|

14 Redenen om géén Kdrama te kijken

kdrama
De verguisde ‘deer in the headlight’ kus

Ik ben nog steeds dol op Kdrama. Ik kan er niks aan doen.

Maar inmiddels heb ik er zoveel gezien, dat ik ook best een aantal redenen kan noemen om juist niet Kdrama te kijken!

Redenen om géén Kdrama te kijken

 1. De taal

Kdrama is in een andere, onbegrijpelijke taal. Veel mensen beginnen om deze reden al niet eens aan Kdrama. Nou moet ik wel zeggen, dat je er aan went, en inmiddels spreek ik een aardig mondje Koreaans ; )

‘Aish!’

2. Vreselijke kort pittige kapsels. Van de mannen!

Nederlandse vrouwen worden er vaak van beschuldigd dat ze allemaal een ‘kort pittig kapsel’ hebben. Maar dan moet je een Kdrama kijken zeg. En daar zijn het niet de vrouwen maar de heren die allemaal een kort pittig kapsel hebben. Inclusief van die bakkenbaardjes. En soms lijkt hun haar net op het haar van een Playmobil poppetje. Er zijn echt Kdrama’s geweest waarbij ik mijn aandacht niet bij het verhaal kon houden omdat ik alleen maar kon denken: ‘Wat een vreselijk kapsel, wat een vreselijk kapsel.’

N.B. Ik moet van mijn jongste dochter zeggen dat de vreselijke kapsels vooral in Kdrama’s zijn van voor 2014.

3. Kdrama heeft de laatste mode. En dat zie je.

In Kdrama zijn ze zeer modebewust. Dat betekent dat de kleding al snel gedateerd is. Of zo avant garde dat de kleding daardoor verbijstert. Zo lopen ze in de nieuwste Kdrama allemaal in te-korte-lange broeken. Maar kijk je een Kdrama uit bijvoorbeeld 2005 dan is het moeilijk om niet gek te worden van de kleding die ze daarin dragen. Zo draagt mijn favoriete acteur Gong Yoo in Coffee Prince serieus een heuptasje…

4. Geen enkele garantie op een happy end

Kdrama biedt geen enkele garantie op een happy end. Sterker nog, ze deinzen er echt niet voor terug om de persoon waarmee je 15 afleveringen heb meegeleefd en meegeleden gewoon dood te laten gaan. Wil  je je hart in 1000 stukjes laten breken? Kijk dan vooral het Kdrama Scarlet Heart.

5. Kdrama kan je hart breken!

Zie punt 4.

kdrama

6. Zuinig met kussen

Ze zijn erg zuinig met kussen. Ik kijk alleen maar Kdrama uit het Romance genre. En waar draait het om bij romantische series? Juist, om de vraag of ze elkaar krijgen.

Dus daar zit je dan 16 afleveringen te wachten op dat moment waarop ze elkaar in de armen vallen en elkaar hartstochtelijk kussen! Maar als je veel geluk hebt, dan zie je rond aflevering 10 eindelijk een kus. Dus je moet lang wachten. En dan is er nog iets:

7. Wat voor kus moet dít voorstellen?!

Kussen in Kdrama kunnen heel frustrerend zijn. Soms bestaat een kus in een Kdrama uit niet meer dan de lippen tegen elkaar aanduwen. En dat is dan nadat ze met z’n tweeën, en jou, door de hel zijn gegaan. Of nog erger, ze hebben er een lamp achter gezet waardoor je als kijkertje thuis niets meer kunt zien van de kus!

kdrama
Scène uit While you were sleeping met tegenlicht!

In het Kdrama Kill me, heal me presteert de male lead het het om er 1 minuut over te doen om de female lead te kussen. En net als je denkt: ‘Jaaaaa!’ haakt hij op het laatste moment af. En dat is dus na 60 secondes naar haar toebuigen hè!

8. Second lead syndrome!

In romantisch Kdrama heb je een mannelijke hoofdpersoon en een vrouwelijke hoofdpersoon. Dat zijn de first leads. Daarnaast heb je nog een ander mannelijk personage. Dat is de second lead. De second lead heeft doorgaans ook een oogje op de vrouwelijke lead. En soms kun je daardoor een ernstig geval van second lead syndrome krijgen!

