Badjas

badjas

Mijn man zweert bij zijn badjas.

En mijn 17-jarige zoon er ook graag eentje.

Die van mijn man gaf ik hem ooit op zijn verjaardag. Ik geloof dat ik hem bij de Zeeman kocht, en die van mijn zoon is een badjas van de Action.

Duur waren ze dus niet. Ze hebben allebei een donkerblauwe.

Een badjas heeft best veel namen! Hij wordt ook wel ochtendjas genoemd, kamerjas, peignoir of duster.

Geen badjas

Zelf héb ik niet eens een badjas. Ik had er ooit wel eentje. Zo’n witte, met bloemetjes. Maar ik geloof dat ik die bij onze verhuizing naar het platteland naar de kringloop heb gedaan.

Ik snap namelijk eigenlijk niet wanneer je zo’n ding aan moet doen. Gezien de naam zou je zeggen: ‘Als je uit bad komt’. Maar wij hebben geen bad. En na het douchen kleed ik me altijd meteen aan.

Wat ik me wel kan voorstellen is dat je er eentje over je nachtpon draagt bij het ontbijt bijvoorbeeld. Omdat het anders koud is. Maar ik doe dan net zo lief even een vestje aan. Of ik kleed me gewoon vast aan! Door de week trek ik ‘s ochtends meteen vast mijn hardloopkleding aan.

Badjas handig bij ziekenhuisopnames?

Het enige moment waarop ik me kan voorstellen dat ik er eentje nodig zou hebben is als ik naar het ziekenhuis zou moeten. Ik neem aan dat je dan niet in nachtpon rondloopt, maar even een badjas aanschiet. Maar ik heb daar geen ervaring mee.

Peignoir: de chique badjas!

In films zie je dames vaak in een glanzende, lange peignoir. Dat is nog eens wat anders dan zo’n wollige, dikmakende badjas! Onder hun peignoir dragen ze meestal een bijpassende nachtpon.

peignoir
Rita Hayworth in peignoir

Heren dragen in oudere films vaak een chique kamerjas. En dat dan met een pijp in hun mond!

Waar koop je een badjas?

Badjassen kun je o.a. kopen bij de Hema, Wibra, Zeeman, Action, V&D. Ook online vind je veel badjassen. Zelf bij bol.com kun je er tegenwoordig eentje kopen!

Prijzen variëren van een paar tientjes tot meer dan honderd euro.

Heb jij een badjas? Wanneer draag je die?

Similar Posts

16 Comments

 1. Ja, ik heb er eentje.Een hele vrolijke met allerhande gekleurde streepjes.
  Gekocht een toch jaar geleden, toen er beduiden meer van mij was, nu kan ik me er inwikkelen.
  Dragen doe ik het tijdens sauna bezoek, of als ik onverwacht iemand aan de duur heb en ik lig op bed(nog) bij ziekte etc.

  Voorheen ook wel als ik een bad had genomen om even uit te “dampen” , maar nu heb ik geen bad meer.
  Aanschaf was een forse investering(Triumph ) maar gezien de leeftijd en de staat zeer zeker de moeite waard.
  Gr.Siny

 2. Toen de kinderen vroeger nog klein waren deed ik ze een badjasje aan als ze uit de douche kwamen, of nam ik ze mee naar het zwembad. Nu hebben ze geen badjas meer en manlief heeft er ook geen. Ik kreeg er ooit een voor sinterklaas, maar die ligt ergens onder in een kast te verstoffen met het idee dat ik die ooit nog voor een ziekenhuisopname nodig kan hebben.
  Meestal ben ik ‘s morgens de eerste die onder de douche staat en daarna kleed ik me gelijk aan. In het weekend wil ik wel eens wat vaker in mijn pyjama rond lopen en dan draag ik daar een vest over.

 3. Ja ik heb wel een badjas maar draag hem ook nooit. Is al wat jaartjes oud dus. Ooit inderdaad aangeschaft voor het ziekenhuis. Ik kleed me altijd gelijk aan. Het is handig als je lang in bed ligt en de bel gaat maar dat doen we ook nooit.

