Mijn zorgverzekering 2023: wat te doen?

zorgverzekering 2023

Er zijn nog maar een paar dagen om eventueel van zorgverzekering te wisselen.

Op zondag 13 november kreeg ik een mailtje van mijn huidige zorgverzekeraar Ditzo dat ze om klokslag 18 uur de premie van hun zorgverzekering 2023 bekend zouden maken.

Hoewel ik wel benieuwd was, was het ook weer niet zo dat ik klokslag zes uur achter mijn computer zat!

Maar de volgende ochtend heb ik even gekeken, en zoals verwacht is het duurder geworden. € 159.84 per jaar om precies te zijn.

Kosten van mijn zorgverzekering sinds 2020

Als ik inlog bij Ditzo kan ik handig zien wat de zorgverzekering mij de laatste jaren heeft gekost. Onderstaande bedragen zijn op basis van een eigen risico van 385,- en een aanvullende tandartsverzekering van 195,- per jaar. Voor mij loont die aanvullende zorgverzekering op de tandarts omdat ik elke 4 maanden naar de mondhygiënist ga, en 1 keer per jaar naar de tandarts.

4 jaar Zorgverzekering kosten op een rijtje

In 2022 was ik ondanks een stijging van de premie toch goedkoper uit, omdat ik koos voor ‘goede keuze/natura’ in plaats van ‘vrije keuze’.

 • 2020 € 1.365,60
 • 2021 € 1.618,08 (vrije keuze)
 • 2022 € 1.565,16 (goede keuze/natura i.p.v. vrije keuze)
 • 2023 € 1.725,00

Kan mijn zorgverzekering 2023 goedkoper? Ja ietsje.

Ik houd niet van Gedoe, maar toch…. Ik besloot toch te kijken of ik goedkoper uit kan zijn. Er zijn enorm veel zorgverzekering vergelijkingssites. Sterker nog, volgens mij is er een vergelijkingssite van zorgverzekering vergelijkingssites!

Ik klikte op zorgwijzer.nl omdat ik dat ‘goed’ vond klinken, en keek  daar naar de twee goedkoopste aanbieders. Dat waren FBTO en VinkVink. Eerst wilde ik VinkVink niet eens proberen omdat ze een 5,3 hebben gekregen op basis van bijna 70 reviews. Maar ik heb ze toch maar even nader bekeken op de pagina zorgvergelijker.

Beide zijn inderdaad goedkoper volgens hun beloftes:

 • FBTO € 1.653,70 (147 euro voor aanvullende tandartsverzekering. Hiermee wordt tot 250 euro van mijn tandartskosten vergoed)
 • VinkVink: per maand 136,75 beloven zij. Dat is inclusief aanvullende tandartsverzekering van 11,75 per maand. Ze geven geen jaarbedrag, dus dat heb ik zelf zitten berekenen. Dat bracht me op 1641,- per jaar.

FBTO is 71,30 goedkoper dan Ditzo per jaar. VinkVink is nog iets goedkoper, maar niet genoeg om hun slechte cijfer te compenseren wat mij betreft. Die valt dus af.

Hoeveel is gemoedsrust mij waard?

Dat brengt me op de vraag: ‘Welk prijskaartje hang ik aan mijn gemoedsrust?’ Gewoon bij Ditzo blijven is het makkelijkst, en tot dusver bevallen ze best goed wat betreft vergoedingen. Bovendien heb ik daar de asr Vitality app.

Vind ik een financieel voordeel van 71,30 voor mijn zorgverzekering 2023 de moeite van de overstap waard?

Ik denk het niet.

Dus op dit moment denk ik dat ik net als bij verstoppertje ‘blijf zitten waar ik zit,’ en me niet verroer wat betreft mijn zorgverzekering 2023.

Zorgverzekeraars vergelijken samenvattend

Weet jij al je naar een andere zorgverzekeraar wilt overstappen? Je hebt nog een paar dagen voor je definitieve beslissing. Je kunt je huidige zorgverzekering uiterlijk nog op 31 december opzeggen. Je hebt dan tot 1 februari  de tijd om een nieuwe zorgpolis af te sluiten. Je kunt ook gewoon online of telefonisch voor een andere zorgverzekeraar kiezen. Die zegt dan automatisch je oude verzekering op.

Maar wees wel voorzichtig met proberen te bezuinigen op je verzekering.

Stel je kiest voor het hoogste eigen risico van 885 euro om zo te besparen op je zorgverzekering. Dan is het een belangrijke vraag of je in het voorkomende geval van zorgkosten dit bedrag zelf kunt ophoesten.

Op de site van de Rijksoverheid vind je algemene informatie over de zorgverzekering 2023.

Wat ga jij doen met je zorgverzekering 2023?

Similar Posts

30 Comments

 1. Altijd weer Gedoe, zoals jij zegt. Ik zit al heel mijn leven bij dezelfde zorgverzekeraar en heb weleens van pakket gewisseld, maar ik vind overstappen zo’n gedoe dat ik er niet aan begin. Ooit heb ik het helemaal uitgezocht en dat was echt veel werk. Daar heb ik niet nog een keer zin in.

 2. Ik heb gekeken en kan elders niet voor minder een betere dekking krijgen, tenzij ik kies voor een optie waarbij ons plaatselijke ziekenhuis niet wordt gedekt. Dat is niet handig uiteraard. Gelukkig heb ik al.een maand geleden besloten het zo te laten, zodat ik nu niet met de kerst met het knagende gevoel zit dat ik eigenlijk iets moet uitzoeken.