Ik had nog nooit van second lead syndrome gehoord voordat ik Kdrama leerde kennen. Maar nu snap ik het helemaal.

Second lead syndrome krijg je als je de ‘second lead’ oftewel de concurrent van de mannelijke hoofdpersoon leuker vindt dan… de mannelijke hoofdpersoon oftewel de first lead.

De first lead is degene die het meisje krijgt. Dus het is waardeloos als je last krijgt van second lead syndrome. En geloof me er zijn diverse Kdrama’s waarin second lead syndrome heftig is! Fans van Kdrama waarschuwen elkaar soms zelfs voor second lead syndrome.

9. Kdrama personages verraden geheimen door in zichzelf te praten

Je verzint het niet, maar soms presteert een personage het om een belangrijk geheim te verraden doordat ze in zichzelf staan te mompelen… Ik bedoel: ‘Hoe dom kun je zijn?!’

10. Altijd heeft een ander het gedaan

De personages geven zichzelf vaak van van alles en nog wat de schuld. Zo kan het regenen en dan zegt de hoofdpersoon: ‘Het is allemaal mijn schuld. Ik verdien het niet om nog langer te leven!’

Tegelijkertijd wijzen sommige Kdrama personages altijd met de beschuldigende vinger naar een ander. Vooral de ouders in Kdrama hebben daar een handje van. Als een moeder haar dochter superslecht behandeld, dan kun je er op rekenen dat ze zegt dat dit de schuld van haar dochter is.

11. Aargh, ze offeren zich voordurend voor de ander op!

Zeker in romantische drama’s komt er bijna altijd een moment waarop 1 van de beide hoofdpersonen de ander keihard de bons geeft. Uit liefde…

‘Ik mot je niet meer, en ik snap niet wat ik ooit in je zag!’ zeggen ze dan. Net zo lang tot de ander met een gebroken hart afdruipt.

Het mag duidelijk zijn dat dit soort zelfopoffering enorm irritant is. Een goed gesprek zou bovendien een heleboel ellende hebben voorkomen.

Fated to love you

In mijn lievelings Koreaanse drama Fated to love you wijst de hoofdpersoon zijn geliefde af omdat hij mogelijk Huntington’s Chorea heeft. Vijf afleveringen heb ik met het stel mee moeten lijden; toen kwam het goddank alsnog allemaal goed.

Dit is overigens meteen 1 van mijn lievelingsscènes uit alle K-drama! Kijk hieronder maar. (Als je op cc klikt krijg je ondertitels)

12. Personages van 30 gedragen zich als een kind

De meeste personages in de Kdrama series die ik kijk zijn rond de dertig. En vooral de vrouwen hebben er een handje van om enorm overtrokken te reageren. Als een man bijvoorbeeld aanstalten probeert te maken om haar teder te kussen, reageert zo’n vrouwelijk personage alsof hij haar zojuist onzedelijk heeft betast. En voor de duidelijkheid: dat was dus niet zo.

13. Opvallende ‘product placement’

Product placement wil zeggen dat de hoofdpersonen ‘toevallig’ een bepaald product gebruiken. Bijvoorbeeld de nieuwste Samsung smartphone. Daar gaan ze dan heel uitgebreid een appje mee versturen, waardoor het een demonstratie wordt van de nieuwste dingen die een Samsung kan. Of ze gaan hééél toevallig uitgebreid een broodje eten bij Subway.

Ik vind het wel amusant, maar het ligt er soms wel heel dik op.

14. Kdrama is zwaar verslavend

Ook al denk je van te voren: ‘Ik kijk maar 1 aflevering,’ voor je het weet tuimel je in de wondere wereld van het Kdrama en kun je niet wachten op de volgende aflevering. En dat doe je dan ook niet #bingewatching.

kdrama

Conclusie

Uiteindelijk vallen al deze redenen om geen Kdrama te kijken, in het niet bij deze reden om het wel te kijken:

Kdrama is origineel, mooi en romantisch!

Ik ben er dol op : )

Wat is jouw zwakke plek?

Similar Posts

63 Comments

 1. haha ik weet het nog niet zo hoor met K drama geef mij maar de zweedse series :) Misschien gewoon eens een keer kijken.

