Chernobyl serie: indrukwekkend en mooi

chernobyl serie

De Chernobyl serie van HBO is eigenlijk helemaal niet het soort serie dat ik normaliter kijk. Toch vond ik hem geweldig, en ben ik er nog steeds een beetje van onder de indruk.

Chernobyl serie: waar gaat het over?

Chernobyl is de gedramatiseerde versie van de kernramp in Chernobyl in april 1986. De serie vertelt wat er gebeurde, en hoe de mensen erop reageerden. Je krijgt een verontrustend kijkje in hoe Rusland de boel aanpakte, met veel eigenbelang en bedrog om het eigen hachje te redden.

Je maakt kennis met de mannen achter de knoppen van de kerncentrale, hun bazen, politici, maar ook met de brandweermannen die werden ingezet om de brand te bestrijden en de vrouw van één van die brandweermannen. Oh ja, en Gorbatsjov komt ook nog voorbij.

Waarom is de Chernobyl serie zo mooi?

De Chernobyl serie heeft een sombere, naargeestige uitstraling. En van het onderwerp, en kernramp die niet goed wordt aangepakt met alle gevolgen vandien, wordt een mens ook niet vrolijk. Waarom is het dan zo’n mooie serie om te kijken? Ik vermoed het acteerwerk, en dat het uiteindelijk toch vooral een verhaal is over mensen. Bovendien heb je als kijker anno 2020 informatie die ze in de serie in 1986 niet hadden… Dat maakte dat ik zo nu en dan ongemakkelijk op de bank verschoof, en tegen mijn man zei: ‘Ik was toen 16…’

Het is bovendien een schokkend verhaal over de arrogantie van mensen, en wat er gebeurt als we in onze arrogantie dingen doen waarvan we vervolgens de gevolgen niet kunnen overzien.

Trailer van Chernobyl

Mijn conclusie over de Chernobyl serie

De serie Chernobyl is een aanrader. Het is zowel een interessant als mooi verhaal, ondanks de narigheid. Bovendien is het leerzaam en biedt het een kijkje in de geschiedenis.

Praktische informatie over Chernobyl

De Chernobyl serie bestaat uit 5 afleveringen van ruim 1 uur. Op iMDB krijgt de serie maar liefst een 9,4!

Je kunt de serie Chernobyl op verschillende manieren kijken.

 • Op dvd. Mijn bibliotheek heeft hem al te leen! Je kunt hem ook kopen via bol.com voor 16,99:550x792
 • Via Canvas
 • Via Ziggo, maar dan heb je wel een Ziggo account nodig.
 • Via Youtube. Je kunt daar de serie kopen voor 14,99 USD oftewel zo’n 13,30.

Houd je van series met aandacht voor Rusland? Denk dan ook eens aan de serie The Americans!

Ken jij de Chernobyl serie? En wat herinner jij je van de ramp destijds?

Similar Posts

23 Comments

 1. Heb veel op YT gezien aan documentaires over Chernobyl.
  Dat er een serie over uit is gekomen verbaast me niet, er is toen nogal wat gebeurd. Hans

 2. Wij hebben deze film gezien. Best wel erg om te zien. Bu hebben boek ervan. Nu weten van film zo gebeurd is geweest. Veel zwijgen geweest toen ramp hoe gebeurd is geweest. Niet normaal daar. Fijne dag.

 3. Ik was 22 en het heeft diepe indruk gemaakt en dat heeft de serie ook gedaan. Onze jongste van 14 heeft meegekeken en het leverde veel gespreksstof op. Het is inderdaad een verhaal over arrogantie dat geplaatst moet worden in een andere tijd, in een communistisch systeem. Maar het is ook een verhaal over hoop, mensen die hun leven geven en mensen die wel keuzes durven te maken!

 4. Op aanraden van mijn zoon heb ik naar de reeks gekeken, ik was best wel onder de indruk. Het is nu al meer dan een maand geleden dat ik het gezien heb en toch spoken er nog altijd beelden van door mijn hoofd.

 5. Ik heb nu pas de impact van het hele gebeuren van toen ervaren. Eerst door de reizen van Tom Waes te kijken toen hij naar Tjernobyl was afgereisd om te zien hoe het daar nu is en daarna de film. Indrukwekkend .

 6. Ik heb de serie ook gezien, en was erg aangedaan.

  In de krant las ik dat niet alles waarheidsgetrouw is weergegeven, zonder rekening te houden met de verhaallijn uiteraard, dat is een beetje jammer, maar deed zeker geen afbreuk.

  Toen de serie hier in België op TV kwam in het voorjaar, was er tegelijkertijd een documentaire te zien van Jan Balliauw (Vlaamse reporter, die een band heeft met Rusland en vlot de taal spreekt) die bewoners daar na de ramp onlangs ging opzoeken, ook die serie was heel beklemmend.

 7. Heb de serie ( gratis) op Canvas gezien. De twee voorafgaande documentaires die de Belgen hadden gemaakt waren minstens zo interessant. Ik was 20 toen en weet het nog heel goed. Mijn beeld van het gesloten Rusland dat de gevolgen wilde verbergen bleek wel te kloppen.

 8. Mijn zoon was net twee jaar toen het gebeurde, wat me het meest is bijgebleven is de angst over de Fall-out hier in Nederland. Mocht je nog wel je eigen groenten eten, mochten we nog wel naar buiten en dat soort zaken. We ware meer met onszelf bezig, dan met de mensen in het rampgebied.

 9. Deze staat nog op mijn watch list, moet hem een keer op dvd kopen. Zitten ook een aantal acteurs van Game of Thrones in :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.