30 dagen project: geen geld uitgeven

30 dagen geen geld uitgeven

30 dagen projecten zijn populair. En één van de meest populaire 30 dagen projecten is: 30 dagen geen geld uitgeven. Veel mensen beginnen er vol enthousiasme aan. Ze kiezen voor een eenvoudiger leven, met minder aankopen maar houden het niet vol. En daar zijn een aantal redenen voor.

Waarom 30 dagen geen geld uitgeven vaak mislukt

 1. Als je 30 dagen geen geld mag uitgeven moet je je goed voorbereiden. Zijn er die maand rekeningen die je moet betalen? Zijn er verjaardagen waarvoor je een cadeautje moet hebben? Heb je voldoende voorraad in huis om 30 dagen zonder inkopen te kunnen? Zonder goede voorbereiding mislukt het al gauw.
 2. Onverwachte kosten! Een wasmachine die kapot gaat, kinderen die plotseling uit hun schoenen zijn gegroeid, een onverwachte Vrijwillige Ouderbijdrage. Soms wordt je pootje gehaakt door het leven zelf! Je wilt geen geld uitgeven, maar je kunt er niet om heen.
 3. Stress en een gevoel van ‘tekort komen’. Alleen het idee al dat je 30 dagen geen geld mag uitgeven kan er voor zorgen dat je aan niets anders dan aan geld uitgeven kunt denken. Het is dat bekende voorbeeld van de roze olifant. Stel dat ik tegen je zeg: ‘Je mag niet aan een roze olifant denken!’ Waar denk je dan meteen aan? Juist, aan een roze olifant! Hetzelfde kan gebeuren bij dit 30-dagen project. Mensen die op een dieet gaan zullen dit ook herkennen. En het risico is dat je vervolgens juist heel veel geld gaat uitgeven.
 4. 30 dagen is best lang. In het begin is zo’n project leuk en nieuw. Je gáát er echt voor. Maar ergens halverwege is het nieuwtje er van af. En wordt het saai. Veel mensen haken dan af.
 5. Toch iets gekocht? Sommige mensen denken: ‘Zie je wel! Mislukt! Ik kan dit niet! ‘ en geven op.

Hoe dan wel?

Een eenvoudiger manier om 30 dagen geen geld uit te geven is door een categorie te kiezen. Dus niet helemaal geen geld uitgeven, maar geen geld uitgeven aan bijvoorbeeld kleding, verzorgingsproducten, boeken. Ik noem maar wat.

Zo is de kans op succes veel groter. En is het ook leuker! En je hebt nog steeds het positieve leereffect op je koopgedrag.

Heb jij wel eens een 30 dagen project gedaan? Welke? En hoe ging het?

Similar Posts

25 Comments

 1. Zo’n voornemen daar begin ik niet aan want dan schiet ik meteen in de stress al er iets kapot gaat. Ik kan me wel voornemen om geen overbodige spullen te kopen (da’s eerlijk gezegd voor mij niet zo moeilijk) of voorraad op gaan maken. Wat momenteel ook niet aan de orde is omdat ik nu een paar maanden na de verhuizing juist weer een voorraad aan het opbouwen ben.

 2. Ik zie het nut er niet zo van in, als je van te voren moet gaan hamsteren om dat malle project te laten slagen. Geef ook liever geen geld uit, maar soms móet het nu eenmaal. Vind het wel een uitdaging om voor alles dat we nodig hebben winkels te vermijden, of zo min mogelijk uit te geven.

 3. 30 dagen helemaal geen geld uitgegeven lijkt me een onmogelijk project. Voor een maand kan ik geen boodschappen doen, zeker niet voor verse dingen… En dan heb je inderdaad nog ‘onverwachte’ uitgaven… 30 dagen geen kleding kopen is een eitje voor mij, heb nu al een half jaar niks voor mezelf gekocht

  1. Oh jawel! Maar daar heb ik nu iets voor gevonden, namelijk het kledingruilatelier ;-). Hier krijg je bonnen bij inleveren van je eigen (gebruikte) kleding en dan kun je iets anders uitzoeken. Wat ik dan uit zoek doe ik dan bijvoorbeeld een seizoen aan en dan ruil ik het weer. Heel fijn en het kost niks (soms 1 of 2 euro bijleggen als ik iets meer heb gevonden). En wanneer het dan weer flinke sale (70%) is in de stad ‘trakteer’ ik mezelf op een nieuw item. Vind het zo zonde om de originele prijs te betalen en hoef niet zo nodig de nieuwste mode te volgen ;-).

