Dekbedovertrek: pas op voor nep lits jumeaux…

dekbedovertrek

Ik lig graag onder een lekker ruim dekbed.

Dus niet dat ik het gevoel heb dat ik zuinig moet zijn met de deken, maar dat ik me er bij wijze van spreken helemaal kan inrollen. Ons bed meet 1m60 bij 2 meter. Dat valt onder de noemer breed bed. En daarbij wordt een lits jumeux dekbedovertrek geadviseerd.

Om die reden heb ik dan ook een dekbed op lits jumeaux formaat. Dat wil zeggen dat ik dekbedovertrekken koop die 240×220 cm zijn.

Dekbedovertrekken: pas op voor nep lits-jumeaux dekbedovertrekken

Maar soms heb je van die dekbedovertrekken waar op staat: 240×200/220! En die blijken in de praktijk vaak te klein te zijn. Zoals deze dekbedhoes van het merk Cinderella die ik vond in de extreme koopjeshoek. De oorspronkelijke prijs was 119,- maar ik kocht deze hoes voor 39,-.

cinderella

Op de hoes stond animerend:

‘Dankzij de instopstrook die langs de hele breedte van dit dekbedovertrek loopt, is dit dekbedovertrek ook geschikt voor lits-jumeaux.’

Maar zo lust ik ook wel peultjes.

Want inderdaad: doordat deze dekbedhoes aan de onderkant helemaal open is, kun je er hele grote dekbedden in doen. Zo lang je het maar niet erg vind dat er onderaan een heel stuk dekbed uit de dekbedhoes bungelt! En dat vind ik dus wel erg. Want als ik een lits jumeaux dekbedhoes koop, dan wil ik dat mijn dekbed er ook echt inpast. En niet dat hij er aan het uiteinde uitsteekt.

Dekbedovertrek Action ervaring 240×200/220 : (

Een tijdje terug kocht ik een Action dekbedhoes dit geschikt zou zijn voor een lits jumeaux dekbed. Kijk, hieronder heb ik nog een foto:

dekbedhoes
Prachtige look, maar veels te klein : (

Maar hij was echt zoveel te klein, dat ik hem van narigheid heb weggedaan.

Update dekbedovertrek Action ervaring

Achteraf snap ik niet wat toen mijn probleem was! Want nu lijkt deze hoes toch best om mijn dekbed te passen. Kijk maar: Action dekbedovertrek nu. Sterker nog: ik vind hem zo mooi dat hij in snel tempo één van mijn lievelingshoezen is geworden.

Kruidvat dekbedhoes: zelfde probleem

Ooit kocht ik bij de Kruidvat een hele mooie dekbedhoes. Op de verpakking stond: 240×200/220, dus ik had beter moeten weten. Maar ik vond hem zo mooi, dat ik hem mee naar huis nam. Eenmaal thuis bleek de hoes inderdaad te klein voor mijn dekbed. En dit Kruidvat dekbed zat onderaan deels  dicht, met een kleine opening om het dekbed in te doen. Dus kwamen er allemaal ‘opstoppingen’ in het dekbed.

Als ik nu leuke dekbedhoezen zie bij bijvoorbeeld de Action, Wibra en Zeeman met de maat 240×200/220 dan koop ik die niet meer. Want de kans dat ze niet passen is veel te groot.

Hetzelfde geldt voor dekbedhoezen van de Blokker.

Waar kun je dan wel échte lits jumeaux dekbedovertrekken kopen?

Ik heb één hele fijne dekbedovertrek die echt lits jumeaux is. Hij is van ‘hotelkwaliteit’ en ik kocht deze hoes ooit in de uitverkoop bij de Hema. En op de verpakking stond: 240×220! Bij de Hema vind je dus échte lits jumeaux dekbedovertrekken. En verder natuurlijk in speciaalzaken.

Hoe het met de dekbedhoezen van de Ikea zit weet ik niet. Maar volgens mij verkopen ze daar ook dekbedden in iets afwijkende maten.

Leestips

Welke maat dekbedovertrekken gebruik jij? En waar koop jij je dekbedhoezen?

Similar Posts

36 Comments

 1. Ik koop al het beddengoed, zowel voor de kinderen als voor mezelf, bij de HEMA. Niet te duur en een goede kwaliteit zijn voor mij de belangrijkste redenen. Wij hebben trouwens een heel klein bed.

 2. Wij hebben een gewoon bed van 1.4 m breedte en tot nu toe heb ik nog nooit een niet passende dekbedovertrek gekocht.

  Ik maak de dekbedovertrekken ook vaak zelf van gekocht katoen op meter.
  Indien ik een te kleine dekbedovertrek zou hebben, zou ik die transformeren naar een overtrek voor een kleiner bed. Idem met een aan de bovenrand versleten dekbedovertrek want daar maak ik dan overtrekjes voor het kinderbedje van de kleinkinderen van.

 3. Ik heb een dekbed van ikea van 240 * 220 en alle hoezen passen uiteraard ook prima. Ik kocht ooit eens onderlakens bij de hema in de juiste maat en toen ging mijn matras gek opkrullen, of er schoot een hoek los. Dat maakte mij wat agressief. Sindsdien koop ik alles gewoon bij ikea. Past altijd.

