Comakijken: het nieuwe tv kijken

comakijkenJe had al comazuipen, en nu heb je ook comakijken. Ook wel binge watching of kijkmarathon genoemd. Het betekent dat je urenlang series kijkt. Op het WikiWoordenboek omschrijven ze het als volgt:

'Meerdere afleveringen van een bepaalde televisieserie na elkaar bekijken.'

Comakijken: met dank aan Netflix

Comakijken danken we aan Netflix. Want die plempen gewoon hele seizoenen van series in één keer op het internet. En dat betekent dat je alle afleveringen achter elkaar kunt kijken. Je hoeft dus niet langer een week wachten tot de volgende episode. Neem nou de serie House of Cards. Veel mensen keken reikhalzend uit naar het moment waarop Netflix de serie 'vrij gaf'. En zo gauw het moment daar was, gingen ze voor de tv zitten en keken in één ruk het hele seizoen.

Mijn man ik kijken ook naar House of Cards. Elke zondagavond kijken we er eentje. Soms is er wel de verleiding om er nog eentje te kijken, maar meestal stoppen we na één aflevering. Want het is leuk om je te verheugen op zo'n aflevering, en het hoort nu een beetje bij de zondagavond. Door alles in één keer te kijken zouden we het uitkijken naar de nieuwe aflevering verliezen.

Toch snap ik best dat mensen graag hele seizoenen in één ruk kijken. Laten we eens wat redenen voor comakijken op een rijtje zetten!

Voordelen van comakijken

 • Afleveringen van spannende series eindigen meestal met een zogenaamde cliffhanger. Een heel spannend moment, dat nieuwsgierigheid oproept. Dankzij Netflix kun je je nieuwsgierigheid hoe het verder gaat onmiddellijk bevredigen. Het is als het krabben van jeuk. Heerlijk!
 • Sommige mensen kijken alles in één keer uit angst dat iemand anders dingen verklapt oftewel een spoiler vertelt.
 • Het kan gezellig zijn om een kijkmarathon te houden. Lekker op de bank relaxen.
 • Het is makkelijk. Je hoeft alleen maar te gaan liggen en te kijken. Zeker na een zware dag kan dat heel prettig zijn.

Toch zijn er ook nadelen aan comakijken.

Nadelen van comakijken

 • Na zo'n 7 uur televisie kijken voelen de meeste mensen zich sloom en niet zo prettig. Het is een beetje hetzelfde als wanneer je een fast food maaltijd naar binnen schranst. Op dat moment is het heerlijk, maar daarna komt de kater.
 • Het is natuurlijk weinig gezond om zo'n lange tijd voor de tv te hangen! Denk aan de beweegnorm en dat enge verhaal dat zitten het nieuwe roken is... Liggen is niet veel beter denk ik.
 • Het is een kenmerk van onze haastige maatschappij: alles moet snel en metéén! Dus in plaats van wat geduld te beoefenen, geef je onmiddellijk toe aan je verlangens door alle afleveringen achter elkaar te kijken.
 • Als je alles achter elkaar kijkt heb je geen tijd om een aflevering op je te laten inwerken. En te overpeinzen en er met anderen over te praten. House of Cards is bijvoorbeeld echt een kwaliteitsserie, die het verdient dat er over wordt nagedacht.
 • Boer zoekt vrouw verscheen elke week. En er was een grote groep mensen die elke zondagavond achter de tv zat. Dat maakte het kijken iets gemeenschappelijks. Iedereen keek het op hetzelfde moment. En er werd op social media tijdens de uitzending over gepraat. Dat kan niet als je een serie in één ruk kijkt via Netflix.

Twee zomers gelezen ontdekten mijn man en ik de serie Dexter. We hadden maar liefst 6 seizoenen om  in te halen. Toen hebben we inderdaad wel eens 3 afleveringen achter elkaar gekeken. Maar een heel seizoen? Nee, dat nooit.

Zelfs de nieuwe Dexter New Blood hebben we netjes 1 x per week gekeken : )

Doe jij aan comakijken?

Similar Posts

28 Comments

 1. Ja, ik ben wel een echte comakijker. Toch even jubel momentje als je na een spannende aflevering meteen de volgende op kan zetten. Drie afleveringen is trouwens echt max. Bij House of Cards trok ik dat trouwens niet eens. Mijn hoofd zat na een aflevering al vol. Even rust nemen en overdenken, laat je dan nog extra genieten.

  1. Dat is waar Daantje. Vier afleveringen achter elkaar kijken is ook al een hele zit. Als ik er zo over nadenk dan weet ik ook niet of ik het wel zou kúnnen, dat comakijken!

