Boerenkool hype sinds 2010

boerenkool

In zijn boek New York de gedroomde stad schrijft Erik Mouthaan over de boerenkool hype in de VS sinds 2010. Boeren moesten zelfs hun zaaischema aanpassen om aan de enorme vraag naar deze groente te voldoen! Erik Mouthaan noemt het de meest bizarre voedselhype in New York, en omschrijft boerenkool als:

‘De groente die gebruikt werd als garnering van de buffetschotels op het trouwfeest van je grootouders.’

Kale oftewel boerenkool

In het Engels heet boerenkool kale. Erik Mouthaan praat met de kok van het hippe restaurant Five Leaves over kale. De chef van Five Leaves heeft altijd drie boerenkoolgerechten op het menu staan:

 • Als vulling in pasta.
 • Gewokt met knoflook als bijgerecht bij steak
 • In zijn beroemde boerenkool salade.

Er is zelfs een cocktail met kale: de green razor.

Boerenmarkt New York

Op de boerenmarkt in New York leert Erik dat er meer dan 10 soorten kale zijn, en dat de soort die wij in Nederland gebruiken voor onze stamppot boerenkool de minst lekkere is. Zie ook: Boerenkool koken. Voor zijn programma laat Erik de chef van Five Leaves een hapje stamppot proeven. Erik schrijft:

‘Je ziet dat hij het wil uitspugen.’

En als ze aan de chef vragen of hij het lekker vindt, antwoordt die diplomatiek dat het vast heel vullend is op een koude winterdag.

Houd je niet van boerenkool? Misschien dan stamppot andijvie een smakelijker alternatief voor je.

Wat vind jij van boerenkool? Eet je het vaak? En hoe?

Similar Posts

19 Comments

 1. ik ben dol op boerenkoolstamppot. Gelukkig ben ik in de winter jarig, dus elk jaar op mn verjaardag eet ik dat, al heeel lang, en dat blijf ik doen (volgende verjaardag word ik 78). Worst erbij, kuiltje maken voor de jus…smullen maar. Zal best ouderwets klinken, prima, ben ik ook

 2. En ik maar denken dat boerenkool typisch Nederlands was… Ik vind het alleen lekker in een echt goede stamppot, maar maak dat voor mezelf nooit.

 3. Ik vind het eigenlijk niet zo heel lekker, Bettie overdreven ‘gehyped’ En kan me ook niet voorstellen dat ik ooit een boerenkoolsmoothie vrijwillig naar binnen zal werken. 🤢

 4. boerenkool… ik heb het gisteren nog op. En dan met stampot natuurlijk en met Runderrookwordt.

  Love As Always
  Dimario

 5. Heerlijk! Favoriet hier. Ik heb het ook gisteren nog gegeten met spekjes en rookworst. Mijn man maakt het meestal. Het liefst heb ik de ongesneden kool die ze hier bij de Groene winkel hebben.

 6. Een goede boerenkool stamppot vind ik in de winter wel lekker. Superfood is het ook zonder hype. De wintergroenten bevatten veel vitamines die we hier in de winter nodig hebben. Boerenkool stamppot is de voorkeursbereiding in Nederland. Maar veel koolsoorten worden over de hele wereld gegeten, in allerlei varianten.

  De plantsoen beheerder had nieuwe aarde gestort en daar kwamen allerlei landbouw gewassen uit opgroeien. Ik zag de vrouw van het Chinese restaurant enthousiast een groeisel uit het plantsoen plukken, dat ze ook ‘kale’ noemde. Het zag er niet uit als boerenkool. Mijn Surinaamse vriend gaat vanavond ook boerenkool bereiden. Ik ben benieuwd of hij de Hollandse stamppot gaat maken of een Surinaamse gerecht.

 7. Naast stoofpotjes en allerlei soorten stamppotten, heeft boerenkoolstamppot toch mijn voorkeur. Heerlijk met de volle smaak van roomboter en volle melk in combinatie met draadjesvlees of rookworst. En daarbij heel veel lekkere jus.

 8. Stamppot met boerenkool is mijn favoriet uit de categorie Hollandse kost. Alleen doe ik er stukjes chorizo door in plaats van spek. Stukje rookworst erbij en chilisaus er over. Zo lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.