Een beetje Rusland in Dinxperlo: Berezka

Dinxperlo is een bijzonder dorpje aan de grens van Duitsland.

Niet alleen staan de huizen aan de linkerkant van de weg in Nederland, en de huizen aan de rechterkant in Duitsland, ik kwam er warempel ook een stukje Rusland tegen in de vorm van een soort supermarkt met Russische levensmiddelen.

Dat maak je niet elke dag mee in de Achterhoek, en dus gingen we naar binnen : )

Berezka Russische specialiteiten in Dinxperlo

russisch winkeltje

Mooie doek, en een apparaat waarvan ik niet weet waarvoor het is:

russische winkel Dinxperlo

Waterpijpen. Geen idee of dit typisch Russisch is!

russische winkel Dinxperlo

Russische ijsjes:

russische winkel Dinxperlo

Shirts met Poetin en schattige Russische poppetjes:

russische winkel Dinxperlo

En dit is er binnen zoal te koop:

russische winkel Dinxperlo

Russisch snoep dat ik alleen maar kocht vanwege de schattige verpakking:

russisch snoep

Meer weten over Berezka Russische specialiteiten?

Wil jij dit kleine stukje Rusland in de Achterhoek bezoeken? Hier is het adres: Hogestraat 46, 7091 CE Dinxperlo.

In dit krantenartikel lees je het verhaal achter Berezka.

Heb jij ook onverwachte winkeltjes in je omgeving?

Similar Posts

14 Comments

 1. Wat leuk, ik zou ook naar binnen gegaan zijn om rond te snuffelen!
  Toen ik nog in het buitenland kwam, ging ik ook altijd even een supermarkt in om te kijken naar spulletjes, die net iets anders zijn dan in Nederland.
  Mooi verhaal ook in de krant, apart dat in die omgeving zoveel Russen wonen, dat zo’n winkel rendabel kan zijn. Dat verwacht je eigenlijk niet zo aan de rand van Nederland en Duitsland.

  Op een winkelcentrum, wat iets verder uit de buurt ligt, is een vrij grote Turkse supermarkt, waar ik ook een keer ben binnen gelopen en waar ik kruidenzout heb gekocht, zoiets als van A. Vogel, maar dan een stuk goedkoper!
  Wat ik dan wel jammer vind, is dat het etiket op de artikelen dan Turks is zonder dat er iets van een vertaling bij is en vrij grote verpakkingen, wat voor mij teveel is.
  Toch binnenkort maar weer eens naar toe gaan naar aanleiding van dit verhaal :D

  Groetjes Lily

 2. Wij hebben hier een winkeltje met Poolse producten, maar die producten zie je ook steeds vaker in een schap in de supermarkt.
  Die doek vind ik ook heel mooi! Ik zou graag eens in dat winkeltje kijken. Ik heb wel wat met het oosten van Europa. Wij zijn eens op vakantie geweest in Hongarije. Ik noemde dat een ‘Hans en Grietje land’. Zo sprookjesachtig en al die kleuren. Achteraf gezien had ik veel meer moeten kopen daar. Ik had een vaas gekocht voor minn buren die op ons huis gepast hebben. Eigenlijk had ik die zelf willen houden. En een grote, handbeschilderde kan staat bij ons in de keuken. Heeft al tien jaar een plaatsje in ons huis :-)

 3. Oh geweldig!! Ik heb iets met Rusland, wat niemand in mijn omgeving begrijpt. Die winkel zou ik graag eens bezoeken. Dank je wel voor het delen!

  1. Graag gedaan Monique. Ken je de serie The Americans? Dat vind je dan misschien ook wel leuk. Dat gaat over een Russisch gezin dat in Amerika woont, en waarvan de ouders Russische spionnen zijn. Gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen.

 4. Dat is denk ik een Samovar!

  In Rusland werd de Samovar voor het zetten van thee en koken van water gebruikt maar ook als sociaal bindmiddel, Een Russische gezegde is dan ook “to have a sit by samovar”. Een Samovar bestaat uit een grote container waarin 1 tot soms wel 400 liter water in gedaan kan worden. In het midden van de Samovar loopt een buis oftewel cilinder deze is warm en houdt zodoende het water in de container ook warm.

  De koker kan onderin gevuld worden met verschillende soorten brandstof zoals kolen of houtskool. De brandstof wordt vervolgens onderin aangestoken. Aan de zijkant van de Samovar zit meestal een kraantje, deze kan open en dicht waardoor warm water ontsnappen uit de container die verwarmt wordt door de buis. Uit het theekannetje die bovenop de Samovar staat kan vervolgens de geconcentreerde thee (thee-extract) zavarka gehaald worden en samengevoegd worden met het warme water. Hierdoor kan men met de Samovar de hele dag thee drinken en heeft men warm water de hele dag tot zijn beschikking. Bij een elektrische Samovar is het principe precies het zelfde alleen is dan de brandstof en het mechanisme anders.

 5. De thee bovenin is 5x zo sterk als gewone thee. Ik herinner me dat wij vroeger ook kopjes hele sterke thee kregen uit het servies, met het water uit een thermoskan.

  Als ik voor meer dan 20 mensen koffie moet zetten zet ik extreem sterke koffie en op een half kopje koffie heet water erbij doen.

 6. ..toen ik eens in Rusland was heb ik voor nichtjes en neefjes dat soort snoepjes meegenomen! Ook chocoladerepen met dat meisje met die grote ogen op de wikkel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.