Reacties

Gasfornuis schoonmaken versus inductie fornuis schoonmaken — 20 reacties

 1. Ik heb gelukkig geen inductie meer, kon er niet aan wennen en er zat geen oven bij. Dus bij aanschaf van een nieuwe keuken gewoon weer een gasfornuis met oven. Dit is een 4-pits waarvan 1 een wokbrander is. Achteraf had ik liever een vijfpits gehad waarvan de middelste dan een wokbrander is. Dat vind ik toch wel makkelijk en dan was mijn oven ook wat groter geweest. Maar ja, gedane zaken nemen geen keer. Mijn gasfornuis is makkelijk schoon te houden en als je dat na elke maaltijd even doet hoef je er niet elke vrijdag 10 minuten op te boenen. En zeker niet met een schuurmiddel over mijn gasfornuis, het materiaal is namelijk hetzelfde als bij een inductiefornuis alleen dan met gasbranders als uitsteeksel, krijg je anders allemaal krassen. Zonde...

  • Toen wij bezig waren voor de nieuwe keuken kreeg ik als tip van menigeen dat ik GEEN wokbrander in het midden moest nemen, want als er dan midden op je fornuis een wok staat passen er bijna geen pannen meer omheen.
   Ik heb nu mijn wokbrander links Rechts daarvan 4 pitten en dat bevalt goed.

 2. Ik heb er nu 4 maar met 3 of 2 zou ik ook prima uit de voeten kunnen. Groenten en aardappelen garen prima na als je ze van de warmte bron haalt. Bloemkool bv breng ik aan de kook en zet het dan van het vuur af. Aardappels laat ik iets langer staan. Of ik gebruik de hooikist methode. Vooral in de winter. Heeft kindlief gelijk een lekker warm bed.
  Op de camping heb ik er zelfs maar 1 en daar voed ik regelmatig ook een man of 6 tegelijk mee, aardappels, vlees, vlees, groenten idd, wij hebben geen bbq.

  En gelijk elke avond schoonmaken voorkomt indrogen en hoef je zeker niet te schrobben, dat doe ik maar af en toe om de pitten weer te laten glimmen.

  • Ja, dat doe ik soms ook wel: als de aardappels bijna gaar zijn, haal ik ze van de pit en zet ze op een onderzetter op het aanrecht voor het laatste stukje.

 3. Hier keramisch koken dus ook een glasplaat. Heerlijk zo snel als dat schoon is. En tijdens het koken haal je vaak ook even je vaatdoek over de plaat, dus die blijft redelijk schoon.
  Geen tiptoetsen gedoe, maar gewoon draaiknoppen... En standen van 1 tot 12, ik wil niet meer anders.. Al is de ruimte soms inderdaad een beetje net aan...
  Fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Wij hebben een heel mooi aga gasfornuis. Kei duur, niet makkelijk schoon te houden, maar heel mooi. Ben er verliefd op ; ) Hetkookt fijn met 5 pitten, lekker ruim. En met 4 verschillende ovens.

  • Zo'n Aga fornuis vind ik ook echt prachtig. Toen we verhuisden naar het platteland heb ik daar ook bij zitten kwijlen. Maar ja, het kostenplaatje was echt gigantisch vergeleken met een gewone inductie plaat.

   Maar dromen kan altijd ; )

 5. Ik heb een gasfornuis omdat ik graag VUUR wil om op te koken. Dat geeft me een gevoel van juistheid, al het andere vind ik eigenlijk niets aan.
  Het schoonmaken is meer werk, maar ja, dat zij dan zo.

 6. Hier al 14 jaar een inductiekookplaat en ik vind het fantastisch! Reageert als een gasfornuis en maakt zo makkelijk schoon! Heb ook een jaartje op een elektrisch fornuis moeten koken maar daar kon ik niet aan wennen. Ik heb nu hooimadammen, een variant van de hooikist maar dan in de vorm van een soort zakken waar je de pannen in zet. Ideaal! Aardappels, groente maar ook vlees en rijst, even koken of aanbraden en nog een minuut of 7 a 10 doorkoken/braden, water afgieten en dan hup de zak in. Na een uurtje is het gaar en nog hartstikke warm. Nooit meer drukte op de kookplaat!

 7. Wij hebben een gasfornuis met 5 pitten. Hier maar een gezin van 3, maar wel met allerlei verschillende maaltijden door allergieën en een manlief die vegetariër is. En we houden van koken!

  Ik kook absoluut het liefst op gas. Maar het schoonmaken van inductie lijkt me inderdaad heerlijk!

  Ons gasfornuis is van roestvrijstaal en dat helpt wel, hij ziet er nog redelijk uit. Alleen de pitten krijg ik niet meer stralend!