  1. Het eerste seizoen van 13 reasons why heb ik ook gekeken, en dat was mooi. Over het tweede seizoen hoor ik zo veel negatieve dingen dat ik ben afgehaakt.

 2. Voor mij is helaas een reden geen tijd. Ik kijk nauwelijks nog naar Netflix. Laatst heb ik wel ouderwets een ochtendje MTV zitten kijken naar al die rare series

 3. Ik heb helemaal niets met K-drama. Ik snap echt niet wat mensen er leuk aan vinden. Bij mij werkt het goed om in slaap te vallen ;) is het toch nog ergens handig voor…

 4. ‘t is iets apart hé! een beetje hetzelfde gevoel als met Bollywood-films eigenlijk. Zal wel aan onze cultuur liggen zeker? Weet wel dat het ‘you love it or you hate it’ is!

  1. Dat kijk ik ook, samen met mijn man. Knap hoe die de kwaliteit goed weten vast te houden! Maar vergeleken met Kdrama duiken ze wel heel snel samen het bed in!

 5. Haha ik heb me er nog steeds niet aan gewaagd en heb een voorgevoel dat ik het echt verschrikkelijk ga vinden. ;) Only one way to find out!

 6. Na je vorige blog over emotionele chantage door de moeders in Koreaanse series, probeer ik er op te letten, maar ik kom die series nooit tegen. Ik wil dit toch wel een keertje zelf zien :-)

 7. Grappig joh dat je zoveel ‘minpunten’ opnoemt maar toch nog steeds zo vol bent hierover! Ik heb een keer naar aanleiding van je blog wat gezien maar vind het echt verschrikkelijk.

 8. Ik heb nog nooit naar Kdrama gekeken, maar aangezien het televisie is, is het niet meteen voor mij. En je geeft teveel redenen om het niet te doen ????

 9. Als het geen Nedelrands of engels is zap ik al weg. Heb niks met buitenlandse series of films. Zelf kijk ik Lucifer, The bitch from apartment 23, jessica jones, sleepy hollow graag

 10. Ik doe liever iets wat ik nuttig vind met mijn vrije tijd. Haken, breien, spelletje spelen met mijn man, puzzelen, zomaar wat kletsen of juist bomen over de diepe dingen des levens, bewust genieten van de tijd. Mindless naar een kastje staren is iets wat ik dus liever niet teveel doe.

  1. Bij Kdrama kijk je meestal beslist niet mindless Anke. Aangezien ik er geen woord van versta moet ik flink lezen, en omdat het meeslepend is is het actief tv kijken ; )

 11. Ik ken Kdrama niet, maar ik ben een beetje autistisch wat tv betreft. Het moet Engels óf Nederlands zijn. Een andere taal kan ik niet tegen en raak ik heel geïrriteerd van, haha. Oké, Italiaans is een uitzondering, maar verder ook echt niet.

 12. Ik ken het alleen van horen. Zelf ben ik momenteel wel in de ban van vlaamse en scandinavische series. Tabula Rasa, onder andere <3

 13. Oh ik kijk deze niet en houd het nog steeds vol om de tv zo min mogelijk aan te hebben. Heerlijk vind ik dat. Ik mis niets, kijk wel af en toe interessante docu’s en nieuws volg ik via internet en social media.

 14. Ja leuk. Kijk ook veel Kdrama. Had al wel wat series op Netflix gekeken zoals black en korean odessy maar na moonlight drawn by clouds te hebben gekeken op Viki ben ik helemaal om. Healer is tot nu toe mijn favoriet. Maar er zijn zoveel leuke series om uit te kiezen…

  1. Korean Odyssy heb ik gekeken, maar heb het einde niet gehaald. Healer heb ik twee keer geprobeerd maar kom ik ook niet door.

   What’s wrong with Secretary Kim en Are you human? vind ik erg mooi!

 15. Ik ben een heel grote Kdrama fan. Ik kijk ook naar Chinese, Japanse en Taiwanese drama’s. Ik las net de blog waarom je niet naar Kdrama zou moeten kijken. Ik ben blij dat het filmpje van YouTube van Fated to love you (Koreaans) op je blog stond. Ik ga nu gelijk kijken.
  Ik wilde er meer Kdrama was op de Nederlandse tv.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.