Rare grote wespen: hoornaar of niet?

grote wesp

Sinds een week hebben we regelmatig hele rare, grote wespen in huis.

Ik ben al een paar keer ‘s nachts wakker geworden van het hevige gezoem van zo’n beest. Ze zijn wel vrij sloom. Daardoor kon ik ze in het holst van de nacht redelijk snel naar de andere wereld helpen. En dat valt nog niet mee, als je bijziend bent en nachtblind.

Maar eng vind ik ze wel, door hun grote formaat. Nou las ik op internet dat er ook zoiets bestaat als een zogenoemde hoornaar. Dat zijn hele grote wespen.

Hoornaar of koninginnewesp?

Ik vroeg me af of die rare, grote wespen bij ons thuis hoornaars zijn of ‘gewoon’ koninginnewespen? Research op internet vertelt me dat een hoornaar een rode kop heeft. Dat heeft die enge grote wesp van mij volgens mij niet.

Belangrijkste lichaamsdelen van de hoornaar
Hoornaar. Door B. Kimmel. Bron: WikipediaCC BY-SA 3.0

Heb jij last van wespen? En heb je wel eens zo’n hoornaar gezien?

Similar Posts

25 Comments

 1. Nadat de nieuw geboren koninginnen bevrucht zijn en voor nageslacht kunnen zorgen in het volgende seizoen zijn de mannetjes overbodig geworden. Ze worden massaal het nest uitgejaagd. Doordat ze geen voedsel meer krijgen worden ze sloom en gaan uiteindelijk dood. Mannetjes wespen (darren) kunnen overigens niet steken.

 2. Hoornaars zijn veel feller van kleur, zowel het rood als het geel valt sterk op. Wij hebben ze geregeld in de tuin, maar ze zien er echt veel kleurrijker uit dan die op de foto.

 3. Ik ben pas zo gestoken door een wesp dat ik er een week een dikke rode arm van had. Ik kijk niet wat ze zijn. Ik blijf stil zitten hihi

 4. Ooh ik vind ze zo eng.
  Laatst was er bij ons een hoornaar in de voortent en ik zat met de hondjes in de caravan.
  Pas na een paar uur toen hij weg was ben ik weer de caravan uit gegaan.????

 5. O, ja, een paar dagen geleden vloog er bij ons ook eentje het slaapkamerram binnen, toen ik net in bed lag. Dat zijn inderdaad hoornaars. Maar ik vang ze gewoon met een lucifersdoos en zet ze buiten. Ze zien er vervaarlijk uit, maar volgens mij zijn het hele goedmoedige beestjes. net zoiets als hommels.
  Ik vind ze prachtig!

 6. Wij hadden laatst 3 hoornaars in huis, ook in Westendorp! In onze tuin zit denk ik een nest, ik zag er laatst heel wat op de vlinderstruik zitten.

 7. Wij hadden er in totaal 10 in onze wespenval zitten vanavond. Ze zijn minder agressief maar een steek doet wel veel meer pijn dan van een wesp weet ik helaas uit eigen ervaring…

 8. Wij hebben een tijdje terug een hoornaar binnen gehad, ik heb er nog ergens een foto van… maar dat beest was echt belachelijk groot! Nog nooit zo’n grote gezien. gelukkig was mijn man thuis om hem te vangen en buiten los te laten.

 9. Een hoornaar is de grootste vijand van de bij. Ze bijten een bij gewoon in 2. En als ze steken zal je wel voelen dat het geen gewone wespensteek is. Hier belanden ze onder de mepper hoor. Onze bijtjes werken zo hard en die hoornaars zijn echt rotbeesten.

 10. Ik heb geen last van wespen en een hoornaar heb ik nog nooit gezien. Maar mijn ouders hebben een aantal jaar wel last gehad van wespen. Die hadden een nest in de spouw van de muur. We hadden elke dag meerdere wespen in huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.