Reacties

Een beetje Rusland in Dinxperlo: Berezka Russische winkel — 14 reacties

 1. Wat leuk, ik zou ook naar binnen gegaan zijn om rond te snuffelen!
  Toen ik nog in het buitenland kwam, ging ik ook altijd even een supermarkt in om te kijken naar spulletjes, die net iets anders zijn dan in Nederland.
  Mooi verhaal ook in de krant, apart dat in die omgeving zoveel Russen wonen, dat zo'n winkel rendabel kan zijn. Dat verwacht je eigenlijk niet zo aan de rand van Nederland en Duitsland.

  Op een winkelcentrum, wat iets verder uit de buurt ligt, is een vrij grote Turkse supermarkt, waar ik ook een keer ben binnen gelopen en waar ik kruidenzout heb gekocht, zoiets als van A. Vogel, maar dan een stuk goedkoper!
  Wat ik dan wel jammer vind, is dat het etiket op de artikelen dan Turks is zonder dat er iets van een vertaling bij is en vrij grote verpakkingen, wat voor mij teveel is.
  Toch binnenkort maar weer eens naar toe gaan naar aanleiding van dit verhaal :D

  Groetjes Lily

 2. Wij hebben hier een winkeltje met Poolse producten, maar die producten zie je ook steeds vaker in een schap in de supermarkt.
  Die doek vind ik ook heel mooi! Ik zou graag eens in dat winkeltje kijken. Ik heb wel wat met het oosten van Europa. Wij zijn eens op vakantie geweest in Hongarije. Ik noemde dat een 'Hans en Grietje land'. Zo sprookjesachtig en al die kleuren. Achteraf gezien had ik veel meer moeten kopen daar. Ik had een vaas gekocht voor minn buren die op ons huis gepast hebben. Eigenlijk had ik die zelf willen houden. En een grote, handbeschilderde kan staat bij ons in de keuken. Heeft al tien jaar een plaatsje in ons huis :-)

  • Dat was een goede aankoop dan VeggieMo! Wat klinkt dat mooi 'Hans en Grietje land'. Ik ben daar nog nooit geweest, maar je maakt me benieuwd.

  • Graag gedaan Monique. Ken je de serie The Americans? Dat vind je dan misschien ook wel leuk. Dat gaat over een Russisch gezin dat in Amerika woont, en waarvan de ouders Russische spionnen zijn. Gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen.

 3. Dat is denk ik een Samovar!

  In Rusland werd de Samovar voor het zetten van thee en koken van water gebruikt maar ook als sociaal bindmiddel, Een Russische gezegde is dan ook “to have a sit by samovar”. Een Samovar bestaat uit een grote container waarin 1 tot soms wel 400 liter water in gedaan kan worden. In het midden van de Samovar loopt een buis oftewel cilinder deze is warm en houdt zodoende het water in de container ook warm.

  De koker kan onderin gevuld worden met verschillende soorten brandstof zoals kolen of houtskool. De brandstof wordt vervolgens onderin aangestoken. Aan de zijkant van de Samovar zit meestal een kraantje, deze kan open en dicht waardoor warm water ontsnappen uit de container die verwarmt wordt door de buis. Uit het theekannetje die bovenop de Samovar staat kan vervolgens de geconcentreerde thee (thee-extract) zavarka gehaald worden en samengevoegd worden met het warme water. Hierdoor kan men met de Samovar de hele dag thee drinken en heeft men warm water de hele dag tot zijn beschikking. Bij een elektrische Samovar is het principe precies het zelfde alleen is dan de brandstof en het mechanisme anders.

 4. De thee bovenin is 5x zo sterk als gewone thee. Ik herinner me dat wij vroeger ook kopjes hele sterke thee kregen uit het servies, met het water uit een thermoskan.

  Als ik voor meer dan 20 mensen koffie moet zetten zet ik extreem sterke koffie en op een half kopje koffie heet water erbij doen.

 5. ..toen ik eens in Rusland was heb ik voor nichtjes en neefjes dat soort snoepjes meegenomen! Ook chocoladerepen met dat meisje met die grote ogen op de wikkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder