Wat is Design? En waar, en hoe kun je het vinden?

designEén van de trucjes om goede dingen te vinden bij kringloopwinkels is te letten op design. En dan bedoel ik niet simpelweg design als vormgeving, maar Design met een hoofdletter.

Als ik dat soort dingen lees, word ik vaak een beetje onzeker, want ik heb helemaal geen verstand van echt design. Echt design heeft als voordeel dat het tijdloos is, van hoge kwaliteit en dat het zijn waarde behoudt. Sterker nog, veel design wordt alleen maar meer waard!

Wat is design?

Hieronder 4 criteria voor design die ik tegenkwam op o.a. de site van webshop Flinders.

 1. Het product is gemaakt door een professionele ontwerper.
 2. Het product heeft een beperkte oplage. Dus niet zoals bij Ikea, waar de voorraad vaak toch wel oneindig groot lijkt.
 3. De gebruikte materialen zijn van een hoge kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan dubbele naden, en welke stof of leer er is gebruikt.
 4. Onder het meubel/voorwerp staat een merknaam, of een origineel koper zegeltje met een naam of nummer. Die informatie kun je vervolgens googelen om te controleren of het om echt design gaat.

 

Wat zijn nou echte design vondsten? Een paar voorbeelden!

Bepaalde namen kom ik telkens weer tegen als het gaat om echte design vondsten:

 • Eames stoelen
 • Een originele vlinderstoel van Arne Jacobsen
 • Den fifties sputnik lamp
 • Het wereldberoemde bankje dat Kho Liang Ie voor Artifort ontwierp
 • Panton Chair van Vitra van glasfiber
 • Draadstoel van Marcel Wanders

Design vinden in een gewone winkel

Je kunt tegenwoordig ook design vinden in ‘gewone’ winkels. Dus winkels die niet schreeuwend duur zijn, maar ook geen kringloopwinkel zijn. Zo’n winkel is Flinders. In totaal hebben ze ruim 25.000 designproducten.

‘Jaja,’ dacht ik eerst. ‘Ik moet het nog zien!’ en typete uitdagend ‘Marcel Wanders’ in op hun website. Maar warempel! Ze verkopen daar inderdaad design van Marcel Wanders! En ook de bekende Eames stoelen kon ik er vinden. Kijk maar:

eames stoelen
389,- bij Flinders

De prijs van 389,- is weliswaar geen Ikea of Leenbakker prijs, maar het is ook niet zo duur dat ik meteen afhaak. Het is inderdaad goed te doen vind ik.

Nu kreeg ik er plezier in. Hieronder vind je een aantal van de producten die ik tegenkwam die me in het bijzonder troffen! Ik voelde me net als een kind in de snoepwinkel!

5 Design vondsten

1. Gele olifant

Kostelijk deze gele olifant. Hij heeft geen verdere functie, behalve olifant zijn. Ik krijg dan altijd de neiging om Marie Kondo te bellen en te zeggen: ‘Kijk eens wat ik heb gekocht?’

eames olifant
Vitra Eames Elephant, 85,-

2. Seletti Monkey hanglamp

Kijk eens wat een bijzondere lamp! Het is net alsof deze aap onderweg is om voor jou de lamp aan te doen:

monkey hanglamp
Seletti Monkey hanglamp 315,-

3. Moooi vloerkleed met bloemen

Als je Huisvlijt vaker hebt bezocht, dan weet je vast wel dat ik erg van bloemen houdt. Geen wonder dus dat ik dit vloerkleed werkelijke prachtig vindt. Het is ook net alsof de bloemen in 3D zijn vind ik.

Moooi Carpets Eden Queen vloerkleed 200x300
Moooi Carpets, Eden Queen 1848,-

4. Vitra Alcove Cabin bank

Je kunt bij Flinders ook nog zoeken op ruimte in je huis. En ineens bedacht ik me in dat ik best even kon kijken naar leuke banken. En toen kwam ik deze bijzondere tegen:

Vitra Alcove Cabin bank 3-zits Extra High 18.889,-
Vitra Alcove Cabin bank 3-zits Extra High 18.889,-

Zo’n bank is niet geschikt voor ieder huis denk ik. Maar als je in een open ruimte woont, lijkt het me wel knus zitten!

5. Bureaustoel

Last, but not least een bureaustoel. Ik zit nu altijd te werken op een witte keukenstoel die we ooit bij de Praxis kochten. Ik zou best een echte bureaustoel willen op wieltjes, maar ik zie nooit leuke. Tot ik deze tegenkwam bij Flinders:

Zuiver Doulton Office bureaustoel
Zuiver Doulton Office bureaustoel 319,-

Design, samenvattend

Als iets Design is met een hoofdletter dan is het in de regel van goede kwaliteit, het is tijdloos en waardevast. Design is zeg maar het tegenovergestelde van wat je bij de Primark kunt kopen! Je kunt design spullen zoeken in kringloopwinkels, maar het kan best lastig zijn om wat te vinden. Daarom is het handig dat je ook gewoon online design producten kunt vinden bij bijvoorbeeld Flinders.

