Dolly Parton documentaire op Netflix: Here I am 2019

Dolly Parton documentaire

Ik ben dol op countrymuziek, dus keek ik met veel plezier de Dolly Parton documentaire op Netflix.

Deze documentaire werd gemaakt in 2019 en heet Here I am.

En het was me echt een genoegen!

Dolly Parton documentaire op Netflix: heerlijk om te kijken

De reden is simpel: Dolly Parton is zo'n evenwichtige vrouw! Terwijl de documentaire of Whitney Houston en de documentaire over Amy Winehouse hun teloorgang, en langzame afglijden laten zien, houdt Dolly Parton zich al jarenlang prima staande.

Geen #metoo verhalen, geen schandalen, gewoon Dolly Parton die zich als country zangeres blijkbaar uitstekend heeft weten te handhaven in wat toch zeker in het begin van haar carrière een mannenwereld was. Wat dat betreft vind ik de beelden van Dolly die in een interview met een mannelijke presentator over feminisme grapt dat ze haar bh verbrandde, en dat het twee dagen duurde voordat de brand geblust was tekenend.

'I was the first woman to burn my bra - it took the fire department four days to put it out.'

Ze lijkt onaantastbaar voor meesmuilende mannelijke blikken. Overigens noemt Dolly Parton zichzelf nooit officieel een feminist. Eigenlijk lijkt dit voor haar gewoon een non-issue. Het is voor haar simpelweg  geen optie dat iets niet zou lukken omdat ze een vrouw is.  Op Decider schrijven ze:

'Parton played with her sex appeal, usually with a wink, but was always in control of it. In a sense her outrageous appearance became her armor, protecting her from slings and arrows by putting it out front.'

Wat kun je verwachten van deze Dolly Parton documentaire?

Here I am begint met een optreden van Dolly Parton in The Grand Ole Opry. Het is dan 50 jaar geleden dat ze daar voor het eerst optrad. Vervolgens wordt het verhaal van Dolly verteld. Je krijgt te zien en te horen hoe ze als kind al graag zong, en hoe een oom haar meenam naar een optreden.

Ook andere mensen in de muziekindustrie komen aan het woord, en vertellen over Dolly Parton. Verder is er heerlijk veel muziek! Wie van countrymuziek houdt, zal deze documentaire vast waarderen.

Wie is Dolly Parton

Een vraag die als een rode draad door de documentaire loopt is: 'Wie is Dolly Parton?' Zelfs haar vrienden hebben haar nooit zonder haar pruik en make-up gezien. Wie zit er achter het Dolly persona? Toch denk ik dat Dolly ook echt wel haar Dolly Parton personage ís. Ze komt op mij tenminste echt en naturel over.

Niet alsof ze een rol speelt.

Dolly Parton en ongewenste seksuele intimiteiten

In onderstaande scène uit de film 9 to 5 weet Dolly Parton wel raad met mannen die hun handen niet thuis kunnen houden. Kijk maar:

Mijn conclusie over de Dolly Parton documentaire op Netflix

De Dolly Parton documentaire op Netflix is heerlijk kijkvoer. Het laat het verhaal zien van een sterke vrouw die op haar eigen voorwaarden een succes is geworden. En nog gelukkig is ook! Verder is het leuk voor iedereen die van countrymuziek houdt.

Op IMDb krijgt Here I am een 7,4 maar ik vind hem wel een 8,4 waard.

Praktische informatie over de Dolly parton documentaire

Je kunt deze documentaire kijken op Netflix.

Wat vind jij van Dolly Parton?

Similar Posts

12 Comments

  1. Misschien een leuk radioprogramma voor je, roots rock radio. Op donderdag avond van 22 tot 24 uur. Je kunt het vinden op omroep het hoge land. Gewoon luisteren. Twee heerlijke dj's. En een keer Bobby mackey. Heeft een nachtclub waar het vreselijk spookt.

  2. Lijkt me een aanrader en ik ga zeker kijken.Heb nu een tijdje netflix en het lijkt soms of ik de (naar mijn smaak dan) beste films en series al bekeken heb. Ben niet echt een countryfan, maar vind Jolene van Dolly Parton echt een heel goed nummer.

  3. Dolly Parton is een sterke vrouw, ook zakelijk slim en oog voor de zwakkere in de samenleving.
    Ze heeft in heel Amerika gezorgd dat er bibliotheken kwamen om het lezen te bevorderen. Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.