 4. Nog nooit van zo’n project gehoord. 30 dagen geen geld uitgeven lijkt me ook echt zinloos als je ervoor en erna alles gaat kopen. Goed nadenken waaraan je je geld uitgeeft lijkt me beter :-).

 5. Goed idee om het op een bepaalde categorie te houden! Dat lijkt me idd veel beter houdbaar. Ik heb het wel eens gedaan en dat werkte, maar wel alleen als ik écht een supergoednoodzakelijk doel had om het voor te doen. Destijds met het dak bijvoorbeeld, toen kon ik echt gewoon geen cent uitgeven, ook nog wel langer dan die 30 dagen. Maar als ik het nu zou doen, zonder echt een directe noodzaak, vrees ik dat het niet zal lukken.

 6. Afgelopen oktober heb ik de Buy nothing new challenge gedaan. Uitgesloten hierbij waren boodschappen, vaste lasten, brandstof en verzorgingsproducten, op voorwaarde dat deze wel daadwerkelijk op zijn. Was goed te doen.

 7. Oh nee dat zou mij echt niet lukken.. 30 dagen geen geld uitgeven! Ik ben zeker wat boodschappen betreft compleet ongeorganiseerd… ga minstens 3x in de week even naar de supermarkt.

  1. Nee… maar bijv. Geen nieuwe kleding kopen en andere dingen die niet bij dagelijkse boodschappen horen lukt mij prima.

  2. Dat deed ik ook toen ik nog in de stad woonde Kirsten. Eén keer per week deed ik de weekboodschappen. Maar omdat ik op de weg van school naar huis langs de buurtsuper kwam, liep ik daar toch vaak even binnen….

 8. Ik doe ook niet mee aan zulke challenges. Ik koop wat ik nodig heb en onzin zaken bijna niet meer. Dus, heb geen reden om deel te nemen aan zulke wedstrijden.

 9. Ja, ik doe het met regelmaat. Ik maak dan tijdens die periode een verlanglijstje, en aan het einde van de maand mag ik dat dan van mezelf aanschaffen. Zo heb ik echt iets om naar uit te kijken!

 10. Ik denk dat doelen wel realistisch moeten blijven omdat het demotiverend is als het mislukt. En dan opkrikken. Doel gelukt? Volgende keer iets moeilijker maken. 30 dagen helemaal niets uitgeven lijkt me pittig, precies om die redenen die jij noemt.

  Ik heb 2,5 jaar lang noodgedwongen geen geld aan kleding/kapper/e.d uitgegeven voor mezelf en daar heb ik veel van geleerd, ik ben nu veel voorzichtiger dan vroeger en maak betere keuzes. Daarnaast bespaar ik veel doordat ik in 2011 ben gestopt met roken.

  1. Dat is natuurlijk het allerbeste: dat er een blijvende verandering in je gedrag komt. Dan is het ook geen ‘challenge’ meer, maar dan wordt het gewoon!

 11. Ik heb meegedaan met de buy nothing new maand en de no impact maand (of was dat nou week?! Ik weet het al niet meer…) Maar het is inderdaad lastig vol te houden. Nu doen wij het ook met categorieën. Deze maand beginnen we met geen geld meer uitgeven op het station…

 12. Dat zou mij dus nooit lukken 30 dagen, maar zoals je zegt een categorie uitkiezen is een goed idee. Ik vind het altijd leuk om te lezen over budget tips, geld challenge enz.
  Ik probeer het ook vaak, maar lukt me toch niet, haha.
  Waarschijnlijk als het echt nodig is dat ik meer moet sparen of zuiniger moet leven dat het dan pas gebeurt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.