 4. Bij de Leen Bakker hebben ze ook goede maten dekbedhoezen. Hier heb ik al een paar keer hoezen gekocht. Misschien wel iets duurder maar wel de goede maat. Hou ook van lange instopstrooken.

 5. Ik koop dekbedden bij Leen Bakker en dat is tot nu toe altijd goed gegaan met lits jumeaux. Ik heb een zoon met een bed van 2.20 lang en bij die dekbedovertrekken gaat het vaker fout. Dan zit er geen instopstrook aan. Die moet er dus zelf aan gemaakt worden. Lastig.

  1. Een dekbedhoes zonder instopstrook vind ik ook niet fijn inderdaad. Het is toch wel prettig als je het dekbed een beetje kunt ‘fixeren’ als het ware.

 6. Wij hebben ook een lits jumeaux dekbed en ik koop de hoezen eigenlijk uitsluitend bij IKEA. Die hebben altijd de juiste maat. Hmm ik moet er nodig weer eens heen. Ze worden een beetje dunnetjes…

 7. Wij hebben trouwens van die 4-seizoenen-dekbedden, dus een dubbele. In de winter gebruik ik doe ook en die passen dus ook samen, in 2,40 x 2.20 m in de hoes zonder dat het opkrult aan de randen.
  Daarvan hebben we dan 2 sets, want huisdier-ongelukjes. Dan kun je er altijd eentje in de was hebben. Ze komen ook van IKEA inderdaad en zijn al talloze keren gewassen op 60 graden zonder dat ze dun worden.

 8. Wij hebben twee bedden van 90cm aan elkaar en heb dus de grootste maat van dekbed en overtrek nodig ik heb er al een paar op de markt gekocht met vermindering omdat dat een maat is die niet veel gekocht werd schijnbaar en nu koop ik overtrekken bij Blance port uit de cataloog en daar ben ik heel tevreden over.

 9. Gewoon geen dekbedhoes gebruiken:-) Doe ik al jaren niet, moest hem er altijd zelf inproppen, dat werd mij te zwaar. We hebben er wel een laken onder en aangezien er niemand op onze slaapkamer komt behalve wijzelf vind ik het prima. En wil manlief het anders zal hij mee moeten helpen en daar heeft hij tot nu toe nooit geen zin in gehad dus het blijft nog wel even zo.

  1. Dat kan natuurlijk ook. Dan is het dekbed eigenlijk meer een deken. Maar zelf vind ik dat niet zo’n mooi plaatje. Ik word toch wel graag begroet door een mooie dekbedhoes : )

 10. de effen witte 100 % linnen dekbedhoezen van Hema zijn super, en ik heb ze gekocht aan -50 %. Ook de ikea hoezen die ze enkele jaren geleden hadden van zuiver linnen vind ik fijn. Bed hier is 1.80 x 2 meter, en alles past altijd.
  Ik vind wel dat duurdere hoezen (bij Ikea bv.) van veel betere kwaliteit zijn dus ik geef liever iets meer uit, voor ofwel linnen ofwel katoensatijn ofwel “percale” zoals we dat in B noemen (van die hele dichtgeweven katoen zodat je haast de afzonderlijke draadjes niet ziet).

  1. Gaat linnen niet heel erg kreuken Gerd? Dat lijkt me dan zo’n rommelig gezicht. Maar ik houd wel van natuurlijke materialen, dus wat dat betreft spreekt linnen me dan weer wel aan.

  2. ik vind dat niet erg, linnen kleding kreukt ook en dat is net het mooie eraan vind ik. Ik strijk dat ook allemaal niet, enkel de slopen.
   Maar linnen in de zomer is superfris, veel koeler nog dan katoen om onder te slapen.

 11. Wij hebben 2 1pers dekbedden geen gezeur van dat is mijn deken en ik kan mij er lekker helemaal inrollen! En het is ook nog eens handiger om zo het bed op te maken ????. Maar ik vind het wel raar dat de ene lits-jumeaux korter is dan een andere. Die van de Action was wel mooi!

  1. Ik ben het helemaal met je eens dat 2 1-persoonsdekbedden veel makkelijker zijn. Maar mijn man is daar fel op tegen.

   Die van de Action is inderdaad erg mooi, maar waardeloos helaas. Ik had er echt niks aan. Het was een enorme miskoop helaas omdat hij echt veel te klein was.

 12. In het begin gebruikte ik ons king size dekbed verkeerd, verwisselde de lengte met de breedte. Hij hoort breder te zijn dan lang, duurde even voordat ik dat ontdekte haha

 13. Wat ik vroeger nog al eens deed, was voor mijn éénpersoonsdekbedovertrek een tweepersoonshoeslaken kopen, of voor mijn tweepersoonsdekbed een lit-jumeauxovertrek. Dus ik kocht in feite een te grote overtrek.
  Dan naaide ik aan beide zijden een zeer brede zoom en had je in feite een tweepersoonsdekbed voor jezelf. In de winter is dit lekker warm, want met een éénpersoonsdekbed kan je nog wel eens erbuiten liggen. Ik heb voor mijn 1.60×2.00 meter bed ook twee éénpersoonsdekbedden. Nu mijn wederhelft op zee is, slaap ik onder een tweepersoonsdekbed (anders staat dat zo zielig vind ik ;-))
  Maar goed, dat lost het probleem van de lengte niet op natuurlijk….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.