Een privédetective inhuren? Huh?

 

959209bf 64a4 43f9 8f83 0030fbf48008Bij een privédetective moet ik denken aan de serie Magnum, met Tom Selleck. Hij woonde op een eiland waar het altijd mooi weer was, en was een detective. Ik herinner me vooral zijn snor. En verder weet ik dat je via de LOI een cursus kunt volgen om zelf privédetective te worden. Alleen heet het dan particulier onderzoeker. Voor 498,- kun je jezelf omscholen tot privé detective en mag je aan de slag!

Het beroep privédetective spreekt dus tot mijn verbeelding. Het lijkt me een heel bijzonder beroep. Maar ik heb er zelf nog nooit eentje nodig gehad. Bovendien vraag ik me af wat nou de meerwaarde is van een privédetective ten opzichte van de politie. Niettemin zijn er wel degelijk steeds meer mensen die een privédetective inhuren. Wat zijn hun redenen om dat te doen? Ik zocht het uit!

Een privédetective inhuren: redenen

Als je je ergens in verdiept dan gaat er vaak een wereld voor je open! Dat had ik in ieder geval wel toen ik op zoek ging naar informatie over privédetectives. Want er blijken nog heel wat redenen te zijn om er eentje in te huren.

 • Als je je partner verdenkt van overspel, en je wilt weten of je vermoedens juist of onjuist zijn.
 • Als je aan het daten bent, of overweegt om met iemand af te spreken, en je wilt zeker weten dat die persoon is wie hij zegt dat hij is.
 • Als er iemand uit je omgeving verdwenen en vermist is.
 • Partneralimentatie onderzoek: een dergelijk onderzoek heeft als doel aan te tonen dat je ex-partner weer samenwoont als zijnde gehuwd of een baan heeft.
 • Als je een klant hebt die ervandoor is gegaan zonder te betalen. Een privédetective kan voor je uitzoeken waar hij of zij uithangt.
 • Als je bang bent dat je wordt afgeluisterd, kan een privedetective je huis voor je controleren op afluisterapparatuur.
 • Als je last hebt van een stalker.
 • Als je bent opgelicht via internet.
 • Als je wordt gechanteerd of afgeperst.
 • Etc.

Toen ik al deze redenen om een detective in te huren las dacht ik hoofdschuddend: ‘Het is toch wat…’ Ik vond het namelijk stuk voor stuk zinnige redenen, behalve misschien de zorg dat je afgeluisterd wordt. Wat kun je als mens toch een lastige problemen op je pad krijgen. Dan is het fijn dat er professionals zijn die je kunt inschakelen om je te helpen. Maar wat ik me wel afvroeg: wat is de meerwaarde van een privedetective ten opzichte van de politie?

7a3c89f6 c1a6 490e b38c 53a6e21ad343

Privédetective versus politie: wat is de meerwaarde van een detective?

De politie is in principe het eerste aanspreekpunt. Maar de laatste jaren is ook daar veel bezuinigd. Vandaar dat veel mensen ervoor kiezen om een privédetective in te huren. Die pakt de dingen op waarvoor de politie geen tijd en/of aandacht heeft. Trouw kopte zelfs: ‘Privédetectives pikken het werk op dat de politie laat liggen.’ In 2000 waren er nog maar 40 privédetective-bureaus. In 2017 waren dat er maar liefst 442.

Iedereen kan privédetective worden: hoe weet je of je een goede hebt?

Iedereen kan privédetective worden. Zoals ik hierboven al schreef kun je zelfs een cursus doen via de LOI. Dus hoe weet je nou of iemand een goede en verantwoorde particuliere onderzoeker is? Ik kon helaas geen keurmerk vinden, maar er is wel een branchevereniging voor particuliere onderzoeksbureaus: BPOP. Particuliere onderzoekers die hierbij zijn aangesloten hebben een vergunning van het Ministerie van Justitie & Veiligheid met een daaraan gekoppeld POB nummer en zijn goedgekeurd door de politie (gele pas). Deze gegevens worden gecontroleerd voordat een lid zich kan aansluiten bij de BPOB.

Door een detective in te schakelen die is ingesloten bij de BPOP weet je in ieder geval zeker dat je met een rechtsgeldig bureau te maken hebt. Recherchebureau Active CSI kon ik bijvoorbeeld niet terugvinden in de ledenlijst. Peter R. de Vries trouwens ook niet ; )

Wat kost zo’n privédetective nou?

Ik heb her en der een paar bedragen kunnen vinden. Zo kwam ik een bedrag tegen vanaf 890,- per dag. Maar ook een uurprijs van 85,-. Bij de meeste bureau’s moet je echter een offerte aanvragen om een idee van tarieven te krijgen.

Privedetective aan het woord

In onderstaand filmpje van Metro Nederland komt een privédetective aan het woord. Zij was eerst bij de politie, wat ik een groot pluspunt vind!

Privédetective oftewel particulier onderzoeker: samengevat

Voordat ik begon aan deze post dacht ik bij de term privédetective aan het klassieke beeld van een man in een trenchcoat die zich ergens verschuilt terwijl hij de boel in de gaten houdt. Maar dit beeld is stereotype en onterecht. Het is ook de reden dat particuliere onderzoekers liever niet privédetective genoemd worden: er kleven allerlei vooroordelen aan.

Anno 2018 schakelen steeds meer particulieren een particulier onderzoeker in. Die springen in het gat dat de politie soms (noodgedwongen) laat vallen. Nu ik er meer van weet zie ik zeker wel het nut in van een particulier onderzoeker. Mijn enige zorg is dat iedereen het zomaar kan worden. Het is dus wel belangrijk goed op te letten of je een onderzoeker hebt die betrouwbaar en vakkundig is.

Lees ook het ervaringsverhaal van een LOI HBO opleiding.

Heb jij ervaring met een privédetective/ particulier onderzoeker?

29 Comments

 1. Jouvence

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh