Aan de randen van de dag van Femke van der Laan

aan de randen van de dag

Na haar boek Stad vol ballonnen is er nu het boek Aan de randen van de dag van Femke van der Laan.

Een boek waar je stil van wordt.

Een boek waarvan de ondertitel vertelt: ‘Het verhaal van een liefde.’

Dat is het inderdaad.

Verhaal van liefde. Maar ook van eenzaamheid

Maar het is ook een verhaal van eenzaamheid.

Van ‘vergeten’ worden.

Niet belangrijk genoeg lijken te zijn.

Het is het verhaal van Femke van der Laan en haar man Eberhard van der Laan.

Aan de randen van de dag

Femke van der Laan is de weduwe van burgemeester Eberhard van der Laan. In haar boek Aan de randen van de dag zie je hun ontmoeting, hoe hun liefde ontluikt en groeit. Zo groot dat Eberhard zijn huwelijk beëindigt en voor Femke kiest.

Een verhaal van een liefde dus.

Het verhaal van een bevlogen man, en een eenzame vrouw

Maar ook het verhaal van een bevlogen man, die bezeten was van zijn werk. Een partner die Femke vaak alleen ‘aan de randen van de dag’ zag, omdat er altijd andere mensen voor haar en hun gezin gingen.

Een verhaal van ziek zijn

Het is ook het verhaal van een terminale kankerpatiënt. Eberhard van der Laan blijkt longkanker te hebben. En daar is niets meer aan te doen.

Iets dat Femke vanaf het allereerste moment van de diagnose weet. Maar Eberhard houdt die kille waarheid van zich af.

Aan de randen van de dag: een boek om stil van te worden

Ik ben erg onder de indruk van de manier waarop Femke van der Laan schrijft. Enerzijds eenvoudig, maar tegelijkertijd vertelt ze duizendeneen dingen tussen de regels door. Dat leidt soms wel tot lange zinnen, met veel komma’s.

Ik gaf het boek ook aan mijn moeder en zij merkte op dat de tijdsprongen in het boek soms lastig zijn. Femke wisselt inderdaad van het nu naar het verleden, zonder aankondiging. Dan moet je je als lezer even oriënteren: ‘Waar zijn we nu?’

Op de achterflap staat:

‘bovenal is het een ontwapenend boek over hoe een huwelijk werkt, over wat liefde eigenlijk is.’

Onwillekeurig moet ik dan toch denken aan de vele momenten dat Femke tevergeefs wacht op Eberhard. Of de dag dat ze met een longontsteking in haar eentje naar de huisarts moet rijden omdat Eberhard een belangrijke vergadering heeft.

Of de dag dat hij te laat thuis komt voor haar verjaardag. Of de keren dat hij haar verjaardagscadeautje door zijn secretaresse laat kopen.

Of de dag, twee dagen na haar bevalling dat ze zelf aangifte moet doen van de geboorte van hun tweede kind. Hoewel het die keer niet door zijn werk kwam dat Eberhard iets niet kon doen.

Hij had een hernia.

Mijn favoriete passage

Naast de momenten waarop ik als lezer het gevoel had dat Femke er vaak bekaaid afkwam qua tijd en aandacht, was er ook dit:

‘Ik leunde tegen de balustrade en deed alsof ik niet voelde hij hij me vasthield aan het lusje van mijn broek.’

Dat vind ik liefde en het huwelijk in een notendop.

Conclusie

Aan de randen van de dag is een prachtig geschreven boek. Ik kan het van harte aanraden. Op Goodreads krijgt het boek een score van 4,25. Maar ik vind het wel een 4,85.

N.B. Het viel mij op dat je over de kinderen weinig leest. Het is echt het verhaal van Femke. Ook vroeg ik me af: hoe zou het met de eerste vrouw van Eberhard van der Laan zijn? Hoe heeft zíj zijn overlijden ervaren?

Femke van der Laan over Aan de randen van de dag

Hieronder een interview van Matthijs van Nieuwkerk met Femke van der Laan over haar boek Aan de randen van de dag. Ik vind het een mooie aanvulling op haar boek.

Het filmpje werkte helaas niet daarom hier de directe link.

Bijzonder trof me Matthijs’ vraag: ‘Mis je hem nog erg?’ en Femke’s antwoord: ‘Ja, maar niet meer zo dat ik ervan uit het lood raak.’

Wat een mooie uitkomst van een rouwproces.

Aan de randen van de dag kopen

Aan de randen van de dag is voor 22,95 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Op bol.com kun je de eerste bladzijden gratis lezen.

aan de randen van de dag

Wat vind jij van De randen van de dag?

14 Comments

  1. Mrs H te B
  2. bea
    • bea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh