Reacties

Aan welke kant van de weg moet je wandelen/lopen? — 37 reacties

 1. Het is veiliger om aan dezelfde kant met z'n alle te lopen buiten de bebouwde kom. Gisteren attendeerde een wandelaar anderen er op dat ze 'verkeerd' liepen. Dat is niet prettig, zeker niet als op een smalle buitenweg wandelaars aan beide kanten komen en ook een auto er langs moet.

 2. Ik had altijd geleerd buiten de bebouwde kom links en anders rechts, maar wettelijk is het idd al een tijdje niet meer. Ik loop aan de kant waar de weg onder mijn rechterbeen het hoogst is (nog te volgen?), meestal is dat links, maar op de stoep verschilt dat wel eens. Maar ik zigzag niet hoor.

 3. Even los van de regels die er wel (of niet) gelden: als hardloper wissel ik sowieso elke 500m van kant. Op die manier voorkom je nl. knieklachten. Omdat de weg schuin afloopt, belast je bij het eenzijdig aan een bepaalde kant lopen, je knieen verkeerd. Ook bij een evt. beenlengteverschil is dit aan te raden, omdat in dat geval je hele fysiologie al op dat beenlengteverschil is afgestemd.

 4. Veelal loop ik binnen de bebouwde kom rechts, doch in het buiten gebied altijd links!
  Ik voel me heel onveilig wanneer ik rechts loop in het buitengebied, vanwege het achterop komende verkeer.
  Heel enkel loop ik rechts, dat heeft dan te maken met de verkeersituatie ter plekke.
  Als wandelaar en dat geldt natuurlijk ook als hardloper, ben je kwetsbaar.

  • Ja, die kwetsbaarheid herken ik heel goed. Die voel ik als hardloper zeker ook. Hier in het buitengebied vind ik het soms best eng, zeker als er geen fietspaden zijn.

 5. Ik liep ook altijd tegen het verkeer in, echter kreeg ik soms van mijn vriend op mijn kop. Soms heb je onoverzichtelijke bochten die aangesneden kunnen worden door auto's. Dan kun je hele gevaarlijke situaties krijgen!

 6. Dit blijft altijd een discussie. Ik kies de veiligste weg en voor mij is dat meestal links, vooral buiten de bebouwde kom. Ook op een fietspad. Juist omdat ik dan de mensen beter zie aankomen, geeft mij een veiliger gevoel.

 7. Liefst links, dan kan ik of wegspringen of een gil geven als ze me niet zien.
  Ik ben al een paar keer van achteren aangereden door zo'n smart-phone-zombie die gewoon echt niet oplet.

  • Yikes! Dat lijkt me echt vreselijk. Op het fietspad waar ik 's ochtends loop en hordes scholieren tegenkom gaan ze allemaal dezelfde kant uit. Vandaar dat ik dan het liefst rechts loop, want ik weet dat er niemand van achteren komt. Iedereen gaat naar de 'grote stad'.

 8. Buiten de bebouwde kom wandel ik het liefst aan de linkerkant onder het motto face traffic. Ik vind het onveilig om rechts te lopen zonder goede achteruitkijkspiegels.

  Zelf heb ik me hier wel eens druk overgemaakt vwb de Schoorlse Zeeweg van Staatsbosbeheer. Die is buiten de bebouwde kom. 10.000 voetgangers en 10.000 fietsers zijn daar per dag geen uitzondering. Oudere NL'ers en Duitsers lopen er links, jongere NL'ers (tot een jaar of 45) lopen er doorgaans rechts. Als die groepen elkaar passeren, dan blijft er geen ruimte meer over voor de fietsers. Ik zou het vooral daar fijn vinden als de voetgangers er een advies krijgen om links of rechts te lopen.

 9. Ik loop altijd het verkeer tegemoet, in Nederland links, down under rechts. Bij scherpe of onoverzichtelijke bochten ga ik in de berm lopen ! Op deze manier viel ik mij het veiligst!

 10. Zucht..vandaar die hardlopers die overal op de weg lopen. Ik kan mij er mateloos aan ergeren. Ze lopen op het fietspad ..en regelmatig zie ik ze dus en voor mij tegemoet komen en zeg maar voor mij uit lopen. En beide weten voor elkaar van geen wijken..Terwijl er een prachtige brede stoep naast ligt.
  Ik persoonlijk vind het prettiger als ik de hardloper zie aankomen of dat ie op de stoep loopt. Lijkt mij wel zo veilig voor meerdere partijen

  • Hardlopers lopen denk ik liever niet op de stoep omdat die van beton zijn. En dat is slecht voor je knieën. Daarom wordt hardlopers geadviseerd om op asfalt te lopen.

   Zelf ga ik altijd netjes aan de kant als hardloper overigens.

  • Volgens mij kan het nooit een regel zijn geweest, maar hooguit een advies. Als je zo naar de buren loopt, dan ga je niet 2x de weg oversteken om aan zi'n 'regel' te voldoen. En geen agent gaat zoiets handhaven.

   Maar als het een advies is voor je eigen veiligheid, dan is er wat mij betreft niets op tegen om dat advies nog steeds te geven.

 11. en toch ben ik ervoor dat je tegen de richting van het verkeer moet inlopen mensen zijn nou eenmaal wispelturig en kunnen opeens een andere kant opgaan maar kijken dan niet snel achter zich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder