|

Zonnebril of zonnehoed?

zonnebrilIk heb geen zonnebril.

En dat komt omdat ik weliswaar lenzen heb, maar thuis ook geregeld een bril draag. En als ik dan lenzen in heb, wil ik niet alsnog een bril op natuurlijk. En draag ik mijn bril, dan is het niet handig om er nog een zonnebril over heen te zetten. Dus dan zou ik moeten investeren in een zonnebril op sterkte. Maar dan moet je weer steeds van bril wisselen als je naar binnen of naar buiten gaat.

Dus heb ik geen zonnebril.

Zonnehoed werkt ook!

Maar ik heb soms wel last van de zon in mijn ogen! En de ideale oplossing voor dit probleem blijkt een goedkope zonnehoed van de Xenos. Nu het buiten warm genoeg is om buiten koffie te drinken, nip ik elke ochtend met mijn zonnehoed op van mijn koffie. De rand van de zonnehoed zorgt ervoor dat de zon niet in mijn ogen schijnt, en verandert bovendien niets aan de kleur van het landschap om mij heen. Wat een zonnebril wel doet.

Zonnebrillen: wat zijn de mogelijkheden

Net als gewone brillen heb je ook zonnebrillen in allerlei vormen en maten. Een hele bekende is de pilotenbril. En mijn oudste dochter heeft bijvoorbeeld een kat-achtig montuur. Laten we eens wat soorten zonnebrillen op een rijtje zetten!

 • Zonnebrillen met een dik montuur
 • Zonnebrillen met een draadmontuur
 • Zonnebrillen zonder montuur
 • Zonnebrillen met grote glazen
 • Zonnebrillen met kleine glazen
 • Zonnebrillen met vierkante glazen
 • Zonnebrillen met kleine ronde glazen. (Dat dragen ze in de Netflix serie Bloodlines waar ik overigens echt niet doorkom! Na zeven afleveringen ben ik gestopt met kijken.)
 • Zonnebrillen met uv-filter.

Hoe kies je een goede zonnebril?

Wist jij dat de uv-bescherming van een zonnebril komt van een chemische coating die op de glazen wordt aangebracht? Ik niet! De kléur van de glazen van een zonnebril zegt dus niets over uv-bescherming. Koop bij voorkeur een zonnebril met UV400. Dat betekent dat de zonnebril minimaal 99.9 uvb en 99% uv tegen houdt.

Zonnebrillen: waar kun je ze kopen?

Het handige is aan zonnebrillen is dat je ze echt overal kunt kopen. Bij de Zeeman, de Action, de Hema, H & M, V&D, maar ook bij veel supermarkten. Eigenlijk is het dus ontzettend makkelijk om een zonnebril te kopen.

N.B. Bij de Action verkochten ze laatst ook hele mooie zonnehoeden voor maar 1,99

Zie ook mijn post bril kopen.

Wat voor soort zonnebril draag jij? En wat vind je belangrijk aan een zonnebril?

Similar Posts

30 Comments

 1. Ik heb hele gevoelige ogen en als de zon schijnt en ik ben buiten dan krijg ik al snel hoofdpijn. Ik heb een hele goede zonnebril een Serengeti. Man werkt gelukkig op kantoor bij een grote brillenketen en daardoor krijgen wij korting. Mijn huidige kost altijd nog EUR 179. De korting was bijna EUR 100. Daarvoor heb je ook wat. Met donker weer, zonnig weer maakt niet uit het zicht is prachtig. Heel erg tevreden over. Doe er ook jaren mee.
  Wat ik voor deze dure brillen altijd wel kocht waren polariserende glazen. Dat heeft polaroid ook overigens. Dan hoef je je zonnebril niet af te zetten als de zon even achter een wolk gaat. Echt heel veel fijner.

 2. Eigenlijk ben ik een hoedenmens (ze staan me goed en ik vind ze leuk), maar praktisch gezien komik uit op een zonnebril.

  Ben ook een brildrager, dus dat is (al jaren dezelfde) zonnebril op sterkte die ik bij me draag in zo'n brillendoosje. Regelmatig worden de brillen dan even verwisseld.

  Wel jammer vind ik het dat ik geen berg zonnebrillen kan hebben. Want eigenlijk vind ik die vaak leuker dan een gewone bril. Of trouwens.... dat kan wel, maar dan moet ik eerst lenzen nemen :-)

 3. Oh wat een leuk idee! Ik draag vaak een zonnebril, maar aangezien de laatste weer is gesloopt door mijn twee jarige. Koop ik hele goedkope zonnebrillen ;-) En eigenlijk vergeet ik ze ook vaak! Als ik even snel op de fiets stap. Soms draag ik zo'n cap. Een pet met geen bovenkant. Maar een hoedje is ook schattig! Ga ik ook maar eens aanschaffen ;-) Liefs, Eva

  1. Oh ja, zo'n cap is inderdaad ook een goede oplossing. Dat oogt wat sportiever. Ik draag dan liever een zomerhoed, dat vind ik romantischer : )

 4. Ik draag ook een bril en doe daar gerust een zonnebril overheen. Maar als ik in de tuin zit dan hoef ik mijn gewone bril niet op en kan dus volstaan met alleen de zonnebril. Mijn dochter kocht laats beiden, een lekkere grote zonnebril en een zonnehoedje, voor op vakantie straks midden in de zomer... Dat vond ik eigenlijk wel heel slim... Want die hete zon schijnt niet alleen in je ogen maar ook flink bovenop je hoofd...
  Fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

 5. Allebei vind ik geweldig....
  mijn ogen gaan ontsteken door de zon, dus een zonnebril moet ik gewoon dragen
  Maar ik vind hoeden zo leuk...