Design of niet, uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat jij iets mooi vindt!

Wat vind jij van Design met een hoofdletter?

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Flinders.

Similar Posts

34 Comments

 1. Lang leven dus duurzamer.
  Ik heb de Maarten Visser bank wel al eens opnieuw laten bekleden, ondertussen 30 jaar .
  En de werner Patonstoelen aan een ronde eettafel van Ikea
  Dus een combi

 2. Jaaaaaaa ben ik ook voor. Heb een Artifort bank, tweedehands v Marktplaats voor 400 euro, inmiddels danig versleten maar iedereen herkent hem. Opnieuw bekleed nu weer schitterend. Ik ben de trotse bezitter van echte Artimide Tolomeo lampen via Ebay. Ben er voor opgebleven om te bieden. Mijn huis is een mix van antiek, design en ikea, best grappig. Design is weer helemaal hip dus duur en leuke vondsten zijn zeldzaam. Jammer!

 3. Ik heb ooit een vaas gescoord bij de kringloop waar ik gelijk knetter verliefd op was geworden voor een paar euro. Het bleek een heel dure handgemaakte te zijn. Elke dag kijk ik er met veel plezier naar. Veel geld uitgeven is niet echt mijn ding maar ik houd wel erg van mooie aparte spulletjes en die vind ik eigen alleen bij de kringloop.

 4. Eerder kocht ik veel bij de kringloop maar vind dat er tegenwoordig niet veel meer te vinden is en vaak ook nog duur. Ik houd wel van design die olifant is trouwens erg leuk!

 5. Die bank. Prachtig en kan in bepaalde ruimtes natuurlijk prima. Ik heb niet zo veel met design al is dat meer onwetendheid dan desinteresse

 6. Het zal best kloppen dat design met een hoofdletter D van betere kwaliteit is maar toch betaal je bij dat design ook behoorlijk veel voor de naam en daar pas ik dan voor (mijn budget trouwens ook). Zo zie ik dan hierboven een bank voor 400 euro en dat is dan de tweedehands prijs. Die zou dan langer meegaan. Nou ik kocht 8 jaar geleden een bank van onbekend merk bij de kringloop voor 40 euro bij de kringloop voor 40 euro. De kleur past niet bij mijn huidige interieur, maar hij zit nog zo lekker dat ik het niet over mijn hart kan krijgen om hem weg te doen, dus maar een plaid erover.

 7. Die bureaustoel is wel heel gaaf hoor…! Ik ben bezig mijn eigen bedrijfje op te zetten, dus ik denk dat ik misschien nu wel een adresje heb voor meubels haha.

 8. Mooi hé dat vloerkleed met bloemen. Ik heb deze print als behang in mijn keuken. Heel mooi.
  Echt design heb ik niet in huis. Wel heb ik een Jan de Bouvrie bank van 20 jaar oud en een stoel van Gelderlander. Daarnaast hebben mijn beide kinderen een echter Chesterfiels bank gescoord op Marktplaats.

 9. Ik vind sommige designstukken echt prachtig, maar zooooo duur. En heb niet echt het geduld om een mooie tweedehands te gaan zoeken

 10. Het kan me niet boeien of iets Design met een hoofdletter is. Het gaat mij erom of ik het mooi vind. Ik ben wel dol op vintage. En vintage is voor mij alles wat ik als kind in de jaren zeventig zag. En dan vooral de spullen die ik bij mijn grootouders zag en zij hadden veel uit de jaren dertig, veertig en vijftig. Eerlijk materiaal, veel met de hand gemaakt en duurzaam. Ik ben blij dat ik wat spulletjes heb van ze.

 11. Ik vind het zo leuk om naar de kringloopwinkel te gaan en op zoek te gaan naar bijzondere dingen, of Design-stukken. Heerlijk. IK snuffel er graag rond. Online shoppen is niet zo mijn ding, ik wil tegen iets aanlopen en het gelijk ergens zien staan..

 12. Ik hou wel van design elementen en zou ook bereid zijn de prijs er voor te betalen, maar kan evenzeer genieten van een kringloop vondst van een paar euro! Ik ga de laatste tijd ook weer meer 2de hands kopen, vind ik super leuk! Design stuks ben ik wel nog niet echt tegengekomen bij de Kringwinkel.

  1. Het punt is dat je ook moet kunnen herkennen. Ik sluit niet uit dat ik best wat parels heb misgelopen die er gewoon stonden omdat ze niet als zodanig herkende.

 13. Ik volg momenteel een design opleiding en dit is serieus precies mijn leerstof van een kwartaal geweest! Hoe grappig haha. Leuk dat je het eens aandacht geeft. Design is zo breed!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.