 3. Ik heb een oude verzekering van mijn werk waar ik heel goede ervaringen mee heb. Dat vind ik niet in geld uit te drukken…. ondanks dat de collectieve korting er dit jaar afgaat, blijf ik erbij. Maar ok ben wel aan het vergelijken geweest en mijn beste vergelijking kóst meer en vergoedt minder dus ik blijf zitten waar ik zit.
  Fijne week, de eerste moeilijke Kerst heb je gehad….

 4. Wij kunnen helaas niet overstappen. Onze zoon is zwaar gehandicapt, heel diverse hulpmiddelen en als je dan wijzigt van zorgverzekeraar, zou je diverse hulpmiddelen weer moeten inleveren, dat is niet te doen. Ik vind het wel kwalijk dat de zorgverzekeraars steeds meer “macht”krijgen. Wij hebben ook een zorgvrij polis, een dure polis zodat je overal terecht kan, nou dat wordt nu toch steeds meer ingeperkt. Opeens moet je weer wisselen van leverancier van je sondevoedingsproducten, omdat zij weer geen contract hebben afgesloten met je leverancier, kortom: heel gedoe. En ze zijn ontzettend traag. Voor elke voorziening (terwijl ze weten dat je een progressieve ziekte hebt, moet je bijv. een verklaring van de huisarts, ergotherapeut en revalidatie arts, terwijl ze al een dossier van een meter hebben…..geen wonder dat alles zoveel kost.

  1. Dat klinkt heel gecompliceerd en zwaar Jeannette. Wat naar dat dit zo moeizaam gaat, terwijl het toch al een moeilijke situatie is. Daar kun je dat soort gedoe eigenlijk niet bij gebruiken….

 5. Super interessant! Wij hebben toevallig net een voorstel ontvangen voor een collectieve gezinszorgverzekering. Het ziet er erg goed uit! Dus ik denk dat wij gaan switchen dit jaar.

 6. Heb je goed gekeken bij de vergoedingen van de tandzorgpakketten? 500 euro is namelijk verdwenen en ze doen nu allemaal 250. Ze hebben wat gehusseld met namen, dus ik heb het goed doorgelezen allemaal.

 7. Ik ben zeer tevreden met mijn verzekering, maar elk jaar is het toch verstandig om te kijken wat de andere partijen doen.

 8. Dit jaar ben ik wel overgestapt. Ik vond het overstappen best makkelijk gaan. Het scheelt ons 180 euro in het jaar. Ik kies altijd voor het hoogste risico, omdat ik dat gereserveerd heb staan.
  Om dezelfde reden geen tandarts verzekering. Door het hoge eigen risico krijg ik 500 euro korting ( voor 2 personen). Dat scheelt al 2000 euro in de afgelopen 4 jaar. Ook betaal ik de premie in één keer. zet daar iedere maand wel 200 euro voor opzij. Vroeger toen mijn man nog werkte was het ideaal , de werkgever droeg de premie af, geen omkijken naar, inclusief tandartsverzekering. Je moet wel de discipline hebben om niet aan het gereserveerde bedrag te komen.

 9. Wij zijn dit jaar overgestapt van IZZ van VGZ (voor zorgmedewerkers) naar DSW. Wij hadden een restitutiepolis en deze werd omgezet naar een combinatiepolis. Omdat het veel duurder werd zijn we overgestapt. Ik wilde eigenlijk een resitutiepolis afsluiten bij Stad Holland maar dit bleek een intermediair verzekering te zijn, dwz via een tussenpersoon en dat wilde ik niet. (Geen goede ervaringen met tussenpersonen, regel het liever direct zelf) DSW gekozen vanwege zeer goede reviews watbetreft klantenservice. We gaan het zien hoe het bevalt.

 10. Zelf ben ik een paar geleden overgestapt naar DSW omdat dat toen de beste verzekering was als je veel fysiotherapie nodig hebt. Het is een kleine verzekeraar, goede klantenservice en ze steken hun geld liever in de zorg in plaats van reclame maken. Sowieso zou ik nooit meer kiezen voor de grote verzekeraars als Achmea, CZ en VGZ. Als doktersassistente merk ik duidelijk wat een drama het is om met hen samen te werken en de patiënten zijn daar altijd de dupe van.

 11. Ik heb ook een verzekering bij Ditzo met een uitgebreide tandartsverzekering (om precies dezelfde reden als jij). Daar wil ik eigenlijk niet op bezuinigen. Ik heb nu mijn polis omgezet naar Goede Keuze omdat dat goedkoper is. Eigenlijk kom ik alleen bij de tandarts en verder nooit bij dokters of ziekenhuizen (gelukkig!).

 12. Ik ben ooit eens overgestapt van een dure zorgverzekering naar FBTO. Die werkt met modules die je aan en uit kan zetten, wat me heel handig leek. Het is ook wel handig, ik gebruik het alleen niet vaak, omdat je na een bepaalde tijd toch vastzit aan de keuzes van dat jaar. Ik vind de prijzen trouwens echt te gek voor woorden bij alle zorgverzekeraars, maar dat is weer een ander verhaal 😜 fijne jaarwisseling!

 13. Ik zit zelf bij C.Z hoewel het een grote verzekering is merk ik dat ik altijd goed contact met hun heb en hebben ze nog nooit moeilijk gedaan over een vergoeding. Mijn verzekering is vrij prijzig omdat ik cronisch ziek ben en bij deze verzekering krijg ik het meeste vergoed. Overstappen zal nu ook lastiger zijn omdat veel verzekeraars niet zitten te wachten op een cronisch zieke

 14. Ik ben totaal niet tevreden met mijn verzekering maar ik ben alsnog niet overgestapt. Het zou niet veel verschil maken helaas. Ik kijk het nog een jaar aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.