  1. Wat rottig dat je ogen gaan ontsteken van de zon Jackie. Fijn dat een zonnebril je ogen daar tegen beschermt. Je kunt altijd nog een zonnehoed én een zonnebril combineren?

 6. Ik had altijd lenzen, maar door problemen na 30 jaar dus weer bril. Inmiddels multifocaal (brrrr). Ik heb een zonnebril op sterkte, ook voor in de auto, en een gewone, om te kunnen lezen in de zon. Het zijn dezelfde brillen dus je ziet amper verschil. Een keer een investering maar erg handig!

 7. Ik draag in de auto wel eens een zonnebril. Liever niet, want ik kan niet zo goed tegen de 'vreemde' kleuren die alles dan heeft, maar soms geeft het wel wat rust. Toen ik afgelopen tijd met m'n oog zat en geen lenzen in kon, was dat best wel vervelend; toen moest ik idd kiezen tussen zonnebril (want kon geen licht verdragen) of gewone bril, want samen opzetten schoot echt niet op. Toen dacht ik ook wel even aan een zonnebril op sterkte, maar goed, voor mij zou die dan alleen nodig zijn voor uitzonderlijke situaties, want normaal heb ik altijd mijn lenzen in.

 8. Ik heb drie zonnebrillen in elke auto ligt er 1 en ook thuis ligt er 1 .
  Vorige zomer ben ik tijdens het suppen op het veerse meer mijn serengeti verloren hops het water in , dat was echt de fijnste bril die ik ooit heb gehad. Maar aangezien de aanschaf daar zo duur van is heb ik nu dus drie goedkopere brillen.
  Een zonne hoed vind ik zo gaaf maar helaas ik zie er niet uit als ik ze op zet dus de ijdelheid wint en draag ik ze niet.

 9. Als ik buiten ben draag ik vaak beide, want ik heb erg gevoelige ogen. Ik heb zo'n zonnebril die je over je gewone bril haakt - en die je dan ook nog op kunt klappen. Vrij duur, niet erg elegant - maar wat is het hándig! En met mijn petje op zie je ook iets minder dat ik zo'n dubbele bril op heb... Ik draag een zonneklep, want dat beschermt ook tegen verbranden in mijn gezicht, en met mijn vele haar krijg ik niet zo snel een zonnesteek.

 10. Ik kan niet zonder mijn zonnebril, zonder krijg ik barstende hoofdpijn. Datzelfde heb ik voor met goedkope zonnebrillen. Het heeft lang geduurd, maar vorig jaar heb ik mij eindelijk eentje gekocht bij Pearl en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

  1. Ik ben benieuwd Sopdet: wat biedt de bril van de Pearl dat de goedkope zonnebril niet biedt? Heeft zo'n duurdere bril bijvoorbeeld een betere coating of zo?

  2. Voor zover ik weet zijn de goedkopere brillen vaak van plastic, bij de optieker van glas. Dus het materiaal waar je doorheen kijkt is anders. Mijn dochter heeft net hetzelfde probleem, wanneer ze zich laat verleiden tot zo'n goedkoop brilletje heeft ze na een uur barstende hoofdpijn. We kunnen bijvoorbeeld beiden ook niet naar 3D-films gaan kijken, knap vervelend. De oogarts liet me weten dat onze ogen niet even sterk zijn en dat dit de oorzaak is, onze ogen echter wel nog veel te goed om een bril te dragen.

 11. ik ben ook brildrager en vind het te duur om ook nog eens een zonnebril op sterkte te kopen , dus draag gewoon mijn eigen bril met een zonnebril eroverheen, maar alleen onderweg, want thuis kan ik zonder bril dus dan voldoet een zonnebril.

 12. Op mijn vorige bril had ik een opzet-zonnebril. Nu heb ik niks meer. geen zonnebril en geen zonnehoedje. Eigenlijk heb ik nooit aan een zonnehoedje gedacht en vind ik het best een goed idee.

  Ik zit nooit langer dan 10 minuten per keer in de zon. Omdat ik erg blank ben.

 13. Als kind droeg ik minder vaak een zonnebril dan nu. Aan het eind van een zomerse dag had ik dan vaak zere ogen. Nu weet ik waar het door komt en ben ik er bij mijn eigen kinderen ook alert op. Als baby droegen ze zo'n schattig zonnethoedje maar tegenwoordig gaan we voor zonnebrillen. Soms in combinatie met een hoedje.

 14. Ik ben een echt zonnebril mens. Van het felle licht dat weerkaatst, krijg ik al snel hoofdpijn, soms migraine. Een hoedje of pet draag ik alleen tijdens de zomervakantie in Zuid-Frankrijk.

 15. Ik heb vorige jaar voor mijn verjaardag een "echte" zonnebril gehad van de opticien. In de auto en in huis slingeren nog vele anderen :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.