Reacties

Eerst het boek lezen? Of eerst de film/serie kijken? — 33 reacties

 1. Ik lees liever de boeken. Die zijn vaak beter. Harry Potter waren de boeken ook zo veel beter van dan de films. Maar je hebt wel een punt. Omdat de boeken vaak meer inhoud hebben voegt dat iets toe, terwijl anders om dat niet zo is.

 2. Ik vind het ook fijner om eerst de films en series te bekijken en daarna het boek te lezen. Ik had eerst outlander gekeken en nu ben ik bezig met de boeken. ik zie dus ook de hele tijd de spelers uit de film voor mij. Het boek geeft meer details en is iets anders, vind ik ook leuk.

  • Mijn dochter heeft ook alle boeken gelezen van Outlander. Zelf heb ik er nog geen tijd voor gehad. En ik heb ook moeite om me door het tweede seizoen te worstelen moet ik zeggen. Ik vind al die politieke spelletjes zo saai.

 3. Ik vind het boek meestal beter dan de verfilming, dus over het algemeen lees ik eerst het boek. Ik vind het juist fijn dat niet alles voor me ingevuld wordt en dat ik mijn eigen fantasie kan gebruiken. Als ik een boek erg goed vond dan kijk ik vaak ook de verfilming wel, maar er zijn er wat mij betreft maar een paar die net zo goed waren als het boek.

  • Dat is ook mijn ervaring Jenn: meestal valt de verfilming van een boek tegen. Vandaar ook mijn idee dat je beter eerst de film kunt kijken : )

 4. Ik lees veel liever eerst het boek. Ik vind het fijn om mijn eigen invulling aan de personages etc te geven. Anders zie ik toch de acteurs voor me in die rol, en omgeving. Dat is dan al voor me ingevuld. Na het boek de film kijken vind ik leuk en ben dan benieuwd te zien hoe ze het boek beeld hebben gegeven.

 5. Ik les liever eerst het boek. liefst in originele taal, en met mijn eigen fantasie, invulling bij de personen. Verder is een boek vaak bewerkt voor een verfilming, een ander boek/verhaal waar alleen de hoofdlijnen nog van overeind staan.
  Bij luisterboeken is het belangrijk dat je een klik hebt bij de stem die voorleest. Zo kon mijn dochter niet wennen aan een bepaalde verteller en merk ik ook dat een verhaal door een andere verteller ineens veel leuker of juist minder leuk geworden is.

 6. Lastig ik lees eigenlijk nooit boeken maar films vind ik dan wel weer leuk omdat het snel wegkijkt met hetzelfde inhoud. Ik denk dat als je het boek leest je je ook meer stoort wanneer er dingen wegblijven.. Daar hoor ik namelijk veel mensen altijd over ..

 7. Heb niet echt een voorkeur, meestal is het maar net hoe het uitkomt. Zo heb ik de Harry Potter serie pas gelezen na de 2e film en daarna de films gekeken die uitkwamen want had er eerder niet van gehoord. Dat deed voor mij niets af aan de films.
  Maar bijvoorbeeld de Twilight Saga heb ik eerst de films gezien omdat iedereen er zo enthousiast over was, ik was niet volledig om, maar ging daarna toch de boeken lezen omdat ik nieuwsgierig was geworden.Deze bleek ik een stuk leuker te vinden dan de films.
  Dus het is bij mij vaak maar net wat ik het eerst tegenkom denk ik.

 8. Eerlijk gezegd heb ik er nooit over nagedacht. Ik lees minder dan ik zou willen, dus misschien is dat mijn probleem. Voorheen zou ik eerst het boek willen lezen, zodat ik inderdaad zelf een beeld kan vormen in mijn hoofd, zonder dat daar een regisseur aan te pas gekomen is. Maar de ontknoping al weten van een verhaal dat je aan het kijken bent, is ook frustrerend. Hmz... dilemma.

  Overigens heb ik 13 Reasons Why ook gezien. Retegoed! Have fun!

 9. Het is een bekend gegeven, dat verfilmingen van boeken doorgaans als heel teleurstellend ervaren worden als je het boek al gelezen hebt.
  Tegelijkertijd is het onmogelijk om het boek tot in detail te verfilmen en natuurlijk speelt het mee, welke acteurs gecast worden voor de verfilming, want met een boek heb je al een voorstelling gemaakt van de personages, wat dan niet strookt met de acteur of actrice, die de rol speelt.

  Linksom of rechtsom, lees je het boek eerst, stelt de film meestal teleur, zie je eerst de film en lees je dan het boek, zul je de acteur\actrice "zien" in het boek.
  Het blijft een lastig iets, boek-verfilmingen...

  Groetjes Lily

 10. Ik lees liever eerst de boeken, maar sinds de geboorte van de kinderen inmiddels is jongste al 5! Kan ik me maar moeilijk concentreren op een boek en kies er dus de laatste jaren voor om alleen de verfilmingen te zien. Ach wie weet komt dat wel weer...

 11. Ik vind het ook altijd lastig, maar ben het eens met je conclusie. Ik kijk liever eerst de film en lees dan het boek. Andersom is het vaak een teleurstelling omdat er veel is weggelaten

 12. De serie stond ik ook eerst sceptisch tegenover en dacht: "Nou, kennelijk vind ze het nodig dat iedereen er levenslang mee zit, hoe ziek is het om tapes op te nemen". Maar ik begrijp haar - nu ik de volledige serie gezien heb - volkomen. Wat ik aanvankelijk dacht is ook niet haar insteek geweest.
  Wat boeken of films eerst betreft: ik ben een liefhebber van films en lees soms boeken. Als ik een boek heb gelezen en er komt een verfilming van, wil ik die zien. Maar als ik een film heb gezien heb ik meestal niet de behoefte om er daarna het boek over te lezen.

  • Ik ben bij aflevering 11 en had hetzelfde idee als jij toen ik begon met kijken. Ik weet nog niet hoe ik er over denk als de serie is afgelopen. Ik kijk elke dag 1 aflevering.

 13. Ik probeer altijd eerst het boek te lezen omdat ik het tof vind om de karakters zelf een gezicht te geven. Ik vind de boeken ook vaak een stuk beter en uitgebreider dan de film, maar moet zeggen dat ik een filmpje ook wel aangenaam vind :)

  • Ja, dat is zeker het voordeel van eerst het boek lezen Natalie. Je bent dan nog onbevangen en kunt alles helemaal naar eigen smaak voor je zien.

 14. Tegenwoordig kijk ik liever films dan dat ik een dik boek lees. Boeken gaan alleen mee op vakantie. Thuis staan ze in de kast. Met een boek ben je toch een paar uur bezig en dat vind ik weer zonde van mijn tijd. Ik lees liever korte verhalen en blogs.

 15. Vaak is de film een teleurstelling na het lezen van een boek maar niet altijd vind ik. Bij Me Before You vond ik het plaatje bijvoorbeeld volledig kloppen!

  • Het boek heb ik daarvan niet gelezen omdat ik de boeken van de auteur altijd zo drakerig vind. De film was prachtig vormgegeven vond ik. Fijn dat het voor jou klopte!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder