De Fontein review: zit jij in het juiste bakje van de fontein?

Last updated on September 5th, 2024 at 01:36 pm

De Fontein

Last van je familie? Els van Stein ziet het gezin waaruit je komt als een systeem. Ze vergelijkt het met een fontein, vandaar de titel van haar boek De Fontein.

En systemen werken volgens bepaalde wetmatigheden.

Bewust worden van je familiesysteem

In het geval van je familiesysteem is het de kunst om die wetmatigheden te herkennen, onder ogen te zien en indien nodig je ideeën en gedrag aan te passen. Want hoewel die wetmatigheden onzichtbaar zijn, en je er vaak niet van bewust bent, kunnen ze grote invloed op je leven hebben.

Dat zegt Els tenminste.

In haar boek De Fontein legt Els van Stein uit hoe het werkt, en wat wat je er mee kunt doen in je eigen leven. Het doel is om uiteindelijk ‘jouw eigen unieke plek’ te vinden. Daardoor krijg je meer grip op je leven.

Veel problemen die mensen hebben, vinden hun bron in het familiesysteem volgens Els!

De Fontein als jouw familiesysteem

Om duidelijk te maken hoe het gezin waaruit je afkomstig bent jou als systeem kan beïnvloeden, gebruikt Els van Stein de metafoor van een familie fontein. Water kiest de weg van de minste weerstand. Het gaat van boven naar beneden.

Dat zie je prachtig bij een fontein: het water valt van de bovenste bakjes in de bakjes eronder, en de bakjes daar weer onder etc. Volgens Els kun je je grootouders voorstellen in het bovenste bakje van de fontein. In het bakje daaronder zitten je ouders, en daaronder kom jij.

De Fontein
Zie jij in het juiste bakje? Of ben je opgestegen?

Het is de kunst om in je ‘eigen bakje’ te blijven en niet op te stijgen naar het bakje van je ouders, of af te dalen naar een bakje onder je. Dit kan bewust of onbewust gebeuren.

Waarom het niet goed is om ‘op te stijgen’ of ‘af te dalen’ in de fontein

Nou denk je misschien: ‘So what?! Wat kan het mij schelen of ik een bakje hoger of lager zit in een denkbeeldige fontein?’ Maar volgens Els mis je dan heel veel gemak en energie. Je maakt dan namelijk geen gebruik van het natuurlijke verloop, waardoor je leven een stuk moeizamer zal verlopen. De boodschap van Els is dat als je in het juiste bakje van de fontein zit, je leven prettiger zal verlopen en je meer jezelf zult zijn.

Moreel kun je gelijk hebben, maar het familiesysteem gaat zijn eigen weg

Stel nou dat je ouders hebt die je voor je gevoel in de steek hebben gelaten of vreselijk behandeld. Volgens Els van Stein kun je dan moreel gelijk hebben door te zeggen: ‘Ik hoef die lui nooit meer te zien. Mijn ouders zijn vreselijk!’ maar het familiesysteem staat dat niet toe. Dat komt volgens Els door het familiegeweten. Dat heeft maar één doel: de familie bij elkaar houden en in balans. Het is dan de kunst om dit te accepteren.

de fontein vind je plek

Voorbeeld uit De Fontein

Els van Stein geeft in haar boek De Fontein als voorbeeld dat je een familielid niet meer wilt zien omdat hij incest heeft gepleegd. Maar het familiegeweten doet niet aan ethiek. Dat is alleen maar bezig om de balans te herstellen.

Dus sluit je iemand bewust buiten?

Dan wordt het familiegeweten geactiveerd en gaat iemand anders uit het familiesysteem die persoon vertegenwoordigen.

Lekker dan!

Kortom het is belangrijk om de zaken onder ogen te zien, en ermee te ‘dealen’. Anders kunnen er op onbewust niveau allerlei dingen gaan spelen, en die maken je leven doorgaans alleen maar moeilijker.

Interview met Els van Stein

In onderstaand filmpje legt Els van Stein haar theorie over de metafoor van de fontein uit.