 2. Nee, ik doe niet aan comakijken, ik kijk sowieso steeds minder tv en mijn man interesseert het al helemaal niet. Ik neem wel eens series op, die ik dan terugkijk terwijl ik aan het strijken ben of tussen de middag als ik eens alleen thuis zit te lunchen. Voordeel van series/films opgenomen van de 'commerciëlen' is dat je dan de reclame kunt doorspoelen, want dát vind ik me toch erg! Netflix hebben wij trouwens niet.

 3. Hahahaha nee ik doe niet aan coma kijken, ik heb er het geduld niet voor.
  En ook vind ik het zonde van mijn tijd, maar eigenlijk vind ik tv kijken helemaal niks (voor mezelf dan he een ander die het wel leuk vind kan ik begrijpen, ik hou bv weer erg veel van lezen en een spelletje spelen :-) )
  Laatst toen ik ziek was heb ik Luther (mee)gekeken dat vond ik wel een leuke serie ( hij was ook lekker snel klaar :-) )

 4. Wij hebben geen digitale televisie en kunnen ook niks opnemen. We hebben wel een dvd-speler, vooral om concert dvd's te bekijken.
  We vinden het leuk om af en toe een woon- of kookprogramma te zien. Iedere dag kijk ik op internet wat er 's avonds op televisie komt en dan bepalen we of we gaan kijken of niet.

 5. Waw, een hele reeks ineens uitkijken, daar heb ik zelfs geen kans toe met een éénjarige in huis :-) Als hij in bed ligt, ben ik al blij wanneer ik na het opruimen 's avonds één aflevering van een serie kan zien. Mijn man en ik waren wel aan het denken om Netflix te nemen. Nu hebben we geen televisie. We kijken alleen series die we ook op dvd hebben of van iemand geleend hebben. Ergens denk ik dat het misschien ook het beste is om dat nog even zo te houden.

 6. In de vakantie vind ik het wel fijn om 's avonds een paar afleveringen te kijken, maar op gewone dagen stopt het bij 2. Manlief wil nog wel eens verder kijken maar ik druk de tv gewoon uit;-) en ga op bed. Ik lig elke dag tussen half 10 en 10 op bed en ben daar vrij consequent in dus het lukt mij ook niet om meer afleveringen achter elkaar te kijken.
  En i love N.etflix, en ook wij volgen house of cards maar zijn nog maar bij seizoen 2, aflevering 2. We hebben dus nog wat in te halen, maar zijn op dit moment Big Bang Theory aan het kijken.

 7. Ik houd niet echt bij hoeveel ik kijk, maar het is me wel te veel. Daar heb ik gisteren toevallig over geblogd (zie linkje hieronder). Gemotiveerd door de tips die ik daar kreeg én het inzicht dat het opschrijven hiervan me bracht, heb ik gisteren de tv NIET aan gehad. En vandaag probeer ik hetzelfde te doen. Ik heb vanavond wel een filmuitje, maar dan is het gericht en dat is wat mij betreft OK. Mijn eigen \'consumptie\' wil ik wel inperken, en daarvoor pak ik gewoon een dag per keer. Als ik overdag al niet meer kijk, dan is dat al enorme winst!

 8. ..ik kan niet langer dan ongeveer 45 minuten aaneengesloten tv kijken!
  Lezen kan ik wel 2 à 3 uur :-) ......coma-lezer!

 9. Wij kijken alleen 's avonds als de kleine op bed ligt en dan is 3 afleveringen wel het maximum. Bij Dexter was het echt vreselijk, dat was zo spannend, dat wilde je echt elke avond kijken (en ik werk altijd 's avonds, dus dat is frustrerend). Nu kijken we Breaking Bad en daar kan ik gerust een week niet naar kijken en dan vind ik het nog geen punt.

  Toen ik zwanger was en ze negen dagen te laat was, keek ik echt de hele dag series, want ik kon geen boeken meer lezen (te weinig concentratie) en wat moet je anders doen. Maar toen kón ik ook gewoon niet veel bewegen, dus had ik een goed excuus ;-)

  1. Ja, Dexter was goed met de cliffhangers! Aan het eind van elke aflevering wil je dan verder kijken. Dat deden ze goed : )

   Ik kan me goed voorstellen dat je de laatste loodjes van je zwangerschap veel tv keek.

 10. Heb je nu toch weer een andere lay-out? Deze week zag ik 2-3 keer een zwart-wit tekening voorbijkomen, en niet de vertrouwde foto's? Het is niet erg, maar omdat je er zo mee bezig was..........vroeg ik het me af.

  groetjes,
  Een enthousiaste volger!

 11. Wel keurig dat jullie zo'n discipline hebben om 1 aflevering te kijken, ik kan er zo 3 achter elkaar kijken haha! Leuke blog!

  Ik ga je even volgen op bloglovin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.