Bureaustoel: heb jij een goede?

bureaustoel

Mijn bureaustoel is eigenlijk gewoon een keukenstoel. Een witte om precies te zijn. En mijn bureau is een grote witte plank van Ikea. Een handige kennis heeft twee dikke latjes in de muur geslagen, en daar rust de plank op. Ik heb beide vooral gekozen omdat ik ze mooi en gezellig vond staan in mijn kantoortje.

Ik ben namelijk niet zo'n fan van die lelijke, zwarte verantwoorde bureaustoelen. Zoals deze:

bureaustoel
Deze spuuglelijke stoel kost 79,99 bij bol.com

Maar een tijdje geleden las ik een artikel over het belang van een verantwoorde bureaustoel, en dat zette me toch aan het denken. Want er zijn echt wel een aantal aandachtspunten! Het is helaas meer dan in een stoel gaan zitten, voelen of hij lekker zit, en op basis daarvan beslissen. Een bureaustoel kopen lijkt wat dat betreft wel een beetje op hardloopschoenen kopen helaas.

Het gaat niet om de looks, maar om saaie verstandige criteria : (

Hier onder neem ik de aandachtspunten bij het kiezen van een goede bureaustoel met je door.

Hoe kies je een ergonomisch verantwoorde stoel?

 1. Het zitgedeelte: is het zitgedeelte bekleed? Is de zitting breed genoeg? Hoe diep is het zitgedeelte?  De optimale 'zithoek' is een waarde tussen de 95° en 105°. Als het zitgedeelte 'te diep' is ga je onderuit zakken.
 2. De hoogte van de stoel: de juiste hoogte wil zeggen dat als je gaat zitten je knieën een hoek van 90 graden vormen.
 3. De onderrugleuning: een bolle rugleuning biedt het meeste steun aan je lendenen, het gebied boven je tailleband.
 4. De rugleuning: het is erg belangrijk dat het midden van je rug goed gesteund wordt. Dat wil zeggen dat de leuning tenminste tot je schouderbladen komt.
 5. De hoofdsteun

Armsteunen?

Wist je dat je armen 10% van je lichaamsgewicht zijn? Mijn armen zijn aan zichzelf overgeleverd bij mijn bureaustoel! Hoogstens steunen ze een beetje op mijn bureau. Maar je hebt bureaustoelen met armleuningen, waarop je armen de hele dag lekker kunnen liggen. Hoewel ik persoonlijk net zo lief mijn armen zelf omhoog houd. Ik heb daar nog nooit problemen mee gehad. En het is misschien nog wel goed voor mijn armspieren ook!

Bureaustoelen in beeld

chesterfield bureaustoel
Deze vind ik wel mooi. Maar kost 221,99
bal stoel
Deze vind ik maf en grappig! Kosten: 299,99

Zitten is het nieuwe roken... Met onderstaande stoel kun je sporten terwijl je zit : )

stoel
Deze kost maar liefst 458,- maar dan ben je wel heel gezond bezig.

Conclusie over verantwoorde bureaustoelen

Sommige dingen zouden toch niet zo moeilijk moeten zijn vind ik! Zoals zitten. Als je wilt zitten, gá je gewoon zitten. Maar er blijkt een hele wetenschap achter schuil te gaan hoe je correct moet zitten. En op basis daarvan zijn verantwoorde bureaustoelen ontwikkeld.

Zelf blog ik nu al zo'n 10 jaar op een keukenstoel, zonder problemen. Ik hoef geen armleuning of hoofdsteun. Wel zit ik het nut in van netjes rechtop zitten, en de benen in een hoek van 90 graden.

Ik kan me best voorstellen dat, als je klachten krijgt, een ergononomisch verantwoorde bureaustoel daarbij kan helpen. Een goede bureaustoel kiezen is maatwerk. Wat voor de één een fijne bureaustoel is, is voor de ander drie keer niks. Dat is best irritant, want dat maakt het lastiger om een goede bureaustoel te kiezen.

De 5 punten die ik heb behandeld kunnen helpen bij het maken van de beste keuze.

Leestip: je bureau verhogen doe je zo!

Op wat voor type bureaustoel zit jij? Welke stoel in deze post vind je het leukst?

Similar Posts

35 Comments

 1. Ik zit ook op een witte keukenstoel van Ikea. Mijn werkplek bevindt zich in de keuken dus vandaar. Ik vind die stoel met die bal wel geinig, maar ik vraag me af hoe je daar ooit op kunt zitten ☺

 2. Ik heb ook niet zo'n lelijke bureaustoel... die dure is trouwens wel erg grappig, maar past dan weer niet in mijn interieur. Ik neem gewoon mijn laptop op schoot en zit op de bank..

 3. Ha, de keukenstoel is precies in trek hier onder de bloggers :)

  Hier dus ook.

  Ik zit wel netjes hoor, ik typ blind en heb dat geleerd op de typles dat je zo moet gaan zitten en dat doe ik dus ook!

