en mijn nieuwbakken man wilde seks en ik was duizelig v d hele dag feest en wilde slapen. Die seks kon toch nog de rest van ons leven? Het is ons opgebroken, zijn regels over 2 x pw verplichte seks. En mijn 100% zorg voor 2 peuters en 4 dagen werken. Ik durf dit hier anoniem te vertellen dat iedereen zei ” wat zul je je villa gaan missen”…….. nou nee. Zó ver komt dus deze foto in mijn gedachten. Gek hè.

 2. Ook in spijkerbroek en tshirt zou ik dit te ver vinden gaan. Enerzijds omdat ik geen behoefte heb aan te intieme handelingen van anderen (ik hoef ze ook niet op de wc gefotografeerd te zien en ik beken dat ook ik een stoelgang heb) en anderzijds omdat je mag hopen dat mensen bij intieme zaken hun aandacht daarbij hebben en niet bij hoe het wordt vastgelegd.
  Ongepaste grol.

 3. Lijkt me niet iets om in het openbaar te doen. Of misschien vonden ze dat spannend ? Mijn eerste gedachte was dat hij kennelijk niet langer kon wachten en dat zij zich liet overhalen.
  Ja ik vind deze foto te ver gaan.

 4. Bruidstenue, spijkerbroek of je blote kont, ik hoef andermans intimiteiten niet te zien.
  Als dit een wedstrijd was geweest in onderschriften zou ik gezegd hebben: “op zoek naar een tekenbeet.”

 5. Je reinste en ordinairste exhibitionisme. En die mensen waren niet eens alleen, neem ik aan. Daar kwam een fotograaf aan te pas. Misschien waren ze “socratisch” aan het denken.

 6. Als dat seks is gaat dat dus gewoon wel te ver. Bij de wet vastgelegd.

  Daarbij wil je nou echt zo vastgelegd worden?

  Mocht iemand dit voor mijn ogen doen stuur ik een filmpje naar de wijkagent.

  Ik hoop maar dat het een insecten steek of beet is want ik vind het gewoon geen porum.
  Niet in bruidstenue, niet in spijkerbroek, zelfs niet op een nudistenterrein.

 7. Hier vind ik dus heeeel veel van. :-)
  Ik wist niet dat ik zoveel meningen over zoiets kon hebben.
  Ik het kader van nieuwsgaring heb ik gegoogled wat er achter deze foto zat. Want misschien is er iets aan de hand anders dan dat zij hem de kachel aanmaakt.
  Als ik het web moet geloven dan is het de moeder van de bruid die het een goed idee vond om hier een foto van te maken?! Alles in het kader van ‘geinig, moet toch kunnen’ ?
  Alsof het allemaal al niet raar genoeg is: een bruidspaar dat zich op hun bruiloft laat fotograferen in deze pose, tijdens dit moment?! Ga je dit in je trouwalbum plaatsen? En dan later aan je vrienden en familie, opa en oma laten zien?
  En is dit soort gedrag in het openbaar niet strafbaar? Ook als ze gewone kleren aan hadden gehad en een fotograaf zet ze op de foto, dan vind ik dat te ver gaan. Het lijkt wel alsof er steeds meer decorum wegvalt in de samenleving. Laten we allemaal zo platvloers mogelijk doen :-(

 8. Ik denk ‘Ze gaan steeds verder om originele bruidsfoto’s te maken’. Ik zou ‘m persoonlijk niet in mijn album hoeven. Maar als zij dat nou leuk vinden? Leven en laten leven. Ik hoop wel dat ze opgelet hebben of er geen kleine kindertjes in de buurt waren. Je krijgt, denk ik, lastige vragen als je daar langs wandelt met je kleuter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.