Mijn conclusie over De Fontein

De Fontein is één van die boeken die ik uit mezelf nooit zou lezen. Ik heb het helemaal gehad met zogenoemde zelfhulpboeken. Hij stond op de leeslijst voor mijn leesgroepje in Westendorp. Maar zoals zo vaak als ik een boek niet wil lezen, bleek het een interessant en waardevol boek. De Fontein van Els van Stein maakte me bewust van mijn eigen gewoontes, en hielp me om met nieuwe ogen naar mijn eigen gezin en het gezin waaruit ik voortkom te kijken.

Tegelijkertijd is het ook wel weer zo dat je wel enigszins moet kunnen meegaan in de metafoor van De Fontein, en het idee dat families werken volgens onzichtbare wetten. Ik ben daar niet 100% van overtuigd. Maar zelfs dan nog, vond ik dat dit boek veel goede informatie bevat.

Dus om met de flaptekst van het boek te spreken:

  • Loop je in het dagelijks leven keer op keer tegen dezelfde problemen aan en wil je af van een onbestemd gevoel?
  • Voel je je vaak schuldig en houd je iedereen graag te vriend? (#ik!)
  • Zit je vast in een verkeerde relatie?
  • Is de band met je ouders moeizaam?

Dan kan De Fontein op z’n minst nieuwe inzichten bieden, en op z’n best oplossingen!

Het fijne aan de boodschap van Els van Stein vind ik dat je in je eentje je leven succesvol kunt veranderen. Simpelweg door met jezelf aan de slag te gaan.

De fontein familieopstellingen

Eén van de manieren waarop je met het boek De fontein aan de slag kunt gaan is door mee te doen aan familieopstellingen. Op haar website vind je Els’ agenda en mogelijke familieopstellingen waarvoor je je kunt inschrijven.

Praktische informatie

De Fontein is voor 27,95 te koop bij bol.com. Het heeft een aangenaam ruime bladspiegel, en leest makkelijk weg.

Hoe ervaar jij jouw familie fontein?

Leestip

Golven van geluk


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

21 Comments

  1. Ach arme Nicole, zoveel negatieve reacties op een boek, dat jij alleen maar móest lezen van je leesclub. Ik ga er nog eentje bijdoen om de algehele feestvreugde te verhogen: mensen als deze schrijfster kwamen in de middeleeuwen al voor. Ze waren ietsje slimmer dan de rest, deden wat goochelkunstjes op het dorpsplein en de onwetenden kwamen kijken en offerden dan hun schaarse muntjes. Dit is precies hetzelfde alleen zijn het méér muntjes.

  2. Treffende vergelijking, hoewel ook voor velen pijnlijk denk ik. En soms ‘is het niet anders’. Als je ouders ouder worden en jij krijgt als kind zorgtaken, ga je bijvoorbeeld naar een ander ‘bakje’. En dat is hoe het leven is, denk ik. In mijn voorbeeld is daar volgens mij geen goed of fout aan. Bij incest en dergelijke ligt dat natuurlijk totaal anders.

    1. Volgens Els van Stein is het de kunst om dan toch in je eigen bakje te blijven, en vanuit die positie voor je ouders te zorgen. Dit was inderdaad ook één van de vragen die bij de leesclub voorbij kwam: hoe zorg je voor hulpbehoevende ouders zonder ‘op te stijgen’…

  3. Ik vind dit altijd een moeilijk onderwerp. In mijn vriendengroep zitten mensen die aan dit soort cursussen mee doen. En ik heb ook heel nuchtere vrienden die net als ik hier nooit aan mee zouden doen. Voor zover ik er een mening over mag hebben (Want fijne (schoon)familie) denk ik dat het voor niet heel heftige situaties (lees aanranding, constant gepest ed) het wellicht kan helpen hoe je onderling en naar anderen communiceert. Maar verder denk ik dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor je ‘tweede jeugd/ leven’ dus bij heftige situaties zoek hulp zodat je verder kunt met je eigen leven en breek met de mensen die je pijn hebben gedaan indien nodig. Want het maar aanhouden van familiebanden lijkt mij dan in de weg staan voor het geluk in je verdere leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.