Beforeigners: 2 seizoenen

beforeigners

Stel je eens voor dat er ineens mensen uit vroeger tijden letterlijk en figuurlijk opduiken uit de zee! Dat gebeurt in de Noorse serie Beforeigners. Plotseling wordt Noorwegen ook bevolkt door Vikingen, mensen uit 1800 en heuse holbewoners.

En het gebeurt niet alleen in Noorwegen. Over de hele wereld doemen mensen uit voorbije tijden op in oceanen.

Ze worden Beforeigners genoemd.

Het is een intrigerend gegeven!

Beforeigners: Viking in een scootmobiel

De wereld staat voor een raadsel. Waar komen de mensen uit eerdere tijdsperioden vandaan? Ze weten het zelf ook niet. Zij vinden zichzelf tot hun grote schrik ineens terug in een compleet andere wereld. De serie begint met de eerste beforeigner die opduikt in zee.

Daarna volgt een tijdsprong en zijn de mensen uit eerdere tijdperken een onderdeel geworden van de Noorse maatschappij. Dat leidt tot bijzondere en grappige beelden. Zo zie je bijvoorbeeld een Viking in een scootmobiel voorbij rijden! En je ziet iemand met kleding uit 1800 in een koets tussen de auto’s rijden.

Timeism in een multitemporele samenleving.

Het grappige is dat de vormen van discriminatie die wij kennen in onze tijd vertaald zijn naar een maatschappij met mensen uit andere tijdperken. Zo wordt er actief gestreden tegen timeism: tijd-emigranten die worden gediscrimineerd omdat ze uit een ander tijdperk komen.

En Vikingen vinden het niet fijn om ‘viking’ genoemd te worden. Ze geven de voorkeur aan ‘van Oudnoorse afkomst.’ De Noorse samenleving is niet alleen maar multicultureel maar ook multitemporeel en de transtemporele gemeenschap vecht voor haar rechten. Een vergelijking met asielzoekers dringt zich ook op als je een banner met daarop ‘Noorwegen voor mensen van nu’ ziet.

Beforeigners: ook een detectiveserie. Helaas.

Alsof het idee van mensen uit vroeger tijden in een moderne maatschappij niet genoeg is voor een mooie serie, hebben ze er (helaas) ook een detectiveserie van gemaakt. En die detectiveserie is de rode draad. De perikelen rondom de tijd-emigranten zijn dus niet het hoofdthema van deze serie.

Persoonlijk vind ik dat jammer.

Heel jammer, want er zijn al zoveel politieseries.

Het wordt wel een beetje goed gemaakt door het feit dat Alfhildr Engingsdotti, een beforeigner en ex-schildmaagd uit de 11de eeuw. Zij is één van de politie agenten is die de hoofdrol heeft en is aangenomen in het kader van een integratieprogramma!  Zij komt uit de tijd van de Vikingen en is niet voor een kleintje vervaart!

Bekijk nu de trailer

Mijn conclusie over deze serie

Ondanks het feit dat het een politieserie is, vind ik deze Noorse serie toch de moeite waard vanwege de multitemporele samenleving waarin het zich afspeelt : ) De serie krijgt een 7,8 op IMDb. Zelf geef ik hem een 7 vanwege het originele concept. Het politiedeel vind ik meer van hetzelfde.

Het raadsel van de beforeigners is nog niet opgelost aan het eind van seizoen 1.

Beforeigners kijken

De serie ging in première op 21 augustus 2019. Hij is van HBO en er wordt gezegd dat hij waarschijnlijk via Ziggo te bekijken is. Maar mijn man en ik keken hem via moviesjoy. Het eerste seizoen bestaat uit 6 afleveringen en er is inmiddels ook een tweede seizoen.

Andere Scandinavische series

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.