Reacties

Zwarten Pieten Bijenkorf worden goudkleurig — 21 reacties

 1. De Bijenkorf zal wel hebben gedacht dat ze een gouden vondst hebben gedaan door voor een gouden Piet te kiezen. Zelf vind ik het ook niet zo mooi maar ik behoor ook niet tot hun clientèle.
  Welke keus een bedrijf ook maakt, door die hele discussie kunnen ze het nooit iedereen naar de zin maken. Dat lijkt me best moeilijk!

 2. Je kunt van winkels zoals de Bijenkorf toch niet verwachten dat ze met een politiek correcte verklaring komen waarom hun Pieten in 't vervolg goudkleurig zijn ? Ook ik vind dat Pieten in allerlei kleuren beter passen in deze tijd. Al heel wat jaren geleden( halverwege jaren '60) vierden we Sinterklaasfeest op de jeugdbibliotheek waar behalve zwarte , ook Pieten in andere kleuren waren.Mijn broertje en zusje vonden dat heeeel eng en zijn samen naar huis terug gelopen ! Dus ja, liever Pieten in meer kleuren maar die Stichting moet niet zo overdrijven !

  • Ik vind ook dat de Stichting ook gewoon blij zou kunnen zijn met die Gouden Piet in plaats van vervolgens nog mopperen omdat de Bijenkorf niet officieel door het stof is gegaan.

 3. Inderdaad slim gevonden, het past ook zeker wel bij de uitstraling van de winkel. Wat mij betreft mogen de zwarte pieten ook gewoon zwart blijven, de gouden oorringen heb ik wel altijd een beetje overdreven gevonden. Je kunt er de hele geschiedenis bijhalen en het discriminerend vinden, maar als je kijkt naar het échte verhaal waar Sinterklaas en Zwarte Piet op gebaseerd zijn, ja, dan vind ik de hele discussie er één van mug naar olifant.

 4. Ik snap niet waarom we zo vasthouden aan deze traditie. Sinds ik klein was is er al zoveel veranderd aan het sinterklaasfeest. Geen roe meer niet meer in de zak naar Spanje als je stout was geweest. Er wordt sowiso niet meer over stoute kinderen gesproken en terecht.
  Laat Piet lekker evolueren tot de sprookjesfiguur die hij was en is, voor mijn part in alle kleuren van de regenboog. Goud vind ik prima, Als mensen zich daardoor niet meer gekwetst voelen is dat het belangrijkste en kunnen we weer leuk samen sinterklaas vieren.

 5. Ik vind ze niet mooi, maar je moet wat.
  Heel de zwarte-pietendiscussie heeft z'n voors en z'n tegens. Wat ik wel heel triest vind, is dat kinderen er de dupe van worden door demonstraties bij de intocht.
  Dat mensen zich gekwetst kunnen voelen, kan ik me nog wel voorstellen, maar val daar kinderen niet mee lastig. Die kunnen er niets aan doen. Los het als volwassen mensen op.
  Van mij mogen zwarte pieten gewoon zwart blijven, maar niet koste wat het kost. Als mensen zich daardoor gekwetst voelen, kun je het dan niet beter laten en andere kleuren doen?

 6. Soms zou ik toch echt graag terug willen naar de simpele 50-60er jaren, toen was er nog geen TV en gingen we in Amsterdam naar de intocht kijken en stond het ZWART (leuke woordspeling) van de mensen. Ook gingen we speciaal naar de Bijenkorf voor de klimmende pieten.
  Niemand dacht nog aan discriminatie op deze zaak en het was gewoon een kinderfeest en zonder al in oktober pepernoten, letters etc. in de winkels dat was pas de laatste dagen te koop.

 7. Mooie uitleg van de Bijenkorf, al denk ik niet dat dat de èchte reden is voor de gouden Piet. Ik zou het ook niet gepast vinden als een winkel(keten) een standpunt inneemt in de discussie. Die is al verhit genoeg zonder dat bedrijven zich erin gaan mengen.
  De gouden Piet vind ik niet mooi. Misschien was matgoud beter geweest, of gecombineerd met minder felle kleding.

 8. Een winkelier wil geen klanten kwijtraken, die stelt iedereen tevree. Kan ik ze geen ongelijk in geven, hun winkel is tenslotte geen politieke partij.
  Flauw is het natuurlijk wel.

  Ik las trouwens deze week iets over dekleinehuispiet (punt) nl. Dit is een verkennerspiet die tijdelijk in jouw huis woont. Zoals in Amerika Elf On a shelf.
  Die was in zwart roze of blauw.
  Leuk idee vind ik het, maar wel prijzig.

 9. Ben ik blij dat ik niet meer in België woon, en zo die domme discussie niet van heel dichtbij hoef/kan volgen. Ik ben opgegroeid met Zwarte Piet, en ben echt niet meer of minder racistisch dan het een gouden/groene/gele Piet zou geweest zijn. Laat een kind toch een kind zijn en genieten van de traditie's. Ik weet het zeker: mijn kinderen zullen opgroeien met Zwarte Piet, want ja, deze mooie traditie heb ik toch mee overgevlogen naar Lanzarote!

 10. Ik zie graag ook witte pietjes en een zwarte sinterklaas. Tradities kunnen echt veranderen hoor! Ik ben zelf wit, maar ik snap gewoon wel dat mensen zich gekwetst voelen door het stereotype gedrag van zwarte piet. En omdat het sinterklaasfeest een blij feest moet zijn voor alle kinderen, pas ik het graag aan.....

 11. Grappig dat zwarte piet "zwarte piet" genoemd blijft worden ondanks de gouden uitstraling. Ik ben waarschijnlijk een van de weinig vrouwen die goud geen mooie kleur vind. Bovendien word ik behoorlijk moe van die hele discussie. Men laat het toe dat er veranderd wordt door er continu op in te gaan. Stilletjes de hele klachten negeren en lekker doen waar we goed in zijn (sinterklaas vieren met zwarte pieten) is mijn insteek voor de komende periode :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder