9 x Afscheid van de 1,5 meter + Huisvlijt Linkparty

linkparty 2022

In de krant las ik een artikel: ‘Afscheid van de 1,5 meter: wat was wél fijn?’

Een mooie titel, en aangenaam positief.

Want het was niet alleen maar kommer en kwel tijdens de coronacrisis.

Neem alleen al de verbetering van de luchtkwaliteit doordat er minder gevlogen en gereden werd!

9 x Afscheid van de 1,5 meter: wat was wél fijn?

In het artikel noemen hoogleraar gezondheidspsychologie John de Wit, en hoogleraar psychologie Paul van Lange  de volgende positieve punten van de 1,5 meter:

 1. Meer respect voor elkaars persoonlijke ruimte. Dit zag je volgens het artikel terug in ons gedrag bij een lift en in het openbaar vervoer.
 2. De rust op veel plekken, omdat we drukke plekken moesten mijden.
 3. De herinrichting van de horeca: tafeltjes stonden noodgedwongen verder uit elkaar. Dat gaf meer privacy.
 4. Het overleg bij elkaar begroeten: ‘Wat doe jij? Een elleboog? Of een boks?’ Voor de coronacrisis gaf je elkaar automatisch een hand, en soms de gevreesde drie kussen. Nu is er ruimte voor overleg.
 5. Jezelf ziekmelden als je niet goed in orde bent. Nederlanders gingen vaak toch naar kantoor, ook met een snotneus of andere klachten. Door corona is dit minder geworden.
 6. Het is gebleken dat mensen thuis ook hard werken. Dit zorgt voor meer vertrouwen vanuit werkgevers naar hun werknemers.
 7. Zelfs de grootste digibeten hebben noodgedwongen geleerd om te videobellen, zoomen en facetimen.
 8. Mantelzorg op afstand. Hoogleraar Van Lange vindt videobellen een ‘nieuwe, aanvullende manier van mantelzorg’.
 9. Een meerderheid van de samenleving stond achter de 1,5 meter versus kiezen voor groepsimmuniteit en survival of the fittest.

Wat ik fijn vond aan de 1,5 meter: geen feestjes!

Wat ik heerlijk heb gevonden aan de 1,5 meter was dat er geen grote feestjes meer waren! Verder heb ik de rust als heel prettig ervaren. Ook kwam de anonimiteit van een mondkapje mij soms best goed uit.

De populairste blogpost van vorige week

De meeste kliks deze week kreeg de post Afvallen met wandelen op Ren mama, ren.

Screenshot 2022 02 19 at 11.03.17

 • Op nummer 2 staat de post: Romantische jurkjes van Vero Moda op Volgmama
  Op nummer 3 staat de post: Treinreizen als persoonlijke hel van Mitchel Kleuver

Ben je nieuwsgierig naar deze blogposts? Je vindt ze in de linkparty van vorige week.

Linkparty week 8 van 2022

Klik op de blauwe knop met de tekst Add Link en voeg de blogpost toe die je wilt delen! Let op: plaats de link naar je blogpost, niet de algemene link naar je blog, want dan kun je niet kans maken op de nummer 1 plek.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


Hoe kijk jij aan tegen een terugkeer naar het ‘oude normaal’?

Similar Posts

9 Comments

 1. Voor mij mag t blijven de 1,5 meter .. in t openbare leven.. op straat, winkels ed.. t . Ik houd mijn 1,5 meter aan daarvoor heb ik de overheid niet nodig

 2. Ik hoefde mijn gedrag vrijwel niet aan te passen en heb er dus erg weinig van gemerkt. Zo hou ik niet van drommen mensen en ben ik al 20 jaar gestopt met werken in een kantoor. Vergaderen via Zoom/Teams/Jitsi vind ik handiger dan bijelkaar komen met de bijbehorende reistijd. Een nadeel vind ik de mondkapjes in het OV. Heb om die reden meer dan de helft van mijn vrijtreinendagen niet opgenomen. Een voordeel vind ik dat veel mensen vriendelijker elkaar begroeten als ik door een park loop. Heb er ook een spelletje van gemaakt om mensen heel opzichtig te ontlopen en dan toch een soort verontschuldigend handgebaar te maken. Dat leverde veel glimlachen en af en toe een leuk gesprek met een onbekende op.
  Toch is voor mij Corona nog niet voldoende onderdrukt. In Denemarken hebben ze de maatregelen eerder losgelaten en daar sterven inmiddels 100 mensen per dag aan corona als ze net als wij 17,5 miljoen inwoners zouden hebben. Ook hier is weer een lichte stijging van het aantal cornadoden waar te nemen van 7 naar 13 per dag. Prikken (heb ik) helpen, maar afstandhouden helpt volens mij nog altijd beter als ik naar de cijfers van Denemarken kijk.

 3. Sommige regels mogen van mij ook wel blijven, ik vind het wel prettig als iemand niet in je nek staat te hijgen tijdens het boodschappen doen. En die 3 kussen kan wat mij betreft ook achterwege blijven. :)

 4. Het had zéker voordelen. Ik vond het grootste voordeel het ontbreken van de drie zoenen. Handen schudden mag van mij best weer terugkomen, maar die drie zoenen mogen van mij voorgoed verdwijnen.

 5. Drie kussen en handenschudden hoeven van mij niet meer. Afstand bewaren bij vreemden vind ik heerlijk. En nu wordt het hopelijk weer wat rustiger in de natuur. Ik ben blij dat de musea weer open zijn. En ik weer normaal naar een voorstelling kan😊

 6. De drie zoenen op de wang van een ander heb ik gemist als kiespijn. De anderhalve meter heb ik altijd proberen aan te houden, ik heb mij nooit hoeven aanpassen omdat ik liever niet te dicht bij een ander sta. De meeste besmettingen komen toch wel van te dicht bij elkaar staan. Ik hoop dat mensen nu weer wat toleranter jegens elkaar zijn. Dat hoop ik intens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.