  1. Wij ook niet. Als je uit bed wordt gebeld is zo’n badjas inderdaad handig om even over je nachtkleding aan te schieten. Maar dat komt hier eigenlijk nooit voor.

 4. Ik draag m’n badjas altijd. Niet alleen als het te koud is (ik heb er sowieso een hekel aan me gelijk aan te kleden nadat ik wakker wordt en een vestje is niet warm genoeg of is net uit de was en dat trek ik dan aan over mijn pyjama waar ik heel de nacht in heb gelegen, bleh. Als de postbode aanbelt en ik ben niet aangekleed trek ik ook altijd mijn badjas aan, ik vind het niet fijn om in m’n pyjama, en vooral niet als het maar een simpel topje zonder iets eronder is, de deur open te doen. Als ik even naar buiten moet (het balkon op vooral) doe ik hem ook aan, eigenlijk altijd dus. Ik kleed me ook bijna nooit aan omdat ik ziek ben, maar ik kan niet zonder en voel me erg ongemakkelijk als ik hem ben vergeten als ik ergens anders slaap of hem gewoon niet aan heb.

 5. Ik heb er drie: een hele dikke, witte van badstof, een dunne witte van een soort wafeltjeskatoen en een lichtblauwe met korte mouwen van dunne badstof. Ik draag ze vaak in het weekend als ik nog geen zin heb om me aan te kleden. Afhankelijk van hoe warm of koud ik het heb kies ik er eentje. Ik ga regelmatig naar de sauna en ook dan neem ik er eentje mee, meestal de dikke witte. Daar kan ik zo heerlijk in wegkruipen.

 6. Ik heb er wel een maar draag hem ook nooit. Man en kinderen wel. Als ze ‘s avonds onder de douche vandaan komen dan vinden ze het heerlijk om in hun badjas nog even op de bank te zitten voordat ze gaan slapen. Zelf trek ik dan een joggingpak aan. In de ochtend kleden we ons altijd meteen aan. Maar zoals iemand anders ook al zei. Toen de kinderen klein waren nam ik ze mee naar het zwembad. Als ze dan even aan de kant zaten voor een broodje of wat drinken dan hadden ze hun badjasje aan.
  Ingrid

 7. Ik ben dol op mijn duster… Ik draag ‘m elke dag. Eerst ‘s morgens, als ik net uit bed ben. Ik rommel altijd al erg veel voordat ik me aankleed. En ‘s avonds, na het sluiten van het kippenhok, hul ik me in flanellen pyjama met badjas eroverheen. ‘s Zomers gaat dat toch wel ietsje anders, dan draag ik ‘m veel minder; eigenlijk is dit meer mijn donkere-seizoen-routine… :)

 8. Hier wel een voor dochter en jongere kids en ene voor mijzelf. Maar ik draag hem weinig.
  In het ziekenhuis hier krijg je kleding van het hospital en als je het nodig hebt een jas van hen,maar een badjas kun je meenemen.
  Kleed me ook altijd aan en ‘savonds na het douchen loop ik rond in pj’s. soms met badjas,maar dat vind ik dan weer warm.
  Groet, Wilma

 9. Weer zo’n leuk ‘gewoon’ onderwerp waar je niet snel over nadenkt…
  Ik draag mijn badjas (roze, ooit gekregen ;) ) eigenlijk bijna nooit, mijn man alleen in het weekend, de kinderen bijna nooit. Die zijn volgens mij ook alweer te klein… toen ze kleiner waren vond ik het idd wel fijn na het zwemmen. Vooral buiten zwemmen in de zomer.

 10. Interessant dit! Het lijkt er op dat een badjas vooral gedragen wordt door mensen die zich ‘s ochtends niet meteen willen aankleden. En eerst nog wat willen rommelen of bijkomen.

  Als ik door de week uit bed kom trek ik meteen mijn hardloopkleding aan. In het weekend ga ik na het ontbijt douchen, en kleed me meteen daarna aan.

  Leuk om de verschillende gewoontes zo te lezen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.