 4. Thuis heb ik dezele stoel als mijn gozer: een echt burostoel, met een hoge rug en verstelbaar in hoogte. Ik ben nl. korter, dus mijn buro en stoel staan lager. De hoogte van je buro is net zo belangrijk. Geloof me, als je lang genoeg achter een verkeerd afgestld buro werkt, op een stoel op de verkeere hoogte, dan gaat het mis.
  Op mijn werk hebben we ook ergonomische werkplekken. Dat is ook gezond.
  Dus.

 5. Ja, ik heb al 11 jaar lang een 2e hands ergonomische bureaustoel van Multiratio uit Doetinchem. Echt fantastisch ik zou je echt aanraden om daar eens te gaan kijken, keuze genoeg en echt zo'n stoel zit echt beter zeker als je ouder wordt. Toen mijn kinderen klein waren zaten ze regelmatig bij mij op schoot en zelfs nu zit er nog wel eens een puber bij mij op schoot samen op de bureaustoel !

 6. Ik zou ze eerlijk gezegd geen van allen in huis willen? Hihi. Die met die bal zou ik stiekem alsnog wel willen uitproberen. Lachen!

  Ik heb hier trouwens voor het eerst een reactie geplaatst zonder te vergeten het 'geen-spammer hokje' aan te vinken. Eindelijk vooruitgang ;)

  1. Goed van jou Shannon! Het is ook best irritant als je een comment achterlaat en dat je dan nog van alles moet doen. Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat dit moest op Huisvlijt...

 7. Ja, ik heb al 11 jaar lang een 2e hands ergonomische bureaustoel van Multiratio uit Doetinchem. Ik zou je echt aanraden om daar eens te gaan kijken, keuze genoeg en echt zo'n stoel zit echt beter zeker als je ouder wordt. Toen mijn kinderen klein waren zaten ze regelmatig bij mij op schoot en zelfs nu zit er nog wel eens een puber bij mij op schoot en dat kan mijn bureaustoel allemaal hebben !

 8. Ik heb een ouderwetse bureaustoel en een mooie werkkamer. Maar in de praktijk zit ik de altijd in de eetkamer????. Vind ik gewoon gezelliger zitten. Nergens last van hoor.

 9. Ik zit gewoon aan de keukentafel met m'n laptop. We hebben nog niet eens een bureau.
  Vroegah, toen ik nog werkte, had ik een hele fijne bureaustoel. Was er ook erg blij mee, aangezien ik 4 dagen op kantoor zat en vaak m'n boterham ook nog achter m'n bureau opat, door het vele werk wat er altijd lag...

 10. Ik zag de titel en dacht ik heb geen bureaustoel thuis. Toen ik startte met lezen las ik hetzelfde... gewoon een keukenstoel en plank.

  Op het werk heb ik een bureaustoel, maar niks bijzonders. Verstelbaar. Maar zolang ik erop kan zitten vind ik het prima!

 11. Zelf heb ik geen burostoel, zit gebruik al jaren de/een keukenstoel! ;) Manlief en dochterlief hebben wel een goede aangepaste stoel die je van alle kanten kan aanpassen!

 12. ik heb biven een bureau en een bureaustoel.Toen had ik nog een desktop computer

  Zit nu meer beneden met de ipad op de bank of buiten .
  Gemak dient de mens.

  Maar zo,n stoel is wel beter voor mijn rug qua zithoogte .

  De jaren 30 stoel past bij mijn bureau.

  Koop hem niet hoor heb er al een en genoeg is genoeg.

  p.s coniferen zijn met de grond gelijk gemaakt.wel jammer!
  Nu meer licht en minder vocht bij de gevel.
  Dit n.a.v eerdere vraag bij reactie op comment

 13. Mijn eerste reactie is, jongens , niet te veel zitten..
  En ja hoor, op dit moment komt de avondvierdaagse langs, terwijl ik dit schrijf!
  Op mijn heerlijke schapenwollen Ikeastoel ligt een rond rubberen kussen om de
  momenten dat ik zit, toch zeer beweeglijk te maken, voor mij geen bureaustoel!

 14. Ik zit op een krukje van 10 euro van Ikea... maar eh... ik wil die fietsstoel wel eens proberen! Alleen geen zin in een gigantisch groot hoog bureau erbij.

 15. Op mijn werk heb ik een trippelstoel die helemaal op mij afgesteld is, maar thuis heb ik gewoon een ouwe bureaustoel, die is best aan vervanging toe.
  Over die bal: ik heb ook ooit een soortgelijke kruk gehad waarbij je wel actief moet zitten, een Swopper. Maar vorig jaar toen mijn ergotherapeut mijn werkplek onder de loep nam, kreeg ik juist te horen dat die vaan mij niet zo geschikt is, omdat ik in een stoel ook moet kunnen rusten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.