  Groetjes,

  Anke

 8. Op dit moment heb ik 2 fornuizen! 1 gewone gaskookplaat en een kleine op flessengas met oven. Koken op flessengas is anders dan op aardgas, het is veel heter en de laagste stand is bijna net zo hoog als de hoogst, ik gebruik daarom diverse plaatjes eronder.

  Zoals ik in een eerdere reactie aangaf is het schoonmaken echt een probleem van mij. Was altijd pas halverwege de avond af en heb dan geen zin meer om het fornuis ook nog te doen. Ik heb de laatste jaren dat ik werkte een hulp gehad en toen was mijn fornuis elke week schoon, herlijk.

 9. Ik kook op gas en maak bijna altijd na afloop mijn fornuis schoon met een sopje. De onderdelen van de pitten gaan regelmatig ook de vaatwasser in. Gebruik ik niet alle pitten en ik kook iets wat veel spettert dan dek ik de andere pitten af met aluminium folie.

  Ik heb gelukkig wel 5 pitten, maar de ruimte blijft beperkt. Ik de schuur staat ook een gasfornuis, maar hiervan gebruik ik alleen de electrische oven omdat mijn combi-magnetron te klein is als ik ga bakken.

  Ik gebruik ook nog regelmatig mijn hooikist. Scheelt weer tijd met in de keuken staan.

 10. Ik heb vroeger een inductiekookplaat gehad. Heerlijk schoonmaken vond ik dat. En erop koken vond ik ook prima. Het was mijn eerste eigen fornuis, dus ik was niks gewend.
  Toen we verhuisden kreeg ik een gasfornuis. Dat vond ik wennen. Meer werk met schoonmaken en rond de pannen wordt het zo heet! Als ik een poosje in een pan moet roeren die op hoog vuur staat moet ik uitkijken anders wordt mijn armband heet en brand ik me eraan. Ook worden de oren van pannen erg heet.
  Maar omdat ik verder gewend ben geraakt aan gas (en mijn pannen inmiddels niet meer geschikt zijn voor inductie) hebben we toen we een paar maanden geleden een nieuwe keuken kregen toch weer voor een gasfornuis gekozen.
  Nu heb ik een 5-pits fornuis (RVS). Fijn groot, maar een flink werk om schoon te maken. En helaas ben ik geen nette koker en moet ik hem eigenlijk iedere dag wel schoonmaken.
  Ik haal de pitten eraf en dan spuit ik hem in met Dasty (haal ik bij de Wibra) even inlaten weken. Dan met de zachte kant van een schuurspons helemaal schoonmaken. Met een schone, vochtige doek alle sop eraf en nadrogen met een droge theedoek. Dan is hij weer stralend schoon.

 11. Ik heb ook een inductieplaat sinds een paar jaar en het enige waar ik spijt van heb is dat ik het niet veel eerder gedaan heb. Wat een gebruiksgemak, geen warmte verlies, dus ook geen hete pannenoren, alles kookt veel sneller, makkelijk schoonmaken, goed en snel te regelen, zeker in vergelijking met electrisch of keramisch waarvan de branders heel lang heet blijven, inductie reageert direkt net als gas. Kortom ik wil niet anders meer. Ik pas overigens ook de hooimadam methode toe voor met name peulvruchten en rijst. Zelfs zilvervliesrijst waar een kooktijd van 45 min. voor staat kook ik 8-10 min, afgieten en vervolgens 30-45 min. laten staan, de rijst is dan perfect, mooi droog en niet papperig, idem voor de peulvruchten die bij lang koken vaak kapot gaan. groetjes, Leontine

 12. Ik heb een gasfornuis, vijf pitten, met een oven eronder. Schoonmaken is een eitje.
  De branders doe ik eens per halfjaar grondig, met een brillosponsje. De pannenhouders eveneens.
  Ik doe ze elke week door het afwassopje van de vrijdag. En elke dag na de afwas gebruik ik de natte theedoek met een klein beetje afwasmiddel op de plaat.
  Schuurmiddel op een gasfornuis? Ik laat vrijwel dagelijks de aardappels, rijst of pasta overkoken, maar nog nooit iets anders dan een doekje en afwasmiddel gebruikt.

 13. Ik kook al 16 jaar op inductie. Met tiptoetsen, zalig! Tijdens het koken veeg ik al weg wat ik knoei en meteen na het eten wassen we af en poets ik de plaat ( :-) ) Voor de inductieplaat hadden we een elektrische plaat met vier zones, die stond op een tafelmodel koelkast. Dat was wat meer werk met schoonmaken. Overigens kook ik ook heel vaak op ouderwetse petroleumstellen en ongeacht waar ik op kook, haal ik de pannen eraf zodra het kookt en zet ik ze weg in bijvoorbeeld een grote handdoek of aan het voeteneinde van ons bed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder