Waar is de galantheid gebleven?

galantheid

Ik was iets te vroeg bij de lokale opticien om mijn man bril met de juiste glazen op te halen. In de zaak zat één enkele man aan tafel. Ik liep naar de andere kant van de tafel, en pakte daar een stoel. Toen bleek dat de beste man zijn voeten erop had liggen. Die vielen dus plotseling naar beneden doordat ik de stoel naar achteren trok.

Geschrokken excuseerde ik mij.

De man keurde me echter geen blik waardig.

Wie moet er eigenlijk excuus maken?

Toen bekroop me een gevoel van verontwaardiging.

Wie zou er eigenlijk excuus moeten maken?

Was dat niet eigenlijk de meneer die zijn voeten op een stoel legde, en niet de moeite nam om ze er af te halen toen iemand anders wilde gaan zitten?

Met andere woorden: waar is de galantheid gebleven? Of verdween die met de teloorgang van De Dame?

Similar Posts

32 Comments

 1. Wat een bizarre situatie! Ik kan me voorstellen dat je verontwaardigd was, maar het heeft ook iets cabaretesks, dat je denkt: gebeurt dit écht??

 2. De wereld is aardig ego centrisch geworden.

  Het is inmiddels aantoonbaar dat de criminele wereld daar misbruik van maakt.

  En helaas heb ik het dan niet alleen over de slechte mens, maar net zo goed over organisaties als het Achmea syndicaat, overheids instellingen enz enz.

 3. Eén hork zegt gelukkig nog niets over het verdwijnen van goede manieren.
  Zoals één keer slechte brillenglazen ook niets zou mogen zeggen over de kwaliteit van Hans Anders in het algemeen!

 4. Gelukkig kom ik nog wel galante mannen tegen, zeker weten dat die geen van allen de voeten op een stoel leggen in een openbare ruimte. Ik kan het wel met Ageeth eens zijn. Ben je nog bij Hans Anders geweest met je oude bril? Al was het maar als een leermoment.

 5. Ik had zo graag een filmpje willen zien van die benen die naar de grond zakten. Gewoon, omdat het me een leuk gifje lijkt;). En nee, je voeten op een stoel in een winkel? Kan niet, vind ik.

 6. Als ik die man was geweest
  Maar dan een paar jaar geleden
  Was ik bevroren bij het vallen van mijn voeten
  En durfde ik niks te zeggen

  Misschien leek die man wel op mij

  1. Ja, hij was onlangs geopereerd aan zijn enkel en had nog gevraagd aan de leerling opticien: Mag ik mijn voeten even laten rusten op een stoel?
   Foei Nicole!

 7. Dat van die man kan van alles zijn. Mogelijk lag ie daar met een verbrijzelde voet te wachten op een ambulance.

  In het algemeen koppel ik afnemende galantheid aan emancipatie. Sinds vrouwen dat willen doe ik als man de deur voor ze dicht. Bij mannen doe ik juist de duer open, zodat die afhankelijk van me worden en evrouwciperen.

 8. Die hork natuurlijk,dat is net zoiets als in het OV de voeten op de bank tegenover je leggen. En dan zeker niet met schoenen aan.
  Er zijn best nog wel beschaafde heren hoor(dames ook trouwens) maar het worden er wel minder.

 9. De dames en heren en daarmee de galantheid verdwijnt al ruim 10 jaar lang in de vorm van emigratie met maar liefst 150.000 dames en heren per jaar uit onvrede. En het einde ervan is nog lang niet in zicht. Dit wordt dan weer opgevangen door ongeveer evenveel immigranten toe te laten. Of daardoor het aantal dames en heren weer toeneemt mag iedereen voor zichzelf uitmaken.

 10. Sowieso ga je niet met schoenen op een stoel waar nog andere mensen op moeten zitten… Zo onbeschoft! Ik irriteer me altijd enorm aan dat soort mensen. Bah!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.